Pulsează acțiune!


Ești coordonator/coordonatoare de voluntari și dorești să-ți lărgești cunoștințele în domeniul voluntariatului? Această șansă e pentru tine! Aplică acum la Programul de instruire a coordonatorilor de voluntari „Inițiez! Coordonez! Promovez!”, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret.

Proiectul „Inițiez! Coordonez! Promovez! Program de instruire a coordonatorilor de voluntari” are drept scop capacitarea competențelor a 60 de coordonatori de voluntari în domeniul voluntariatului în perioada septembrie — decembrie 2020.

Proiectul conține 2 cicluri de instruiri, unul în FORMAT FIZIC, OFFLINE, la Vadul lui Vodă (luna octombrie) și unul ONLINE (luna noiembrie), ce cuprind 6 module de informație teoretică și practică, urmate de sarcini individuale și un sistem de mentorat cu schimb de experiență și practici bune. Iar spre final, în luna decembrie, ne vom da întâlnire la un eveniment creativ de networking și schimb de experiență între participanții proiectului și alți invitați cu contribuții la tema „Managementul și promovarea voluntariatului”.

Pentru prima instruire offline, cei 60 de coordonatori de voluntari vor fi divizați în 3 grupuri a câte 20 de persoane, fiecare ciclu de instruire având loc de 3 ori. Instruirea va avea loc la Vadul lui Vodă, pentru fiecare dintre cele 3 grupe, în următoarele perioade:

30 septembrie — 3 octombrie
4 octombrie — 7 octombrie
8 octombrie — 11 octombrie

Prima instruire va cuprinde următoarele module:
Modulul 1 — Domeniile de activitate a voluntariatului
Istoria dezvoltării mișcării de voluntariat; Activitatea ONG-urilor la nivel local, național şi internaţional (în domeniul voluntariatului); Rolul voluntarilor în organizație și societate; Competenţe dezvoltate prin activitatea de voluntariat; Educația nonformală și activitatea de tineret.

Modulul 2 — Managementul activității de voluntariat
Dezvoltarea competențelor coordonatorilor programului de voluntariat; Dezvoltarea programului de voluntariat în organizație; Dezvoltarea regulamentului de activitate a voluntarilor; Motivarea și atragerea voluntarilor în cadrul organizației; Activități de instruire și pregătire a voluntarilor; Elaborarea fișei de post a voluntarului; Responsabilitățile instituției gazdă.

Modulul 3 — Validarea și recunoașterea activității de voluntariat; Cadrul normativ aferent domeniului de voluntaria; Contract de voluntariat; Carnet de voluntariat; Registre; Certificat nominal de voluntariat

Instruirea online de două zile ce va avea loc la începutul lunii noiembrie va cuprinde următoarele module:
Modulul 4 — Managementul activității de voluntariat (după realizarea sarcinilor individuale)
Întărirea competențelor coordonatorilor programului de voluntariat; Prezentarea programului de voluntariat în organizație și a regulamentului de activitate a voluntarilor.

Modulul 5 — Pregătirea documentelor pentru a deveni organizație gazdă a voluntarilor

Eveniment de încheiere a programului — Managementul și promovarea voluntariatului
Modulul 6 — Sesiuni de networking și inspirație

Preluând experiența europeană în recunoașterea competențelor dezvoltare în context non-formal, în proiect vom avea şi un element inovativ care va consta în elaborarea şi aplicarea unui sistem de insigne digitale pentru validarea competențelor și sarcinilor individuale ale coordonatorilor de voluntari. Certificatul final va reflecta cunoștințe, abilități și rezultatele acumulate în baza sarcinilor realizate.

În cadrul acestui proiect, 60 coordonatori de voluntari își vor dezvolta competențele în domeniul managementului de voluntari, cel puțin 30 din instituțiile/organizațiile participante vor avea dosarul pregătit pentru acreditarea (sau re-acreditarea) în calitate de organizație gazdă a activității de voluntariat. Prin sistemul de mentorat din cadrul proiectului, organizațiile/instituțiile participante vor comunica și conlucra în cadrul unei comunităţi (nonformală) de coordonatori de voluntari pentru consolidarea şi promovarea bunelor practici în domeniul voluntariatului.

Condiții de participare:
— Completarea formularului de aplicare până pe 15 septembrie, ora 18:00
— Anexarea în formularul de aplicare a scrisorii de recomandare din partea asociației / instituției pe care o reprezentați, susține candidatura Dvs și vă va oferi susținere în realizarea sarcinilor individuale;
— În cazul selectării, semnarea unui contract-angajament de participare pe perioada întregului program de instruire — training-ul OFFLINE de 3 zile (octombrie), training-ul ONLINE de 2 zile (noiembrie), realizarea sarcinilor individuale, participarea la evenimentul de încheiere (decembrie).
— Acces la internet cu microfon și cameră pentru perioada instruirilor și a mentoratului.

În cadrul programului se acceptă și câte doi reprezentanți de la aceeași asociație.

Te-am inspirat? Ești gata să pulsezi acțiune în cadrul asociației / instituției tale?
COMPLETEAZĂ FORMULARUL ONLINE, iar noi te vom ajuta să devii coordonatorul / coordonatoarea gata de a iniția, coordona și promova voluntariatul!

Data limită de aplicare este 15 septembrie 2020, ora 18:00
Termen extins de înscriere — 20 septembrie 2020, ora 18:00

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
Ruxanda Tabuncic (068990796)
adc@usalumni.md
www.facebook.com/adc.moldova

Proiectul „Inițiez! Coordonez! Promovez! Program de instruire a coordonatorilor de voluntari” este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret.

Fii schimbarea în comunitatea ta! Aplică la Wave Week Moldova 2020!


Ești TÂNĂR și MOTIVAT să faci o schimbare în comunitatea ta?
Dacă DA, atunci această oportunitate este pentru tine!

„Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) te invită să participi la cea de-a 12-a ediţie a programului „Wave Week Moldova” (WWM 2020).
Prima etapă a programului este școala de vară ONLINE ce se va desfășura în perioada 27 iulie – 1 august.

„WWM 2020” reprezintă un program de liderism și voluntariat pentru tineri, care va întruni 100 participanți din întreaga țară. Programul este implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Școala de vară ONLINE îşi va desfăşura activităţile în limba română, după care tinerii vor dezvolta propriile proiecte de voluntariat, atât la nivel local la ei în comunitate, cât și național.

Școala de vară online va cuprinde activități de instruire, sesiuni de discuții și inspirație pe platforma ZOOM, cu utilizarea diverselor aplicații interactive. Agenda activităților pentru perioada 27 iulie — 1 august va fi expediată participanților selectați.

Fiecare zi este structurată în 3 secțiuni:

10:00-12:00 CORE
15:00-16:30 Let’s Talk
16:30-17:00 Color Group

De asemenea, echipa WWM 2020 vă vor oferi posibilitatea să participați și la activități creative precum quiz și jocuri de societate serile după ora 19:00.

Participarea la toate activitățile ONLINE și implicarea activă în sarcini și activități de homework, îți vor asigura un loc la training-ul OFFLINE, ce va avea loc la sfârșitul verii — începutul toamnei, în dependență de situația epidemiologică. Totodată, la finele lunii noiembrie vom organiza evenimentul de încheiere a programului în cadrul căruia delegații WWM 2020 își vor prezenta proiectele de voluntariat, succese și lecțiile învățate pe parcursul programului.
Încurajăm aplicații ale mai multor tineri din aceeași localitate.

Ce câștigi în urma participării la programul WWM 2020?

1. Îți dezvolți abilitățile de lider și lucru în echipă;
2. Dobândești abilități de comunicare eficientă interpersonală și interculturală, managementul conflictului;
3. Acumulezi cunoștințe și experiență în planificarea și implementarea proiectelor de voluntariat;
4. Te inspiri din activitatea unor activiști extraordinari din domeniul drepturilor omului, dialogului intercultural, cetățeniei active și motivarea tinerilor.
5. Îți creezi o comunitate mare de prieteni din toată Moldova;
6. Vei descoperi diverse metode și aplicații creative în lucrul online;
7. Vei obține un certificat de participare într-un sistem online de recunoaștere a competențelor dezvoltate;
8. Ai parte de multă, multă inspirație!!!

Care sunt cerințele de participare?

1. Să ai vârsta între 14-17 ani;
2. Să fii din orice regiune din Moldova – încurajăm participarea tinerilor din sate și raioane, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană;
3. Să aplici la program cu colegi din aceeași școală sau localitate;
4. Să participi 100% din activitățile online pe durata desfășurării acestora (27 iulie — 1 august 2020);
5. Să ai conexiune la internet cu cameră și microfon inclus pe parcursul școlii de vară;
6. Să fii motivat să implementezi propriul proiect de voluntariat la nivel local și/sau național în perioada august — octombrie 2020;
7. Să participi la evenimentul de încheiere a programului, ce va avea loc în luna noiembrie;
8. Să fii dornic de a împărtăși experiența acumulată cu colegii/prietenii din comunitate.

COMPLETEAZĂ FORMULARUL ONLINE
Data limită de aplicare este 15 iulie 2020, ora 18:00.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
068 990 796 (Ruxanda Tabuncic)
waveweek.moldova@usalumni.md
www.facebook.com/waveweekmoldova/

Hai la QUIZEști gata să-ți testezi cunoștințele de cultură generală și să afli zeci de lucruri interesante despre lume?
Avem o veste bună! Te provocăm să participi la primul QUIZ online, miercuri, 27 mai, ora 18:00, organizat de echipa Wave Week Moldova, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.


Noi pregătim întrebările — tu fii gata să oferi răspunsuri. Miercuri descoperim cultura, geografia, istoria, filmele lumii și altele. Quiz-ul va avea loc ăn limba română, fiecare participant jucând individual, iar câștigătorul va intra în posesia jocului de societate „Aici e Moldova”, creat în cadrul campaniei sociale „eu aleg Moldova”, campanie implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Când? Miercuri, 27 mai, ora 18.00;
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de un telefon sau calculator conectat la internet (preferabil un calculator sau laptop) și un carnet de notițe.

Pentru a avea un loc la QUIZ, asigură-te că te înregistrezi aici. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat pe email. Întrebările vor fi afișate pe platforma Kahoot, detalii despre această platformă fiind oferite la începutul conferinței Zoom.

Ne vedem/auzim miercuri!

Nu uita să dai Going la evenimentul creat de Facebook și să-l împărtășești cu prietenii tăi.

P.S. Întrebare pentru încălzire: În 1903, ce frați au reușit să construiască primul zbor motorizat dirijat?

Programul național de liderism și voluntariat Wave Week Moldova, ajuns la cea de-a 12 ediție, este implementat de Asociația pentru Dezvoltarea Creativă, cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Studii liceale în UK. Bursele HMCVei fi elev în clasa a 9-a sau a 10-a în toamna anului 2020 și ți-ar plăcea să-ți faci studiile liceale în UK? Ai auzit vreodată de Bursa HMC? Te invităm sâmbătă, 9 mai, ora 17:00, la o discuție între prieteni cu Sabin Rufa, Andreea Belobrov și Valentin Josan, de la care vei afla despre bursele HMC și viața de licean în Regatul Unit al Marii Britanii, în cadrul evenimentului „Studii liceale în UK. Bursele HMC”.

Evenimentul este marca „Bright Ideas @ Work”, iar tinerii sunt membri ai echipei Wave Week Moldova, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Când? Sâmbătă, 9 mai, ora 17.00;
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de conexiune la internet, o cană de ceai cu lapte și un carnet de notițe.

Descoperă împreună cu Sabin, Andreea și Valentin, câștigători ai bursei HMC mai multe despre procesul de aplicare la bursă și despre viața liceală în Regatul Unit al Marii Britanii.

Pentru că locurile sunt limitate, asigură-te că te înregistrezi AICI. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat pe email.

Pregătește-ți întrebările, buna dispoziție și ne vedem sâmbătă!
Dă Going la evenimentul creat pe Facebook și împărtășește-l cu prietenii tăi.
2367 vizualizări

Odyssey of the Mind 2020, CALL FOR VOLUNTEERS

#OotM Volunteers

Se caută tineri activi, responsabili, dornici de noi experiențe și soluții creative la diverse probleme! Te invităm să petreci o zi minunată alături de echipa Asociației pentru Dezvoltare Creativă (ADC), contribuind la organizarea Competiției Naționale Odyssey of the Mind Moldova pe 1 Februarie 2020!

ADC recrutează voluntari dornici de a învăța din culisele programului cum poți organiza o zi de competiție Odyssey of the Mind și soluționa problemele într-o manieră creativă.

Cerințe:

— Activ și deschis provocărilor;
— Dornic de a interacționa și colabora cu alți tineri;
— Responsabil;
— Disponibil de a participa la ședințele de planificare înainte de Competiție;
— Experiența de voluntariat în OotM nu este obligatorie, dar este un plus;
— Liber pe 1 februarie 2020, de la ora 8:00 până la 17:00 pm.

Vei beneficia de:

— Experiență inedită;
— Distracție cu spațiu de învățare și dezvoltare;
— Prieteni noi.

Pentru a te înregistra, completează FORMULARUL până pe 23 ianuarie 2020.

Doar persoanele selectate vor fi contactate printr-un email pentru a participa la ședința de pregătire, care va avea loc pe 27 ianuarie 2020.
3007 vizualizări

Descoperă Turcia la tine acasă: Friendship Force Izmir la Chișinău

Ai avut vreodată ocazia să găzduiești o familie de turci la tine acasă? Acum ai această șansă! ADC te provoacă să fii parte a proiectului comun ADC și Friendship Force International și anume să cunoști mai bine cultura turcă găzduind un cuplu sau o persoană din Izmir, Turcia, în perioada 20-26 septembrie 2019.

Care sunt beneficiile?

— Poți explora lumea fără a pleca de acasă, vei cunoaște oameni cu experiență de viață impresionantă, iar comunicarea cu ei îți vor lărgi orizonturile spre diferite domenii;
— Vei întâlni oameni care îți vor deveni prieteni pentru toată viața și ai toate șansele ca ulterior să vizitezi Turcia, având deja cazare asigurată;
— Vei avea ocazia să promovezi tradițiile, obiceiurile, bucătăria și cultura Moldovei, iar oaspeții tăi vor deveni automat ambasadori ai țării noastre după ce vor reveni acasă.

Asociația pentru Dezvoltare Creativă pregătește un program divers pentru cei 13 Ambasadori ai Friendship Force Izmir, Turcia: vizite la diferite locații pitorești și muzee din Moldova, workshop de cunoaștere a culturii turce, gătitul plăcintelor, seara interculturală Moldova – Turcia. ADC asigură acoperirea cheltuielilor pentru activitățile sus-menționate.
Responsabilitățile familiilor gazdă / ambasadori ai culturii moldovenești constau în asigurarea cazării pentru ambasadorii prieteniei, pregătirea micului dejun și uneori a cinelor în familie, în unele cazuri va fi necesară facilitarea transportului local prin Chișinău și participare la unele activități (după dorință). Este însă obligatoriu să participe la serile cu cină interculturală Moldova — Turcia.

Vom aprecia buna dispoziție, ospitalitatea și împărtășirea culturii și tradițiilor țării noastre. Tu și familia ta puteți fi parte a tuturor acestor activități și crea spațiu de mai multe.

Dacă ești interesat, nu ezita să ne contactați pe e-mail: adc@usalumni.md și să completați formularul.
Mai multe detalii despre program aflați de pe site-ul oficial a Friendship Force International
Mai multe despre ADC www.usalumni.md www.facebook.com/adc.moldova

3386 vizualizări

America Days - call for volunteers

Dear alumni,

The U.S. Embassy is looking for volunteers available and willing to help the Embassy with the info-point to support organize communication with visitors and distribute hand-outs during the America Days program happening September 6-8, and September 13-15 from 15:00 to 21:30. The program purpose is to raise the awareness of the impact U.S. Embassy projects have had across Moldovan society in areas such as education, women’s empowerment, police reform, etc. The staples of the event will be American food, music, film, and American sports elements.

If you want to register as volunteer please send to cusniram@state.gov by 13:00 Wednesday, August 21 the following: 1) Full Name with e-mail 2) The city you want to volunteer

Please note that we do not cover transportation costs for volunteers. Volunteers should be alumni of an US exchange program. Registered volunteers will be contacted later by my colleagues and will be provided more detailed information so please do not contact me to request more information at this point. Now, we only need you to register! Hurry up, seats are limited!

Friday, September 6: Chisinau – Stefan cel Mare park

Saturday, September: 7 Soroca — park next to main square

Sunday, September: 8 Tiraspol – “Victory” Park

Friday, September: 13 Comrat – square front of Casa de Cultura

Saturday, September: 14 Taraclia – main square

Sunday, September: 15 Balti – main square

DRAFT AGENDA

15:30 – 16:30 Invitation of the public — Moderator, video spot, background music.

16:30 – 16:40 Official inauguration of America Day. Speeches by Ambassador Hogan

and local official (TBC)

16:00 – 19:00 Communication and informational sessions in tents provided by implementer.

Souvenirs distribution – mini baseballs, mini footballs, etc.

16:10 – 19:00 Activities in Sports Zone

18.00 – 19.30 Music Performance by an American band

19:30 – 21.30 Film Screening
1996 vizualizări

Happy Independence Day, USA!!

4 iulie este ziua națională a Statelor Unite ale Americii, atunci când își sărbătoresc libertatea. Noi, aflându-ne peste ocean, le dorim mulți ani înainte la fel de prosperi, plini de colaborare și prietenie.
Suntem recunoscători pentru experiența miilor de absolvenți ai programelor de schimb ale Guvernului SUA dobândită de-a lungul anilor.
La mulți ani, America!

#USGAlumni #ProudAlumni #ADC #USEmbassyMoldova

Sursa foto: JBH News
3388 vizualizări

USG Alumni Picnic 2019, înregistrează-te acum!

În ajun de Ziua Independenței SUA, Asociatia pentru Dezvoltare Creativa, ce reprezintă și promovează activitatea comunității de absolvenți ai programelor de schimb ale guvernului SUA, Vă invită să celebrăm prietenia dintre popoarele Republicii Moldova și SUA, duminică, 14 iulie 2019, ora 11:00-15:00, DRAFT GREEN (ASEM), C. Tănase 6, Chișinău.

Vă invităm la una din cele mai importante sărbători americane să o petreceţi împreună cu absolvenții diferitor programe de schimb ale guvernului SUA într-o atmosferă caldă, plină de diverse activități interactive, schimb de experiență și networking.

Deoarece locurile sunt limitate, asigurăm participarea a 100 absolvenţi.

Pentru a vă înregistra, completați formularul până pe data de 10 iulie, 2019. Ulterior, participarea Dvs va fi confirmată printr-un e-mail.

Acest eveniment este organizat cu suportul finaciar al Ambasadei SUA la Chișinău, la care sunt invitați doar absolvenții programelor de schimb ale Guvernului SUA / USG Alumni.
6746 vizualizări

De la degustare - la turism, nu uita să te înregistrezi!

Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă vă invită miercuri, 26 iunie, ora 18:00 să vă alăturați evenimentului „De la degustare-la turism” și să le cunoașteți pe Cristina Frolov, Castel MIMI Winery, Olga Luchianov Et Cetera Wines, și Veronika Tomescu Raetsky, Winetours Moldova,
Absolventele programului de schimb american Open World vă vor povesti prin propriile exemple despre industria și cultura vinului drept carte de vizită a Republicii Moldova.


Sprijinit de Ambasada SUA în Moldova, evenimentul face parte din programul “Bright Ideas @ Work”, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu scopul de a oferi spațiu pentru USG Alumni de a-și împărtăși experienţa aici, în Moldova, unde putem aduce schimbarea!

Pentru a fi și mai aproape vă rugăm să confirmați participarea prin completarea FORMULARULUI DE ÎNREGISTRARE!

Am atașat agenda pentru a vă aduce la cunoștință orarul evenimentului!