Social

3157 views

IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și al Antreprenoriatului Social

Deja al patrulea an la rând, Asociația Obștească ”EcoVisio” organizează Iarmarocul Oportunităților Ecologice și al Antreprenoriatului Social — IarmarEco. Scopul acestui eveniment este de a informa publicul larg despre beneficiile unui stil de viață mai sănătos și conștient în Moldova. În 2016, pentru prima dată evenimentul va fi extins pe 2 zile, 15-16 octombrie.

Prima zi a iarmarocului va fi dedicată workshop-urilor educative, prezentărilor, networkingului și discuțiilor cu reprezentanții Ministerelor pe tema ecologiei și a dezvoltării durabile. În cea de-a doua zi vor avea loc expoziția inițiativelor, vânzări, ateliere de lucru.


Combinația dintre iarmaroc, activități educative și networking facilitat face ca IarmarEco să fie un eveniment deosebit și unic în domeniul ecologiei și activismului social în Moldova.

Pe parcursul întregului eveniment va fi organizată o zonă pentru copii, cafenea cu mâncare vegetariană și vegană și, bineînțeles, tombolă.

IarmarEco 2016 va avea loc pe 15 și 16 octombrie în sediul Atrium, et. 4, Albișoara 4, Chișinău.
15.10 — Prezentări educative și networking — Intrarea liberă
16.10 — Tîrg cu vînzări și ateliere practice — Intrarea 10 lei, dar în cazul în care vă înregistrați AICI, intrarea este liberă.

Dacă doriți să fiți expozant în cadrul evenimentului, puteți accesa website-ul www.iarmareco.md pentru a găsi regulament și formular.

Noi, Asociația pentru Dezvoltare Creativă felicităm echipa EcoVisio pentru proiectele cu impact național pe care le desfășoară acasă, și ne mândrim cu absolventa programelor de schimb ale Guvernului SUA Valeria Șvarț-Gröger — președinte Ecovisio.
Source: http://www.iarmareco.md | visitors: 1826
3803 views

Non Discriminare în Moldova - femeile și bărbații au aceleași drepturi și oportunități

Pentru că împărtășirea experiențelor este o metodă esențială a cunoașterii, în ajunul Zilei Internaționale a Femeii vă prezentăm istoria de succes a proiectului „Non-discriminare în Moldova” relatată de către Mihaela Purcăreanu, absolventa programului Wave Week Moldova implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

„În urma școlii de vară Wave Week Moldova, împreună cu alți 7 participanți am decis să ne organizăm propriul proiect „Non-discriminare în Moldova”. Scopul acestuia a fost combaterea anumitor stereotipuri și promovarea toleranței și acceptării față de aproapele nostru. Prin intermediul proiectului am contribuit esențial la reflectarea asupra anumitor subiecte care sunt considerate tabu. Unul dintre evenimentele proiectului a fost „Egalitatea nu e doar un semn matematic”.Chiar dacă în societatea moldovenească persistă stereotipurile și prejudecățile de gen, femeile și bărbații au aceleași drepturi și oportunități. Noi am demonstrat că și femeile pot bate cuie sau repara o bicicletă, iar bărbații — călca haine sau mătura o alee.
În urma proiectului am învățat că „genul” este un criteriu conform căruia sunt analizate rolurile, responsabilităţile, constrângerile, şansele şi nevoile femeilor şi bărbaţilor în orice context, iar deseori acesta ne suprimă adevărata persoană.Experiența Wave Week Moldova m-a învățat să soluționez conflicte prin metode efective,să ascult opiniile fiecăruia fără a judeca, să înțeleg că oamenii sunt diferiți, dar asta nu îi împiedică să fie deosebiți. Cu toate acestea cei mai importanți au fost tinerii și mentorii cu care am stabilit relații de prietenie și cu care am simțit armonia lucrului de echipă. Într-un final, cu ocazia celebrării zilei de 8 martie, vă doresc tuturor să nu renunțați la perseverență.


Susțineți-vă opiniile, dar nu vă pierdeți flexibilitatea. Iar cel mai important este să nu renunțati la luptă, pentru că aveți mai multă putere decât puteți măsura și singurul om de care aveți nevoie pentru a reuși sunteți chiar voi.”
Mihaela Purcăreanu, absolventă Wave Week Moldova: „Noi am demonstrat că și femeile pot bate cuie sau repara o bicicletă, iar bărbații — călca haine sau mătura o alee.”
3772 views

Change Through Charity revine!

Absolvenții programului Wave Week Moldova, Change Through Charity consideră că schimbarea în societate are loc prin acțiunile de caritate. De aceea, nu au contenit să implementeze proiecte de voluntariat și după încheierea programului WWM 2015. Au stabilit parteneriate, au identificat beneficiari și în ajun de Crăciun au mers la un adăpost protejat din Lăpușna. Acolo, împreună cu reprezentanți ai Senatului Liceului Teoretic „Ion Creangă”, de la Departamentul de Asisitență Socială, membri ai asociației Keystone au făcut fericiți pe câteva persoane cu mai puține posibilități decât noi.În Lăpușna locuiesc Mihai şi Ion, de 26 şi 25 de ani. Ambii s-au născut cu de sindromul DOWN, fapt ce le-a creat dificultăți de integrare în viața cotidiană. Până în luna mai, 2015 ei au locuit în Orfelinatul din orașul Orhei, unde erau în grija educatoarelor și erau scutiți de repsonsabilități. Din această cauză băieții nu au avut ocazia să își dezvolte abilități elementare: schimbarea canalelor de la televizor sau pregătirea și servirea mesei.Deja de 8 luni, Mihai și Ion trăiesc într-un adăpost protejat de la Lăpușna, fiind supravegheați de asistentul social D-na Maria. Timp de aproape 8 luni, băieții au deprins să facă de sine stătător câteva lucruri pe lângă casă. De exemplu să taie lemne, să sape în grădină, să pregătească mâncare, şi încă un număr admirabil de abilități, care le vor ajuta, ca într-un anumit moment, să nu mai depindă de suportul fizic şi financiar al altor oameni.
Tinerii își duc traiul din alocația de stat, 2600 lei. Iar din această sumă de bani își permit să cheltuie banii echilibrat, căci mai au de îngrijit și animalele pe care le cresc, cumpărându-le de mâncare.Aflându-le istoria, tinerii de la Chnage Through Charity au procurat o cantitate considerabilă de alimente variate, începând cu ulei, paste făinoase şi terminând cu lapte condensat, salam şi fructe, dar şi produse de sanitarie: săpun, detergent, pastă de dinți şi înălbitor etc.
Iar ca să le mai reducă din cheltuilile lor lunare, tinerii de la CTC au procurat și mâncare pentru păsări: patru saci cu tărâțe şi douăzeci şi cinci kilograme de măcuc.


Desigur lucrurile materiale au servit drept ajutor celor doi tineri care încă se adaptează la condițiile de viață din afara orfelinatului, însă celmai valoros cadou pentru ei a fost COMUNICAREA. Lumea lor se rezumă la câțiva oameni, astfel tinerii se bucură de orice vizită. Iar ocazia de a interacționa cu alți semeni, le-a adus cele mai sincere reacții pozitive posibile.Wave Week Moldova este un program de liderism și voluntariat implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă și afiliat organizației americane Spark the Wave. Proiectul este implementat cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015.
4732 views

Absolventul UGRAD, Radu Marian este co-regizor la o campanie socială internațională împotriva intoleranței

Luni, 12 octombrie, a fost lansată o campanie socială internațională inedită împotriva ignoranței și intoleranței. În prim-planul acestei inițiative stă acest spot social care ilustrează într-un mod haios și provocator absurditatea intoleranței și stigmatizării.

Spotul a fost co-regizat de Radu Marian, unul din membrii mișcării Tinerilor Tehnocrați și specialist comunicare la Expert-Grup. Spotul și campania au fost concepute timp de 5 zile într-un workshop care a avut loc în Odessa, Ucraina, alături de alți tineri din Ucraina și Moldova, și instruiți de experți germani în PR, consultanță politică și jurnalism.

”Prin acest spot am vrut să abordăm problema ignoranței și intoleranței umane într-un mod haios, pentru că anume umorul este unul din cele mai eficiente metode de a lupta împotriva fenomenelor toxice sociale. Cred cu tărie că problema intoleranței este una fundamentală pentru întreaga lume, pentru că arată lipsa de empatie și gândire critică a oamenilor față de ceilalți semeni ai lor. Și din păcate, această problemă a amenințat, amenință și va amenința în continuare stabilitatea socială în toată lumea. Și sper că acest spot va semnifica un bun început în misiunea noastră de a contribui la o lume mai bună” a spus pentru #diez, Radu Marian.

Mai multe despre campanie aflați de pe pagina de Facebook IN_Tolerane.

Citiți continuarea articolului pe DIEZ

Designing and carrying out the Pilot Educational Programme in the VET schools on renewable energy and energy efficiency .

Launch date: 27 July 2015, 16:30 (GMT+2:00)

Deadline: 13 August 2015, 16:30 (GMT+2:00)

Procurement method: Request for Proposal

Category: Consulting services

The main objective of the assignment is to support Ministry of Education MEBP in its efforts to build the capacity of teachers to carry out pilot educational modules for VET students and to design educational and support materials for the pilot modules within the identified occupations. Further, an international study visit to one European country will be conducted to showcase best practices and relevant examples of integrating biomass related occupations in the VET educational system.

To meet all these needs MEBP, seeks to contract a service provider with extensive experience in designing methodological support for teachers and delivering trainings and workshops throughout the country for teachers from the VET sector.

Offers can be submitted either in hard copy, or electronically. Offers received by fax will be rejected. Incomplete offers shall not be examined.

a) Documents/offers in hard copy need to be submitted in a sealed envelope and addressed to:
UNDP Moldova

131, 31 August 1989 Street, MD-2012, Chisinau
Attention: Registry Office/Procurement

b) Offers sent electronically need to be addressed to the following e-mail address: tenders-Moldova@undp.org

Contacts:
Ms. Lina Acalugaritei.
Source: http://www.undp.md/tenders/details/1070/ | visitors: 2218
5367 views

The Green Wave - valul tinerilor activiști

Absolvenții programului „Wave Week Moldova”, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, au ca obiectiv principal formarea grupurilor de inițiativă în localitățile de unde vin și derularea unor proiecte, activități și acțiuni cu diferite tematici.

Tinerii din orașul Ungheni, absolvenți ai școlii de vară „WWM 2014”, s-au unit în echipa cu numele „The Green Wave” și au lansat proiectul lor ecologic creând evenimentul „Movie Night”.Aceștia și-au propus ca scop inițial salubrizarea și amenajarea unui parc din orasul Ungheni, după care, și salubrizarea altor parcuri din țară. „Avem planuri mari și vom depune maxim efort pentru a ne realiza scopul.”, susțin încrezători tinerii.

Asociația pentru Dezvoltare Creativă salută inițiativele tinerilor și încurajează implicarea a cât mai multor voluntari în activitățile inițiate de echipele formate în cadrul Wave Week Moldova. Începeți prin a aprecia paginina de Facebook a echipei „The Green Wave” și urmăriți anunțurile postate, s-ar putea ca să vă regăsiți în acțiunile pe care le întreprind. Nu ezitați să deveniți schimbarea din comunitatea în care locuiți!
6767 views

Let's make a change

„Dăruiește o jucărie și primește un zâmbet”, „Tatuaje simbolice pentru o cauză nobilă”, „Sing with us”, sunt câteva titluri de evenimente din zecile organizate de membrii echipei „Let's make a change”, formate în cadrul programului „Wave Week Moldova”, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Let's make a change!

Rulând arhiva cu activități de pe pagina de facebook a echipei, veți pierde numărul famiilor pe care aceștia le-au bucurat. De sărbători, ori fără ocazii speciale, înarmați cu produse alimentare, haine și daruri adunate sau cumpărate din banii pe care i-au strâns voluntarii prin intermediul evenimentelor de colectare de fonduri, cântând,desenând tatuaje simbolice sau vânzând bijuterii handmade, tinerii LMAC (așa cum își spun ei) au mers în localități pentru a aduce zâmbete pe chipul unor copii cu totul speciali.

Este deja o tradiție pentru echipa „Let's make a change” să organizeze seri în aer liber, „Movie Night”, invitând sute de tineri să iasă din casă, să se întâlnească cu prietenii și să privescă un film bun în parc. Dispoziția bună și distracția sunt de fiecare dată garantate!

Asociația pentru Dezvoltare Creativă salută inițiativele tinerilor și încurajează implicarea a cât mai multor voluntari în activitățile inițiate de echipele formate în cadrul Wave Week Moldova. Începeți prin a aprecia paginina de Facebook a echipei „Let's make a change” și urmăriți anunțurile postate, s-ar putea ca să vă regăsiți în acțiunile pe care le întreprind. Nu ezitați să deveniți schimbarea din comunitatea în care locuiți!
19092 views

Non Discriminare în Moldova - Egalitatea nu e doar un semn matematic

Programul Wave Week Moldova adună tineri entuziaști ce cred că pot schimba lumea și fac acest lucru zi de zi, începând cu tabăra de vară ce are loc în fiecare an la mijlocul lunii august. Timp de o săptămână, tinerii au ocazia să-și antreneze calitățile de lideri comunitari, să-și dezvolte abilitățile de lucru în grup, dar și să genereze idei de proiecte, pe care ulterior, reveniți acasă, le vor transforma în realitate.

Echipa Non Discriminare în Moldova este rezultatul taberei de vară Wave Week Moldova 2013. „Suntem 6 persoane, care vom încerca să reducem discriminarea din Moldova. Împreună vom face lucruri mărețe!!!”, afirmă convinși: Gheorghe Taran, Ana Pst, Ilinca Mazureac, Romy Alexandra, Dana Artiomov şi Liliana Șchiopu.

Echipa Non Discriminare în Moldova, poză facebook

Proiectului Non Discriminare i s-au alăturat voluntari noi cu ajutorul cărora a fost inițiată o campanie nouă în care se intenționează eliminarea stereotipurilor. Primul eveniment din cadrul acesteia a fost un curs de yoga la care au participat și băieții, antrenându-și elasticitatea corpului și respirația.

Un alt eveniment din cadrul campaniei a avut loc pe terenul de sport sub forma unui meci de fotbal mixt, unde fetele și băieții au demonstrat că sportul regal este pentru toți.

De curând, echipa Non Discriminare în Moldova a organizat un eveniment în cadrul campaniei Non Discriminare, cu titlul: «Egalitatea nu e doar un semn matematic». Tinerii și-au propus scopul de a șterge stereotipurilor de gender, conform cărora activitatea cotidiană este divizată în acțiuni pentru bărbați și acțiuni pentru femei. Astfel băieții au spălat, au călcat haine și au măturat Aleea Clasicilor, din Parcul Central, iar fetele au bătut cuie, au reparat o bicicletă și și-au încercat mușchii la arm wrestling.
Pozele de la eveniment puteți să le vizualizați accesând link-ul.

Asociația pentru Dezvoltare Creativă salută inițiativele tinerilor și încurajează implicarea a cât mai multor voluntari în activitățile inițiate de echipele formate în cadrul Wave Week Moldova. Începeți prin a aprecia paginina de Facebook a echipei Non Discriminare în Moldova și urmăriți anunțurile postate, s-ar putea ca să vă regăsiți în acțiunile pe care le întreprind. Nu ezitați să deveniți schimbarea din comunitatea în care locuiți.
7066 views

Health Quest pentru un mod sănătos de viață

Proiectul ”Health Quest” reprezintă o activitate gen City Quest la o scară mai mică ce a avut loc la data de 8 august, în parcul Valea Trandafirilor din Chișinău. Acest proiect este inițiat de către voluntarii Asociației pentru Dezvoltare Creativă (ADC) în frunte cu Eugen Volosciuc, fiind implementat de către Asociația ”Tinerii pentru Dreptul la Viață”. Activitatea a avut loc în cadrul Săptămânii Înternaționale a Tineretului a organizate de către Asociația ”Tinerii pentru Dreptul la Viață”.
Scopul proiectului este de a informa participanții despre metodele menținerii unui mod sănătos de viață (igiena personală, alimentația sănătoasă, practicarea sportului, etc.) într-un mod interactiv. Au fost create multiple stații, scopul echipelor participante fiind de a găsi aceste stații și de a îndeplini anumite sarcini legate de domeniul sănătății (ex. efectuarea unor exerciții fizice, răspunderea la unele întrebări din domeniile sus-menționate, etc.). Health Quest reprezintă o întrecere contra cronometru în care prima echipa ce trece de linia de finiș câștigă. Timp de 2 ore cele trei echipe au depus tot efortul de a parcurge distanța propusă de către organizatori, unul din plusurile acestei activități fiind și faptul că au descoperit parcul dintr-un punct de vedere diferit, mai detaliat.
Organizatorii evenimentului sunt siguri că echipele ”Matagonși” (locul I), ”Energeaizer”(locul II) și ”Ariciul în ceață”(locul III) (denumiri corecte inventate de participanți!) s-au distrat în cadrul evenimentului parcurgand kilometrilor întregi parcurși prin parc și îi invită pe alți doritori la o eventuală ediție a Health Quest-ului ce sperăm va avea loc în viitorul apropiat.

Mai multe poze puteți să vedeți AICI
3897 views

Despre Moldova

Luna mai a anului 2014 a fost marcată de lansarea unui nou proiect pentru Moldova, din Moldova și, cel mai important, DESPRE MOLDOVA. Proiectul DESPRE MOLDOVA (aici se poate de anexat adresa pe Facebook) are un scop deosebit, și anume de a forma o conexiune între bătrîni și tineri, pentru o dezvoltare durabilă a istoriei Republicii Moldova.

Totul a început cu o idee, care a călătorit de la o minte la alta. În sfârșit, ea s-a înfiripat într-o discuție dintre un membru al Corpului Păcii, Michael Watts și coordonatorul absolvenților programului FLEX, Nicu Gaibu, ambii realizând că cei ce trăiesc în Moldova știu foarte puține despre țara lor. Alături de Michael și Nicu, și alături de ideea lor, 4 tinere energice și entuziasmate: Cătălina Cucu, Guștiuc Olga, Mihaela Petrov și Daniela Dănuță, au hotarât să dea acestei idei o formă. Astfel, toată primăvara, DESPRE MOLDOVA a fost în căutare activă de istorioare.

Pe parcursul acestei călătorii, aceștia au descoperit vieți captivante și amintiri atât dureroase, cât și plăcute. Posibil să fi fost și câteva lacrimi, și nu numai de la cei intervievați. Căutând o istorioară care ar putea fi imortalizată într-un video, membrii echipei DESPRE MOLDOVA au descoperit mult mai mult. Aceste interviuri i-au motivat să sesizeze unele lucruri despre trecutul, viitorul și prezentul acestei țări. Unele momente menționate sunt cutremurătoare, și merită împărtășite cu întreaga Republică.

Echipa DESPRE MOLDOVA nu se limitează doar la orașul Chișinău, ci țin să viziteze toată Republica, printre aceste locuri fiind și: Soroca, Orhei, Bacioi, Dubăsari, Ungheni, etc. Ajungând la o maturitate a proiectului, echipa DESPRE MOLDOVA este gata să împărtășească aceste momente frumoase cu MOLDOVA. Scopul acestui proiect este de a schița o idee despre cum a fost Republica Moldova cândva, despre importanța cunoașterii perioadei respective de către noua generație, și despre formarea unei conexiuni a două generații diferite pentru un viitor mai prosper. Pentru a capta această conexiune, fiecare persoană, care a împărtășit o bucățică din viața lor, a transmis un mesaj tineretului, care este foarte util în prezent.

Experiența căpătată de echipa Despre Moldova a fost neașteptat de copleșitoare. Iată de ce aceasta merită să fie împărtășită cu toți. Din această cauză îndemnăm întreaga populație a Moldovei, în special tinerii, să își deschidă sufletele la o aventură interesantă și captivantă.
Video-urile vor începe a fi publicate pe Pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/despremoldova) începând cu data de 15 iunie. Iar până atunci, urmăriți pagina pentru a face cunoștință cu oamenii și locurile dragi din Moldova.

Nicu Gaibu