Știrile noastre

Absolvenții FLEX din Moldova au organizat cea de-a II ediție a programului Business for Youth

În al treilea an de existenţă a programului, organizatorii «Business for Youth»(BFY) au avut ca scop organizarea unui set de training-uri care a contribuit la dezvoltarea spiritului antreprenorial al liceenilor şi al studenţilor din Moldova. În calitate de organizatori au fost absolvenţii Programului FLEX cu sprijinul financiar al Centrului de Resurse pentru Absolvenţi al Ambasadei SUA în Moldova, o realizare care vorbeşte despre o abordare profesionala de lunga durata a evenimentului.

În acest an organizatorii au oferit celor 25 de studenti participant şansa de a urma cursuri de afaceri şi de a concura pentru a-si dezvolta propriile planuri de afaceri. Toate evenimentele au fost organizate de către echipa BFY care i-a inclus pe Natalia Andreev ‘07 (Străşeni), Andrei Cuşnir ‘07 (Ungheni), Alexandru Godoroja ‘07, şi Coordonat Flex Cristina Poleacovschi ‘05.

Începând cu data de 17 aprilie, participanţii au luat parte la o sesiune despre cum se dă stratul unei afaceri, moderată de Vitalie Danileico, manager de proiect pentru voluntari ai Corpului Pacii, și au participat la o discuţie cu Directorul Consiliilor Americane David Jesse privind abordarea psihologică a spiritului antreprenorial şi întreprinderi inovatoare în Moldova. Vitalie Dascal, consultant BFY, a finalizat eveniment cu o sesiune despre procedurile bancare din Moldova şi despre cum se obţine un împrumut.
Pe 24 aprilie s-au petrecut cursuri de management de proiect, realizate de Mihaela Ciocanu ‘05 de la Banca Mondială a Moldovei şi Lilia Fusa ‘04. Vitalie Popa, vicepreședintele Organizaţiei AXA Management Consulting a organizat o sesiune privind managementul strategic şi Irina Aga, coordonator local al Balcan Case Challenge (BCC) (Provocările cazurilor balcanice), a dat participanţilor sarcina de a crea un plan de marketing pentru a atrage clienţi pentru o companie de audit din Republica Moldova.

Pe 15 mai, Daniela Munca, Absolventă a programului Muskie şi Olesea Fortuna ‘96 au moderat o sesiune dedicată marketing-ului si comunicării, împărtăşind din propria experienţă în ceea ce ţine afacerile în Moldova şi prezentînd cele mai bune practici in care au fost implicate. Valerie Mock, Absolvent al Programului Fulbright şi angajat la IBM Moldova, a numit unele diferenţe între afacerile din Republica Moldova şi practicile de afaceri din Statele Unite. În cele din urmă, Sean Golden, Absolvent Fulbright şi doctorand la Universitatea din Chicago, a condus o video-conferinţă pentru participanţii ,care trata noile forme de concurenţă, în cadrul căreia participanţilor le-au fost prezentate subiecte cum ar fi responsabilitatea socială corporatistă şi responsabilitatea ecologică la locul de muncă.

Ca un punct culminant al evenimentului al programului, participanţii au prezentat planurile lor de afaceri şi au luat parte la activităţi de team building pe 22 mai. Fiecare participant a făcut o prezentare de 10 minute a planului său de afaceri, care a fost urmată de întrebări şi răspunsuri. Fortuna Olesea, Coordonatorul Programului Lumea Deschisa a Consiliilor Americane şi Directorul Centrul de Resurse pentru Absolvenţi al Ambasadei SUA Ludmila Bilevschi ‘97, Anatolie Palade, Directorul Centrului Consultativ de Business, si Vitalie Dascal, consultant BFY au evaluat planurile, care au variat de la idei pentru a deschide un magazin de cafea pînă la întemeierea unei companii de analiză a exportului.
Autoriilor proiectului câştigator l-i s-a oferit posibilitatea de a participa la un stagiu de o lună de la Centrul Consultativ de Afaceri. Evenimentul a fost urmat de activităţi de teambuilding la Centrul de Leadership în aer liber. Printre sarcinile s-a numărat jocul de criză al Uniunii Europene, unde două echipe au făcut încercări de a rezolva problema financiară a UE prin sprijinirea 12 cuie pe un cui, care reprezintă statele UE şi care arată necesitatea pentru toţi membrii unui grup să fie uniţi pentru a forma o colaborare de succes. Jocuri au avut ca scop să unească participanţi pentru a asigura o viitoare colaborare în demararea unei afaceri.