Alumni news

1303 vizualizări

Odyssey of the Mind 2014

„Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute și a le asambla în moduri unice.” Jacque FrescoCreativitatea este baza programului Odyssey of Mind (Odiseea Cugetului ) care există de mai mult de 25 de ani și se implementează și în Republica Moldova. An de an, acest program implică mii de copii de diferite vârste, în rezolvarea problemelor într-un mod creativ și prezentarea acestora la nivel național și internațional. Prin creativitate, precum și prin rezolvarea problemelor utilizând imaginația, copiii învață abilități care le va oferi capacitatea de a rezolva probleme mari și mici pe durata întregii vieți. Elevii învață cum să identifice provocări și să gândească în mod creativ pentru a rezolva aceste probleme. Ei sunt liberi să-și exprime ideile și sugestiile lor, fără teama de a fi criticați.

Odiseea Cugetului elimină frica și critica, iar copiilor timizi li se oferă posibilitatea de a se deschide și exprima. Copii învață să lucreze în echipă. În fiecare an, cinci probleme noi, diferite, sunt prezentate echipelor pentru a fi soluționate. Timp de câteva săptămâni și luni aceste probleme de termen lung sunt rezolvate. Unele sunt de natură tehnică, în timp ce altele sunt artistice.

Echipele sunt invitate să participe la concursul de nivel național și să prezinte soluția lor cu alte echipe. La concurs, echipele trec prin proba «spontană». Combinația de a rezolva problema de termen lung, stil, și spontană dezvoltă în copii simțul de încredere capacitatea de a lucra fără limite, dar în același timp respectând unele reguli ale programului Odiseea Cugetului.
În fiecare an este selectată o țară unde se desfășoară Festivalul European Odiseea Cugetului. În 2014, în perioada 24-29 aprilie festivalul European s-a organizat în Slovacia. Moldova a fost reprezentată de 5 echipe din diferite regiuni ale țării: 2 din Ungheni, 1 Anenii Noi, 1 Mereni, 1 Sălcuța. Aceste 5 echipe au fost selectate în urma scorului acumulat la competiția națională care s-a desfășurat pe 1 februarie 2014, în municipiul Chișinău.

Echipa Scangia s-a întors cu locul unu obținut la problema mixtă pregătită împreună cu echipele din Polonia și India. Este o mare victorie pentru Moldova.
Pe parcursul Euro Festivalului din Slovacia, a fost semnată Declarația Asociațiilor Europene „Odiseea Cugetului” de către reprezentanții a 11 țări și din Oficiul Central din SUA cu scopul susținerii desfășurării festivalului European într-o atmosferă pașnică și sigură pentru toți, planificat în 2015 în orașul Chelyabinsk, Rusia.

Declaration of Odyssey of the Mind Associations in Europe


Odyssey of the Mind is an international competition where students of all ages learn to solve problems creatively, work together in a team and are able to meet friends from all over the world.
Odyssey of the Mind Eurofests are a vivid example of peaceful international cooperation and exchange between students.
Since 1993, European Associations have organized annual Eurofests for Odyssey of the Mind teams from Europe and other parts of the world. Those festivals always demonstrate that kids and young people, while having different cultural backgrounds, can cooperate and be creative together. In addition to performing their long-term problem solutions prepared at home, three teams from different countries are combined always to an international mixed team, solving a mixed problem given to them at the beginning of the festival. The presentations of the solutions take place on the last day of the festival. At additional evening events, they get to learn about other cultures and represent their own. All of the participants worldwide have created an amazingly special and peaceful atmosphere together no matter where Eurofest is held.
The 2015 Eurofest is planned to take place in Chelyabinsk, Russia. We, the representatives of 11 participating countries of Eurofest 2014 and the International Headquarters in the USA, are worried that our political leaders do not exhibit the same attitude as we and our participants do.
We call on our leaders to solve existing problems creatively, as a team and – first and foremost – peacefully. We would like our participants to gather in Chelyabinsk in a safe atmosphere and in times of peace.
Liptovsky Mikulas/Slovakia, April 28, 2014
– Larisa Matveeva and Natalia Skvortsova – Marina Panasenko
For Odyssey of the Mind Russia For Odyssey of the Mind Ukraine
– Wojtek Radziwilowicz – Stefan Hübner
For Odyssey of the Mind Poland For Odyssey of the Mind Germany
– Erika Sokolova – Tatiana Kuzei
For Odyssey of the Mind Slovakia For Odyssey of the Mind Belarus
– Lyubov Belyayeva – Marcia Banks
For Odyssey of the Mind Kazakhstan For Odyssey of the Mind Switzerland
– Violeta Cernei – Andrei Tutueanu
For Odyssey of the Mind Moldova For Odyssey of the Mind Romania
– Prebhat Sachdeva – Roy Stallworth (International Travel Ambassador)
For Odyssey of the Mind India For Odyssey of the Mind Worldwide

1128 vizualizări
1

Impresii de la Odyssey of the Mind 2014

Echipa: Moustaches

Culiuc Tinka: „Pentru mine, Eurofestul a fost mai mult decât o simplă experiență, cu siguranță a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea. Am cunoscut oameni frumosi, creativi și foarte deschiși, ceea ce m-a făcut să mă simt foarte liberă. Odyssey of the Mind este cea mai plăcută perioada a adolescentei mele, locul unde mă simt ca într-o familie. OM mi-a dezvoltat spiritul de echipă, m-a învățat că situațiile dificile din viață nu sânt decât treptele spre a vedea un orizont mai colorat. Activând în cadrul programului am înțeles că oricând este posibil să faci lucruri fenomenale.’’

Budeanu Maxim: ‘’ Am realizat că Eurofestul este o activitate plină de energie pozitivă pe care o primești de la fiecare participant. Sunt mândru că am avut parte de așa experiență și am învățat să fiu mai activ, interactiv și social.’’

Botezatu Daniela: ‘’ Datorită Programului Am început să văd lumea printr-un alt punct de vedere, unul mai creativ, mai frumos și mai liber. Eurofestul din acest îmi va rămâne în memorie mereu, nu doar pentru că a fost primul, ci și pentru faptul că m-a încărcat cu o energie pozitivă pentru mult timp. Datorită acestui festival am întâlnit o mulțime de persoane noi, fiecare speciali în felul său și fiecare emănând bucurie și plăcere. OM m-a făcut să realizez că pentru orice problemă este și o soluție. OM este o familie în care este bine venit oricine dorește."

Sanduleac Olivia: ‘’Odyssey of the Mind, experienţa ce trebuie trăită de orice persoană creativă. Chiar dacă sunt parte a acestui concurs de 2 ani, mă pot declara Omer doar după Eurofestul din acest an, primul pentru echipa Moustaches și cu siguranță nu ultimul. Sunt mândră ca am înțeles cu adevarat ce înseamnă acest concurs și am realizat cât de mult însemnă pentru mine. Acest Eurofest a fost special, deoarece am fost înconjurată de oameni frumoși, optimiști, plini de viață și am simțit cu adevărat spiritul OM. Special thanks to our coaches Mrs. Irina & Mr. Ion Bucuci and our country representatives Violeta Cernei and Nicu Gaibu for taking care of us. And I`ll always remember the following words: Odyssey of the Mind is in the air, in my heart and everywhere! Moldova loves Odyssey of the Mind! ‘’

Bulancea Cristina: ‘’ Odiseea Cugetului mi-a schimbat viața din toate puntele de vedere. Percep lumea într-un mod mai creativ, mai frumos și încă odată mi-am dat seama că lucrul în echipă este foarte important, după cum spune și zicala:,,Unde-i unu nu-i putere, unde-s doi puterea crește". Eurofestul de anul acesta a fost o experiență de neuitat. Echipele cu care am colaborat au fost foarte prietenoase și creative, astfel, fiindu-ne ușor să facem lucruri frumoase.’’

Biciuev Irina: ‘’ Pentru mine Odyssey of the Mind a devenit o parte din viață.Toate momentele petrecute împreună ne-a format o familie. Doi ani la rând am muncit pentru a ajunge la un nivel mai mare. Anul acesta marea dorință s-a împlinit. Cinci zile pline amintiri și momente frumoase. Dacă cineva m-ar întreba, să întoarcă timpul înapoi, la ce moment m-aș întoarce? Desigur aș zice că m-aș întoarce cu câteva luni în urmă pentru a trăi încă o data acele zile. Oameni noi, încercări noi, țări diferite și toate acestea s-au intersectat într-un punct — Slovakia Odyssey of the mind.’’

Odyssey of the Mind 2014: următorul pas - EuroFest

Sâmbătă, 1 februarie, a avut loc Competiția Națională „Odyssey of the Mind 2014”. 13 echipe au concurat pentru dreptul de a reprezenta Republica Moldova în cadrul Festivalului European de Odyssey of the Mind ce va avea loc în Slovacia în perioada 24- 29 aprilie.
Au fost selectate 5 echipe pentru participarea la Festivalul European de Odyssey of the Mind:
Royal Jokers- «Meșterul Manole» Sălcuța, Causeni
SCANGIA- «Vasile Alecsandri» Ungheni
Moustaches- «Vasile Alecsandri» Ungheni
Black Cats Junior- «Mihai Eminescu» Anenii- Noi
Water Hunters- «Emil Nicula» Mereni, Anenii- Noi

Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă (ADC) organizează pentru al patrulea an consecutiv Competiţia Naţională Odyssey of the Mind şi sprijină participarea echipelor câştigătoare la Festivalului European de Odyssey of the Mind.
Odyssey of the MInd este un program internaţional de creativitate pentru copii şi adolescenţi din clasele primare până în clasele de liceu. Acest program pune accentul pe soluţionarea creativă a unor probleme diverse, de la cele mecanice până la prezentările teatralizate de interpretări proprii ale operelor literare clasice.
Mai multe imagini puteți vedea aici.

Competiția Națională Odyssey of the Mind 2014

Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă vă invită la Competiția Națională Odyssey of the Mind 2014, sâmbătă, 1 februarie, ora 10.30 Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” Chișinău.
Odyssey of the MInd este un program internaţional de creativitate pentru copii şi adolescenţi din clasele primare până în clasele de liceu. Acest program pune accentul pe soluţionarea creativă a unor probleme diverse, de la cele mecanice până la prezentările teatralizate de interpretări proprii ale operelor literare clasice.
În acest an 13 echipe vor concura pentru dreptul de a reprezenta Moldova la Festivalul European Odyssey of the Mind ce va avea loc în aprilie, în Slovacia.
Problema 1 de anul acesta este una tehnică și se numește “Școala de șoferi”. Echipele trebuie să proiecteze și să construiască o mașinuță care parcurge un traseu în cadrul unui test de carnet, folosindu-se de un GPS ce vorbește cu șoferul.
Cui nu-i place o casă bântuită? Problema 2 de anul acesta include o piesă cu efecte speciale, unde decorul trebuie sa fie în “pop-up-style” — o căsuţă ce încearcă să arate ca o casă bântuită, dar nu-i prea reușește.
Cînd eram mici, voiam sa fim prinți și prințese. Problema 3 de la Odyssey of the Mind din acest an ne lasă să ne jucăm “de-a regatul”. Problema se numește “Așa se domnește!” și implică rearea unui regat imaginar, unde regele emite un decret care schimbă comportamentul de zi cu zi al oamenilor în ceva de-a dreptul bizar!
Problema 4 este o problemă care rămîne la fel an de an, însă suferă mici modificări – este vorba de structurile de lemn de balsa care trebuie să aibă o dimensiune mică (o palmă înălțime) și să fie foarte ușoare, dar în același timp să susțină cât mai multe kilograme. În acest an, structura trebuie să fie construită din bucăți care se așează una peste cealaltă, formînd construcția finală, singurele materiale pe care echipele le pot folosi fiind lipiciul și lemnul de balsa!
Nu în ultimul rînd, Problema 5 se anunță a fi una amuzantă – “Nu cred până nu văd”. O comunitate de oameni se crede amenințată de un loc pe care nu l-au vizitat niciodată. Câțiva curioși locatari sunt aleși să cerceteze locul misterios pentru a descoperi că este, de fapt, inofensiv. Pe tot parcursul aventurii echipele trebuie să-și imagineze provocări cât mai amuzante și să compună o poezie!
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la odyssey.moldova@gmail.com sau adc@usalumni.md

Elevii pot aplica la programul Benjamin Franklin 2014

Ambasada SUA în Moldova anunță deschiderea competiției pentru elevi și studenți cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani cu scopul de a participa la Programul Transatlantic de vară al Institutului pentru Tineri Benjamin Franklin 2014.
Acesta va avea loc între 28 Iunie și 26 Iulie 2014 în SUA. La program vor participa până la 90 de persoane. În timpul celor 4 săptămâni se vor desfășura activități și discuții despre problemele globale de interes comun, leadership și media, dezvoltarea proiectelor, serviciile comunitare, turismul educațional și planurile pentru activitățile post-program.
Scopurile programului sunt:
# dezvoltarea cooperării transatlantice;
# cultivarea relațiilor dintre tinerii americani și europeni din diferite grupuri etnice, religioase și naționale;
# promovarea înțelegerii mutuale dintre SUA și Europa;
# dezvoltarea unui cadru de tineri lideri, ce vor promova cunoștințele obținute prin poziția lor activă.
Candidații eligibili:
# tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani până la data de 28 Iunie, 2014;
# cetățeni ai Republicii Moldova;
# media academică a fiecăruia trebuie să fie minimum 8.00;
# tânărul ce aplică, trebuie să fie acceptat sau deja să frecventeze un liceu sau universitate în toamna anului 2014;
#Au puțină sau nu au deloc experiență în călătorie sau studii în SUA;
# capacitatea de a acoperi deplin cheltuielile de viză;
# demonstrarea unui potențial de lider și unui interes față de diplomația și relațiile transatlantice.
Mai multă informație vedeți pe site-ul moldova.usembassy.gov.
Termenul limită de aplicare este 17 Februarie, 2014, ora 17:00.
Doritorii de a participa, transmit pe adresa BilevschiL@state.gov dosarul, care va conține:
# o scrisoare de motivare (în Engleză, maximum 2 pagini);
# CV (în Engleză, maximum 2 pagini);
# o scrisoare de recomandare (în Engleză);
# copia unui documente din cele enumerate: certificatul de naștere, buletinului sau pașaportului internațional;
# o copie oficială a reușitei școlare pentru anul curent și anii precedenți.

Al XI-lea Congres al Alumni

Individual – trebuie să creştem cunoştinţele noastre, să ne implicăm în toate domeniile, să distribuim informaţia, să avem mai multă realitate decît bîrfe, să valorificăm informaţia, trebuie să ne asociăm cu ONG-uri şi trebuie să accesăm grant-uri mici pentru fiecare din cetăţenii noştri.
Mai multe despre eveniment puteți citi accesând link-ul.

Global Viewing Party: “The March”

Live webchat URL: conx.state.gov/live-event/globalviewingparty
Description: Join us for a live and interactive virtual film screening of The March, a 1964 documentary by James Blue about the 1963 civil rights March on Washington. The program will open with brief remarks from John Robinson, Director of the Office of Civil Rights at the U.S. Department of State. Mr. Robinson will introduce the 30-minute film, which will be streamed online in its entirety. After the film, stay for a virtual discussion with Washington, D.C.-based civil rights experts who will answer your questions and comments submitted online before or during the program.
The March is a documentary that examines one of the largest political rallies for human rights in United States history. The March on Washington called for civil and economic rights for African Americans. It took place in Washington, D.C. on Wednesday, August 28, 1963. During the march, Dr. Martin Luther King, Jr. stood in front of the Lincoln Memorial and delivered his historic «I Have a Dream» speech advocating for racial harmony.
Format: This program will be a live film screening and interactive video webchat in English. Please click on the URL above to participate. We encourage you to visit the website early to check out relevant content and materials surrounding Dr. Martin Luther King, Jr. and his famous “I Have a Dream” speech
2301 vizualizări

Copiii migranților sunt copiii noștri

Proiectul-pilot Şcoala de vară «Copiii Migranţilor sunt copiii noştri», sub înaltul patronaj al Doamnei Marie Moser reflectat si de TRM.
Suntem bucurosi ca si ADC a fost parte al acestui proiect si felicitam echipa de organizare: initiatoarea si directorul proiectului Viorica Olaru, formatorii Mariana Turcan, Sergiu Gaina, Irina Aga.

Vizualizați mesajul aici.

4236 vizualizări

Cărți pentru sala de literatură în limba engleză

Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă (ADC) invită comunitatea absolvenţilor programelor de schimb SUA să participe la proiectul privind susţinerea unei Săli de lectură academică în limba engleză în cadrul Bibliotecii Municipale “B.P.Hasdeu”.

Proiectul se desfăşoară sub patronajul Primei Doamne, Margareta Timofti, în parteneriat cu Biblioteca Municipală “B.P.Hasdeu”, Clubul Internaţional al Femeilor din Moldova şi Fundaţia Moldova AID. Campania de colectare a reuşit constituirea unei colecţii reprezentative de carte de peste 2 000 de exemplare în limba engleză din diverse domenii, care curînd vor fi expediate la Chişinău. Pentru a vedea cum s-a desfăşurat campania de colectare a cărţilor în SUA puteţi accesa aici: www.facebook.com/pages/Moldova-AID/101543249925516?fref=ts

În acest context ADC, invită ca membrii comunităţii absolvenţilor programelor de schimb SUA, precum şi alte persoane care sunt dispuse să sprijine desfăşurarea acestei iniţiative, să doneze cărţi pe care doresc să fie disponibile în cadrul Bibliotecii Municipale “B.P.Hasdeu”, precum şi să promoveze campania propriu-zisă.

Orice donaţie de carte academică în limba engleză poate fi anunţată la tel. +373 (22) 27-67-06, prin email: adc@usalumni.md sau prezentată la sediul ADC – str. Varlaam 65, et. 4, of. 413, MD-2012, mun. Chişinău.

Activităţile care sunt organizate în susţinerea transportării cărţilor în ţară este Recitalul de pian al Olgăi Kleiankina şi Expoziţia de pictură a Valeriei Duca. Aceste acţiuni de binefacere vor avea loc la 31 mai 2013, ora 18.00, Sala cu Orgă (adresa: or.Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, nr. 81; Tel./fax: +373 (22) 22-82-22, 22-25-47, 22-54-71: Casa de bilete: +373 (22) 22-25-28).

Wave Week Moldova 2013

Îți dorești să ai parte de o experiență unică?
Vrei să cunoști tineri din întreaga țară? Să vorbești engleză timp de o săptămână? Să înveți să îți planifici propriul proiect?
Să îți îmbunătățești calitățile de lider și să lucrezi eficient într-o echipă?

Atunci Wave Week Moldova 2013 este proiectul de care ai nevoie!
Wave Week Moldova 2013 este un program de liderism și voluntariat, afiliat cu Spark the Wave SUA și organizat în Moldova de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Programul include școli de vară, întâlniri cu absolvenții, proiecte organizate de către participanți. Acesta este unul dintre primele proiecte din Moldova care îmbină cu succes conceptul voluntariatului și al liderismului, cu predare exclusivă în limba engleză. Wave Week Moldova este anul acesta la a 5-a ediție.

Beneficiile programului:
Programul oferă posibilitate participanților să își dezvolte capacităţile de lider şi abilităţi cum ar fi comunicare eficientă, planificare și implementare de proiecte de voluntariat, evaluarea obiectivă, consolidarea unei echipe bune, soluționarea pașnică a conflictelor, conştientizarea şi acceptarea diversității și altele. Wave Week Moldova este o oportunitate unică de a combina un program de training interactiv predat de traineri din Moldova şi SUA şi de a practica limba engleză. Participanţii vor avea şansa să realizeze propriile proiecte de voluntariat, să devină lideri în comunitățile lor și să contribuie la bunăstarea societății în care locuiesc.
CÂND? Școala de vară — 12-17 august 2013
UNDE? Școala de vară — tabăra Brăduleț, Vadul-lui-Vodă
CINE? Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-17 ani, cu un nivel avansat de limbă engleză
TAXA de PARTICIARE? 300 lei, care urmează a fi achitată dupa selectarea participanților
Doritorii să aplice pot găsi formularul de aplicare accesând waveweekmoldova.wordpress.com/application-3/.
Data limită 15 iunie 2013! Cu cât mai devreme aplicaţi cu atât mai multe şanse aveţi! Ulterior, aplicanţii vor fi contactaţi pentru interviu.
Pentru mai multe informații contactaţi coorodnatoarea proiectului, Alina Gîlca la 069067308, gilcaalina@yahoo.com,waveweek.moldova@usalumni.md sau Asociația pentru Dezvoltare Creativă www.usalumni.md, str. M.Varlaam 65, et.4, of.413,, Tel/fax: +373. 222 765.
Wave Week Moldova 2013 este finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova și Spark the Wave și este organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă www.usalumni.md și STW SUA www.sparkthewave.org.