Știrile noastre

4147 vizualizări

Valul noilor voluntari de la WWM 2014

Wave Week Moldova 2014 este un program de liderism și voluntariat organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă și afiliat cu Spark the Wave. WWM prin cursurile sale dezvoltă spiritul civic și promovează tinerii ca și membri ai societății care pot aduce schimbări benefice.Tot procesul de instruireși de comunicare are loc, exclusiv, înlimba engleză.

Școala de vară din cadrul programului Wave Week Moldova 2014 s-a desfășurat în perioada 11-16 august, la Vadul lui Vodă, în incinta taberei Brăduleț.
Anul acesta, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova și Spark the Wave USA, au participat 52 de tinerii din întreaga țară. Bălți, Briceni, Edineț, Cimișlia, Căușeni, Dondușeni, Orhei, Sângerei, Ungheni și Chișinău sunt regiunile de unde au venit participanții WWM 2014.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți Excelența Sa domnul William H. Moser, ambasadorul SUA la Chișinău, care a împărtășit din experiențele personale de voluntariat și a urat succes tinerilor. Viceministrul tineretului și sportului, Sergiu Stanciu, a vorbit despre Porgramul de Granturi din cadrul MTS și Legea Voluntariatului, care a trezit multe întrebări din partea participanților. Mariana Țurcan, directorul executiv ADC a menționat despre serviciului de voluntariat în rândurile tinerilor la nivel local și national și importanța proiectului WWM pentru ADC.

<img

De asemenea, am fost onorați de prezența lui Bill Gallagher, președintele și fondatorul Spark the Wave, organizație din SUA — inițiatoarea programului WWM și cea care ne sprijină anual. Biil, împreună cu un alt oaspete de la STW – Jennifer Moyer, au fost pe parcursul săptămânii alături de participanți și echipa de implementare, în calitate de traineri și mentori cu multă experiență și motivație de a schimba lumea spre bine.

Colaborarea ADC cu voluntarii Corpului Păcii este una deosebit de fructuoasă, iar Patty Miller și Tommy Lafferiere au fost responsabili de English Conversational Hour, activitate la care participanții aveau ocazia să învețe mai mult despre cultura americană și să discute pe diverse teme cum ar fi diversitatea, educația pentru sănătate, relații interpersonale și altele.
Patty, voluntar Corpul Păcii

Tommy

Echipa de organizarea a avut grijă ca cei 52 de participanți să învețe cât mai multe pe parcursul întregii săptămâni și să dezvolte calitățile necesare unui lider și unui voluntar. Pe lîngă membrii echipei din Moldova și SUA, ne-am bucurat să avem și un voluntar din Mexico, care a contribuit la promovarea multiculturalismului.
Pe parcursul întregii săptămâni, au avut loc multe activități, prin intermediul cărora tinerii au învățat cum să planifice un proiect, cum să lucreze într-o echipă și cât de diferite sunt personalitățile fiecăruia.

Un evenimet deosebit a fost Târgul ONG-urilor, la care au participat reprezentanții a 11 organizații și inițiative de tineret. Astfel, membrii Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor din Chișinău, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, NEOVITA, Centrul Media pentru Tineri, LeaderShe, Academy of Manliness, AIESEC Chișinău, Clubul Oratorilor, Memory Club Moldova, Centrul Internațional La Strada și Consiliul Național al Tineretului au prezentat activitățile pe care le desfășoară instituțiile din care vin și au îndemnat tinerii să devină voluntari activi.

Târgul voluntarilor

Un exercițiu practic, util și interesant a fost Campania Socială organizată de către participanții WWM 2014. Ei au decis să realizeze un eveniment de informarea a turiștilor de pe plaja din Vadul lui Vodă. Prin diverse activități, tinerii au sensibilizat oamenii cu privire la un mediu ambiant mai curat și un mod de viață sănătos.
În ultimele zile, au fost planificate proiectele de voluntariat care servesc drept o temă pentru acasă. Până în luna noiembrie, absolvenții WWM 2014 vor realiza 7 proiecte sociale: Let’s make a Change, It’s Up to You, Green Wave, A better life, Tutoring Campaign, Non Discrimination și Become a Hero. Proiectele au drept scop promovarea diversității, realizarea diferitor sesiuni de instruire, organizarea unei campanii de colectare a sângelui, oferirea unui ajutor unei familii nevoiașe și unui orfelinat și amenajarea unui parc.

Echipa organizatorică urează succes absolvenților WWM 2014 și crede că aceștia sunt schimbarea pe care doresc să o vadă în lume! Alina Gîlca, coordonatoarea programului afirmă că este mândră de noii membri ai familiei Wave Week și este sigură că motivația și capacitățile lor îi vor ajuta să implementeze proiecte frumoase, proiecte de suflet.

Pozele de la Wave Week Moldova le găsiți AICI