Știrile noastre

1994 vizualizări
1

Festivalul Republican pentru copii orfani, ediţia XXI

În perioada 4-6 mai 2011, în satul Veveriţa din raionul Ungheni, a derulat cea de-a XXI- a ediţie a Festivalului Republican pentru copii orfani, care a întrunit 90 de copii din 15 instituții din Moldova și Ucraina. Principalul organizator al festivalului este Fondul de Caritate pentru Copii „Clipa Siderală”.

În una din zilele festivalului, anume pe 5 mai, programul a avut ca scop schimbarea caracterului festivalului de la cel competiţional-sportiv la unul de dezvoltare a legăturilor de prietenie şi colaborare între copii din diferite localităţi, de clădire a echipelor intercomunitare şi pregătire pentru o viaţă socială. Totodată programul a fost legat de natura din jur pentru dezvolta o atitudine grijulie faţă de ea.Participanţilor la festival li s-a arătat un model de interacţiune socială modernă,activând în echipe formate din copii din amebele țări. Pe parcursul programului participanţii au fost ghidaţi de către profesioniști în explorarea sinelui, în dezvoltarea propriilor resurse, crearea legăturilor cu membrii echipei, angajarea în efortul comun și dezvoltarea spiritului civic.


Copiii se declară mulțumiți: „Am obosit tare, dar a fost o zi deosebită, extrem de utilă, am făcut cunoştinţă între noi, am înţeles sensul colaborării şi unirii forţelor. Ne simţim uniţi şi cu legături în afara instituţiilor din care am venit.”

Ponderea programului militar al Ministerului Apărării a fost redusă cu 75%, fiind înlocuită cu lucruri ce ţin de creşterea unor spirite sociabile şi active
Responsabil de program a fost Centrul Educaţional „Outdoor Leadership Center” (OLC – www.olc-training.com ), condus de absolventul programului ‚Muskie’ (1992-1994) Leonid Roşca. Echipa din 20 de persoane a depus efortul în bază de voluntariat.
Proiectul a fost finanțat prin intermediul programului de granturi mici al ambasadei SUA. Grantul susţine trei componente principale:

Mărirea nivelului profesional a voluntarilor implicaţi prin finanţarea instruirii în prim ajutor medical în condiţii de teren.
Protecţia participanţilor şi voluntarilor de condiţii nefavorabile în caz de ploaie;
Crearea memoriilor vizuale despre eveniment şi locul petrecerii lui, care în acelaşi timp este şi locul presupus pentru crearea unui centru de instruire şi reabilitare a tinerilor orfani.


1 imagine