Consiliul Absolventilor aduce tehnologiile informaţionale educaţionale în Liceul Toretic „Evrika” or. Râbniţa

Social |
Suntem martorii unui veac în care totul e în vertiginoasă schimbare. Şcoala e prima undă ce recepţionează noul, căci doar prin ea se realizează mersul înainte susţinut de dorinţa de a progresa prin studiere. Nu înzadar proiectul de Curriculum Modernizat la diferite discipline, mediatizat şi discutat de profesori şi specialişti în domeniu, propune în sugestiile metodologice o modalitate nouă de activitate – utilizarea Mijloacelor Informaţionale Educaţionale (MIE), fac trimiteri la diferite site-uri necesare în predare- învăţare – evaluare.

Noi, cei de la Liceul Teoretic „Evrika” din orasul Rîbniţa dorim cu adevărat ca absolvenţii liceului să devină competitivi pe piaţa învăţămîntului universitar, şi eventual, pe piaţa muncii, lucru pentru care acordăm atenţie sporită tehnologiilor informaţionale moderne.
La începutul lunii mai, cabinetul de soft-uri a fost pus la dispoziţia profesorilor din diferite şcoli ale raionului Rezina şi Rîbniţa, care au învăţat cum să se integreze în Proiecte de colaborare Internaţională pentru elevi şi profesori în reţeaua iEARN, fiind ghidaţi de doctorul în ştiinţe filologice, facilitatorul American Language Center/ACCELS Daniela Munca. Activitataea a fost desfăşurată într-o formă accesibilă şi relaxantă, pe înţelesul tuturor.

Metodele interactive aplicate de prezentatoare, slaid-urile, filmuleţele şi trimiterile pe site-urile din Internet a trezit interesul participanţilor şi a contribuit la formarea profesională contemporană, la lărgirea relaţiilor cu semeni din toată lumea, la schimbul de experienţă cu alţi profesori, atît din ţară, cît şi de peste hotare. În sală erau profesori de limbi străine din şcoli cu predare în limba română şi rusă, deaceea seminarul s-a desfăşurat, practic, în patru limbi – română, rusă, engleză şi franceză. Nimeni nu s-a stingherit să pună întrebări în limba mai accesibilă pentru el, toţi erau activi şi cointeresaţi de tema abordată. Atmosfera binevoitoare şi modalităţile de comunicare propuse de Daniela Munca, a făcut ca timpul să treacă foarte repede, iar volumul de informaţie căpătat, suportul de materiale acordat fiecărui participant, cît şi tehnicile deprinse în cadrul seminarului vor fi de folos în activitatea profesională pe viitor.
Toţi cei prezenţi au mulţumit Danielei pentru actul de voluntariat, pentru noutăţile din învăţămîntul la distanţă cu care i-a făcut cunoscuţi, pentru posibilitatea de a se întruni şi a dezvolta relaţii prin intermediul reţelei iEARN.

Galina Tihovschi,
director adjunct,
L.T.”Evrika”or. Rîbniţa
Absolvent „Lumea Deschisa” 2009

Femeia în afaceri: Scrierea Proiectelor

De multe ori termenul „business” este asociat de imaginea unor bărbaţi puternici şi ambiţioşi. În data de 2 martie, 2010 peste 25 de reprezentante ale sexului frumos au participat la trainingul Femeia în Afaceri Scrierea Proiectelor în incinta Incubatorului de Afaceri din oraşul Soroca pentru a redefini conceptul de „business” prin prisma femeilor pro-active şi de succes.

Participantele au venit la seminarul organizat de Primarul oraşului Soroca Victor Său (absolvent Lumea Deschisă -2009 OW) în colaborare cu Olesea Fortuna (absolventă FLEX 1996, OW 2009, Director ACTR ACCELS) în cadrul activităţilor iniţiate de Consiliul Absolvenţilor Programelor de Schimb cu Guvernul SUA pentru a se iniţia în domeniul scrierii proiectelor şi a acumula idei noi pentru a deveni mai active în dezvoltarea comunităţii. Doamne care au deja propria afacere sau care sunt activ implicate în organizaţiile de afaceri, din mediul sănătăţii, farmaceuticii, educaţiei, social, consilieri locali, jurnaliste, toate au venit în incinta Incubatorului pentru a-şi lărgi orizonturile profesionale şi a-şi împărtăşi experienţa personală şi profesională.

Implicarea activă şi eficientă în dezvoltarea comunităţii presupune mult mai mult decît a avea o idee interesantă. La începutul trainingului Doamnele şi-au exprimat dorinţa de a contribui practic la rezolvarea problemelor cu care se confruntă sorocenii, printre care problema drumurilor publice, retenţia populaţiei apte de muncă în oraş, salubritatea, crearea locurilor de muncă, etc. Câteva din ideile discutate pe parcursul seminarului se referă la lucrul cu părinţii care au copii cu dezabilităţi, lucrul cu păturile vulnerabile, deschiderea unei cantine sociale, etc.
Trainingul din Soroca a fost doar un început constructiv pentru o nouă colaborare de care s-au dovedit a fi interesate unele dintre participante. Atît organizatorii, cît şi participanţii au convenit să continue să conlucreze pe viitor pentru a iniţia şi desfăşura alte proiecte comune.

Olesea Fortuna, FLEX 1996, Coordonator Lumea Deschisa


Istorii de succes ale Centrului Regional „Contact - Cahul”

În luna decembrie 2007 împreună cu grupul de voluntari de la Centrul Regional CONTACT-Cahul am desfășurat campania „Un dar pentru o viață". Tradiția populară -colindul de Crăciuciun — a fost o activitate care a mobilizat peste 20 voluntari. Cu grupul de voluntari am învățat colinde, urări de Anul Nou, am compus felicitări pentru partenerii ADC, iar pe 25 decembrie 2007 am plecat cu colindul. Pe parcursul acestei zile voluntarii au colectat 2000 lei (circa 175 USD).
La ședința voluntarilor s-a decis ca acești bani vor fi donați unor persoane care au nevoie de ei. Este vorba despre Budan Mariana, de 14 ani șii Boghean Alexia-Lia de 1 an din orașul Cahul, care au nevoie de bani pentru intervenții chirurgicale serioase. De asemenea, în ziua cînd am mers cu colindul am sensibilizat și alte organizații și persoane să facă fericite aceste două fetițe aflate în nevoie. Grupul nostru de voluntari numit ProMisiuneVoluntariat promovează conceptul de caritate și filantropie, având ca motto următoarele afirmații:
— Nu aștepta un zâmbet ca să fii bun!
— Nu aștepta să fii iubit ca să iubești!
— Nu aștepta să ai mult ca sădai puțin!
În ultima perioadă de timp au fost planificate șii desfășurate multe acțiuni de voluntariat caracterizate printr-un impact social major. La data de 8 decembrie 2007 voluntarii de la CONTACT-Cahul au participat la Festivalul Voluntarilor-2007, eveniment organizat anual de către Serviciul pentru Pace (SPP), Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), „Tinerii pentru dreptul la viață" (TDV), Corpul Păcii SUA în Moldova, Asociația „Prietenii copiilor" și Organizația pentru Dezvoltare Internațională „World Wide Aid & Cooperation", în colaborare cu Ministerul Educației și Tineretului și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău. Centrul Regional CONTACT-Cahul a fost nominalizat ca Cel mai activ ONG care promovează voluntariatul în Republica Moldova. Diploma de merit și premiul bănesc au fost oferite voluntarilor CONTACT-Cahul de către Marian Lupu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Consider experiența căpătată în SUA una dintre cele mai prețioase și valoroase în acest domeniu și continuă să implementeze cele învățate.

Silvia Strelciuc, director executiv CRAION CONTACT-Cahul