1685 просмотра
1

Fii voluntar o zi pentru comunitatea ta

La 16 mai 2012, în cea de-a V-ea zi a Săptămânii Naționale a Voluntariatului a fost desfășurată acțiunea ”Fii voluntar o zi pentru comunitatea ta” în or. Vadul lui Vodă. Acțiunea a fost unică pentru comunitatea locală prin:

— implicarea directă în activități a cel puțin 150 copii și tineri din comunitate,
— colaborarea dintre 4 instituții de stat și 2 organizații neguvernamentale.
— prestația interpretei Doinița Gherman, Show ballet-ului ”Just Friends”.
— moderarea evenimentului de către 2 jurnaliști de la RadioMoldova: Daniel Vodă și Cristina Jandîc.

Scopul acțiunii: multiplicarea experienței de voluntariat în rândul copiilor și tinerilor din comunitate și organizarea unei atmosfere prietenoase prin diverse ateliere de creație și sarcini distactiv-interactive.
Astfel cei 25 de voluntari organizatori, cu dizabilități și abilități depline, implicați în eveniment au transmis direct din atitudinea și experiența personală acumulată ani de zile prin activități de voluntariat, demonstrându-le copiilor că este posibil de a schimba lumea în care trăim și a realiza fapte nobile, demne de apreciat.Atelierele propuse participanților au fost: face painting, modelare a baloanelor, informare despre voluntariat, baschet în scaun rulant, confecții magnetice și alte jocuri distractive.

Interpreta Doinița Gherman — voluntar cu experiență trupa de balet „Just Friends”, au delectat copiii cu dansuri și cântece de voie bună.
Acțiunea dată este parte a Săptămînii Naționale a Voluntariatului. Ea a fost realizată de către Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă, Primăria or. Vadul lui Vodă și Centrul de Creație local, Școala primară și Liceul din localitate. Susținerea financiară a fost acordată de către USAID, FHI 360 și Ministerul Tineretului și Sportului al RM, prin Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat.


Mai multe fotografii le găsiți aici.
5329 просмотра

Alumnii Wave Week Moldova au făcut totalurile

La 15 mai, 2012, a avut loc întâlnirea absolvenților Wave Week Moldova, în cadrul Centrului American de Resurse.

Participanții au prezentat rodul muncii lor și experiențele acumulate în procesul de implementare a proiectelor pe care le-au realizat după școala de vară din 2011, și au înșiruit amintiri plăcute despre proiect.După tabăra propriu-zisă absolvenții au desfășurat diverse acțiuni în cadrul grădinițelor, familiilor vulnerabile, orfelinatelor, centrelor de plasament din localitățile unde locuiesc. Iar întrucât a fost prezentat și discutat programul Wave Week Moldova 2012, experiențele au fost transmise colegilor și delegației Wave Week 2012 pentru a fi folosite la desfășurarea unor noi proiecte atât la nivel local, cât și la nivel național.La deschidere, Richard Chema, US Embassy Resident Legal Adviser a vorbit despre istoria voluntariatului și evoluția fenomenului în Statele Unite ale Americii. Acesta a inspirat tinerii să se implice și mai mult în activități de voluntariat pentru a-și dezvolta comunitatea, și în același timp să câștige experiență, să cunoască oameni noi și să învețe lucruri utile.Wave Week Moldova este un proiect afiliat cu Spark the Wave SUA și organizat în Moldova de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Acest program este finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Moldova și Spark the Wave USA.

Proiecte Online pentru Profesorii din Orhei

Social |
În data de 27 martie peste 27 de profesori din gimnaziile nr 4, 5, 6 din Orhei și din cele 4 licee din oraș: “Onisifor Ghibu”, “Alecu Russo”, “Mihail Lomonosov” și “Ion Luca Caragiale”, precum și dascălii din satele Susleni, Peresecina, Pelivan, Bolohani și Cismea au facut primul pas în descoperirea numeroaselor beneficii ale integrării proiectelor educaționale online în predarea limbilor moderne. Filiala IREX în Moldova împreuna cu Daniela Munca, absolventa Muskie 2008, au organizat un training pentru profesorii de limba engleză care și-au arătat interesul în a afla mai multe despre lucrul cu calculatorul și tehnicile și metodele acestuia.

Avînd în vedere faptul că profesorii au venit din diferite școli și fiecare a fost interesat de proiecte variate ce țin de vîrsta și nivelul elevilor pe care îi învață, trainingul a fost deosebit de util și pentru că a oferit oportunități nelimitate de implicarea elevilor din Moldova în proiecte pentru toate vîrstele și nivelele de cunoaștere a limbii engleze.

Experiența legată de proiectele online nu s-a oprit la un simplu training pentru profesorii din Orhei. “ Am dori ca pe viitor asemenea evenimente să fie organizate nu numai cu profesorii, dar si cu elevii din Orhei. Atunci cînd am vorbit cu elevii mei despre proiectele online organizate de iEARN, aceștia m-au întrebat cînd e posibil să organizăm o activitate și pentru ei”, ne spune Domnul Prisăcari, professor la Liceul “Ion Luca Caragiale”. In luna mai vor fi organizate înca cîteva activități care i-ar încadra și pe elevii din Orhei dornici de a-și extinde procesul instructiv în afara pereților școlii.

Valeriu Prisăcari,
Absolvent Community Connections


1928 просмотра
1

Nicolae Dandiș cultivă dragostea față de mediul ambiant

Absolventul Programului Lumea Deschisă Domnul Nicolae Dandiș, presedintele Asociatiei «DIALOG» din Cahul, directorul Centrului Pro-Europa, lector universitar la Universitatea de Stat «B.P.Hasdeu» din Cahul si consilier orasenesc, a elaborat proiectul ”Spatiile verzi — platforma de cooperare si de educatie in orasul Cahul”, care a fost finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova prin intermediul granturilor mici pentru absolvenți din 2011.

Mai multe detalii citiți AICI
1928 просмотра
1

Interviu cu Directorul Centrului ”Artemida” absolventul LD Simion Sîrbu

Vineri, 20 ianuarie, Directorul Centrului Regional de Asistență și Consiliere, absolventul Programului Lumea Deschisă 2011 Domnul Sîrbu Simion a vizitat oficiul Consiliilor Americane din Chișinău pentru a discuta implementarea unui proiect de dezvoltare profesională pentru angajații centrului pe care îl administrează. Scopul centrului Artemida este responsabilizarea agresorilor familiali asupra consecințelor comportamentului violent în familie, informării și educării acestora prin mijloacele specifice asupra responsabilităților și riscurilor pe care le comportă actele de violență în familie precum și pentru instituirea de măsuri de protecție specială a membrilor familiei, în raport cu agresorul familial.

Citiți mai multe AICI
2316 просмотра
1

WiFi în localitățile rurale din Moldova

Absolventul Programului Lumea Deschisă, Victor Koroli, după revenirea din USA, împreună cu echipa sa de lucru, s-au implicat în dezvoltarea conceptului de rețele Wi Fi în localitățile rurale din Moldova. Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova, al cărei director executiv este Victor Koroli, în parteneriat cu DT Consulting OÜ din Estonia implementeză proiectul «Rețeaua decentralizată de transmitere interactivă a informației» în Moldova. Anterior partenerii estonieni au preluat expertiza americană și au implemnetat cu succes mai multe proiecte în Estonia în domeniul respectiv.

Pentru a citi mai multe detalii accesați AICI

Alumni News Education for the 3rd Millenium: Moldovan Alumni Share Best Practices

Social |
On October 25, 2011, the Creative Development Association (CDA) which represents the Moldovan U.S. alumni community organized, in cooperation with the office of Vice Prime Minister Mihai Moldovan, the round table «Education for the 3rd Millenium: U.S. Alumni Best Practices.» Other NGOs, such The Youth Parliament, The National Youth Council, The National Council of Students Organizations, Students' Alliance, Young Journalist Center also took part in the discussion.
CDA members presented several successful projects that were implemented during 2011, emphasizing their aims and impact, as well as the impediments depicted during their implementation.

2008-09 Global UGRAD alumna Olga Bogdan presented the Moldova International Model United Nations (MDIMUN) project which had 69 participants from six countries who gathered in Chisinau for four days and worked hard to accomplish the task of simulating one of the most complex international organizations. Another project, Wave Week Moldova 2011, is a summer school which combines leadership and volunteer skills which replicates American Spark the Wave project.

2009-10 Global UGRAD alumna Tatiana Morari talked about the impact of the English on Skype project which encourages U.S. alumni from around the country to learn English through modern technologies.

2008-09 FLEX alumna Crisitina Caraus presented Global Youth Service Day project implemented in the city of Soroca, in which youngsters demonstrated interest and dedication in contributing to the development of their own community.

2010 Ben Franklin Transatlantic Fellows (BFTF) alumnus Daniel Voda lead a group of students who created the Department of Political and Administrative Science newspaper «Departmental Monitor» at Moldova State University. Voda also initiated, in partnership with the National Radio of Moldova, a two-hour program for youth, called «RadioActiv.» It has proved to be a platform which informs youth about NGOs, volunteer opportunities, success stories, encourage for discussion and reflection.

2009-10 Global UGRAD alumnus Alexandru Lebedev presented the PaperGirl project which brought creativity and art to Chisinau citizens. Last, but not least, CDA members emphasized involvement in such projects of local/regional/national administrative bodies, difficulties in finding private funding, reduced involvement of other social groups, besides youth.

The Vice Prime Minister Mihai Moldovan praised CDA initiatives and stressed the importance of the contributions made by U.S. alumni to the intellectual and professional development of the country. He also expressed his deep interest in the way CDA members view the solutions to the encountered problems.
The CDA President Svetlana Suveica underscored that the year of 2011 was declared the European Year of Volunteering and suggested to work on identifying and implementing viable mechanisms that would enforce the law on volunteering, adopted on September 24, 2010. Volunteering is only occasionally on Moldovan political agenda, there is not a national online platform or a national campaign which promotes volunteering and underlines its wide impact both on the society and the volunteer. One of the suggested mechanisms was to implement a system of skills recognition acquired through volunteering which could encourage youth to gather practice through volunteering.

CDA members emphasized the need to increase the access to the information on the extracurricular opportunities for youth, to revive youth local councils, as well as find vivid mechanisms for the establishment of private-state-NGO partnerships.
«Education for the 3rd millennium» means the assumed common effort of civil society, public and private spheres through encouraging value, responsibility and innovation. The direct and indirect participants in the educational process in Moldova see the idea of integrated education as crucial in this sense and agree on the importance of the social impact of education, in which both formal and non-formal educations are organically combined. As school and other educational institutions provide limited social impact practices initiated by civil society can be seen as an important solution in this sense.

ADC şi ABS: Colectăm plasticul pentru un oraş mai curat!

Asociația pentru Dezvoltare Creativă, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova și în parteneriat cu SRL ”ABS” în data de 15 octombrie 2011 a promovat reciclarea plasticului într-un mod creativ pentru un Chișinău mai ecologic și cetățeni mai responsabili.
O echipă de voluntari, de cca 60 de persoane divizate în 2 echipe în 2 locaţii din Chişinău au mers din uşă în uşă şi au adunat sticle din plastic de la locuitorii capitalei dar şi din străzi. Un aspect important l-a constituit comunicarea cu trecătorii, aceştia au fost întrebaţi dacă:
Au reciclat vreodată deșeurile din plastic?
Dacă cunosc că SRL ”ABS” a amplasat zeci de containere special amenajate pentru colectarea plasticului în toate regiunile Chișinăului?
La care răspunsurile au fost variate, de la «Da, adun sticle şi le pun în containere speciale», până la «Eu nu am sticle din plastic».
Voluntarii au fost entuziasmaţi de contactul cu Chişinăuenii, în cadrul discuţiei aceşti au menţionat: «Am fost plăcut suprinşi că locuitorii oraşului ne deschideau uşa şi ne ascultau cu atenţie mesajul, contribuind cu sticle din plastic», un alt voluntar a menţionat că, unii Chişinăuieni cuprinşi de entuziasm au oferit câte 2-3 saci plini din plastic, adunat prin casă.
În cadrul campaniei, au participat şi 7 tineri din Suedia, care au remarcat că a fost o experienţă în pplus pentru a cunoaşte cultura şi ataşamentul locuitorilor capitalei faţă de mediu.
De altfel partea a II-a a evenimentului a fost una deosebită, echipa ADC, împreună cu copii şi profesorii de la Centrul «Speranţa» au dat dovadă de spirit creativ şi au făcut diverse obiecte din plastic, precum bijuterii, obiecte de birotică, jucării etc., angajând tinerii în activitate plăcută de voluntariat.
Evenimentul «Colectăm plasticul pentru un oraş mai ecologic» a culminat cu un picnic în aer liber, distracţii active ale voluntarilor şi o atmosferă frumoasă creată de ataşamentul faţă de mediu!
Asociația pentru Dezvoltare Creativă menţionează că în cadrul campaniei au participat voluntari de toate vârstele: liceeni, studenți și absolvenți ai programelor de schimb cu SUA, membri activi ADC.

September FLEX Alumni Report

Social |
Dear FLEX Alumni and Alumni Friends, we would like to present you the activities that took place lately in our community.
As always, don’t forget to share your success stories by sending a short description of your accomplishments toflexalumni.moldova@gmail.com A success story can be anything that you consider worth sharing with the FLEXcommunity — getting admitted to a university, attending a conference, starting a project, winning a grant, etc. Lead by example!

The FLEX Alumni Community in Moldova has now a direct link to its Facebook page. Like us @www.facebook.com/FLEX.AlumniMD

September 2011 ALUMNI ACTIVITIES

Run for your Family’s Integrity marathon, on September 4, was a recent event, with nationwide impact, that brought together more than 120 people in a common effort to sensitize the society against the perils of migration, given that there are currently more than 150,000 children in Moldova with one or both parents abroad. Among the members of the organizing group were FLEX and Global UGRAD Alumni, namely, Cristina Muntean ’10, Gabriela Cernalev '11, Eugen Lazarenco '11. At the same time, Iana Enache '11, Tudor Ionita '11, Iulia Mirzac '11, Alexandra Girdea '11, Iulian Baxan '10, Alina Zestrea '11, Anastasia Colosovschi '11, Irina Rusu '11, Eugen Prodan '10, and Dragalina Birsan '11 volunteered at the event and helped in various duties.

About 20 FLEX '11 Alumni participated at a reception organized by the U.S. Ambassador to the Republic of Moldova William Moser and Mrs. Moser, at the Ambassador's residence, on September 27. The FLEX Alumni joined representatives of other U.S. Government-sponsored exchange programs in a discussionabout their oversea experiences and the Moldovan alumni community.
Press HERE to find out more about the event

On September 19-25

Papergirl Moldova project exposed all 444 art works created during the creative workshops, at the local mall center in Chisinau. Papergirl Moldova is an art project, linked to the international Papergirl project around the world that aims to bring people closer to art. A group on active young people organized 20 art workshops every weekend, from April to August, and the exhibition being the second part of the project, followed by the third one — the distribution of art works. We had around 30 people coming to each workshop and around 200 people visiting the exhibition. The project leader Nata Andreev ’07, says that for the first year the project was organized they are very happy with the results and enough motivated to continue this project next year. For more information, visit www.papergirl.din.md

UPCOMING EVENTS and other OPPORTUNITIES

October 15 — City Representatives Conference
October 15 — Colectăm plasticul pentru un oraș mai ecologic — Clean-up event organized by the Creative Development Association
October 30 — FLEX Alumni Halloween Party — Join us for a spooky event of celebrating Halloween. Pumpkin carving, candies, and a scary movie with popcorn included!
Legislative Fellowship Program — LFP Program Goals are: to strengthen understanding of U.S. legislative process; to enhance appreciation of the role of civil society and its engagement in the political process; to create partnerships between U.S. and foreign institutions; to establish a common language for developing practical solutions for shared problems and concerns.

SUCCES STORIES

Dorin Gaibu '09 has won a Small Alumni Grant, provided by the U.S. Embassy in Moldova, to organize the European Volunteering Conference in Moldova, in partnership with AIESEC Chisinau. European Volunteering Conference (EVC) is an international conference designed to foster communication and to encourage partnerships and harmonization between NGOs from the Republic of Moldova and abroad in the European Year of Volunteering. By providing a better understanding, interaction and know-how techniques of organizational efficiency between Youth Leaders of NGOs from both the Republic of Moldova and other foreign countries, a large networking and a virtual platform of common interests will be reached for further country to country cooperation.

Denis Delimarschi '08 was awarded the Microsoft Most Valuable Professional Award (MVP) for his work with the Windows Phone 7 – the total number of awardees around the world in different areas is around 1000-2000 people. Denis was noticed for his technical publications on his blog and outside of it, and he is under “the Microsoft wing”. He will be attending the Global MVP Summit in Seattle this upcoming Februaryas a part of the program, where he will be meeting fellow professionals and Microsoft developers.

Iulian Baxan '10 will be studying business administration at Babeş-Bolyai University, in Cluj-Napoca, Romania.
1500 просмотра
1

LANSAREA MONITORULUI DE CHIȘINĂU ÎN FORMAT ELECTRONIC cu implicarea absolvenţilor programelor SUA

La 7 octombrie, 2011, ora 11.00 a fost lansată baza de date Monitorul de Chişinău în cadrul Bibliotecii Publice de Drept, filială a Bibliotecii Municipale B.P. Haşdeu. Acest produs electronic a fost posibil datorită parteneriatului stabilit cu Primăria Mun. Chişinău, proiect coordonat de proiect, Mariana Harjevschi, absolventa programelor International Visitor (2004) şi Juniour Faculty Development (2005).

Prin intermediul unei platforme on-line, baza de date oferă tuturor persoanelor interesate acces gratuit şi liber la textele juridice emise de către autorităţile mun. Chişinău, atât cele aprobate în prezent, cât şi cele retrospective. Serviciul este dezvoltat în cadrul proiectului Chişinăul juridic online, susţinut financiar de către Programul Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.
Proiectul este fundamentat pe ideea că o bibliotecă publică de Drept poate oferi informaţii juridice, dezvoltând un parteneriat solid cu administraţia publică. Scopul bazei de date este de a îmbunătăţi e-serviciile pentru locuitorii capitalei şi de a consolida o guvernare locală mai transparentă şi mai aproape de cetăţeni. Prin această abordare inovatoare, biblioteca şi-a propus să motiveze chişinăuienii de a se implica în luarea deciziilor în municipiu. Totodată, Primăria va interacţiona cu populaţia într-o formă mai transparentă şi eficientă, sporind astfel accesul la documentele aprobate la nivel local recent, precum şi la cele emise anterior.
În cadrul acestui proiect, Biblioteca Publică de Drept a digitalizat, şi va continua să facă acest lucru, Dispoziţiile primarului general şi Deciziile Consiliului municipal Chişinău, care sunt în vigoare, precum şi cele retrospective, începând cu 1991. Conţinutul bazei de date este accesibil la adresa www.monitoruldechisinau.md.
Invitatul special al evenimentului a fost Primarul General Dorin Chirtoacă, absolvent International Visitor (2004) şi ex-preşedinte al Consiliului Absolvenţilor (2006) care în mesajul său de salut a menţionat că „acest serviciu electronic, reprezintă o continuitate a implementării acţiunilor de crearea a e-serviciilor în cadrul Primăriei Mun. Chişinău şi este un bun exemplu de contracarare a corupţiei şi totodată şi a diminuării procedeelor birocratice, caracteristice astăzi în instituţiile publice”. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor fondatoare, finanţatoare, dezvoltatori de tehnologii informaţionale, precum şi utilizatori ai bibliotecii.

Mariana Harjevschi,
Director, Public Law Library
branch of the «B.P.Hasdeu» Municipal Library