7820 vizualizări

Apply for Study of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe

Study of the U.S. Institutes (SUSIs) for Student Leaders from Europe are intensive short-term academic programs whose purpose is to provide groups of undergraduate student leaders with a deeper understanding of the United States while simultaneously enhancing their leadership skills. The SUSI programs for Student Leaders from Europe are five-week Institutes that consist of a balanced series of seminar discussions, readings, group presentations, and lectures.

Each Institute will have up to 22 participants and will include a four-week academic residency component and a one-week integrated study tour. The coursework and classroom activities will be complemented by educational travel, site visits, leadership activities, and volunteer opportunities within the local community. During the academic residency, participants will also have the opportunity to engage in educational and cultural activities outside of the classroom.

The two institutes available this year are:

The Study of the U.S. Institute for Student Leaders from Europe on Civic Engagement hosted by the University of South Carolina, and The Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Environmental Issues hosted by the University of Oregon.

For more information on the program and the application process, click here (PDF 229 KB).
Application deadline: January 31.

Read HERE about the SUSI experience of the USG Alumnus, Igor Zaharov, that he had last year in the US.
1825 vizualizări

eualegMoldova QUIZ: Moldova - un strugure de pământ

Asociația pentru Dezvoltare Creativă și Erudit Club te invită la #eualegMoldova QUIZ cu tematica „Moldova – un strugure de pământ” ce va avea loc luni, 12 decembrie, ora 18:30, la Erudit Club, str Pușkin 52. Cu întrebările create de Erudit Club, evenimentele „eu aleg Moldova” QUIZ sunt parte a campaniei sociale eu aleg Moldova / я выбираю Молдову desfășurată de Asociatia pentru Dezvoltare Creativa și oferă tinerilor posibilitatea de a-și testa cunoștințele generale și de a învăța lucruri noi despre Moldova: cultura, geografia, istoria și oamenii săi. Jocurile #eualegMoldova QUIZ sunt desfășurate într-un stil creativ în care tinerii lucrează în echipă pentru a oferi răspunsuri la întrebările propuse. Creează-ți echipa din 4-6 membri și participă și tu la jocurile QUIZ împreună cu prietenii și colegii tăi! Pentru înregistrare, scrie o postare în event cu denumirea echipei. Vino să descoperi lucruri noi despre Moldova la #eualegMoldova Quiz!
1520 vizualizări

Devino voluntar cu acte în regulă la ADC

Cauți provocări noi, îți dorești să acumulezi experiență și să faci ce-ți place? Te invităm să faci parte din echipa organizației „Asociația pentru Dezvoltare Creativă”.

Activitatea ADC are loc sub motto-ul „Promovează! Implică-te! Acționează!” Asociația pentru Dezvoltare Creativă oferă asistență comunității absolvenților programelor Europene și Americane pentru a pune în aplicare în comunitățile din Moldova experiența acumulată în cadrul schimburilor educaționale, culturale și profesionale.

Asociația pentru Dezvoltare Creativă promovează cetățenia activă, voluntariatul și participarea tinerilor în cadrul societății și procesului decizional prin capacitarea și implicarea lor activă acestora în cadrul programelor de tineret.

Alături de stafful ADC, vei ajuta la implementarea programelor și proiectelor ADC, la organizarea de evenimente, traininguri, școli de vară, la crearea materialelor foto și video. Și multe, multe alte activități creative din care vei învăța, îți vei face prieteni noi, te vei descoperi și dezvolta. În plus vei beneficia de carnetul voluntarului.

Pentru a te cunoaște mai bine, te rugăm să completezi acest FORMULAR, care urmează să-l expediezi la adresa de email adc@usalumni.md cu titlul „Voluntar ADC” până pe data de 10 decembrie 2016!
1652 vizualizări

AGENDA Congresul Absolvenților programelor de schimb americane și europene 2016

Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC) vă invită să participați la cel de-al XIV-lea CONGRES al ABSOLVENȚILOR programelor de schimb ale Guvernului SUA și cele europene, „eu aleg Moldova AICI și ACUM”, ce va avea loc pe 3 decembrie 2016, ora 9:00-14:00, Radisson Blu Convention Center.

Congresul Anual al Absolvenților este un spațiu de consolidare a comunității absolvenților prin schimb de practici și experiențe, comunicare cu diferiți invitați și experți, contribuții personale la tema propusă.

Ne dorim ca Moldova să fie o țară în care cetățenii trăiesc în armonie, înțelegere reciprocă și participă activ la îmbunătățirea vieții țării. Indiferent de apartenență socială, politică, culturală și istorică, vrem ca Moldova să fie casa cetățenilor mândri de țara lor și uniți întru dezvoltarea ei continuă.
În cadrul celei de-a XIV-a ediții a Congresului Absolvenților vom discuta despre cum alegem să fim activi în țara și comunitatea noastră – acțiunile implementate și valorile pe care le promovăm în scopul unei coeziuni sociale și unei participări active ale cetățenilor.

În cadrul celor cinci grupuri de discuții, unite prin prisma a patru piloni, vor fi prezentate și abordate metodele de coeziune socială în domeniile:
Fiecare cetățean este drept catalizator al schimbărilor pozitive și soluțiilor inovatoare la problemele Moldovei și poate să-și atingă potențialul maxim în comunitățile în care locuiesc. Schimbarea începe de la „eu„!

AGENDA evenimentului:

212-2016_agenda_Alumni Congress XIV_eualegMoldova AICI Si ACUM_FINAL by Viorica Budu on Scribd


Vă invităm la Congresul Absolvenților să afli despre proiecte de succes la nivel național și local, opinii, expertiză și si să contribui cu experiența ta la tematica evenimentului.

1458 vizualizări

Become an Angel for USG Alumni Congress- Volunteer Now!

Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC) te invită să fii voluntar (Alumni Congress Angel) la cel de-al XIV-lea CONGRES al ABSOLVENȚILOR, „eu aleg Moldova AICI și ACUM”, ce va avea loc pe 3 decembrie 2016, ora 9:00-14:00, Radisson Blu Convention Center.

Congresul Anual al Absolvenților este un spațiu de consolidare a comunității absolvenților prin schimb de practici și experiențe, comunicare cu diferiți invitați și experți, contribuții personale la tema propusă.

Pentru a deveni voluntar, completează Formularul ONLINE, iar noi te vom contacta pentru ați povesti mai multe detalii despre activitățile în care vei fi implicat.

Doar 10 vor fi selectați, așa că grăbește!
Data limită de completare a formularului 27 noiembrie 2016, ora 17:00.


Voluntarii ADC

ADC – Absolvenții Dezvoltă Creativ Moldova!
2846 vizualizări

Creează-ți echipă și înscrie-te în cursa Odyssey of the Mind 2017

Înveți într-o școală cu elevi activi și dornici de acțiune? Ai profesori care te susțin și acceptă ușor provocarea de a fi mentori ai inițiativelor tale? Dacă DA, atunci creează echipa ta și implică-te în programul Odyssey of the Mind. OotM te va ajuta să îți dezvolți gândirea creativă, abilităţile de soluţionare a problemelor cu grad diferit de complexitate prin intermediul activităților interactive. Plus, este o oportunitate de a-ți perfecționa limba engleză.

Implicându-te în program, vei avea ocazia să transformi activitățile tale extracurriculare întru-un proces distractiv și continuu de învățare, îți vei fortifica spiritul de echipă și abilitățile comunicaționale, îți vei căli personalitatea și îți vei asuma mult mai ușor riscurile. Astfel, programul va servi drept trambulină în cariera profesională, în orice domeniu.

Dacă te-am intrigat, devin-o membru a marii familii Odyssey of Mind. Pentru aceasta trebuie să:

1. Ai inițiativă;
2. Cunoști limba engleză, programul se desfășoară în limba engleză;
3. Găseşti încă 6 prieteni/colegi cu care ți-ar plăcea să pregătești o scenetă de 8 minute;
4. Găsești un antrenor (>18 ani) care să vă ghideze în procesul de pregătire a scenetei.

Formularul de înregistrare îl puteți completa AICI. Odată completat, echipa ADC vă contactează pentru a vă transmite problemele pentru anul 2016-2017. Deadline de înregistrare este 1 februarie, 2017, ora 18:00.
Soluțiile identificate de întreaga echipă vor fi prezentate la Competiția Națională Odyssey of the Mind Moldova 2017, ce va avea loc la finalul lunii februarie. Data concretă va fi anunțată pe parscurs.
Vedeți mai jos o mică descriere a problemelor.

Mai jos găsiți ghidul programului Odyssey of the Mind în care este explicat tot procesul de creare a echipei, specificul programului și etapele de soluționare a problemei. Nu ezitați să consultați materiale le atașate pentru voi.
Ghidul Programului Odyssey of the Mind în limba engleză.
Ghidul Programului Odyssey of the Mind în limba română.
Prezentarea generală a programului în limba engleză.

Citește mai multe despre Odyssey of the Mind
Odyssey of the Mind este un program internațional inițiat în SUA, în 1978 și desfășurat anual în 25 de țări ale lumnii, fiind bazat pe soluționarea creativă a problemelor.În cadrul programului este susținută ideea conform căreia creativitatea este o abilitate ce poate fi învățată și dezvoltată în practică. Programul este adus în Moldova de către voluntarii Corpului Păcii în 1997. În prezent Odyssey of the Mind este implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Obiectivele programului constau în:

— Dezvoltarea abilităților de gândire critică, divergentă și independentă;
— Transformarea activităților extracurriculare întru-un proces distractiv și continuu de învățare;
— Fortificarea spiritului de echipă și abilitățile de lucru în grup.

OM dezvoltă abilitățile de comunicare în public și de brainstorming, călește și încurajează membrii echipei să își asume riscuri, formând personalități agere la minte și ingenioase. Aceste calități servesc drept trambulină în cariera profesională, în orice domeniu.

Structura programului
Echipele:
Echipele sunt formate din câte 7, minim 5 elevi/ studenți;
Categroiile de vârstă. În dependență de vârsta pe care o aveți puteți forma echipe de diferite divizii:

Divizia I: Clasele 1-5, până la 12 ani inclusiv, împliniți până la 1 mai 2017;
Divizia II: Clasele 6-9, până la 15 ani incusiv, împliniți până la 1 mai 2017;
Divizia III: Clasele 10-12, sau elevii care nu se încadrează în limita de vârstă din divizia II;
Divizia IV: Tineri ce au deja diplomă de absolvire a liceului și sunt înregistrați la facultate.

Sunt două tipuri de probleme de soluționat. Aceste probleme sunt create de către fondatorul programului și sunt reînoite în fiecare an. Problemele sunt distribuite de obicei în prima lună de toamnă:

Problema de lungă durată— membrii echipei o aleg din timp dintre cel 5 pregătite anual de către fondatorul programului Dr. C. Samuel Micklus. La prezentarea soluției finale a problemei, prin intermediul unei scenete, pot participa toți membrii echipei. Problemele sunt clasificate după tip: Construirea unui vehicul; Problema tehnică; Problema clasică, Problema de structură și Problema teatrală.
Problema spontană— este o surpriză, întrucât este menită să verifice gradul de spontanietate pe care îl au membrii echipei atunci când întâmpină o provocare. La soluționarea acestei probleme participă doar 5 membri (la alegerea lor), iar restul sunt observatori.
Cunoașterea OM se face prin intermediul unui ghid în care sunt explicate regulile programului.

Etapele programului:
Competiția Națională Odyssey of the Mind este organizată anual de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă. În 2017, Competiția Națională va avea loc la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii februarie (data concretă urmează a fi confirmată în curând). Cele mai ingenioase echipe vor avea posibilitatea să participe la Festivalul European, unde vor concura cu echipe din 25 de țări ale lumii, fiind adevărați ambasadori ai Moldovei.

Festivalul European sau Eurofest-ul se desfășoară anual în una din țările europene și întrunește competiția echipelor câștigătoare din 24 de țări. În 2016 Eurofestul va fi organizat de către Polonia. Încurajăm echipele să se pregătească pe măsură pentru a concura cu sutele de copii și tineri ingenioși ce vor fi prezenți la competiție.

Competiția Mondială sau World Finals ce au loc doar în Statele Unite ale Americii. Republica Moldova a fost reprezentată de două ori. Prima dată în anul 1998 și a doua oară, echipa Butterfly din Cimișlia a purtat cu mândrie tricolorul în East Lansing, Michigan, SUA, unde au concurat alături de 840 de echipe din Statele Unite și din alte țări ale lumii. În 2017, World Finals vor avea loc la State University of Michigan.

Te ajutăm să înțelegi mai bine ce înseamnă programul, vezi link-urile de mai jos:

  • Poze de la Competiția Națională Odyssey of the Mind 2016 găsiți AICI
  • Reportajul de la Competiția Națională 2016 Jurnal TV îl găsiți accesând LINK-UL
  • Reportaj de la Competiția Națională 2016 Abraziv, Moldova 1

Pentru mai multe detalii vă rugăm contactați coordonatoarea programului Odyssey of the Mind Moldova, Viorica Budu: Tel: 067346379 E-mail: odyssey.moldova@usalumni.md
Referință: https://www.facebook.com/OdysseyoftheMindMoldova/ | trecerea prin referinta: 1070
1539 vizualizări

Programul de granturi mici pentru absolvenţi

Programul de Granturi Mici pentru Absolvenți este un mecanism flexibil care le permite ambasadelor americane să ofere suport absolvenților programelor de schimb ale Guvernului SUA în partajarea experienței acumulate și implementarea bunelor practici însușite în SUA. Scopul acestui program este de a avansa dezvoltarea profesională a absolvenților și colegilor lor, de a implementa și răspândi conceptele învățate în cadrul programelor de schimb și de a oferi absolvenților oportunități de colaborare.

Aplicanții eligibili sunt cetățenii Republicii Moldova care sunt absolvenți ai programelor de schimb finanțate de către Guvernul SUA și organizațiile unde absolvenții programelor americane dețin cel puțin o poziție de conducere (președinte, director, director executiv, membrul bordului sau echivalent) înregistrate oficial în Republica Moldova. Fondurile disponibile per grant: indivizi – până la $10,000; organizații – până la $24,000

Programul de Granturi Mici pentru Absolvenți oferă capital inițial indivizilor și organizațiilor pentru implementarea proiectelor sustenabile care demonstrează valoarea programelor de schimb ale Guvernului SUA pentru comunitățile din Moldova.

Propunerile de grant trebuie să susțină proiecte care abordează necesități tangibile ale comunității și au rezultate măsurabile. Prioritate li se va acorda proiectelor care abordează necesitățile curente ale comunităților rurale și proiectelor implementate de către greupuri de absolvenți a cel puțin două programe de schimb diferite.

Aplicanții sunt încurajați să stabilească parteneriate cu personae și organizații relevante din sectorul public și/sau privat.

Data limită pentru aplicații este 30 noiembrie. Expediați aplicațiile și întrebările către alumnimoldova@state.gov.

Pentru a descărca fișierul .zip care conține pachetul complet pentru aplicare accesați aici. Aplicațiile urmează să fie completate în limba engleză.
Referință: https://moldova.usembassy.gov/program-granturi-absolventi.html | trecerea prin referinta: 1037
2736 vizualizări

Maria Pascariu, BFTF Alumna: Am învățat că nu pot doar să observ procesul de pe „banca de rezervă”

Dacă o veți cunoaște în persoană pe absolventa programului BFTF ( Benjamin Franklin Transatlantic Fellows) Maria Pascariu, cu siguranță veți spune că este o fire optimistă și creativă, iar activismul și entuziasmul sunt două caracteristici care îi descriu stilul de viață. Maria are 19 ani și este studentă în primul an la UTM, specialitatea IT. Este originară din satul Petrești, r. Ungheni, dar își face studiile deja al patrulea an în Chișinău, deoarece anul acesta a absolvit Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Se auto-caracterizează drept o persoană extrovertă și comunicativă, crede cu tărie că oamenii sunt buni și sunt o sursă de inspirație. Aflați mai multe despre experiența sa din SUA din interviul ce urmează.

Îmi place viața și tot ceea ce presupune ea, inclusiv eșecurile, pe care le consider niște lecții deosebit de prețioase.USALUMNI: Ai participat, de curând într-un program de schimb al Guvernului SUA, cum te-a influențat acesta?

MARIA PASCARIU: Experiența BFTF m-a schimbat cu siguranță, mai mult decât m-aș fi așteptat. Atât aflarea în State, cât și interacțiunea cu 52 de alți tineri care se aseamănă, dar se și deosebesc radical, mi-a influențat viziunile, orientările și m-a influențat și comportamental. Patru săptămâni trec pe neobservate când ai atât de multe de văzut, de învățat, atâtea poze și amintiri de făcut, atâția oameni de cunoscut și atâtea prietenii strânse de legat. Fiecare fellow, mentor, membru al familiei gazdă sau chiar simplu trecător pe care l-ai oprit să întrebi cum ajungi la Casa Albă, a lăsat o amprentă. Am cunoscut din noi puncte de vedere cultura a zeci de alți tineri și a țărilor lor; am avut ocazia să particip la seminare și workshop-uri cu oameni inspiraționali și profesori ai uneia dintre cele mai bune universități americane; am călătorit pentru prima dată în viață și am și trăit o parte a ”visului american”; am fost expusă unei serii întregi de experiențe sociale și educaționale, impactul cărora nu l-am observat decât la întoarcerea acasă, când defectele, dar și părțile care nu primesc destulă apreciere, ale societății noastre, au devenit mult mai accentuate. Toate acestea m-au motivat și mai mult să cred că lucrurile se pot schimba/deja se schimbă spre bine, iar eu nu pot doar să observ procesul de pe ”banca de rezervă”.USALUMNI: Care sunt cele mai impresionante momente din experiența pe care ai avut-o?

MARIA PASCARIU: Cu siguranță, memorabile au fost unele dintre seminarele la care am participat, cu speakeri de excepție, greutatea cuvintelor cărora ne lăsau cu ”piele de găină” sau cu lacrimi în ochi. Nu o să uit niciodată sesiunea de scriere liberă (”Authoring Action”) pe care am avut-o aproape de încheierea programului, unde fiecare a dat frâu liber gândurilor și a spus ceea ce a considerat necesar sau s-a simțit, în sfârșit, liber să spună, și care a făcut legătura dintre noi și mai puternică.
Cele 10 zile petrecute cu familia gazdă au fost pline de mâncare gustoasă, râsete și karaoke în automobil, iar în evidență iese, cu siguranță, faptul că Kim și Adria mi-au dat ocazia să văd pentru prima dată oceanul.
Zilele petrecute în Philadelphia și Washington, vizita la Departamentul de Stat al SUA și, cel mai important, sărbătorirea Zilei Independenței SUA în capitală împreună cu noii 50+ cei mai buni prieteni, rămân a fi unele din cele mai vii amintiri din timpul programului.

USALUMNI: După venirea din State, ai devenit absolventă a programului și membru a comunității absolvenților, ai venit cu vreo idee de proiect pe care ai dori să o implementezi acasă?

MARIA PASCARIU: La sfârșitul programului, fiecare participant a venit cu o idee și o prezentare a unui potențial proiect pe care ar vrea să-l implementeze în comunitatea sa. Ideea pe care am prezentat-o eu este strâns legată de conceptul de personal branding și este încă în stadiul de dezvoltare. Voi continua neapărat să lucrez asupra proiectului, odată ce mă adaptez la noul rol de studentă.USALUMNI: Care sunt beneficiile programelor de schimb și cum ați recomanda aceste oportunități și altor cetățeni ai Moldovei?

MARIA PASCARIU: Dacă citind răspunsurile la întrebările anterioare, nu se observă plusurile și cineva nu ar fi încă convins să aplice pentru un program de schimb, atunci să vorbesc despre propria experiență nu este de ajuns, pentru că pot înțelege doar cei ce au trăit-o ca și mine. Important este faptul că prin aceste pograme nu cunoști doar noi locuri, oameni și experiențe, ci și un nou sine cu noi limite, iar aceasta, în opinia mea, este cel mai mare beneficiu.

The Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Initiative: este un program de trei săptămâni și jumătate numit după Benjamin Franklin, în onoarea dragostei sale pentru consolidarea cooperării transatlantice.

Institutele de vară reunesc tineri americani, europeni și din Asia Centrală cu scopul de a promova libertatea în întreaga lume și pentru a promova conștientizarea valorilor comune în lumina provocărilor globale ale secolului 21. Pentru mai multă informație accesați: bftf.org/

3513 vizualizări

eu aleg Moldova QUIZ: „Moldova – țara prieteniei”/ “Молдова - страна дружбы”

Asociatia pentru Dezvoltare Creativa și Erudit Club te invită la #eualegMoldova QUIZ (de data aceasta în limba rusă) cu tematica „Moldova – țara prieteniei”/ “Молдова — страна дружбы” ce va avea loc luni, 21 noiembrie, ora 18:30, la Erudit Club, str Pușkin 52. Cu întrebările create de Erudit Club, evenimentele „eu aleg Moldova” QUIZ sunt parte a campaniei sociale eu aleg Moldova / я выбираю Молдову desfășurată de Asociatia pentru Dezvoltare Creativa și oferă tinerilor posibilitatea de a-și testa cunoștințele generale și de a învăța lucruri noi despre Moldova: cultura, geografia, istoria și oamenii săi. Jocurile #eualegMoldova QUIZ sunt desfășurate într-un stil creativ în care tinerii lucrează în echipă pentru a oferi răspunsuri la întrebările propuse. Creează-ți echipa din 4-6 membri și participă și tu la jocurile QUIZ împreună cu prietenii și colegii tăi! Pentru înregistrare, scrie o postare în event cu denumirea echipei. Vino să descoperi și să înveți lucruri noi despre Moldova la #eualegMoldova Quiz! Ассоциация Креативного Развития и Erudit Club приглашают на ВИКТОРИНУ #явыбираюМолдову , тема которой: „Молдова – страна дружбы”. Мероприятие будет проведено 21 ноября в 18:30 в Erudit Club по адресу: ул. Пушкина, 52. Викторина #явыбираюМолдову с вопросами, предоставленными Erudit Club, является частью социальной кампании eu aleg Moldova / я выбираю Молдову, проводимой Ассоциацией Креативного Развития, позволяющая молодёжи проверить общие знания и узнать нечто новое о Молдове, её культуре, географии, истории и людях. Викторина #явыбираюМолдову проводится в творческом стиле, в котором молодые люди работают в команде, чтобы дать ответы на поставленные вопросы. Создай свою команду из 4-6 человек и участвуй в игре-ВИКТОРИНЕ вместе со своими друзьями и коллегами! Для регистрации размести публикацию с названием команды на страничке мероприятия . Приди открыть и узнать для себя много нового о Молдове на ВИКТОРИНЕ #явыбираюМолдову!