Știrile noastre

Moldova Model United Nations MDMUN 2020 - adevărată școală de diplomațieÎn perioada 24 — 28 noiembrie 2020, tineri din toată țara au participat la conferința Moldova Model United Nations MDMUN 2020, unde au experimentat rolul unor diplomați de rang înalt, ce își reprezintă țara în cadrul celei mai importante structuri internaționale — Organizația Națiunilor Unite.

Programul este realizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

Modelul Națiunilor Unite Moldova este o conferință extracurriculară — simulare a Națiunilor Unite în care tinerii joacă rolul de delegați din diferite țări și încearcă să rezolve problemele lumii reale cu politicile și perspectivele țării lor desemnate. Fiind reprezentanți a 10 țări, cei 40 de tineri din centre de tineret, licee și organizații de tineret, fiind ghidați de 10 facilitatori și echipa de 6 experți/moderatori, au luat parte la dezbateri, studii individuale de caz, documentare pe marginea temelor actuale din geopolitică, protecția mediului, drepturile omului, economie, securitate, societate, cultură ș.a.m.d. În acest an, conferința organizată online în limba engleză a conținut două comitete din cele 6 subsidiare ale Adunării Generale ONU: Primul Comitet — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Neproliferarea nucleară” și al treilea Comitet — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Prevenirea sărăciei și inegalității sociale în timpul pandemiei”.

În cadrul MDMUN 2020, suntem recunoscători domnului Vlad Lupan, ex-ambasador al Moldovei la Organizația Națiunilor Unite pentru acceptarea invitației de a vorbi tinerilor despre experiența personală în cadrul ONU, sistemul și impactul activității Organizației Națiunilor Unite și rolul de ambasador la ONU. Aducem mulțumiri lui Simon Springett, Coordonator Rezident ONU Moldova; Niginei Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova; Ivan Gheorghiu, Secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Lilianei Guțan, șefa Secției ONU și Agenții Specializate, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova; Olgăi Gordila-Bobeico — Ofițer de proiect, Fondul comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova; Marcel Marin — șef Direcția tineret, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru încurajarea și motivarea delegaților MDMUN, cât și sprijinul oferit în promovarea și organizarea MDMUN2020.

Moldova Model United Nations a oferit tinerilor posibilitatea să cunoască mai multe despre problemele globale, obiectivele, structura, politicile și procedurile Organizației Națiunilor Unite și în același timp, contribuind la dezvoltarea abilităților de de comunicare, liderism și dezbateri a acestora. În calitate de reprezentanți ai țărilor ce au fost atribuite tinerilor, aceștia s-au documentat corespunzător, participând la activitățile de lobby, dezbateri, întruniri prezidate sau neprezidate, reprezentând poziția și interesele țării date. Într-un final, în cadrul fiecărui comitet, și ulterior la Adunarea Generală (General Assembly) au fost adoptate cele două rezoluții. Aici poate fi citită rezoluția Comitetului 1 — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Neproliferarea nucleară” și rezoluția Comitetului 3 — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Prevenirea sărăciei și inegalității sociale în timpul pandemiei”.Participanții conferinței au interacționat zilnic cu echipa organizatorică care au ghidat procesul de învățare și participare al delegaților:

Tyler Mathews, Sabin Rufa, Valentin Josanexperți, moderatorii (chairs) MDMUN2020;

Alexandrina Garuța, Ilie Prodan, Camelia Postovan, Valentin Josan, Valeria Covalciuc, Petru Zloi, Loredana Potang, Cristin Sturza, Alina Bîrsan, Andrew Musteatafacilitatori (counselors) pentru fiecare țară participantă la MMDUN2020;

Ruxanda Tabuncic, coordonatoare MDMUN2020; Simona Tabuncic, coordonatoare de comunicare ADC, Mariana Meg Țurcan, director executiv Asociația pentru Dezvoltare Creativă.
Pe parcursul conferinței, delegații ambasadori au acționat în conformitate cu poziția țării ce o reprezentau referitor la temele discutate în comitete, iar cei mai buni au fost premiați/apreciați.

— Best Delegate Award, Comitetul 1 — Octavian Mocreac, delegat ambasador, United States of America
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Vlad Soltan, delegat ambasador, Democratic People’s Republic of Korea
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Sanda Erhan, delegată ambasadoare, People’s Republic of China
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 1 — Cătălin Donțu, Renata Bordianu, delegați ambasadori, United Kingdom
— Best Delegate Award, Comitetul 3 — Marius Braga, delegat ambasador, People’s Republic of China
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Beatrice Adebayo, delegată ambasadoare, United States of America
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Bogdan Roșca, delegat ambasador, French Republic
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 3 — Marius Braga, delegat ambasador People’s Republic of China
— Best Delegation Award — Alexandru Braga, Ilina Rufa, Paula Focșa, Claudiu Telebea, delegați ambasadori, Russian Federation.

Credem în promovarea unei mai bune înțelegeri între țări și culturilor din întreaga lume, iar programul MDMUN reușește să crească capacitatea de leadership a tinerilor din Moldova, împuternicindu-i să discute și să formeze soluții la probleme globale complexe cu impact asupra comunităților lor locale.

Află mai multe despre program în acest reportaj televizat și pe pagina de Facebook Asociația pentru Dezvoltare Creativă.