1548 vizualizări
1

LANSAREA MONITORULUI DE CHIȘINĂU ÎN FORMAT ELECTRONIC cu implicarea absolvenţilor programelor SUA

La 7 octombrie, 2011, ora 11.00 a fost lansată baza de date Monitorul de Chişinău în cadrul Bibliotecii Publice de Drept, filială a Bibliotecii Municipale B.P. Haşdeu. Acest produs electronic a fost posibil datorită parteneriatului stabilit cu Primăria Mun. Chişinău, proiect coordonat de proiect, Mariana Harjevschi, absolventa programelor International Visitor (2004) şi Juniour Faculty Development (2005).

Prin intermediul unei platforme on-line, baza de date oferă tuturor persoanelor interesate acces gratuit şi liber la textele juridice emise de către autorităţile mun. Chişinău, atât cele aprobate în prezent, cât şi cele retrospective. Serviciul este dezvoltat în cadrul proiectului Chişinăul juridic online, susţinut financiar de către Programul Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.
Proiectul este fundamentat pe ideea că o bibliotecă publică de Drept poate oferi informaţii juridice, dezvoltând un parteneriat solid cu administraţia publică. Scopul bazei de date este de a îmbunătăţi e-serviciile pentru locuitorii capitalei şi de a consolida o guvernare locală mai transparentă şi mai aproape de cetăţeni. Prin această abordare inovatoare, biblioteca şi-a propus să motiveze chişinăuienii de a se implica în luarea deciziilor în municipiu. Totodată, Primăria va interacţiona cu populaţia într-o formă mai transparentă şi eficientă, sporind astfel accesul la documentele aprobate la nivel local recent, precum şi la cele emise anterior.
În cadrul acestui proiect, Biblioteca Publică de Drept a digitalizat, şi va continua să facă acest lucru, Dispoziţiile primarului general şi Deciziile Consiliului municipal Chişinău, care sunt în vigoare, precum şi cele retrospective, începând cu 1991. Conţinutul bazei de date este accesibil la adresa www.monitoruldechisinau.md.
Invitatul special al evenimentului a fost Primarul General Dorin Chirtoacă, absolvent International Visitor (2004) şi ex-preşedinte al Consiliului Absolvenţilor (2006) care în mesajul său de salut a menţionat că „acest serviciu electronic, reprezintă o continuitate a implementării acţiunilor de crearea a e-serviciilor în cadrul Primăriei Mun. Chişinău şi este un bun exemplu de contracarare a corupţiei şi totodată şi a diminuării procedeelor birocratice, caracteristice astăzi în instituţiile publice”. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor fondatoare, finanţatoare, dezvoltatori de tehnologii informaţionale, precum şi utilizatori ai bibliotecii.

Mariana Harjevschi,
Director, Public Law Library
branch of the «B.P.Hasdeu» Municipal Library


Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă în emisiunea "RadioActiv"

Svetlana Suveică, preşedintele ADC, împreună cu Daniela Munca, director executiv au fost invitaţi la emisiunea aflată în debut «RadioActiv» la postul național — Radio Moldova Muzical.
ADC a fost selectat de către producătorii emisiunii în calitate de prim-oaspete a rubricii «Portretul unui ONG» dat fiind celebrării unui an de când Asociația a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei, dar și a numeroaselor evenimente, proiecte unice şi activităţi pentru tineri care au fost organizate în această perioadă scurtă de timp…
În cadrul emisiunii au fost menționate mai multe realizări de-ale ADC, precum:
— Proiectul „Simularea Modelului Naţiunilor Unite în Moldova", care a fost primul pas întru modelarea structurilor ONU la noi în ţară, prin invitarea a 69 de delegaţi din peste 8 ţări. Datorită acestuia, tineriii diplomaţi au avut oportunitatea de a-şi demonstra în practică abilităţile profesionale. Mai multe detalii le găsiţi www.mdimun.org/moldova
— Tabara de vară pentru adolescenți «Spark the wave», ce are ca scop dezvoltarea abilităţilor de liderism, crearea şi elaborarea campaniilor sociale prin implicarea tandemului tineri — familie — comunitate şi angajarea acestora în campanii de subsidiaritate și colectare de fonduri. Spark the Wave Moldova fiind organizat al treilea an consecutiv sub egida ADC;
— Congresul Absolvenţilor, care reuneşte până la 300 de absolvenţi din toate regiunile Moldovei, invitaţi speciali, precum ambasadorul SUA în Moldova, şi include prezentarea celor mai bune proiecte realizate în cadrul comunităţii absolvenţilor programelor de schimb ale guvernului SUA, având o diversitate de teme: proiecte educaţionale, ecologice, de tineret, de formare personală, precum şi trasee turistice. În cadrul Congresului se desemnează prin vot închis board — ul comunităţii (ADC). Deseamenea, acest eveniment fiind un prilej deosebit pentru networking, căci se stabilesc colaborări între lideri comunitari din toate regiunile Moldovei. Congresul culminează cu desemnarea celor mai buni ai anului, meritele cărora sunt recunsocute atât de comunitatea absolvenţilor cât şi de publicul larg.
— Seminare instructive cu tematici diverse (scrierea proiectelor, dezvoltare personală, strategii de dezvoltare) în Cahul, Bălţi, Soroca, Ungheni, UTA Gagauzia, Chişinău dar şi Transnistria cu suportul partenerilor locali, (APL), autorităţolor centrale dar şi absolvenţi;
— Lecţii gratuite de engleză prin Skype pentru absolvenți, un proiect inedit de oferire a cursurilor de limba engleză pentru începători, prin intermediul Skype-ului…
— Participări la evenimente specializate: «Târgul ONG-urilor: Cunoaşte ONG-ul care te reprezintă!».

RadioActiv este un proiect inovativ lansat de postul naţional de radio, fiind o emisiunea ce are ca prioritate stimularea activismului civic în rândul tinerilor, a gândirii creative și non-conformiste. În cadrul emisiei sunt prezentate ONG-urile din Moldova și domeniul lor de activitate, dar și istoriilor inspiraționale ale tinerilor care au demonstrat că se poate de atins culmile succesului prin intermediul voluntariatului.
Puteți audia emisiunea aici.

Spark the Wave cooperează cu ADC pentru a avansa impactul voluntariatului în Moldova

La cea de-a III-a ediţie a programului Wave Week în Moldova, 26 de adolescenţi din diferite regiuni ale ţării au beneficiat de instruire interactivă despre voluntariat şi liderism. Şcoala de vară, care are drept scop formarea viitoarei generaţii de tineri lideri, este afiliată cu ONG-ul Spark the Wave (STW) din Philadelphia, SUA şi organizată sub egida Asociaţiei pentru Dezvoltare Creativă (ADC).

Pe lângă sesiunile despre comunicare eficientă, dinamica grupului şi lucru în echipă, motivarea membrilor, elaborarea şi promovarea unui proiect, adunare de fonduri, oportunităţi de dezvoltare personală, participanţii au mai învăţat din experienţa grupurilor de iniţiativă ale ediţiilor precedente, care au împărtăşit, în cadrul Evenimentului absolvenţilor STW, succesele proiectelor implementate anul trecut.
Tinerii au aflat despre activitatea şi oportunităţi de voluntariat în cadrul a 8 ONG-uri prezente la Târgul de voluntariat STW (printre care Asociaţia Motivaţie, Proplus, Youth for Understanding, Hospice Angelus Moldova, ONG-ul “Interacţiune” din Tiraspol etc.)
Un alt eveniment important a fost vizita la Centrul American de Resurse, care a presupus vizionarea unui film documentar despre viaţa şi biografia preşedintelui american Barack Obama, despre care tinerii au discutat. Ryan Aiken, adjunctul Secretarului pentru cultrură şi presă al Ambasadei SUA în Moldova a spus tinerilor că: „Moldova are un viitor mare. Sunt multe probleme care trebuie rezolvate, iar voi sunteţi cei care veţi veni cu iniţiativa pentru soluţionarea acestor probleme”.
Un impact considerabil a fost sesizat urmare a celor 2 iniţiative comunitare implementate în cadrul programului, cu suportul ONG-ului „Interacţiune” din Tiraspol:
1. Datorită implicării active a tinerilor voluntari, campania de colectare a donaţiilor „Ajută o familie” a adus bucrii unei familii social vulnerabile din satul Roşcani, raionul Străşeni. Familia Jalbă are 11 membri. Tatăl este şomer, iar mama — invalid de gr. I şi doi dintre copii sunt bolnavi: Ilie are asteoblastaclastom (cancer la oase), iar Lilian are poliartrită reumatică şi e invalid de gradul I. Campania a finalizat prin adunarea a circa 20 de cutii de rechizite şcolare, jucării, îmbrăcăminte şi obiecte de uz casnic. SA „Franzeluţa” a donat produse de panificaţie, iar Combinatul Poligrafic a contribuit cu rechizite şcolare şi manuale. Copiii s-au bucurat cel mai mult de un pian şi acordeon (donate de familia Galbur şi Şeremet), care le vor fi de mare folos pentru exersarea talentelor sale. Totodată, din banii colectaţi în SUA şi Moldova, s-a reuşit cumpărarea unui frigider nou, lucru foarte necesar familiei, care au rămas profund recunoscători organizatorilor şi au intenţia să menţină contactul şi pe viitor.
2. Iniţiativa „Să facem un copil fericit” s-a desfăşurat la 4 -5 august la Centrul de reabilitare socială a copiilor „Casa Gavroche” din Chişinău. Cei 22 de participanţi şi 13 organizatori au organizat activităţi interactive, lecţii de pictură şi dans, au împletit brăţări, au confecţionat felicitări şi au făcut origami cu cei aproximativ 20 de copii de la Centru. Ulterior, atât organizatorii, cât şi copiii Centrului şi-au unit eforturile pentru a renova terenul de joc şi a face curăţenie în parcul din regiune.
Continuitatea programului este asigurată de cele 5 iniţiative ale absolvenţilor STW, care se află în derulare. Aceştia se implică activ pentru a ajuta familiile social-vulnerabile Cartire şi Sandu, Grădiniţa nr. 135 pentru copii cu dizabilităţi din Chişinău, şcoala internat pentru copii cu dizabilităţi din Hânceşti, Centrul de plasament “Curcubeul speranţei” din Vadul-lui-Vodă. Cu siguranţă vor reuşi să aducă din nou zâmbete pe feţele oamenilor, pentru că, conform spuselor unui absolvent, „cînd ne unim putem realiza idei frumoase împreună”.
Scurt bilanţ: Din 2009 până în 2011 la program au participat — 95 de tineri, au fost implicaţi — 30 de organizatori, au trecut etapa de formare în calitate de organizatori- 6 tineri, au beneficiat direct de iniţiative de voluntariat- aproximativ 800 de persoane din diferite categorii social vulnerabile.

Realizat de Olga Bogdan,
Coordonator de proiect ADC Wave Week Moldova

88127 vizualizări
1

FLEX Alumni in Moldova Run against Violence

FLEX alumni in Chisinau, Moldova together with over 130 community members took to the streets on July 17 to raise awareness about domestic violence. Say No to Violence Day, an event sponsored by FLEX Alumni and U.S. Embassy Alumni Resource Center grants programs, incorporated the message of stopping domestic violence with a five-kilometer run through the Valea Trandafirilor Park.

The slogan of the race, “It doesn’t hurt to run,” was placed on banners across the park, on participants’ race t-shirts, and on the Facebook group site. Domestic violence, a mounting issue in Moldova, affects one out of every four women in the country. Statistics such as this were placed around the course on wooden boards to increase participants’ awareness of the problem. Furthermore, at registration participants were given a flyer about the resources available to victims of domestic violence, and Valentina Bodrug-Lungu, president of the Gender Center NGO, opened the event with a speech about the problem of domestic violence in Moldova.

Throughout the race, FLEX alumni volunteers and the organizing team of Iulian Baxan ’10, Marina Buciuc ’07, Andrei Cusnir ’07, Alexandru Godoroja ’07, Dorin Hamuraru ’08, Dan Negreata ’10, Cristina Poleacovschi ’05, and Eugen Prodan ’10 gave runners water and cheered them on. Ryan Aiken, Public Affairs officer from the U.S. Embassy in Chisinau, awarded the top five male and female runners with medals and made a closing speech.
Following the event, all participants were invited to a picnic where members of the media took interviews and talked to runners and organizers about the goals of the event. Reports from the event from the All Moldova News Portal and the Stirile Pro TV Channel can be found in Romanian at allmoldova.com/ro/project/online/1594.html and www.protv.md/stiri/social/cursa-de-alergari-in-parcul-valea-morilor-impotriva-violentei.html.
2444 vizualizări
1

Dezvoltare Economică şi Comunitară prin Educaţie şi Acţiune

Lansat în semestrul doi de studii al anului 2010, în Liceul „Ştefan Vodă”, proiectul Dezvoltare Economică şi Comunitară prin Educaţie şi Acţiune (DECEA) este o iniţiativă ce are scopul de a instrui şi implica tinerii în domeniul dezvoltării economice şi comunitare. Proiectul DECEA a fost finanţat prin intermediul Programului de Granturi Mici Pentru Absolvenţi şi a fost implementat de absolventa Muskie 2007, Patricia Ciorici. Liceul „Ştefan Vodă”, Consiliul Raional Ştefan Vodă şi EPOS Moldova au fost parteneri activi ai proiectului.

Întâlnirile cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, centrale, şi ai ambasadei SUA au permis participanţilor proiectului DECEA să înveţe despre diverse probleme de dezvoltare şi despre posibilităţi de implicare a tinerilor în soluţionarea acestor probleme, să-şi exprime opinia şi propunerile pentru soluţionarea problemelor locale şi să obţină informaţii direct de la sursă despre programe curente şi viitoare pentru tineri. Întâlnirile cu ministrul tineretului şi sportului, prim-secretarul pentru cultură şi presă al Ambasadei SUA şi primarul oraşului Ştefan Vodă sunt doar câteva din evenimentele la care participanţii proiectului DECEA au avut posibilitatea să-şi extindă orizonturile.

De asemenea, participanţii proiectului DECEA au urmat un curs de dezvoltare comunitară cu durata de un semestru, învăţând despre strategii de dezvoltare comunitară, descoperind cum sănătatea, educaţia şi alţi factori influenţează dezvoltarea locală, identificând necesităţile şi resursele din comunitate şi acumulând deprinderi utile în efectuarea cercetărilor. În cadrul cursului de dezvoltare comunitară, absolventul programului FLEX, Sergiu Răilean, a ţinut o lecţie axată pe voluntariatul în SUA şi Moldova, vorbind despre propria experienţă din ambele ţări, astfel încurajând elevii din Ştefan Vodă să participe la activităţi de voluntariat în folosul comunităţii.

În baza cunoştinţelor acumulate la curs, participanţii proiectului DECEA au creat şi au implementat propriile lor iniţiative de dezvoltare comunitară. Cel mai mare şi unul din cele mai de succes proiecte s-a axat pe modalităţile de îmbunătăţire a relaţiei profesor-elev în liceele din raionul Ştefan Vodă. În prima etapă a proiectului, participanţii au efectuat un sondaj privind relaţia profesor-elev din Liceul „Ştefan Vodă”. În a doua etapă a proiectului, participanţii au prezentat rezultatele sondajului şi au invitat-o pe Galina Chira, absolventă Muskie 2007, să ţină o sesiune de instruire privind „Consolidarea relaţiei profesor-elev în scopul creşterii motivaţiei elevilor pentru studiu: Teoria alegerii doctorului Glasser”. Treizeci şi doi de profesori, reprezentând licee din întreg raionul Ştefan Vodă, au participat la prezentare şi la sesiunea de instruire.

Celelalte iniţiative ale participanţilor proiectului DECEA, de asemenea, reflectă deprinderile şi cunoştinţele acumulate de către participanţi în cadrul proiectului şi includ: o pagină Facebook pentru oraşul Ştefan Vodă, creată pentru a promova imaginea oraşului, vizita la colegii de la Şcoala internat pentru copii cu dizabilităţi din Popeasca şi lucrul în comun asupra unei lucrări artistice, confecţionarea şi expedierea unor felicitări noilor prieteni din Popeasca, pentru încurajarea comunicării ulterioare.Patricia Ciorici
Absolventă Muskie 2007


2562 vizualizări

„YASI Seminar 2011 – dezvoltăm tineri lideri”

Inspiraţi din experienţa Ben Franklin, un program finanţat de către Departamentul de Stat al SUA, 7 absolvenţi din 7 ţări: Belgia, Bosnia şi Herțegovina, Grecia, Marele Ducat al Luxemburgului, Moldova, Polonia şi Norvegia au creat design-ul unui nou proiect nou, menit să întărească reţeaua tinerilor lideri europeni şi să contribuie la valorificarea potenţialului tinerilor participanţi.

YASI este platforma ideală pentru cei interesaţi de diplomaţie, media, procese democratice, instituţii UE dar şi de cunoaşterea altor culturi, căci va reuni în perioada 4-14 iulie 2011, în Marele Ducat al Luxemburgului peste 28 de tineri din 7 naţiuni europene.

Cu un program ce include sesiuni de dezbateri „How do I debate” cu traineri profesionişti, simulări ale sesiunilor parlamentului European Parlamentului Tinerilor şi N-E-W-S (North-East-West-South), tururi ghidate la instituţiile europene precum Curtea Europeană de Justiţie (Luxemburg), Comisia Europeană (Brussels), instituţiile media RTL şi radio, prezentări culturale ale ţărilor participante, întâlniri cu personalităţi, printre care deputaţi europeni, ambasadorul SUA în Marele Ducat al Luxemburgului, încadrarea grupului în jocuri de dezvoltare personală precum „Tânăr Investitor”, „Pantomima”, „Dezastru Nuclear”, panele de discuţii pe subiecte precum: Libertatea presei, Democraţie, Egalitatea gender, Schimbări climaterice, sesiuni de workshop despre Media, Social Media şi TV/radio jurnalism şi desigur activităţi de descoperire a oraşului gazdă – Luxemburg, prin Scavenger Hunt şi excursii cu ghid prin locaţii istorice.

YASI vine să demonstreze încă o dată performanţa absolvenţilor ai programelor de Schimb al SUA şi dorinţa acestora de a contribui la transmiterea propriei experienţe tinerilor din comunităţile din care vin. În acest sens, diseminarea materialelor proiectului se va realiza prin imprimarea „Diary of YASI”, revistei proiectului, site-ului, paginii de Facebook dar şi participarea tinerilor în emisiunile radio şi TV.

Vă invit mai jos să vizualizaţi spoturile video realizate pentru sesiunea de promovare înainte de implementarea proiectului.

Episode I
Episode II
Episode III
Episode IV
Episode V
Episode VI
Episode VII


FLEX Alumni Report

Social |

WE ARE ON FACEBOOK!!!

Your favorite community is now part of the biggest social networks in the world! Announcements from us and our partners, the possibility for you to post ideas, questions and comments, and many more interesting things on FLEX Alumni community in Moldova.
Success stories:
FLEX Alumni Grant winners were announced and on behalf of the entire community we would like to congratulate everyone that participated! This year we have three grant winners for Moldova. Dorina Cernatinschi ‘10 and her team will be organizing a whole series of fundraising activities. All the collected funds will go to help children in their late stage of cancer. As a general partner FLEX Alumni will work with Angelus Hospice Center (www.hospiceangelus.md).
Alex Godoroja ’07 won a personal grant to participate in a Summer School — American Institute on Political and Economic Systems, located in Prague, Czech Republic. It will host 100 students from more than 25 countries. When back in Moldova Alex will organize a training for students in September on modern political and economic models, with a special focus on the American society.
Alexandr Hriptun ’08 will be leading a cleaning up project called “Eco Dniester”. Together with other fellow Alumni they plan to collect garbage on the left side of the river. This project aims to create a common base for people from both sides, proving that no matter where you come from we have one main goal, to make the river area cleaner.
During the 9th Alumni Congress several outstanding Alumni were awarded with “The Best Alumnus/a of the Year. We are very happy to have Cristina Caraus ’10, Elena Grusca ’10and Alexandr Hriptun ’08 among the most successful Alumni in our entire community. Their devotement and commitment was to the attention of ACD Board as long with everyone present at the event. Alumni received certificates from His Excellency Asif J. Chaudhry Ambassador of the United States in Moldova.
Also we would like to congratulate Cristina Caraus ’10 for being elected as a new member for thenew ACD board, elected during the 9th Alumni Congress.

Events:

We continnue to celebrate GYSD (Global Youth Service Day)!


Papergirl decided to continue celebrating GYSD using innovative and creative ideas to bring eco messages on everyone’s t-shirts. After organizing a regular workshop, four active members Nata Andreev ’07, Alex Lebedev UGRAD Alumnus’10, Virginia Grigoras and Adrian Nemo went to a rock concert “Vadul lui Woodstock”, held at Vadul lui Voda. This music festival every year gathers everyone that likes to spend time in a different way. Couple of hundreds of people were enjoying the brand new spring atmosphere. Here at the festival the coordinators organized a NGO fair. Papergirl literally brought more colors to everyone present! We had acrylic paint, that everyone could use to color their t-shirts writing eco messages, as long with face painting and drawing artistic flowers on the flipcharts that we brought along. All the people we happy that this year Woodstock festival had more colors than ever! Here are some pictures from the event: papergirl.din.md

FLEX Alumni Reunion


Sunday, May 22, ten Alumni gathered together for a FLEX Alumni Reunion, at American Councils, Chisinau. Ludmila Bilevschi ’97 introduced to everyone at the event the new Film Festival organized by the US Embassy in Chisinau and also made few announcements regarding future Alumni events. During the reunion Alumni had to compile a draft presentation for the future Alumni generations. Also, everyone wanted to know more details about the Re-entry seminar we are organizing this year and we all agreed that we have to organize something different and special every year. At the end of the event everyone enjoyed pizza and warm conversations about future plans and past exchange experiences.

ACD (Association for Creative Development) Congress


Saturday, May 28 Alumni from all exchange programs, sponsored by US Government gathered together for the 9th Alumni Congress, at LeoGrand Convetion Center, Chisinau. Around couple of hundreds of Alumni attended the event. The event aimed to discuss various issues and questions about the most important events in the community, the creation of new non-governmental organizations that will represent the interests of all alumni in Moldova, etc. During the event there were also selected the new Alumni Council members and present best practices in our community. The presentations were designed to help create new projects and activities in partnership with local organizations and graduates from various fields · diversify and strengthen networking graduates already created in the community. Nata Andreev ’07made a presentation about Papergirl project in Moldova, Elena Grusca ’10 told the audience about Access Microscholarship program and Cristina Caraus ’10 shared everyone her first GYSD experience in Moldova.
The event was massively reported with help of different media resources. Here are few links you might consider useful:
www.publika.md/desi-au-invatat-in-sua--prefera-sa-lucreze-in-moldova-afla-detalii_341751.html
www.niuzer.ro/Actualitate-Externa/Ambasadorul-SUA-Asif-J.-Chaudhry-a-vorbit-astazi-la-Congresul-anual-al-absolvenilor-programelor-de-schimb-americane-2647579.html
www.privesc.eu/Arhiva/4664/Congresul-Absolventilor-programelor-educationale-in-SUA
www.europalibera.org/archive/news/20110528/445/445.html?id=24207964

Papergirl and Hai, Moldova!


Saturday, May 28 the eco-social national initiative Hai, Moldova! organized a picnic in one of Chisinau parks to present the official results of the cleaning-up event. 6,800 tons of trash and over 100,000 volunteers — are the final results of the National Clean Day, held on 16 April by the team Hai Moldova. The total came out great cleaning 113,600 people in 28 districts. Most active district, where waste is collected Stefan Voda (750 tonnes) and the number of people is Telenesti, where volunteers came out 7750 (11% of district population), according to Hai Moldova Movement issued a press release.
A Papergirl delegation went to the event to bring some extra colors. Everyone could use the acrylic paint to color their faces or decorate their t-shirts with eco messages. We are happy that GYSD spirit could contribute so much to bring so many people together! Hai, Moldova team became this year GYSD country partner and benefited from a grant awarder later in April.
Here is a link with pictures from this event: papergirl.din.md/2011/05/hai-papergirl-moldova/

Fundraising at Ungheni


Wednesday, June 1 Elena Grusca’ 10 and her fellows from high school organized a fundraising for children with disabilities. They had a table, in the central park, where was organized a concert for the children. They sold raffle tickets for different prizes. Elena also organized a small session of face painting, also for money. They were able to gather bout 500 lei (about $50). All the funds will be donated to children with disabilities.

Отчет по встрече 17 мая по обмену опытом в Центре «Сперанца»

Social |
Отчет по встрече 17 мая по обмену опытом в Центре «Сперанца»
Duminică, 22 Mai 2011 19:25
17 мая в Центре Сперанца м. Кишинев состоялась встреча по обмену опытом на тему: «Практика инклюзивного образования в Республике Молдова». Цель: Встреча педагогов АТО Гагаузии с педагогами школ м. Кишинева и сотрудниками Центра «Сперанца » с целью изучения опыта инклюзивного образования в Республике Молдова.
Организаторы и партнеры мероприятия: ОО «Вдохновение», Управление Образования АТО Гагаузии.
На встрече координатор программы обучения — Центра «Сперанца » — Светлана Курилов поделилась практическим опытом внедрения практики инклюзии в учебных заведениях Республики Молдова. В рамках встречи был организован круглый стол в начальной школе № 120 м. Кишинева. Директор школы Слусарь Наталья рассказала о том как в школе проводится практическая работа по организации учебного процесса для детей с ограниченными возможностями. Зам. директора Галбен Светлана продемонстрировала методический комплект инклюзивного образования, в который входит индивидуальная программа занятий со школьником, тесты выявления обучаемости школьников, функциональные обязанности сопровождающего педагога. Учителя школ Гагаузии задавали вопросы и получали ответы на интересующие вопросы касательно обучения детей с ограниченными возможностями. Участники программы получили возможность побывать на уроках где занимаются дети с ограниченными возможностями и увидеть условия которые необходимо создать для того чтобы детям было комфортно заниматься в школе.
В заключении встречи Светлана Панаитова координатор проекта «Гармония»отметила: «Инклюзивная организация образования создает более благоприятные и оптимальные условия для формирования навыков общения, социального взаимодействия, усвоения общепринятых норм поведения и социальной адаптации к окружающей среде детям с легкой умственной отсталостью. Во-первых, это обусловлено тем, что коррекционно-развивающее обучение этой категории детей в специальных учебных заведениях малоэффективно в плане социального развития и социальной адаптации этих детей. Дети, находящиеся в изоляции в среде себе подобных не имеют возможности перенимать навыки общения и поведения у здоровых сверстников. Кроме того, родителями и общественностью концентрация детей с отклонениями в развитии в одном месте воспринимается негативно, расцениваясь как антигуманные и дискриминационные действия, направленные на изоляцию этих детей от общества обычных людей. Многие дети с ограниченными возможностями вообще не имеют возможности обучаться в силу многих причин, хотя право на образование есть у каждого. Поэтому нам всем необходимо работать в этом направлении, привлечь все силы сообщества, чтобы создать условия для инклюзивного образования в учебных заведениях Гагаузии».
Организация встречи по обмену опытом стала возможной благодаря финансовой поддержке Международного фонда Soir Moldova и щедрой поддержке американского народа, получаемой посредством Агентства Международного Развития США (USAID), в рамках Программы AED Консолидация Гражданского Общества в Молдове (MCSSP). Высказанные мнения принадлежат авторам и не отражают в обязательном порядке взгляды USAID, Правительства США или AED.

Координатор проекта «Гармония» Светлана Панаитова

Proiecte în Rezina la Biblioteca Publică „ Mihai Eminescu”

Biblioteca Publică „ Mihai Eminescu” din oraşul Rezina Vă prezintă succint informaţie despre penultimele proiecte realizate în colaborare cu Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, tineretul din oraş despre care am dori să scrim şi plasăm şi cîteva poze de la ele — să vă demonstrăm cît de ingenioşi şi creativi suntem de la mic la mare:

Concursul de Înţelepciune şi nu numai… „Dragobetele sărută fetele – 2011”
Diplome originale elaborate de Daniela Davîdic, elevă a clasei a XII-a, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” şi prin „cumul” autoarea tuturor proiectelor bibliotecii legate de TI: diplome, pliante, broşuri, filmuleţe etc.Concurs de Dezvoltare Creativă „Cel mai frumos mesaj pentru mama...”, ce are ca scop educarea, altoirea, păstrarea dragostei de cea mai draga fiinta din lume -MAMA, dar care e plecată la munci peste hotare şi copii îşi găsesc alinare printe carţi, în cadrul Proiectului „Tineri condeieri”.Învingătorii concursului:Proiectul „Tabăra de Lectură şi Agrement” ce are ca scop susţinerea copiilor, părinţilor şi bunicilor pe timpul verii şi care tradiţional începe la 1 iunie în fiecare an cu multe şi variate ocupaţii. Sala de Lectură pentru copiii de vîrstă preşcolară şi elevii cl. I-IV — „O oră de lectură”Iniţierea copiilor la calculator: Alfabetul TI


2896 vizualizări
1

Library Driving Access to Knowledge: Action for Europe

During April 13-15th Mariana Harjevschi attend two major events for library community – Copyright and Legal Matters committee (CLM) mid-term meeting and the presidential IFLA meeting that took place in Hague, Netherlands.

CLM meeting was a unique opportunity for Mariana Harjevschi to keep updated on current movements in copyright and legal matters and to share about local developments accomplished by the Library Association from Moldova with library experts from around the world that have significant expertise in the library and legal matters issues. CLM meeting was a compulsory event to be attended by Mariana Harjevschi as she is a member of the CLM Committee, selected to serve the mandate from 2009 through 2013. Thus at this meeting Mariana reported on the state of affairs in respect of copyright in Moldova and other legal issues of international significance to libraries (legal deposit, electronic publishing). Besides, by participating at this meeting it was demonstrated the implication of Moldova's library community on international arena in assessing the copyright legislation from librarians' prospective regarding access to information and knowledge. Additionally, the copyright legislation from Moldova was appreciated by the International Consumers Organization (see the country report on a2knetwork.org/reports/moldova) in respect to access to information.

The presidential IFLA meeting was a stimulus, as this gave the opportunity to update knowledge in the area of different library issues of international significance to library and information services, as well as to share Moldovan experience in the field of access to information as a human right, copyright and libraries and open access. Representing the Library Association it was important to deliver the message regarding the Moldovan framework of development for libraries.

I was delighted to meet so many delegates from all over Europe, and especially representatives from European Commission, as well as librarians, with whom I have had the opportunity to be engaged in energetic discussions and listen presentations that put firmly libraries and their contribution on the political agenda on European arena.
Beside promising program I was fortunate to visit the Huge Public Library and the Royal Library, as well as the Headquarter of the International Federation of Library Associations.

My sincere thanks for the Small Grant Program from the US Embassy in Moldova that supported my attendance to these events.
Mariana Harjevschi