Proiecte ADC

 1. Wave Week Moldova
 2. Odyssey of the Mind
 3. 11even
 4. Bright Ideas @ Work — Youth Entrepreneurship
 5. Bright Ideas @ Work — Women Doing Business in Moldova
 6. Fii Schimbarea!CDA for Regional Empowerment
 7. Support to Alumni
 8. Fii Voluntar
 9. Power Up and Act! Ready!
 10. Steady! Go!
 11. Start Up!
 12. MDIMUN
 13. Global Youth Service
 14. Day Down with Plastic Bags, up with Bio Bags Colectăm plasticul pentru un oraş mai ecologic
 15. EcoMania

EcoMania

«EcoMania 2015» este un proiect ecologic desfășurat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă și FLEX Alumni Community in Moldova, ce are ca scop SENSIBILIZAREA, INSPIRAREA și ANGAJAREA VOASTRĂ – cetățeni activi ai Republicii Moldova, în procesul de rezolvare a problemelor de mediu a comunității în care locuim.

Ne ducem traiul în una dintre cele mai sărace țări din Europa. Astfel, SUNTEM PREOCUPAȚI de crizele politice și economice ale societății moldovenești, iar în timp ce ACCENTUĂM importanța asigurării bunăstării personale, IGNORĂM mediul în care trăim, în care mâncăm și în care respirăm, considerând problemele ECOLOGICE irelevante.

Statisticile vin să ne REAMINTEASCĂ despre pericolul înlocuirii peizajelor pitorești ale Moldovei prin gunoiștile neautorizate, realimentate anual cu circa 800 de mii de tone de gunoi nereciclabil. Pungile și ambalajele din plastic „vor scrie istoria țării”, întrucât chiar și peste o sută de ani, acestea vor arăta la fel și vor avea aceleași proprietăți de a împodobi copacii chiar și când aceștia nu sunt în floare, de a pluti în apele râurilor în locul peștelui otrăvit și de a înlocui plantele de pe câmpii.

Această stare de lucruri nu ne lasă indiferenți. Suntem o echipă de cetățeni activi, parte a Asociației pentru Dezvoltare Creativă (ADC) și a FLEX Alumni Community din Moldova, gata să facă o schimbare în valorile ecologice personale și ale oamenilor cărora le pasă, însă au nevoie de un imbold în plus de a acționa.

Am planificat O SERIE DE ACȚIUNI interdependente în care puteți să vă implicați pentru a face SCHIMBAREA în țară.

1. EcoAwared — EcoInformat
Vom trage sfoară în țară despre proiectul „EcoMania” prin intermediul unei CAMPANII DE INFORMARE ȘI DE PROMOVARE: „EcoInformat”, ce va dura pe parcursul întregului proiect. Vom implica social-media și mass-media: radio, televiziune, presă, la nivel local și național. Ne propunem astfel să creștem gradul de conștientizare a problemei ecologice persistente în Moldova, să promovăm și să diseminăm bunele practici ecologice din experiența internațională și națională, să inspirăm oamenii în a-și exercita rolul de cetățeni activi în rezolvarea problemelor de mediu a comunității lor.
Orice ajutor este salutat! Apreciați pagina noastră, distribuiți postările noastre, invitați-ne la radio, la televiziune, scrieți articole despre activitățile EcoMania, ziceți părinților, prietenilor, vecinilor, TUTUROR! Împreună suntem mai eficienți!


2. EcoOrganized — EcoOrganizați
„EcoOrganizați” constă într-o sesiune de informare și de planificare a următoarelor acțiuni ale proiectului. Timp de o zi, 20 de tineri lideri comunitari (Coordonatori Locali), din 10 regiuni ale Moldovei, vor fi instruiți despre cum se stabilesc parteneriate cu Administrația Publică Locală, școală și alți membri ai localității din care vin, întru constituirea unei rețele de voluntari „EcoMania”, care se vor implica la nivel local în acțiunile proiectului.
Nu ezitați să vă înregistrați pe usalumni.md! Fiți utili și activi!


3. EcoTrendy — EcoLaModă
Ai o pereche de blugi vechi și nu știi ce să faci cu ei? Vino la „EcoTrendy” și te vom învăța cum să faci o geantă ECO din haine vechi, rapid, ușor și ieftin. „EcoTrendy” este un atelier de lucru manual, facilitat de stundentele de la Facultatea de Design Vestimentar și traineri creativi. Prin multiplicarea cunoștințele și abilitățile dobândite la atelier, sperăm să creăm peste 100 de genți ECO. Astfel, vom promova metodele alternative pungilor de plastic, prevenirea poluării și reducerea costurilor pentru o pungă ECO cumpărată. Pungile „EcoTrendy” vor fi vândute la „EcoExpoziție”, iar banii colectați vor fi utilizați pentru asigurarea continuității proiectului.
Fii la modă cu geanta „EcoTrendy”!


4. EcoQuest — EcoCurat
„EcoCurat” reprezintă o activitate de salubrizare a unui spațiu din localitatea de unde vin Coordonatorii Locali. Această acțiune se va desfășura într-o manieră interactivă și creativă, ce va implica stații informaționale pentru membrii comunității, pentru a identifica soluții eficiente pentru problemele de mediu.
Vom face curat și ne vom distra!


5. EcoExibition — EcoExpoziție
Fii paparazzi, fotografiind cele mai poluate locuri din comunitatea ta și camptează-le în imagini sugestive și „țipătoare”. Fii reporter de mediu în timpul acțiunilor „EcoCurat”, monitorizând procesul de transformare a locului salubrizat și prinde cu obiectivul aparatului foto,rezultatele acțiunilor de salubrizare. Noi te vom ajuta să printezi cele mai expresive fotografii.
Acest fotoreportaj va fi expus în cadrul „EcoExpoziției”, ce va avea loc în capitală. Astfel, vom putea observa clar cum a fost și cum a devenit mediul încojurător, sub influența pozitivă a factorului antropologic.
Fă poze – mândrește-te cu rezultatul muncii tale!Odyssey of the Mind

Programul “Odiseea Cugetului” este destinat elevilor de toate vârstele. Scopul de bază al acestuia este de a promova gândirea creativă şi de a dezvolta abilităţile de soluţionare a problemelor cu grad diferit de complexitate. Prin intermediul activităților interactive, organizatorii programului își asumă rolul de a încuraja copiii să gândească liber, creativ și să-i convingă de faptul că procesul educativ poate fi interesant, original și distractiv.

Specificul Programului
Odiseea Cugetului este un program educaţional internaţional care se desfăşoară deja de 28 de ani, implimentându-și activitatea în mai multe țări. Astfel, copiii din întreaga lume sunt îndemnați să-și dezvolte gândirea creativă, responsabilitatea socială și să lucreze în echipă.
La competiţiile internaţionale participă echipe din țări precum: Australia, Belgia, Canada, China, Germania, Hong Kong, Ungaria, India, Italia, Japonia, Kazahstan, Coreea, Lituania, Luxemburg, Malaesia, Mexic, Moldova, Olanda, Polonia, Rusia, Singapore, Slovacia, Marea Britanie, Uzbekistan şi Africa de Vest.

Regulile concursului Odiseea Cugetului
Competiția națională desfășurată anual este constituită din două părți: proba de lungă durată şi proba spontană. La această etapă participă echipe a câte 7 elevi din diferite instituții de învățământ. Pentru evoluarea finală de la proba de lungă durată echipele lucrează luni de zile, identificând soluţii inovatoare pentru probleme ce afectează generaţia tinerilor (spre exemplu: problema poluării mediului). Rezultatul muncii tinerilor este sub formă de prezentări teatraliazate, montate după scenariul propriu, decor şi costume create de elevi pe care le evaluează juriul şi spectatorii. La proba spontană copiii sunt apreciaţi pentru abilitatea de a gândi creativ şi de a răspunde repede.

Istoria Programului în Moldova
Programul „Odiseea Cugetului” este inițiat în 1997, de voluntarii Corpului Păcii ce activau în școlile din Moldova. Din 1998 până în 2004, programul este parțial finanțat de Fundaţia Soros. Din 2005 până în prezent, Programul activează pe bază de voluntariat.
Încă de la început, elevii şi profesorii şcolilor şi liceelor din republică au participat la implementarea programului, având limba engleză ca limba de comunicare. Astfel, instituțiile de învățământ din localități precum: Chişinău (liceele: Spiru Haret, Prometeu, Mircea Eliade, Ion Creangă, Elena Alistar, Columna, Vasile Alexandri, Gheorghe Asachi), Anenii Noi, Mereni, Gura Bîcului, Criuleni, Orhei, Peresecina, Nisporeni, Călăraşi, Bravicea, Ungheni, Taraclia, Ermoclia, Căuşeni, Sălcuţa, Cimişlia, Hînceşti, Ciuciuleni, Crasnoarmeiscoie, Lapuşna, Floreşti, Cuhureşti de Sus, Cotiujenii Mari, Bălţi, Chişcăreni, Cahul, Ceadâr Lunga şi Comrat, au fost activ implicate în asigurarea succesului acestui program.
În fiecare an câte o ţară din Europa invită celelalte ţări la Festivalul European. De-a lungul anilor Republica Moldova a fost reprezentată la Festivalul European de mai multe echipe: 1998, Olanda –1 echipă; 1999, Lituania – 4 echipe; 2000, Germania – 5 echipe; 2001, Ungaria – 5 echipe; 2002, Rusia – 6 echipe; 2003, Slovakia – 5 echipe; 2004, Ungaria – 5 echipă; 2005, Moldova – 15 echipe; 2006, Polonia – 9 echipe; 2007, Germania – 5 echipe; 2008, Ungaria – 6 echipe; 2009, Slovacia – 5 echipe, 2010 Belarus- 5 echipe, 2011 Polonia- 3 echipe.11even

Sub genericul BUCURIE şi CURAJ, 11even Chişinău te aduce faţă în faţă cu 11 oameni extraordinari trecuţi prin experiențe extraordinare și provocări determinante — istorii care merită să fie împărtășite cu oameni ce sunt în căutare de exemple practice și concludente pentru dezvoltarea lor ca personalități.
Jurişti, experți în marketing, manageri, profesori și activiști în mediul civic – fiecare din ei au trecut prin momente deosebite în viață, evenimente care i-au călit şi i-au făcut mai puternici, evenimente care i-au învăţat cum să te bucuri, evenimente care îi putea opri din calea spre realizarea unui vis, dar ei au rezistat, au demonstrat că ceea ce nu te doboară, te întărește.
Cei 11 vorbitori vin în faţa publicului cu poveştile lor de viaţă, sfaturile, ideile, secretele, părerile, dorinţele, fiecare având la dispoziţie câte 11 minute să inspire şi să motiveze la acţiune.


Wave Week Moldova

Wave Week Moldova este un program ce promovează liderismul și activitățile în folosul comunității. Acesta este afiliat cu organizația din Statele Unite ale Americii „Spark the Wave”, iar implementat și găzduit de către „Asociația pentru Dezvoltare Creativă” din Republica Moldova. Wave Week este una dintre primele școli de vară din republică, care implică activități pentru dezvoltarea abilităților de lider, pe care ulterior tinerii le vor aplica în acțiuni și servicii în folosul comunității din care fac parte. Tot procesul de instruire și de comunicare are loc, exclusiv, în limba engleză.

Specificul Programului
Programul este destinat tinerilor între 14 și 16 ani care au cunoștințe avansate în limba engleză. Aceștia vor avea ocazia să elaboreze și să implementeze proiecte locale și naționale, să învețe cum să-și organizeze timpul astfel încât să reușească să facă schimbări pozitive atât în viața lor, cât și în comunitatea în care trăiesc, să-și antreneze cunoștințele în limba engleză și să beneficieze de schimbul moldo-american, întrucât vor interacționa cu nativi din Statele Unite ale Americii. Iar cei mai activi pot câștiga și o bursă Spark the Wave.
Wave Week Moldova durează 6 zile și este realizat de formatori americani și moldoveni, care își propun să instruiască tinerii pe următoarele teme: comunicarea asertivă, liderism, planificarea și promovarea evenimentelor de voluntariat, colectarea de fonduri și planificarea bugetului de succes, tactici de motivare a membrilor echipei, abilități de comunicare în public, de soluționare eficientă a conflictelor și vor stimula tinerii conștientizeze aspectele diversității și toleranței.
Istoricul în Moldova
Wave Week Moldova este organizat în Republica Moldova din 2009, de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă, fiind afiliată organizației Spark the Wave din Statele Unite ale Americii. Acest proiect este finanțat de către Spark the Wave SUA și Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.Bright Ideas @ Work

Proiectul „Bright ideas @ work” este rezultatul parteneriatului Asociaţiei pentru Dezvoltare Creativă (ADC), în parteneriat cu Reţeaua Europeană a Asociaţiilor de Absolvenţi ai Programelor SUA (ENAM). Scopul acestuia este de a promova spiritul de antreprenoriat în rândul tinerilor, mobilizându-i și motivându-i să-și creeze propria afacere.

„Bright ideas @ work” oferă un şir de activităţi în cadrul cărora participanţii au posibilitatea să acumuleze cunoştinţe şi abilităţi noi, să cunoască şi să facă schimb de experienţă cu persoane de afaceri de succes. Proiectul include seminare de instruire pe tema antreprenoriatului în rândul tineri, dezbateri şi schimb de experienţă pentru tinerii din Moldova, dar și pentru cei din America, cu lideri de afaceri din țară și elaborarea și analiza proiectelor de afaceri.

Participarea în cadrul acestor evenimente este deschisă pentru orice tânăr, student, absolvent al programelor de schimb cu SUA, profesor, lideri de ONG, etc.

Fii Schimbarea!

„Fii Schimbarea!” reprezintă un program de liderism și voluntariat organizat de „Asociația pentru Dezvoltare Creativă”, fiind afiliat cu „Spark the Wave” SUA. Programul include o școală de vară, iar activitățile și ideile generate aici sunt implementate de către participanți în proiecte follow-up, la ei în comunități. Pentru a menține o mai bună comunicare între participanți sunt organizate și întruniri cu absolvenții programului.

Specificul
Întrucât programul „Fii Schimbarea!” este varianta în limba română a proiectului „Wave Week Moldova”, este organizat după aceleași principii. Tinerii dornici de a Fi schimbarea din comunitatea lor, pot dobândi capacităţi de lider, abilităţi de comunicare eficientă, planificare și implementare de proiecte de voluntariat, evaluarea obiectivă a propriilor forțe, consolidarea unei echipe bune, soluționarea pașnică a conflictelor, tolerarea diversității și altele.

De asemenea, aceștia vor avea ocazia să capete experienţă şi cunoştinţe pentru realizarea propriilor proiecte de voluntariat, vor învăța cum să devină lideri în comunități și să contribuie la bunăstarea societății în care locuiesc.

„Fii Schimbarea ” este afiliat cu Spark the Wave și organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă www.usalumni.md și STW SUA www.sparkthewave.org .


Colectăm plasticul pentru un oraş mai ecologic

Proiectul are ca scop reciclarea plasticului într-un mod creativ, pentru un Chișinău mai ecologic și cetățeni mai responsabili. Acesta este rezultatul parteneriatului dintre Asociația pentru Dezvoltare Creativă și SRL „ABS” – inițiativă finanțată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova.

Specificul
Activitatea proiectului s-a desfășurat în două etape. Prima a constituit-o colectarea PET-urilor de la locuitorii capitalei, dar și de pe străzi. Acest lucru a fost realizat de către voluntarii – circa 60 de persoane (liceeni, studenți și absolvenți ai programelor de schimb cu SUA, membri activi ADC, dar și 7 voluntari din Suedia), divizate în echipe ce au mers în două locuri din capitală, propunându-și ca scop, pe lângă colectarea plasticului, să afle dacă localnicii au reciclat vreodată deșeurile din plastic și dacă cunosc despre faptul că în toate regiunile Chișinăului sunt zeci de containere special amenajate pentru colectarea plasticului, amplasate de SRL „ABS” și au posibilitatea să contribuie zilnic la reducerea poluării mediului.

A doua etapă a a proiectului o constituie reciclarea propriu-zisă, în care echipa ADC, împreună cu copii şi profesorii de la Centrul «Speranţa» au dat dovadă de spirit creativ şi au făcut diverse obiecte din plastic, precum bijuterii, obiecte de birotică, jucării etc. Evenimentul «Colectăm plasticul pentru un oraş mai ecologic» a culminat cu un picnic în aer liber, distracţii active ale voluntarilor şi o atmosferă frumoasă creată de ataşamentul faţă de un mediu curat.