Știrile noastre

Wave Week Moldova 2020 - Spirit și acțiune în regim online și offlineÎn acest an a avut loc cea de-a 12 ediție a programului național de liderism și voluntariat Wave Week Moldova WWM 2020, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din resursele alocate sectorului tineret.

Wave Week Moldova promovează cetățenia activă și participarea tinerilor în viața socială și culturală a țării, accesul la informare și servicii de calitate în educația non-formală. În acest an, în context pandemic și valorificând oportunitățile lumii digitale, școala de vară și ceremonia de încheiere a programului au fost organizate în regim online, iar proiectele și acțiunile de voluntariat în format offline și online.

Școala de vară WWM 2020 a inclus sesiuni de instruire pe teme ce vizează participarea tinerilor, dezvoltarea personală, liderism comunitar, comunicare, activism civic; discuții cu experți din diverse domenii precum politica de tineret, inițiative și structuri neguvernamentale de tineret, drepturile omului, ecologie; sesiuni de reflecții de grup în cadrul cărora tinerii și-au antrenat abilitățile de lideri și lucru în echipă, au reușit să-și dezvolte competențele de planificare și implementare a unui proiect de voluntariat și au fost inspirați și motivați de a face schimbări în comunitățile lor.

După luna august a urmat o adevărată aventură, în care tinerii s-au remarcat ca și catalizatori ai schimbărilor pozitive din comunitățile lor, reușind să creeze 26 de proiecte de voluntariat locale cu impact. Timp de câteva luni, tinerii au surprins prin creativitate, pro-activitate și dorință nemărginită de a transmite valul schimbărilor mai departe!

Geografia proiectelor de voluntariat realizate în 2020 e impresionantă! Oameni din peste 20 de localități au admirat tinerii Wave Week Moldova în acțiune. În cadrul celor 26 de proiecte locale au fost organizate circa 74 de activități, care au implicat 65 de organizații parteneri și peste 1120 beneficiari direcți.Felicitări și BRAVO echipelor We are the change, Folclorist, Fabrica Faptelor Bune (FFB-Soroca), Fii viitorul la tine acasă! Drepturile Omului, Acțiunea ECO „Orașul curat", Ecohere&now, Fii schimbarea, Cunoaște Moldova, Informare Adolescentină, Informed young people, Kick Off, United by books, There is a chance, 7 Wonders, Viridis, Spark Project, Inside My Head, Green planet, green soul, Teddy Bear, Learn Today, Save Tommorow, Cu pași mici spre un viitor mare, Cristina M., Make It Green Again, Tânărul Voluntar, Aged to perfection.

Activitățile proiectelor de voluntariat, precum acțiuni de salubrizare, acțiune de plantare a copacilor, movie nights, acțiuni de sensibilizare și informare, jocuri de societate, Quiz-uri, training-uri/sesiuni informative, postări informative au organizate în parteneriat cu centre de tineret, licee/gimnazii, primării din localități, preturi, portale media, consilii locale ale tinerilor, asociații obștești. Acestea au avut ca scop dezvoltarea activismului tinerilor, dezvoltarea educației non-formale, educarea valorilor ecologice, dezvoltarea spiritului civic, activități de caritate etc.

Pe data de 23 noiembrie 2020 a avut loc ceremonia de încheiere a programului WWM 2020, online, unde tinerii au făcut schimb de experiență și bune practici, au sărbătorit rezultatele atinse prin implementarea proiectelor de voluntariat.În acest an, Asociația pentru Dezvoltare Creativă a creat un sistem de insigne digitale drept instrument de recunoaștere a competențelor dezvoltate și a rezultatelor atinse de participanții programului Wave Week Moldova 2020.Accesând pagina de facebook Wave Week Moldova și Asociația pentru Dezvoltare Creativă, veţi putea găsi fotografii/video-uri de pe parcursul întregului program: şcoala de vară, proiectele implementate de către absolvenţii WWM 2020, ceremonia de încheiere, cât și reflectarea programului în Mass Media.

Testimoniale WWM 2020
„La Wave Week am reușit să mă înțeleg mai bine pe mine, să apreciez tot ce am și să prețuiesc oamenii care mă înconjoară, pentru că fără ei nu aș reuși. Această experiență a întrecut cu mult așteptările mele, pentru că aici am întâlnit oameni care motivează, iar în acele lacrimi de la final s-a văzut puterea și dedicația fiecăruia dintre voi. Am plâns și eu. Vă mulțumesc!” — participantă WWM 2020

„În postura de delegată am reușit să descoper mai multe despre participarea tinerilor la nivel local și național. Dar mai întâi de toate, am definit participarea ca fiind dorința de a te implica pentru a face o schimbare. Am aflat mai multe despre legea cu privire la tineret, activitatea centrelor și consiliilor de tineret din RM. Am avut plăcerea să-mi ascult colegii vorbind despre multiplele lor activități, organizații și experiențe de voluntariat despre care etalau un enorm entuziasm și împlinire, m-au inspirat și făcut să înțeleg că participarea lipsită de dorință proprie nu poate realiza nici-o schimbare.” — participantă WWM 2020