2850 vizualizări

Maria Pascariu, BFTF Alumna: Am învățat că nu pot doar să observ procesul de pe „banca de rezervă”

Dacă o veți cunoaște în persoană pe absolventa programului BFTF ( Benjamin Franklin Transatlantic Fellows) Maria Pascariu, cu siguranță veți spune că este o fire optimistă și creativă, iar activismul și entuziasmul sunt două caracteristici care îi descriu stilul de viață. Maria are 19 ani și este studentă în primul an la UTM, specialitatea IT. Este originară din satul Petrești, r. Ungheni, dar își face studiile deja al patrulea an în Chișinău, deoarece anul acesta a absolvit Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Se auto-caracterizează drept o persoană extrovertă și comunicativă, crede cu tărie că oamenii sunt buni și sunt o sursă de inspirație. Aflați mai multe despre experiența sa din SUA din interviul ce urmează.

Îmi place viața și tot ceea ce presupune ea, inclusiv eșecurile, pe care le consider niște lecții deosebit de prețioase.USALUMNI: Ai participat, de curând într-un program de schimb al Guvernului SUA, cum te-a influențat acesta?

MARIA PASCARIU: Experiența BFTF m-a schimbat cu siguranță, mai mult decât m-aș fi așteptat. Atât aflarea în State, cât și interacțiunea cu 52 de alți tineri care se aseamănă, dar se și deosebesc radical, mi-a influențat viziunile, orientările și m-a influențat și comportamental. Patru săptămâni trec pe neobservate când ai atât de multe de văzut, de învățat, atâtea poze și amintiri de făcut, atâția oameni de cunoscut și atâtea prietenii strânse de legat. Fiecare fellow, mentor, membru al familiei gazdă sau chiar simplu trecător pe care l-ai oprit să întrebi cum ajungi la Casa Albă, a lăsat o amprentă. Am cunoscut din noi puncte de vedere cultura a zeci de alți tineri și a țărilor lor; am avut ocazia să particip la seminare și workshop-uri cu oameni inspiraționali și profesori ai uneia dintre cele mai bune universități americane; am călătorit pentru prima dată în viață și am și trăit o parte a ”visului american”; am fost expusă unei serii întregi de experiențe sociale și educaționale, impactul cărora nu l-am observat decât la întoarcerea acasă, când defectele, dar și părțile care nu primesc destulă apreciere, ale societății noastre, au devenit mult mai accentuate. Toate acestea m-au motivat și mai mult să cred că lucrurile se pot schimba/deja se schimbă spre bine, iar eu nu pot doar să observ procesul de pe ”banca de rezervă”.USALUMNI: Care sunt cele mai impresionante momente din experiența pe care ai avut-o?

MARIA PASCARIU: Cu siguranță, memorabile au fost unele dintre seminarele la care am participat, cu speakeri de excepție, greutatea cuvintelor cărora ne lăsau cu ”piele de găină” sau cu lacrimi în ochi. Nu o să uit niciodată sesiunea de scriere liberă (”Authoring Action”) pe care am avut-o aproape de încheierea programului, unde fiecare a dat frâu liber gândurilor și a spus ceea ce a considerat necesar sau s-a simțit, în sfârșit, liber să spună, și care a făcut legătura dintre noi și mai puternică.
Cele 10 zile petrecute cu familia gazdă au fost pline de mâncare gustoasă, râsete și karaoke în automobil, iar în evidență iese, cu siguranță, faptul că Kim și Adria mi-au dat ocazia să văd pentru prima dată oceanul.
Zilele petrecute în Philadelphia și Washington, vizita la Departamentul de Stat al SUA și, cel mai important, sărbătorirea Zilei Independenței SUA în capitală împreună cu noii 50+ cei mai buni prieteni, rămân a fi unele din cele mai vii amintiri din timpul programului.

USALUMNI: După venirea din State, ai devenit absolventă a programului și membru a comunității absolvenților, ai venit cu vreo idee de proiect pe care ai dori să o implementezi acasă?

MARIA PASCARIU: La sfârșitul programului, fiecare participant a venit cu o idee și o prezentare a unui potențial proiect pe care ar vrea să-l implementeze în comunitatea sa. Ideea pe care am prezentat-o eu este strâns legată de conceptul de personal branding și este încă în stadiul de dezvoltare. Voi continua neapărat să lucrez asupra proiectului, odată ce mă adaptez la noul rol de studentă.USALUMNI: Care sunt beneficiile programelor de schimb și cum ați recomanda aceste oportunități și altor cetățeni ai Moldovei?

MARIA PASCARIU: Dacă citind răspunsurile la întrebările anterioare, nu se observă plusurile și cineva nu ar fi încă convins să aplice pentru un program de schimb, atunci să vorbesc despre propria experiență nu este de ajuns, pentru că pot înțelege doar cei ce au trăit-o ca și mine. Important este faptul că prin aceste pograme nu cunoști doar noi locuri, oameni și experiențe, ci și un nou sine cu noi limite, iar aceasta, în opinia mea, este cel mai mare beneficiu.

The Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Initiative: este un program de trei săptămâni și jumătate numit după Benjamin Franklin, în onoarea dragostei sale pentru consolidarea cooperării transatlantice.

Institutele de vară reunesc tineri americani, europeni și din Asia Centrală cu scopul de a promova libertatea în întreaga lume și pentru a promova conștientizarea valorilor comune în lumina provocărilor globale ale secolului 21. Pentru mai multă informație accesați: bftf.org/

3630 vizualizări

eu aleg Moldova QUIZ: „Moldova – țara prieteniei”/ “Молдова - страна дружбы”

Asociatia pentru Dezvoltare Creativa și Erudit Club te invită la #eualegMoldova QUIZ (de data aceasta în limba rusă) cu tematica „Moldova – țara prieteniei”/ “Молдова — страна дружбы” ce va avea loc luni, 21 noiembrie, ora 18:30, la Erudit Club, str Pușkin 52. Cu întrebările create de Erudit Club, evenimentele „eu aleg Moldova” QUIZ sunt parte a campaniei sociale eu aleg Moldova / я выбираю Молдову desfășurată de Asociatia pentru Dezvoltare Creativa și oferă tinerilor posibilitatea de a-și testa cunoștințele generale și de a învăța lucruri noi despre Moldova: cultura, geografia, istoria și oamenii săi. Jocurile #eualegMoldova QUIZ sunt desfășurate într-un stil creativ în care tinerii lucrează în echipă pentru a oferi răspunsuri la întrebările propuse. Creează-ți echipa din 4-6 membri și participă și tu la jocurile QUIZ împreună cu prietenii și colegii tăi! Pentru înregistrare, scrie o postare în event cu denumirea echipei. Vino să descoperi și să înveți lucruri noi despre Moldova la #eualegMoldova Quiz! Ассоциация Креативного Развития и Erudit Club приглашают на ВИКТОРИНУ #явыбираюМолдову , тема которой: „Молдова – страна дружбы”. Мероприятие будет проведено 21 ноября в 18:30 в Erudit Club по адресу: ул. Пушкина, 52. Викторина #явыбираюМолдову с вопросами, предоставленными Erudit Club, является частью социальной кампании eu aleg Moldova / я выбираю Молдову, проводимой Ассоциацией Креативного Развития, позволяющая молодёжи проверить общие знания и узнать нечто новое о Молдове, её культуре, географии, истории и людях. Викторина #явыбираюМолдову проводится в творческом стиле, в котором молодые люди работают в команде, чтобы дать ответы на поставленные вопросы. Создай свою команду из 4-6 человек и участвуй в игре-ВИКТОРИНЕ вместе со своими друзьями и коллегами! Для регистрации размести публикацию с названием команды на страничке мероприятия . Приди открыть и узнать для себя много нового о Молдове на ВИКТОРИНЕ #явыбираюМолдову!
2348 vizualizări

3 decembrie: USG Alumni Congress - eu aleg Moldova AICI și ACUM

Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC) vă invită să participați la cel de-al XIV-lea CONGRES al ABSOLVENȚILOR programelor de schimb ale Guvernului SUA, „eu aleg Moldova AICI și ACUM”, ce va avea loc pe 3 decembrie 2016, ora 9:00-14:00, Radisson Blu Convention Center. Congresul Anual al Absolvenților este un spațiu de consolidare a comunității absolvenților prin schimb de practici și experiențe, comunicare cu diferiți invitați și experți, contribuții personale la tema propusă. În cadrul celei de-a XIV-a ediții a Congresului Absolvenților vor fi prezentate și abordate metodele de coeziune socială în domeniile: Media, Justiție, Educație și Economie. Invitații și vorbitorii sunt activi membri ai comunității de absolvenți ai programelor americane și europene, lideri de ONG-uri, bloggeri, profesioniști din domeniile evenimentului. Pentru a vă înregistra, accesați formularul online. Data limită de înregistrare este 30 noiembrie, ora 18:00. Practicile bune merită a fi apreciate și multiplicate. Tradițional, la Congresul Absolvenților are loc premierea celor mai activi absolvenți, care au contribuit la dezvoltarea comunităților prin proiecte și acțiuni de succes. Nominalizați-vă colegii, completând formularul online. Data limită de completare este 25 noiembrie, ora 18:00. Mai multe detalii veți găsi în agenda evenimentului, ce va fi făcută public curând. Limba de lucru în sesiuni plenare este româna. Acest eveniment este organizat cu suportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. ADC – Absolvenții Dezvoltă Consolidat Moldova!
1926 vizualizări

Conferința motivațională 11even - eu aleg Moldova AICI și ACUM

În cadrul campaniei eualegMoldova, Asociația pentru Dezvoltare Creativă vă invită la 11even — platforma pentru vociferarea mesajelor pozitive, împărtășirea de idei, generarea unor experiențe personale și promovarea liderismului prin chemarea la acțiune. Evenimentul va avea loc vineri, 11 noiembrie 2016, ora 17:30, în incinta Teatrului Național „Eugen Ionescu”, str. Grigore Vieru 11.

Nu decidem în ce țară ne naștem, însă la sigur alegem cât de activi suntem acasă. Fiecare dintre noi are diverse surse de inspirație și motivație ce ne pornesc la acțiune și ne definesc istoria de succes. Credem că tinerii sunt catalizatori puternici ai consolidării sociale și implementării ideilor inovatoare la problemele Moldovei.

Ce ne determină să credem în propriile forțe și care este importanța comportamentului nostru pentru țară? În cadrul evenimentului, 11 tineri din diverse domenii, vor povesti istoriile lor inspiraționale sub genericul „eu aleg Moldova AICI și ACUM”, având la dispoziție 11 minute fiecare. Vorbitorii sunt tineri trecuți prin provocări ce merită împărtășite cu oameni în căutare de exemple practice pentru dezvoltare personală și imbold la acțiune.

Lista vorbitorilor:Descoperiți de ce vorbitorii aleg Moldova pe pagina web eualegMoldova.

La 11even, publicul va avea oportunitatea să interacționezi cu vorbitorii și cu mulți alți tineri pentru a face schimb de experiență. Este un eveniment cu intrare liberă la care sunt așteptați 200 de tineri din școlile și universitățile din Chișinău și nu doar.

Vino și tu la „11even – eu aleg Moldova AICI și ACUM!”, intrare liberă, înscrie-te aici goo.gl/5uLuE5
1427 vizualizări

Aplică la Professional Fellows Program

Aplică pentru un program gratuit care oferă un stagiu legislativ într-o instituție publică de stat, 0NG-uri din SUA timp de 5-6 săptămâni. Professional Fellows Program (în română: Programul de Stagiu Legislativ în SUA) este un progra de schimb pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25-35 de ani care activează în domeniul public de drept, ONG-uri și societatea civilă din Republica Moldova.

Programul este administrat de către Consiliile Americane pentru Învățământ Internațional din Moldova (www.americancouncils.md) și este sponsorizat de către Departamentul de Stat din SUA (https://exchanges.state.gov/non-us/program/professional-fellows-program).

Persoanele care aplică la acest stagiu nu este necesar să aibă studii superioare în domeniul legislativ. Dar este necesar să aibă un nivel de engleză intermediar.

Termenul limită de aplicare la acest program este 15 noiembrie 2016. Link-ul de aplicare este ais.americancouncils.org/pfp
Perioada de stagiu va fi între 24 aprilie — 2 iunie.
1773 vizualizări

11 experiențe de viață în stil „eu aleg Moldova AICI și ACUM”

În cadrul campaniei „eualegMoldova”, Asociația pentru Dezvoltare Creativă te invită la 11even — platforma pentru VOCIFERAREA mesajelor pozitive, ÎMPĂRTĂȘIREA de idei, generarea unor EXPERIENȚE personale și promovarea LIDERISMULUI prin chemarea la ACȚIUNE!

Nu decidem în ce țară ne naștem, însă la sigur alegem cât de activi suntem acasă. Fiecare dintre noi are diverse surse de inspirație și motivație ce ne pornesc la acțiune și ne definesc istoria de succes. Credem că tinerii sunt catalizatori puternici ai consolidării sociale și implementării ideilor inovatoare la problemele Moldovei.

Ce ne determină să credem în propriile forțe și care este importanţa comportamentului nostru pentru țară?

În cadrul evenimentului, 11 tineri din diverse domenii îți vor povesti istoriile lor inspiraționale sub genericul „eu aleg Moldova AICI și ACUM”, având la dispoziție 11 minute fiecare. Vorbitorii sunt tineri trecuți prin provocări ce merită împărtășite cu oameni în căutare de exemple practice pentru dezvoltare personală și imbold la acțiune.

La 11even, vei avea oportunitatea să interacționezi cu vorbitorii și cu mulți alți tineri pentru a face schimb de experiență.

Află cine sunt vorbitorii 11even pe pagina evenimentului și pe ichoosemoldova.usalumni.md/ro/11even

Ne vedem la 11even, pe 11 noiembrie, ora 17:30 la Teatrul Național „Eugen Ionescu”!Intrare liberă, înscrie-te aici goo.gl/5uLuE5
Referință: https://www.facebook.com/events/1332870546744857/ | trecerea prin referinta: 1284
1566 vizualizări

Absolvenții Wave Week Moldova 2016 și-au prezentat rezultatele

Programul Wave Week Moldova, ediția 2016 s-a încheiat în acest weekend, iar absolvenții WWM 2016 s-au adunat la ceremonia de încheiere a programului, pentru a prezenta proiectele lor de voluntariat și pentru a împărtăși din propria experiență rezultatele obținute și lecțiile învățate. Cei 100 de absolvenți ai programului WWM 2016 sunt tineri din 20 de regiuni ale țării, care au format echipe și au implementat 13 proiecte locale pe diverse teme sociale, pentru a aduce o schimbare în comunitatea lor.

Tinerii au fost mentorați și ghidați de către membrii echipei de implemnetare a programului WWM 2016, staff-ul ADC și voluntarii Corpului Păcii, pentru a ajunge la rezultate cât mai mari.Proiectele de voluntariat sunt: Supporting Equality, EngFun, Hope for Animals, Caruselul Caritabil, #Împreună, The Panda Wave, EcoWave, Break the Cage for Change, Cheer Up, Share your Energy, Big Bang Moldova, InforMagic, Respect borns Respect.

Respect Borns Respect

În cadrul programului tinerii au dezvoltat abilități și competențe în domeniile: comunicarea asertivă și în fața publicului, liderism și tactici de motivare a membrilor echipei, planificarea și implementarea proiectelor de voluntariat, colectarea de fonduri, identificarea și soluționarea eficientă a problemelor din comunitatea în care locuiesc.

Ludmila Grîu-Cașu și Igor Zaharov, coordonatori WWM

Ludmila Grîu-Cașu și Igor Zaharov, coordonatori WWM: „Felicităm absolvenții programului Wave Week Moldova 2016 pentru succesele obținute în cadrul proiectelor de voluntariat implementate după școala de vară WWM 2016. Noi, în calitate de coordonatori ai programului și membri ai echipei ADC suntem mândri de voi și de impactul acțiunilor pe care le-ați implementat. Credem că împreună putem aduce schimbări pozitive în comunitățile noastre.”

Mariana Țurcan, Director Executiv ADC

Mariana Țurcan, Director Executiv ADC: „Persoanele care produc schimbarea în societate sunt defapt cei/ cele pe care îi/le vedeți dimineața uitându-vă în oglindă. Voi sunteți schimbarea!”

Marcel Marin, Consultant Superior Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova

Marcel Marin, Consultant Superior Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova: „Credem în programul Wave Week Moldova și avem planuri mari pentru viitor împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă ce ține de acest program.”Wave Week Moldova 2016 este un program organizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova (MTS) și Ambasada SUA în Moldova şi afiliat cu Spark the Wave SUA. Acest program se desfăşoară în perioada ianuarie – octombrie 2016, iar şcoala de vară a avut loc în intervalul 09-15 iulie. Anul acesta programul este la cea de-a opta ediţie de implementare în Moldova, până acum implicând mai bine de 800 tineri din întreaga Republică.VEDEȚI TOATE POZELE DE LA EVENIMENT AICI
1892 vizualizări

O nouă etapă a proiectului de street ART susţinut de MAEIE, implementat de AVI Moldova

Săptămâna curentă a fost lansat proiectul dedicat aniversării a 25 de ani de Independenţă a Republicii Moldova prin lucrări de pictura murală. În cadrul actualei etape, va fi continuată pictarea zidurilor fostului Stadion Republican al capitalei. Împreună cu picturile realizate in cadrul ediției precedente, organizate în luna mai a anului curent și dedicate Zilei Europei, zidul stadionului va lua forma unei galerii de picturi în aer liber, cu motive tradiționale atât moldovenești, cât si internaționale. Activitățile urmează a fi reluate in luna martie 2017 și în alte spații publice ale orașului.Adiţional, proiectul va oferi artiștilor locali oportunitatea de a colabora cu pictori urbani din alte țări (SUA, Polonia ş.a.), care vor fi implicați pe parcurs în desfășurarea acestei inițiative, consolidând, astfel cooperarea culturală cu partenerii externi ai ţării noastre, în special în contextul celebrării pe parcursul anului 2017, a 25 de ani de relații diplomatice cu SUA și alte țări.

Conceptul proiectului aparține Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi este realizat cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Moldova, în parteneriat cu Asociația de Voluntariat Internaţional din Moldova.Inițiativa este un exemplu de activism civic, ce conectează societatea civilă și autoritățile publice în cadrul unei iniţiative artistice, promovând în acelaşi timp diplomația culturală prin intermediul unei forme de artă apropiată tinerilor, accesibilă pentru toţi.

ADC felicită organizația AVI Moldova pentru rezultatele frumoase ale proiectului.
Referință: http://avimd.org/news-1_155_0-ro.htm | trecerea prin referinta: 2244
1112 vizualizări

Tender Announcement: Consultancy Services to Support the Development of Moldova Public Libraries Strategy

IREX is announcing a Consultancy Services to Support the Development of Moldova Public Libraries Strategy Tender. Take the chance.

Purpose: To provide conceptual support and facilitate the activities of the Working Group established under the aegis of the National Library of the Republic of Moldova on the development of the Moldova Public Libraries Strategy for 2017-2020 in cooperation with the International Consultant under the guidance and supervision of Novateca.

Deadline: October 28, 2016, 3:00 PM, local time

Download the application form HERE
Referință: http://tender.novateca.md/home | trecerea prin referinta: 865
2827 vizualizări

Igor Zaharov: „Experiența americană m-a ajutat să înțeleg că orice scop poate fi atins”

Igor Zaharov este coordonator al programului Wave Week Moldova în cadrul ADC, student la FRIȘPA, specialitatea Relații Internaționale și recent absolvent al programului de schimb al Guvernului SUA ”SUSI”. Igor însă se autocaracterizează drept „un simplu băiat, ce vine dintr-un mic oraș de la nord, Fălești”. Ține să menționeze mereu despre rădăcinile sale, arătând prin exemplu propriu că tineri activi sunt peste tot. Se consideră Cetățean al planetei Pământ, având o deosebită pasiune pentru călătorii, avioane și aeroporturi, „pentru că anume acolo, în sala de așteptare, servind o cafea pot uita de toate lucrurile pământești, pregătindu-mă de o nouă experiență, o noua aventură care îmi va dezvolta propria personalitate.”
Însă, de oriunde n-aș fi, mereu mă întorc aici, ACASĂ, pentru că #eualegMOLDOVA!” Igor este omul care crede în țara sa, în neamul său, în prezentul și viitorul acesteia.USALUMNI: Ești coordonator al programului de liderism și voluntariat pentru tinerii din Moldova, Wave Week Moldova, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, ce înseamnă această experiență pentru tine?

IGOR ZAHAROV: Uhh, o bună parte a vieții mele este cumva legată de programul „Wave Week Moldova”, iar majoritatea lucrurilor frumoase din viață s-au întâmplat datorită acestui program. Trecând prin toate etapele proiectului, de la delegat, la Coordonator, mă simt extrem de onorat să activez în cadrul programului. Este o responsabilitate enormă, dar tot ceea ce fac o fac din și cu plăcere și multă pasiune, iar lucrurile devin mult mai ușoare atunci când ai în spate o echipă tânără și mereu gată să te ajute în orice situație. Precum știi, majoritatea participanților care au trecut prin școala noastră de vară spun că aceasta le-a schimbat viața...eu însă o spun altfel: Wave Week Moldova m-a schimbat pe mine! Mă bucur extrem de mult că deja pentru al 5-lea an sunt implicat în cel mai tare program de voluntariat și liderism de la noi din țară — Wave Week Moldova. Totodată, trebuie să menționez că experiența de coordonator WWM înseamnă pentru mine Pasiune, Echipă, Dragoste, Dedicație și mulți oameni Frumoși.

USALUMNI: Ai participat într-un program de schimb al Guvernului SUA, povestește-ne mai multe despre ce presupune acesta și cum te-a influențat?

IGOR ZAHAROV: Activând mai mulți ani la rând cu tineri din SUA mi-am dorit să trăiesc direct experiența americană, să învăț lucruri noi și să văd care dintre ele le-aș putea prelua pentru a construi, aici, acasă, o țară mai bună! Moldova nu înseamnă un politician sau altul, un partid politic, sau o guvernare, MOLDOVA sunt Eu, iar atunci când vom conștientiza cu toții acest lucru, vom trăi într-o țară prosperă. Astfel, am aplicat la un program de schimb al Guvernului SUA, și trecând prin toate etapele de selecție, am primit mesajul multașteptat — am fost selectat pentru program „Study of U.S. Institute on Civic Engagement” (SUSI). Programul dat se desfășoară pe mai multe tematici, eu însă fiind primul moldovean care a mers la programul SUSI pe tematica Angajamentului Civic. Ceea ce pot spune este faptul că a fost o experiență unică, din toate punctele de vedere.

Igor Zaharov

Timp de 4 săptămîni am studiat intensiv cursuri despre consolidarea democorației, implicare civică și multe altele în cadrul Universității din Carolina de Sud (or.Columbia). La finele programului, timp de o săptămână am călătorit în mai multe state de pe coasta de est — Virginia, Pennsylvania, iar programul s-a sfârșit cu o Conferință de 3 zile ce a avut loc în Washington, DC, unde am prezentat ideele noastre de proiecte. Probabil că experiența americană m-a ajutat să înțeleg că orice scop poate fi atins, doar dacă el este într-adevăr dorit și se muncește pentru realizarea acestuia.

USALUMNI: Cum crezi că te va ajuta în cariera profesională cele învățate în State?

IGOR ZAHAROV: Cu siguranță, mă vor ajuta atât pe plan profesional, cât și personal. Îmbrățișând domeniul diplomației, experiența din SUA m-a făcut să înțeleg mai multe aspecte ale relațiilor internaționale și cum funcționează diplomația în diferite state ale lumii. Am avut oportunitatea să discut cu reprezentați diplomatici, politici, profesori din domeniu, care mi-au oferit sfaturi prețioase, de care eu cu siguranță voi avea nevoie. Ba mai mult, aflându-mă în State în perioada alegerilor prezidențiale, am reușit să vorbesc și să aflu opinia multor cetățeni americani despre evenimentele politice din SUA.

USALUMNI: Cu ce idei de proiecte ai venit acasă?

IGOR ZAHAROV: De fapt, experiența din Statele Unite mi-a prins foarte bine în sensul aparției multor idei care pot fi implementate în comunitatea noastră. La moment, împreună cu colegii de la FRIȘPA, Anastasia Eșanu și Daniel Sîrbu, am inițiat programul „Academy of Diplomacy”. Ideea proiectulu este de a avea o comunicare directă, deschisă și captivantă cu reprezentanți din diplomație, precum ambasadori, membrii corpului diplomatic, reprezentați ai Ministerului de Externe și al Integrării Europene etc. Sunt convins că tinerii au nevoie de exemple demne de urmat, iar teoria cel mai bine se înțelege atunci cînd este combinată cu practica.Miracolul cel mai mare al programelor de schimb este faptul că întâlnești mulți tineri activi, inteligenți, care de multe ori îți devin prieteni aproapiați și colegi de breaslă. Deci, dacă te-ai gândit vreodată să aplici la un program de schimb, nu ezita, acum e momentul!

USALUMNI: Care, după părerea ta, sunt beneficiile programelor de schimb și cum ai recomanda aceste oportunități și altor cetățeni ai Moldovei?

IGOR ZAHAROV: Probabil că nu aș găsi vreun adjectiv care ar descrie importanța programelor de schimb, în special pentru tineri. Suntem la vârsta în care ne formăm din punct de vedere personal și profesional, iar aceste programe ne pot ajută să înțelegem mai bine propria personalitate, să ne descoperim pe noi înșine, uneori făcând lucruri pe care nici nu știai că le poți face.