Știrile noastre

Proiectul „Copiii şi părinţii citesc”

Tendinţa spre cunoaştere şi informare determină Biblioteca Publică Crihana Veche spre organizarea diverselor programe educative şi creative. Pornind de la ideiea că cititul îi deschide copilului noi orizonturi, îl ajută să exploreze noi lumi, îi stimulează curiozitatea, am iniţiat proiectul “Copiii şi părinţii citesc” care a avut ca scop cultivarea deprinderii cu cartea şi altoirea dragostei de lectură la copiii cu vârste de la 1 la 5 ani.

Astfel, ne-am propus să-i învăţăm pe micuţi să aprecieze lectura şi cărţile de la vârste fragede, încă dinainte de a şti să citească. Ne-am axat pe două obiective prioritare: crearea unui spaţiu în bibliotecă destinat picilor şi antrenarea a 50 de micuţi în lectură, jocuri, evenimente culturale şi educative împreună cu părinţii.

Se știe că pasiunea pentru citit începe încă din copilărie, când cei mici sunt fascinaţi de cuvintele părinţilor care le povestesc diferite întâmplări sau le prezintă lumea înconjurătoare. Aşadar, membrii familiei sunt primii care pot cultiva copiilor dragostea faţă de carte şi lectură. Acest lucru depinde însă foarte mult de atitudinea lor şi de cum ştiu aceştia să-şi încurajeze copilul. Iată de ce ne-am propus să organizăm o masă rotundă cu genericul: «Cum poţi să-i faci pe cei mici să iubească cititul?» cu participarea unui psiholog, precum şi a unor bibliotecari, educatori, învăţători la clasele primare, care au oferit părinţilor sfaturi, recomandări.

În continuare părinţii au fost motivaţi să vină la bibliotecă şi să le citească micuţilor cu voce tare din cărţile-jucării dedicate lor, să se implice în desfăşurarea acţiunii astfel încât sesiunea de citire să se transforme într-un joc de roluri, acesta ajutându-l pe copil să-şi cultive imaginaţia, să-şi dezvolte vocabularul, dar şi să descopere mai multe despre lumea înconjurătoare. Jocurile şi lectura au fost cele mai importante ocupaţii ale picilor în acest proiect şi în acelaşi timp principalul izvor de noi experienţe şi de cunoaştere.

Pentru a-i face pe copii să simtă la intensitate maximă evenimentele din cărţile citite, voluntarii bibliotecii au înscenat poveşti prin intermediul unui teatru de păpuşi sub genericul: “Personaje preferate din poveste adunate". Un adevărat exerciţiu de imaginaţie şi creativitate l-au constituit atelierul de desen: «Să pictăm cu degeţelul» şi atelierul de creaţie: «Top model — prichindel».
În concluzie menţionăm că activităţile din proiect au contribuit la facilitarea accesului copiilor de vârstă mică la lectură motivându-i să îndrăgească cartea, au oferit micuţilor oportunitatea de a însuşi aptitudini legate de citit care mai târziu se vor transforma în necesitate şi nu în ultimul rând au consolidat cunoştinţele părinţilor despre educaţia copilului lor prin intrmediul lecturii.

Realizarea proiectului “Copiii şi părinţii citesc” a fost posibilă graţie fnanţării din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova şi susţinerii de către partenerii noştri: Administraţia Publică Locală care a contribuit cu achiziţia mobilierului şi finanţarea cheltuielilor administrative, Liceul Teoretic «M. Eminesu» şi Grădiniţa de copii «Clopoţel» din localitate, pedagogii oferindu-se să ne ghideze în activităţi.

Maria Cudlenco, coordonator de proiect,
Director Biblioteca Publică Crihana Veche