Știrile noastre

3431 vizualizări

Non Discriminare în Moldova - femeile și bărbații au aceleași drepturi și oportunități

Pentru că împărtășirea experiențelor este o metodă esențială a cunoașterii, în ajunul Zilei Internaționale a Femeii vă prezentăm istoria de succes a proiectului „Non-discriminare în Moldova” relatată de către Mihaela Purcăreanu, absolventa programului Wave Week Moldova implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

„În urma școlii de vară Wave Week Moldova, împreună cu alți 7 participanți am decis să ne organizăm propriul proiect „Non-discriminare în Moldova”. Scopul acestuia a fost combaterea anumitor stereotipuri și promovarea toleranței și acceptării față de aproapele nostru. Prin intermediul proiectului am contribuit esențial la reflectarea asupra anumitor subiecte care sunt considerate tabu. Unul dintre evenimentele proiectului a fost „Egalitatea nu e doar un semn matematic”.Chiar dacă în societatea moldovenească persistă stereotipurile și prejudecățile de gen, femeile și bărbații au aceleași drepturi și oportunități. Noi am demonstrat că și femeile pot bate cuie sau repara o bicicletă, iar bărbații — călca haine sau mătura o alee.
În urma proiectului am învățat că „genul” este un criteriu conform căruia sunt analizate rolurile, responsabilităţile, constrângerile, şansele şi nevoile femeilor şi bărbaţilor în orice context, iar deseori acesta ne suprimă adevărata persoană.Experiența Wave Week Moldova m-a învățat să soluționez conflicte prin metode efective,să ascult opiniile fiecăruia fără a judeca, să înțeleg că oamenii sunt diferiți, dar asta nu îi împiedică să fie deosebiți. Cu toate acestea cei mai importanți au fost tinerii și mentorii cu care am stabilit relații de prietenie și cu care am simțit armonia lucrului de echipă. Într-un final, cu ocazia celebrării zilei de 8 martie, vă doresc tuturor să nu renunțați la perseverență.


Susțineți-vă opiniile, dar nu vă pierdeți flexibilitatea. Iar cel mai important este să nu renunțati la luptă, pentru că aveți mai multă putere decât puteți măsura și singurul om de care aveți nevoie pentru a reuși sunteți chiar voi.”
Mihaela Purcăreanu, absolventă Wave Week Moldova: „Noi am demonstrat că și femeile pot bate cuie sau repara o bicicletă, iar bărbații — călca haine sau mătura o alee.”