Știrile noastre

3407 vizualizări

Change Through Charity revine!

Absolvenții programului Wave Week Moldova, Change Through Charity consideră că schimbarea în societate are loc prin acțiunile de caritate. De aceea, nu au contenit să implementeze proiecte de voluntariat și după încheierea programului WWM 2015. Au stabilit parteneriate, au identificat beneficiari și în ajun de Crăciun au mers la un adăpost protejat din Lăpușna. Acolo, împreună cu reprezentanți ai Senatului Liceului Teoretic „Ion Creangă”, de la Departamentul de Asisitență Socială, membri ai asociației Keystone au făcut fericiți pe câteva persoane cu mai puține posibilități decât noi.În Lăpușna locuiesc Mihai şi Ion, de 26 şi 25 de ani. Ambii s-au născut cu de sindromul DOWN, fapt ce le-a creat dificultăți de integrare în viața cotidiană. Până în luna mai, 2015 ei au locuit în Orfelinatul din orașul Orhei, unde erau în grija educatoarelor și erau scutiți de repsonsabilități. Din această cauză băieții nu au avut ocazia să își dezvolte abilități elementare: schimbarea canalelor de la televizor sau pregătirea și servirea mesei.Deja de 8 luni, Mihai și Ion trăiesc într-un adăpost protejat de la Lăpușna, fiind supravegheați de asistentul social D-na Maria. Timp de aproape 8 luni, băieții au deprins să facă de sine stătător câteva lucruri pe lângă casă. De exemplu să taie lemne, să sape în grădină, să pregătească mâncare, şi încă un număr admirabil de abilități, care le vor ajuta, ca într-un anumit moment, să nu mai depindă de suportul fizic şi financiar al altor oameni.
Tinerii își duc traiul din alocația de stat, 2600 lei. Iar din această sumă de bani își permit să cheltuie banii echilibrat, căci mai au de îngrijit și animalele pe care le cresc, cumpărându-le de mâncare.Aflându-le istoria, tinerii de la Chnage Through Charity au procurat o cantitate considerabilă de alimente variate, începând cu ulei, paste făinoase şi terminând cu lapte condensat, salam şi fructe, dar şi produse de sanitarie: săpun, detergent, pastă de dinți şi înălbitor etc.
Iar ca să le mai reducă din cheltuilile lor lunare, tinerii de la CTC au procurat și mâncare pentru păsări: patru saci cu tărâțe şi douăzeci şi cinci kilograme de măcuc.


Desigur lucrurile materiale au servit drept ajutor celor doi tineri care încă se adaptează la condițiile de viață din afara orfelinatului, însă celmai valoros cadou pentru ei a fost COMUNICAREA. Lumea lor se rezumă la câțiva oameni, astfel tinerii se bucură de orice vizită. Iar ocazia de a interacționa cu alți semeni, le-a adus cele mai sincere reacții pozitive posibile.Wave Week Moldova este un program de liderism și voluntariat implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă și afiliat organizației americane Spark the Wave. Proiectul este implementat cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015.