Alumni news

1853 vizualizări

BFTF: Best Friends Together Forever

An exchange may be for a finite period of time, but the resulting friendships last forever. Daniel Voda of Moldova is a 2010 alumnus of the Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute, more simply known as BFTF. Daniel has another moniker for the acronym: Best Friends Together Forever. Hosted at Wake Forest University in 2010, BFTF engaged students on a variety of topics, from diplomacy and media literacy to economic globalization and community advocacy. Daniel gained a great deal from his exchange, saying, “I became more sensitive to other cultures, traditions and views. … ‘We the People’ were three words without a meaning before the trip.”

Daniel’s positive exchange experience drives him to find ways to connect people around the world. He wants “a community of people all around the globe, sharing the same understanding of the world.” Motivated to build meaningful connections within the exchange alumni community, Daniel served on the Alumni Advisory Board in Moldova for two years. During his time on the board, he took charge in organizing the 2011 and 2012 Alumni Congress.
Following his exchange, Daniel helped found the Youth Ambassadors Summer Institute (YASI), a week-long program that brings together young adults and trains them to become politically active citizens and build relationships among European countries. Approximately 30 students come together every year to participate in YASI, fulfilling Daniel’s hope that “knowledge is meant to move across the world to engage more and more people.” As a youth expert, Daniel is often seen on Moldovan television, providing valuable insight on various social and political events from the point of view of Moldova’s youth. He also moderates weekly meetings of the English Debate Club at the U.S. Embassy’s American Resource Center.
While Daniel is always extremely active in Moldovan society, and in the exchange alumni community, April 2014 proved to be a particularly special month. On April 27, Daniel and 25 other socially engaged Moldovan students joined the Prime Minister of Moldova, Iurie Leancă, on a trip to Athens, Greece on the “Visa-Free Airplane.” This trip marked the official celebration of visa-free travel within the European Union for citizens of Moldova. Also in mid-April, during the official U.S. Congressional Delegation’s visit to Moldova, led by U.S. Senator John McCain, Daniel moderated the senators’ meetings with more than 500 Moldovan students and dozens of local and international journalists. Daniel instantly built bridges between American senators and Moldovan students, ensuring that interactions were dynamic and productive. Daniel’s schedule has been hectic since his exchange program, but if given a choice, he would not change anything. In Daniel’s words, “I can’t imagine my life without this exchange.”
Each month, the State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs’ (ECA) Alumni Affairs Division, which supports program alumni as they build on their exchange experiences, recognizes one outstanding alumnus or alumna. Daniel Voda is this month’s outstanding alumnus, and his work will be recognized throughout August on the International Exchange Alumni website, ECA’s official alumni website which serves more than one million Department-sponsored exchange alumni worldwide.
2285 vizualizări

„BFTF e cu mult mai mult decât un simplu program de o lună în SUA”, Vlad Șeremet

Vlad Șeremet este un tânăr ambițios pentru care visul american a devenit realitate. Implicat într-o multitudine de activități de voluntariat, precum ar fi și programul Wave Week Moldova, coordonat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă., pe lângă studii, Vlad a avut ocazia, vara această, să participle la Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute (BFTF) – un proiect finanțat de Guvernul American și găzduit de Universitatea Wake Forest, din Nordul Carolinei. Aici, tinerii europeni au stabilit relații cu cei americani, în scopul de a conștientiza valorilor comune, precum libertate, cooperare și liderism, dar și vor vizita locuri frumoase, îmbinând utilul cu plăcutul.

Citiți în continuare un interviu în care protagonistul și-a înserat impresiile despre această experiență.

1. Ce înseamnă BFTF pentru tine, acum că ai deja experiența aceasta?

Cât nu ar fi de straniu, acum că deja am trecut prin această experiență, e mult mai greu să dau o definiție clară a ceea ce numim noi BFTF. Cu toate acestea, BFTF e cu mult mai mult decât un simplu program de o lună în SUA. În această scurtă perioadă am fost subiectul a o multitudine de emoții, noi relații și experiențe — de la ședințe oficiale și întâlniri cu diplomați de la ”Department of state” până la plimbări nocturne prin Washington DC, de la lecții și simulări de Consiliu Europen, până la fotbal, waterfights și nopți întregi de karaoke – toate acestea și încă multe altele, petrecute alături de un grup de oameni cu totul și cu totul deosebiți, mi-au lăsat o urmă adâncă atât în memorie, cât și în inimă, și m-au marcat ca personalitate pe tot restul vieții.

2. Cu siguranță ai trăit multe momente frumoase, poți să punctezi trei dintre ele, cele mai memorabile?

E foarte greu să aleg doar trei din sumedenia de trăiri care depășesc ca intensitate de zeci de ori ceea ce până o lună în urmă numeam eu o experiență frumoasă. Dar totuși, Ziua Independenței petrecută în SUA e o experiență ce nu poate fi uitată cu una cu două… Eram în campusul universității Wake Forest din Winston-Salem, Carolina de Nord. Soarele ardea, iar umiditatea presupun că era cam la 80%, dar asta nu a fost nici pe departe de ajuns pentru a lua zâmbetul până la urechi de pe fețele tuturor sau pentru a reduce din feeria sărbătorii. Veniseră și familiile gazdă la care stăteam. Într-o parte se făcea barbecue, în alta se juca fotbal, se cânta, se dansa, oamenii se felicitau și se îmbrățișau. Am trăit ceva ce până acum vedeam doar în filme.
William Jennette şi Vlad Seremet în Kernersville, North Carolina, sursa Facebook

Un alt moment emoționant a fost vizita la Muzeul Holocaustului, din Washington DC, în special discuția cu Dr. Al Manzer – un supraviețuitor al holocaustului. El ne-a povestit istoria extrem de tragică a familiei sale – toți frații săi fuseseră gazificați în lagărele de concentrare după ce familia în care se ascundeau îi dezvăluise. Tatăl său murise o lună după ce a fost eliberat de către armata SUA, din cauza traumelor și agravării stării de sănătate în lagărele în care fusese deportat. Doar mama sa reușise să supraviețuiască, dar când aceasta sa întors la el, el nu o recunoscu-se, deoarece pentru el mama era servitoarea familiei care îl adăpostise – o familie de imigranți indonezieni cu care și până azi dumnealui ține legătura, vorbesc pe skype și se întâlnesc regulat – defapt, cum a zis și el, sunt frați în adevăratul sens al cuvântului.
Acestă retrospectivă în istorie m-a făcut să realizez cât de reale și grave sunt consecințele holocaustului – un eveniment ce a fost înfăptuit, facilitat, tolerat și ignorat de oameni – oameni așa ca noi.

Al treilea eveniment din această listă s-a petrecut tot în Washington DC. Era seara după meciul Brazilia-Germania pe care îl privisem într-un pub. Ieșisem din Uniuon Station – imensa și magnifica gară din centrul Washington-ului, unde privisem meciul — și mă îndreptam spre Capitoliu pe frumosul Delaware Avenue. În fața Capitoliului am întâlnit niște turiști germani pe care i-am felicitat sincer cu victoria Germaniei – ei m-au îmbrățișat și am făcut o poză împreună – era unul din acele mărunțișuri care îți fac ziua, și viața mai plăcută… Apoi, cu un zâmbet până la urechi mă îndreptam spre Monumentul Washington, când, dintr-odată a început să toarne cu găleata – o ploaie de vară din acelea care nu-ți lasă nici un singur milimetru de piele uscat. Toți oamenii începură să fugă – care și-ncotro, doar eu îmi continuam calea de parcă nimic nu se întâmpla. Eram frapat de imaginea magnifică a Montumentului din față, și a Capitoliului în spate, care deja luminau în noapte ca două făclii în inima națiunii. Când am ajuns la monument, m-am culcat pe betonul surprinzător de cald și am ridicat picioarele pe monument (e un lucru obișnuit pentru turiști :) ). De-acolo de jos Monumentul părea un drum spre mijlocul universului....vârful dispăruse în ploaia deasă...împrejur nu era nimeni. Apoi, în același pas lent, deja în drum spre casă trecusem pe lângă Casa Albă — frumoasa reședință de marmură a celui pe care mulți îl consideră cel mai influent om din lume – președintele SUA. Cu un sentiment de fericire și împăcare ajunsesem acasă. Era pentru prima oară când văzusem centrul Washingtonului atât de lipsit de oameni...și în același timp atât de magnific...eram feirict.3. Ce calități ale personalității tale ai fortificat în timpul petrecut în State?

Pe parcursul programului am avut o multitudine de experiențe total diferite una față de alta care au dus la dezvoltarea mai multor calități ale personalității mele.
La ore și simulări mi-am îmbunătățit abilitățile de rezolvare a problemelor și a conflictelor, gândire strategică, s-a pus foarte mult accentul pe dezbateri – un domeniu de care sunt pasionat și la care consider că am devenit mai bun.
Cel mai mult m-a impresionat clasa de social-entrepreneurship cu Mr. Len Neighbours – un profesor și antreprenor extraordinar de motivațional. El m-a făcut să văd Moldova nu ca pe o țară plină de probleme – ci una plină de oportunități și sol fertil pentru inovație și dezvoltare.
4. Ce ar trebui să știe tinerii din Moldova despre acest program?

În primul rând ar trebui să știe de existența lui. Deși concurența e destul de mare și așa, mereu poate fi cineva încă și mai bun care pur și simplu nu a știut de această oportunitate. Trebuie să ia cât mai în serios aplicația – chiar și câteva zile dacă e nevoie, pentru că acest program într-adevăr merită. Cum am zis și anterior, BFTF este cu mult mai mult decât o școală de vară de o lună. BFTF e o experiență în care s-a investit o mulțime de bani, timp și efort și care te schimbă ca personalitate și îți deschide noi orizonturi.

William Jennette, Tamara Bess, James Bess, Sam Sam şi Jim Bess, sursa Facebook

5. Intenționezi să aplici cunoștințele acumulate în cadrul programului?

Sunt sigur că cunoștințele acumulate în această lună îmi vor fi de folos pe tot parcursul vieții. De exemplu, am avut ore pe teme ca sisteme constituționale, comunicare, debate, simulări ale Consiliului Europen, funding, project writing, social entrepreneurship, pe lângă aceasta am avut și discuții cu oameni experimentați din toate aceste domenii. Aceste cunoștințe le voi pune în practică în toate domeniile de activitate astfel înmbunătățind productivitatea și calitatea lucrului meu. După acest program, consider că am tot pachetul de cunoștințe nu doar pentru a fi eu însămi un cetățean, leader, speaker și în general, un om mai bun, ci și pentru a-i inspira și pe alții să fie.
Referință: http://bftf.org/ | trecerea prin referinta: 1786
9533 vizualizări

Misiunea OSCE în Moldova selectează zece participanți pentru vizita de studiu în Serbia

În perioada 13 – 15 octombrie 2014, Misiunea OSCE în Moldova organizează o vizită de studiu în Belgrad pentru reprezentanții organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale râului Nistru. Scopul vizitei este de a familiariza reprezentanții ONG-urilor din Moldova cu modele de cooperare și de consolidare a păcii în Serbia.
În contextul Președinției consecutive a Elveției și Serbiei la OSCE în anii 2014-2015, vizita de studiu va contribui la creșterea rolului participării societății civile, una din prioritățile Președinției.
Participanții se vor întâlni cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și ale instituțiilor de stat din Serbia, pentru a discuta următoarele aspecte:
— Rolul organizațiilor societății civile în elaborarea și implementarea planului național de acțiuni pe Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la femei, pace şi securitate, pentru anii 2010-02015;
— Modele de stabilire a platformelor și coalițiilor ale societății civile; instrumente de cooperare cu instituții guvernamentale și universități;
— Abordări contemporane ale soluționării conflictului.
Vizita de studiu de trei zile va fi organizata între 13 și 15 octombrie 2014 (sosirea – pe 12 octombrie, plecarea – pe 16 octombrie). Toate cheltuielile (transport, cazare, alimentare) vor fi acoperite de organizatori.

Participanții vor fi selectați în baza următoarelor criterii:

— Implicare în activitatea sectorului asociativ – ONG, grupuri de inițiativă etc.;
— Deschiderea și posibilitatea de a aplica cunoștințele acumulate în cadrul organizației;
— Motivație înaltă pentru participare;
— Angajamentul de a transmite informațiile primite colegilor din organizație (în cadrul unui evenimentului de follow-up);
— Interesul de a dezvolta relații de cooperare cu ONG-urile de pe celălalt mal al râului Nistru;
— Cunoașterea limbii ruse la nivel conversațional;
— Angajamentul de a participa la toate activitățile și întâlnirile, organizate în cadrul vizitei;
— Deținerea pașaportului străin, valabil până în februarie 2015;
— Candidații, implicați activ în activitatea grupurilor tematice ale societății civile, organizate de misiunea OSCE în Moldova pe parcursul anului 2014, vor avea prioritate în procesul de selectare.
Grupul de participanți va fi format, respectând criteriile de reprezentativitate geografică și gender.

Candidații pot aplica pentru participare, expediind Formularul și CV-ul la adresa Margarita.Kotenko@osce.org până la data de 5 septembrie 2014. Informația, prezentată în cadrul întâlnirilor, va fi tradusă în limba rusă. Pentru a asigura un nivel înalt de înțelegere a informației de către toți participanții, vă rugăm să completați formularul în limba rusă.

Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa la Margarita Kotenko, Coordonator Național de Proiect: 022-887884, 068-200911, Margarita.Kotenko@osce.org.
Referință: http://www.osce.org/moldova | trecerea prin referinta: 878
3437 vizualizări

„WALK THE HISTORY - EMBRACE DIVERSITY!”

Asociația pentru Dezvoltare Creativă are ca prioritate consolidarea comunității absolvenților programelor de schimb ale guvernului SUA, cu scopul de a facilita și încuraja schimbul de experiență și stabilirea parteneriatelor în cadrul comunității. Astfel anual, sunt organizate două evenimente, la care participă peste 300 de alumni: Congresul Absolvenților și Picnicul Absolvenților — eveniment dedicat celebrării Zilei Independeței SUA.

Anul acesta am sărbătorit Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii într-o atmosferă cu totul deosebită, plină de divertismest, diverse activități creative și concursuri, schimb de idei, proiecte și acțiuni motivaționale ale absolvenților programelor Guvernului SUA. Sărbătoarea a avut tematica „WALK THE HISTORY
— EMBRACE DIVERSITY!” (Parcurs istoric — îmbrățișăm diversitatea!) și a presupus un dress code: orice personaj al tuturor timpurilor și istoriei Statelor Unite ale Americii — muzică, teatru, cinema, desene animate, politică, personalități de vază a culturii Americii. Una din cele mai importante sărbători americane a fost petrecută alături de prieteni, colegi şi familie într-o atmosferă caldă, plină de diverse activități, schimb de experiență, gustări şi băuturi proaspete în stil american.

De la eveniment nu au lipsit concursurile energizante sub muzică country, în care s-au prins toți doritorii de a învăța pașii de dans. De asemenea, participanții au putut fi și premiați în cadrul tombolei „Număr norocos”, câștigând sticle de vin sau tricouri ADC.

Asociația pentru Dezvoltare Creativă are ca prioritate consolidarea comunității absolvenților programelor de schimb ale guvernului SUA, cu scopul de a facilita și încuraja schimbul de experiență și stabilirea parteneriatelor în cadrul comunității. Astfel anual, sunt organizate două evenimente, la care participă peste 300 de alumni: Congresul Absolvenților și Picnicul Absolvenților — eveniment dedicat celebrării Zilei Independeței SUA.

Așa precum afirma Excelența Sa Ambasadorul SUA în Moldova, William H. Moser: „My favourite part of Independence Day, before I was in the foreign services,
was the time I spent with my extended family, because it’s really a family holiday in the USA.”, Ziua Independenței SUA este o sărbătoare a familiei. Pentru aceasta, ADC a creat un spațiu confortabil de comunicare și distracție atât pentru pentru adulți, cât și pentru copii.

Copiii și părinții au construit împreună Casa Albă din blocuri de lemn, la stația Edu Joc, au creat colaje din fotografii de revistă la stația Paper Girl și au făcut poze. Distracția a fost îndulcită cu tradiționala vată de zahăr, carrot cake-uri și muffins cu ciocolată. Cei care nu au reușit să se costumeze de acasă, au putut
să-și aplice pe față o mască la stația Face Painting. Tradițiile Americane au fost marcate nu doar prin muzică și mâncare, ci și prin simbolurile din desenele
animate, precum Mickey Mouse sau Donald Duck, imprimate pe photo-wall-ul ADC.

Spre finalul sărbătorii a fost ales cele mai originale costume, printre care și cel al lui Eleanor Roosvelt, Jacklin Kennedy, etc.

Picnicul Absolvenților este un eveniment prin care Asociația pentru Dezvoltare Creativă, împreună cu comunitatea absolvenților ține să mulțumească poporului American pentru suportul acordat pe parcursul tuturor activităților implementate cu și pentru absolvenții programelor de schimb ale Guvernului SUA.

Mai multe poze puteți vizualiza aici.
2135 vizualizări

Au fost uniți prin diversitate pentru a face Schimbarea!

Fii Schimbarea 2014 este un proiect de lidersim și voluntariat care reprezintă versiunea română a programului Wave Week Moldova.
Școala de vară “Fii Schimbarea 2014” s-a desfășurat în perioada 12-17 iulie, la Vadul lui Vodă, în incinta taberei Brăduleț. La program au participat 40 de tineri din întreaga Moldova: Ungheni, Florești, Fălești, Orhei, Bălți, Strășeni, Sângerei, Ștefan Vodă, Șoldănești, Criuleni, Rezina, Călărași, Telenești și Căușeni. Tinerii au venit motivați și dispuși să dezvolte abilități noi.

La ceremonia de deschidere am avut onoare să îl avem în calitate de invitat pe Excelența Sa, William H. Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău. Dumnealui a evidențiat importanța implicării active a tinerilor în comunități și i-a îndemnat să învețe unii de la ceilalți și să se inspire cu idei pentru proiecte, pe care ulterior să le implementeze.

Pe parcursul întregii săptâmăni, participanții au avut diferite sesiuni, unde au învățat despre cum se lucrează în echipă, ce înseamnă să fii un bun lider, cum se iau decizii, ce fel de tipuri de personalități există, cum să se descurce în situații de criză, ce este flexibilitatea și cel mai important – cum să realizeze propriile proiecte de voluntariat. De asemenea, tinerii au avut ocazia să participe la o activitate interesantă și utilă, cu tematica: Diversitate și Toleranță, oferit de directorul executiv ADC, Mariana Țurcan.

Un alt oaspete important, a fost și doamna Kara McDonald, șeful adjunct al misiunii SUA în Republica Moldova, care s-a alăturat participanțior la ora de Limbă engleză și cultură americană. Dumneaei a felcitat tinerii pentru participarea în cadrul școlii de vară și le-a urat succes în realizarea proiectelor.
Pe lângă sesiunile informative, tinerii au avut ocazia să participe la un șir de evenimente interactive, precum Campionatul de volei și fotbal, Music Quest, Movie Quest, World Quest, Karaoke.

Alţi invitaţi au fost Ryan Aiken şi Tamara Ţurcan. Ryan Aiken, colaborator al ambasadei SUA, a vorbit despre dragostea de ţară, patriotism şi dorinţa de a schimba lucrurile spre bine. Tamara Ţurcan — directorul Centrului American de Resurse al Ambasadei SUA a invitat tinerii sa participe activ la evenimentele organizate la centru, cum este cubul de dezbateri în limba engleză, clubul de lectură şi întâlniri cu diverse personalităţi din Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova.

Pentru a pune în practică cele însușite, tinerii au avut sarcina să desfășoare o campanie de informare. S-au mobilizat, au creat grupuri de lucru și în după amiaza zilei de joi, am mers împreună la o tabără din apropiere pentru a informa copii de acolo despre violența în familie. A fost o activitate cu multe zâmbete, jocuri, distracție, dar și o bună lecție pentru participanți. Ei au văzut care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a desfășura un proiect, cum se lucrează în echipă, cum e să fii presat de deadline și de ce trebuie să fii flexibil.
În cele din urmă, tinerii au creat grupuri de interes și am planificat proiectele pe care urmează să le realizeze în comunitățile lor. Astfel, vor fi organizate proiecte din diverse domenii: combaterea traficului de ființe umane, educația pentru sănătate, ecologie, familiile social – vulnerabile, instruirea copiilor care nu știu să scrie și să citească și drepturile omului.

Școala de vară nu ar fi avut loc fără echipa care a depus efort, suflet și energie în pregătirea acesteia. Cei care au avut grijă de participanți, fiind mentorii celor 40 de tineri au fost: Evelina Mocanu, Valeria Grigori, Igor Zaharov, Tatiana Lifciu, Miahela Popov, Victor Corman, Laura Ciocanu, Eugen Volosciuc, Alina Gîlca și voluntarii Corpului Păcii: Romy Solomon, Patty Miller și Tommy Lafferiere. Desigur, am avut susținereai echipei ADC, Mariana Țurcan, Diana Saghin și Viorica Budu ne-au ajutat să realizăm cu succes școala de vară.

Pentru mai multe poze accesați aici sau aici
5886 vizualizări

Fii Schimbarea - programul pentru tinerii lideri

Asociația pentru Dezvoltare Creativă a dat startul școlilor de vară și a început cu lansarea unui program nou de liderism și voluntariat „Fii Schimbarea2014!”. De astăzi, 40 de tineri din toate regiunile Moldovei, dornici de a fi schimbarea în comunitățile lor, de a dobândi calități de lideri și de a implementa propriul proiect de voluntariat, vor beneficia de un program complex de training-uri și workshop-uri planificate de echipa „Fii schimbarea”, formată din voluntari ai ADC și ai Corpului Păcii. În cadrul școlii de vară tinerii vor implementa un proiect de voluntariat comun și își vor planifica proiectele de voluntariat ce vor fi implementate în cadrul comunității din care vin.

Coordonatorul programului, Alina Gîlcă, a ținut să specifice faptul că „Fii Schimbarea 2014!” este varianta în limba română a unui alt program de-al ADC — „Wave Week Moldova”, organizat după aceleași principii. Ceea ce face diferența între acestea două este doar limba de comunicare, rezultatul final însă va contribui la bunăstarea comunităților în care trăiesc prin proiectele pe care le vor organiza după terminarea școlii de vară.

Directorul executiv ADC, Mariana Țurcan, a încurajat tinerii să se implice activ în tot ceea ce fac: „Precum nu poți dormi cu un țânțar în cameră, fiți și voi ca niște țânțărași în comunitatea voastră și faceți schimbarea la nivel local care de fapt influențează mult la nivel național și global”.
Oaspetele de onoare la deschiderea programului a fost Excelența sa Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, William H. Moser, însoțit de colaboratorul ambasadei, Ryan Aiken și directorul Centrului American de Resurse ARC, Tamara Țurcan.

Ambasadorul Moser a vorbit tinerilor despre valorile americane, și anume voluntariatul și participarea activă a cetățenilor în îmbunătățirea comunităților lor, și că în orice situație trebuie să ne întrebăm ce putem noi face pentru țară, și nu invers. Ryan Aiken a împărtășit tinerilor ce înseamnă dragostea de țară, importanța învățării, schimbului de experiență, dezvoltării de abilități și activismului civic.

Le urăm participanților zile calde cu multă inspirație de învățare și schimb de practici bune.

„Fii Schimbarea ” este afiliat cu Spark the Wave și organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă www.usalumni.md și STW SUA www.sparkthewave.org.

Mai multe poze puteți să le vizualizați AICI
1303 vizualizări

Happy Birthday USA!!!

238 YEARS OF INDEPENDENCE and GLORY!!! CDA is honored to congratulate the American Nation with the 4th of July Celebration! We are proud to be alumni!!!
14523 vizualizări

hARMoNy – ARMeNia

“How do you feel about it?” is the question most asked during the training on personal development that took place in Dilijan, which is one of the most important resorts of Armenia. Evelina Mocanu (CDA), Diana Gorita (AEJ) and Mihai Clapaniuc (UGRAD ’12) were amongst the participants representing CDA.
During this week we had supportive, welcoming and qualified trainers (Hranush Shahnazaryan – Armenia, Diego Marin – Spain, Agnieszka Szczepanik — Poland) that not only were supporting us but also helped us understand that time and patience is neede for each of us to be able to undestand the real emotions lying inside.

We’ve been living and interacting with people from different countries as Spain, Italy, Latvia, The Netherlands, Armenia, Georgia, Belarus, Ukraine and Portugal with whom we shared our feelings, emotions, happiness and sorrow. Due to the energy of the exercises it didn’t take much time for us to get really close to each other. Throughout the week, we also had personal “buddies” assigned to us. The aim was to learn how to empathically listen to each other, give advices that would help us overstep fears, gain courage and how to face them.

An exercise that looks easy at first, but emotionally challenging at the same is named, the car washing. All of the participants arranged in 2 parallel lines, facing each other have to “wash away” the negative build-up of other person. Having emotional songs on the background, with no talking, each member touches the person walking slowly through the lines. It takes courage to be able to open yourself so much, so as to be able to accept others to be so close and part of you. The exercise left many with unique new feelings, tears and what can be described as a deep emotional state.
Evelina: „To me this training was unusual from any other I have been to because we saw no flag, people were not clinging to nationalities they come from as part of their identity, it was all about our emotions, as we came to know later – universal emotions.”

Mihai: „When I read and learn about personal development, which is an important aspect in the formations process of someone’s personality, the topic of emotions is usually left aside. Besides time management, team-work abilities, leadership skills there is need to talk about understanding own or someone else’s emotions. This training helped me to start paying attention to feelings I have in different life situations. Something useful and practical I come home after this training is to slow down and ask myself how I feel about this or that.”
In the end, saying goodbye seemed to be hard, as if it we were separating from a good part of us. After all the moments spent in Dilijan, surely all the participants will pay closer attention to the role of emotions in their life. Also, certainly more and more often, we will ask ourselves: „How do we feel about it?”

Mihai Clapaniuc & Evelina Mocanu


6141 vizualizări

Wave Week Moldova și Fii Schimbarea!

Wave Week Moldova și Fii Schimbarea!
Wave Week Moldova este mai mult decât un program de liderism şi voluntariat. La cele 5 ediţii anterioare au participat 200 de tineri motivaţi să facă o schimbare şi să contribuie la dezvoltarea societăţii, au fost organizate 20 de proiecte de voluntariat, de care au beneficiat aproximativ 1500 de personae, am împărţit zâmbete şi bucurie.

În vare anului 2014, Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă organizează cea de-a şasea ediţie Wave Week Moldova, iar şcoala de vară se va desfăşura în perioada 11-16 august, la Vadul lui Vodă, în incinta taberei Brăduleţ. Suntem recunoscători finanţatorilor programului, instituţia care ne sprijină al 3-lea an consecutiv şi datorită cărora asigurăm buna desfăşurare a proiectului este Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova. De asemenea, beneficiem de sprijin din partea organizaţiei Spark the Wave din Statele Unite ale Americii, care pe lângă resursele financiare, oferă şi o bursă de participare la programul din SUA unui membru al echipei organizatorice şi împărtăşesc din experienţele lor, acumulate de mai bine de 15 ani în organizarea Wave Week.

Anul acesta, feeria acestui program se dublează. Ne-am propus să organizăm Wave Week Moldova în limba română, doar pentru tinerii din regiunile rurale. Prin multă muncă, aplicări la granturi, colectări de fonduri, am reușit – Fii Schimbare 2014, va avea loc în perioada 7-12 iulie la Vadul lui Vodă. 40 de participanți din Bălți, Ungheni, Sângerei, Ștefen Vodă, Fălești, Criuleni, Călărași, Rezina, Cimișlia, Orhei și Căușeni vor avea ocazia să dezvolte capacităţi de lider și lucru în echipă, să dobândească abilităţi de comunicare eficientă, planificare și implementare proiectelor de voluntariat, evaluarea obiectivă, soluționarea pașnică a conflictelor și promovarea diversității și să acumuleze experienţă pentru a realiza propriile proiecte de voluntariat.

Pentru a simţi cu adevărat ce presupune acest program, trebuie să treci prin toate etapele: şcoala de vară, implementarea proiectului de voluntariat şi împărtăşirea bunelor practici în cadrul ceremoniei de închidere. I-am rugat pe câţiva dintre absolvenţii WWM şi actualii membri ai echipei organizatorice, să continue fraza: Pentru mine Wave Week Moldova înseamnă… Iată şi răspunsurile lor:

Pentru mine Wave Week Moldova înseamnă experiența de la care încep schimbările și dorințele mari (Victoria Ulinici).
… scăparea din zona de confort pe care o căutam cu nerabdare, şansa de a îmi expune opinia şi ideile şi de a le materializa în nişte fapte caritabile demne de laudă! (Eugen Volosciuc)
…Schimbare, Progres, Atitudine, Distracţie, Prieteni. (Vlad Şeremet)
….Încredere! — încredere în echipă și în forțele proprii (Eva Mocanu )
….Energie, oameni frumoşi la suflet şi chip şi o experienţă ce ne defineşte ca personalitate. (Lera Grigori)
….Entuziasm, dorință, oportunitate, viața şi pur şi simplu...TOTUL! (George Ţurcan)
….O nouă etapă a vieţii plină cu experienţe de neuitat (Victor Corman)
….Amintiri frumoase şi lectii de viaţă bine învăţate (Laura Vasilov)

Vedeți poze de la Wave Week Moldova 2013

Cu siguranță acest program schimbă destine, motivează tinerii să facă o schimbare și să contribuie activ la bunăstarea comunității de unde vin. Împreună – putem face lumea mai bună!!!

Alina Gîlcă,
Coordonator Wave Week Moldova și Fii Schimbarea!


1588 vizualizări

Odyssey of the Mind 2014

„Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute și a le asambla în moduri unice.” Jacque FrescoCreativitatea este baza programului Odyssey of Mind (Odiseea Cugetului ) care există de mai mult de 25 de ani și se implementează și în Republica Moldova. An de an, acest program implică mii de copii de diferite vârste, în rezolvarea problemelor într-un mod creativ și prezentarea acestora la nivel național și internațional. Prin creativitate, precum și prin rezolvarea problemelor utilizând imaginația, copiii învață abilități care le va oferi capacitatea de a rezolva probleme mari și mici pe durata întregii vieți. Elevii învață cum să identifice provocări și să gândească în mod creativ pentru a rezolva aceste probleme. Ei sunt liberi să-și exprime ideile și sugestiile lor, fără teama de a fi criticați.

Odiseea Cugetului elimină frica și critica, iar copiilor timizi li se oferă posibilitatea de a se deschide și exprima. Copii învață să lucreze în echipă. În fiecare an, cinci probleme noi, diferite, sunt prezentate echipelor pentru a fi soluționate. Timp de câteva săptămâni și luni aceste probleme de termen lung sunt rezolvate. Unele sunt de natură tehnică, în timp ce altele sunt artistice.

Echipele sunt invitate să participe la concursul de nivel național și să prezinte soluția lor cu alte echipe. La concurs, echipele trec prin proba «spontană». Combinația de a rezolva problema de termen lung, stil, și spontană dezvoltă în copii simțul de încredere capacitatea de a lucra fără limite, dar în același timp respectând unele reguli ale programului Odiseea Cugetului.
În fiecare an este selectată o țară unde se desfășoară Festivalul European Odiseea Cugetului. În 2014, în perioada 24-29 aprilie festivalul European s-a organizat în Slovacia. Moldova a fost reprezentată de 5 echipe din diferite regiuni ale țării: 2 din Ungheni, 1 Anenii Noi, 1 Mereni, 1 Sălcuța. Aceste 5 echipe au fost selectate în urma scorului acumulat la competiția națională care s-a desfășurat pe 1 februarie 2014, în municipiul Chișinău.

Echipa Scangia s-a întors cu locul unu obținut la problema mixtă pregătită împreună cu echipele din Polonia și India. Este o mare victorie pentru Moldova.
Pe parcursul Euro Festivalului din Slovacia, a fost semnată Declarația Asociațiilor Europene „Odiseea Cugetului” de către reprezentanții a 11 țări și din Oficiul Central din SUA cu scopul susținerii desfășurării festivalului European într-o atmosferă pașnică și sigură pentru toți, planificat în 2015 în orașul Chelyabinsk, Rusia.

Declaration of Odyssey of the Mind Associations in Europe


Odyssey of the Mind is an international competition where students of all ages learn to solve problems creatively, work together in a team and are able to meet friends from all over the world.
Odyssey of the Mind Eurofests are a vivid example of peaceful international cooperation and exchange between students.
Since 1993, European Associations have organized annual Eurofests for Odyssey of the Mind teams from Europe and other parts of the world. Those festivals always demonstrate that kids and young people, while having different cultural backgrounds, can cooperate and be creative together. In addition to performing their long-term problem solutions prepared at home, three teams from different countries are combined always to an international mixed team, solving a mixed problem given to them at the beginning of the festival. The presentations of the solutions take place on the last day of the festival. At additional evening events, they get to learn about other cultures and represent their own. All of the participants worldwide have created an amazingly special and peaceful atmosphere together no matter where Eurofest is held.
The 2015 Eurofest is planned to take place in Chelyabinsk, Russia. We, the representatives of 11 participating countries of Eurofest 2014 and the International Headquarters in the USA, are worried that our political leaders do not exhibit the same attitude as we and our participants do.
We call on our leaders to solve existing problems creatively, as a team and – first and foremost – peacefully. We would like our participants to gather in Chelyabinsk in a safe atmosphere and in times of peace.
Liptovsky Mikulas/Slovakia, April 28, 2014
– Larisa Matveeva and Natalia Skvortsova – Marina Panasenko
For Odyssey of the Mind Russia For Odyssey of the Mind Ukraine
– Wojtek Radziwilowicz – Stefan Hübner
For Odyssey of the Mind Poland For Odyssey of the Mind Germany
– Erika Sokolova – Tatiana Kuzei
For Odyssey of the Mind Slovakia For Odyssey of the Mind Belarus
– Lyubov Belyayeva – Marcia Banks
For Odyssey of the Mind Kazakhstan For Odyssey of the Mind Switzerland
– Violeta Cernei – Andrei Tutueanu
For Odyssey of the Mind Moldova For Odyssey of the Mind Romania
– Prebhat Sachdeva – Roy Stallworth (International Travel Ambassador)
For Odyssey of the Mind India For Odyssey of the Mind Worldwide