Știrile noastre

Microfon pentru generația schimbării! Conferința online a tinerilor - ediția anului 2021Pe data de 25 noiembrie, în format online, circa 150 de tineri, lucrători și specialiști de tineret, reprezentanți si organizațiilor și asociațiilor de tineret au dat voce ideilor și soluțiilor pentru un sector de tineret mai dezvoltat și incluziv în Republica Moldova, în cadrul Conferinței ONLINE „Microfon pentru generația schimbării”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Tineretului în Republica Moldova.

Conferința anuală reprezintă o platformă dedicată tinerilor, lucrătorilor și specialiștilor de tineret, organizațiilor și asociațiilor de tineret pentru valorificarea rezultatelor obținute, dezbaterea și propunerea soluțiilor practice pentru dezvoltarea sectorului de tineret. Numărul mare de participanți se mai datorează și faptului că unii lucrători de tineret au oferit spațiu tinerilor să se concteze și să participe ca și grup în cadrul centrelor de tineret.

Cu un cuvânt de salut și încurajare a tinerilor în a expune problemele și soluțiile sectorului de tineret a venit Marcel Marin, șef Direcția Tineret, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Mariana Țurcan, Directoare Executivă, Asociația pentru Dezvoltare Creativa.În cadrul conferinței a fost organizată o horă a raioanelor cu colectarea ideilor inovative de dezvoltare a sectorului de tineret. Contribuții valoroase au fost aduse de către Alina Butnaru, șefă interimară, Centrul Raional de Tineret Ungheni; Irina Ureche, lucrătoare de tineret, Centrul de Tineret Contemporanul, orașul Bălți; Petru Grecu, director, Centrul Municipal de Tineret Chișinău; Irina Josu, specialistă de tineret, orașul Cimișlia.Generația schimbării pentru inovație și oportunități a venit cu idei în cadrul celor patru grupuri de discuții, care au fost facilitate de experți / lucrători de tineret cu experiență, cu metode interactive și prezentări de oportunități. Atelierele de discuții au fost următoarele: Participarea activă, atelier moderat de Juraveli Dumitru, președintele Reţeaua Naţională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova; Servicii de tineret, discuție moderată de Mariana Țurcan, directoare executivă Asociatia pentru Dezvoltare Creativa; Consolidarea sectorului de tineret, moderator — Roman Banari, secretar general, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova; Abilitarea economică, discuție facilitată de Dan Roșca, lucrător de tineret, Centrul Raional de Tineret Ungheni.

În cadrul sesiunii „Microfonul inspirațional” a fost sărbătorit curajul și participarea activă a tinerilor ce fac istorie în cadrul comunităților lor. Tânăra Ruxanda Tabuncic, coordonatoare programe Asociatia pentru Dezvoltare Creativa și tânărul Dan Roșca, lucrător de tineret, Centrul Raional de Tineret Ungheni și coordonatorul #HaiUngheni au relatat din experiența proprie de lucru cu tinerii și cum reușesc să fie sursă de inspirație pentru mulți tineri din Republica Moldova.Conferința a oferit spațiu de învățare despre politicile de tineret prin quiz și premii. De asemenea, participanții au avut posibilitatea să-și testeze cunoștințele #DespreMoldova în cadrul unui quiz online marca eu aleg Moldova. Câștigătorii au intrat în posesia unui joc de societate #AicieMoldova, care va fi jucat și folosit de tinerii din cadrul structurilor locale, la diverse activități de tineret.

Conferința online a tineretului din Moldova „Microfon pentru generația schimbării” a fost organizată de către Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Tineretului în Republica Moldova.