Știrile noastre

MDMUN 2021 - lecții de diplomație la un click distanțăÎn perioada 27-30 octombrie 2021, tineri din toată țara au participat la conferința Moldova Model United Nations MDMUN 2021, unde au experimentat rolul unor diplomați de rang înalt, ce își reprezintă țara în cadrul celei mai importante structuri internaționale — Organizația Națiunilor Unite. Pe parcursul conferinței, tinerii participanți au colaborat împreună, și-au dezvoltat abilitățile de diplomație, dezbateri, dialog intercultural și negocieri și au demonstrat că implicarea și participarea contează.

Programul este organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, cu susținerea Fondului comun al Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Biroul de cooperare al Elveției și UNFPA Moldova, în colaborare cu Oficiul Coordonatorului Rezident ONU Moldova.

Modelul Națiunilor Unite Moldova este o conferință extracurriculară — simulare a Națiunilor Unite în care tinerii joacă rolul de delegați din diferite țări și încearcă să rezolve problemele lumii reale cu politicile și perspectivele țării lor desemnate. Fiind reprezentanți a 10 țări, cei 40 de tineri din centre de tineret, licee și organizații de tineret, fiind ghidați de 12 facilitatori și echipa de 6 experți/moderatori, au luat parte la dezbateri, studii individuale de caz, documentare pe marginea temelor actuale din geopolitică, drepturile omului, economie, securitate, societate, cultură ș.a.m.d.

În acest an, conferința organizată online în limba engleză a conținut două comitete din cele șase subsidiare ale Adunării Generale ONU: Primul Comitet — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Abordarea fragilității statului în Orientul Mijlociu” și al treilea Comitet — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Asigurarea educației incluzive și echitabile pentru femei și fete”. Cei 40 de tineri au reprezentat Statele Unite ale Americii, Franța, Iran, Regatul Unit, Republica Populară Chineză, Afghanistan, Siria, Federația Rusă, Columbia și Israel.

În cadrul MDMUN 2021, suntem recunoscători celor care ne sprijină în organizarea conferinței MDMUN, astfel contribuind la dezvoltarea tinerilor în Republica Moldova. Aducem mulțumiri lui Simon Springett — Coordonator Rezident ONU Moldova; Ion Donea — Manager de proiect, UNFPA Moldova; Marcel Marin — șef Direcția tineret, Ministerul Educației și Cercetării; Olgăi Gordila-Bobeico — Ofițer de proiect, UNFPA Moldova; Daniel Vodă — Șef al Direcției Diplomație Publică, Comunicare Strategică și Relații cu Presa, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova pentru încurajarea și motivarea delegaților MDMUN, cât și sprijinul oferit în promovarea și organizarea MDMUN2021.

Moldova Model United Nations a oferit tinerilor posibilitatea să cunoască mai multe despre problemele globale, obiectivele, structura, politicile și procedurile Organizației Națiunilor Unite și în același timp, contribuind la dezvoltarea abilităților de comunicare, negociere și dezbateri ale acestora. În calitate de reprezentanți ai țărilor ce au fost atribuite tinerilor (Statele Unite ale Americii, Franța, Iran, Regatul Unit, Republica Populară Chineză, Afghanistan, Siria, Federația Rusă, Columbia și Israel), aceștia s-au documentat corespunzător, participând la activitățile de lobby, dezbateri, întruniri prezidate sau ne-moderate, reprezentând poziția și interesele țării date. Într-un final, în cadrul fiecărui comitet, și ulterior la Adunarea Generală (General Assembly), au fost adoptate cele două rezoluții. Aici poate fi citită rezoluția Comitetului 1 — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Abordarea fragilității statului în Orientul Mijlociu” și rezoluția Comitetului 3 — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Asigurarea educației incluzive și echitabile pentru femei și fete”.

Participanții conferinței au interacționat zilnic cu echipa organizatorică care au ghidat procesul de învățare, pregătire și participare al delegaților. Echipa de implementare are deja o bogată experiență în acest domeniu. Aflându-se geografic la distanță în diferite locații, programul MDMUN 2021 a fost cu succes implementat din Chișinău, Chicago, Paris, Abu Dhabi și Ludwigshafen.

Tyler Mathews, Sabin Rufa, Valentin Josan — experți, moderatorii (chairs) MDMUN2021;

Mariana Meg Țurcan, manageră de program MDMUN2021, directoare executivă, Asociația pentru Dezvoltare Creativă; Ruxanda Tabuncic, asistentă de program MDMUN2021; Simona Tabuncic, coordonatoare de comunicare MDMUN 2021;


Facilitatorii (counselors) pentru fiecare țară participantă la MDMUN2021 au ghidat delegații în procesul de pregătiri pentru comitete și Adunare Generală ONU, cât și vor sprijini delegații în activitățile locale de informare a tinerilor: Alexandrina Garuța, Alina Bîrsan, Maria Victoria Chilari, Irina Aga, Marcel Roșca, Laura Catărău, Paladuța Dumitrița, Romana Vasilachi, Sofia Diaconu, Alina Munteanu, Diana Popa, Sprincean Mihail.


Pe parcursul conferinței, delegații ambasadori au acționat în conformitate cu poziția țării ce o reprezentau referitor la temele discutate în comitete, iar cei mai buni au fost premiați/apreciați.

— Best Delegate Award, Comitetul 1 — Ilina Rufa, delegată ambasadoare, Statul Israel
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Corina Muntean, delegată ambasadoare, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Grigore Rînja, delegat ambasador, Republica Islamică Afganistan
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 1 — Ilina Rufa, delegată ambasadoare, Statul Israel
— Best Delegate Award, Comitetul 3 — Iulian Antoci, delegat ambasador, Republica Islamică Afganistan
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Lia Chilaru, delegată ambasadoare, Statele Unite ale Americii
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Valeria Ciopa, delegată ambasadoare, Republica Islamică Iran
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 3 — Iulian Antoci, delegat ambasador, Republica Islamică Afganistan
— Best Delegation Award — Radu Ojog, Bianca Stratulat, Valeria Ciopa, Mariana Ursu, Republica Islamică Iran

Pe parcursul lunii noiembrie, tinerii participanți își vor împărtăși din experiența și cunoștințele acumulate cu semenii din localitate, școală, centru de tineret, structură de tineret din care fac parte. Tinerii delegați vor organiza sesiuni informative în format online și offline, unde vor prezenta programul, rolul lor în cadrul programului și experiența proprie, precum și dezbateri pe temele discutate în cadrul ședințelor de comitet.

Credem în promovarea unei mai bune înțelegeri între țările și culturile din întreaga lume, iar programul MDMUN reușește să crească capacitatea de liderism a tinerilor din Moldova, împuternicindu-i să discute și să formeze soluții la probleme globale complexe cu impact asupra comunităților lor locale.

Află mai multe despre program în acest reportaj televizat și pe pagina de Facebook Asociația pentru Dezvoltare Creativă.