Youth Peace Fest„Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) te invită să participi la „Youth Peace Fest”, un program ce își propune să împuternicească tinerii/tinerele pentru a deveni multiplicatori în promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeri.

Prima etapă a programului este Youth Peace Fest Camp, ce se va desfășura în perioada 21 — 25 septembrie la Chișinău, Centrului European de Educație FIDES.

Youth Peace Fest Camp va cuprinde sesiuni de instruire ce vor capacita cei 20 de participanții cu competențe și resurse educaționale în promovarea consolidării păcii și a transformării conflictelor, precum și pentru a stimula crearea de comunități și înțelegerea reciprocă între acestea. Youth Peace Fest Camp va contribui la consolidarea rolului de multiplicatori al participanților în organizarea activităților în comunitățile din care aceștia vin. Activitățile din localități vor face parte din etapa a doua a proiectului numită Youth Peace Fest in My Community.

Iar la finalul lunii octombrie, evenimentul de încheiere a proiectului va aduce împreună participanții pentru împărtășirea reușitelor, lecții învățate și schimb de experiență. Youth Peace Fest Together va avea loc pe data de 30 octombrie.

Programul se va desfășura în limba română și rusă.

Care sunt cerințele de participare?
-Să ai vârsta între 16-25 ani;
-Să fii din orice regiune din Moldova – încurajăm participarea tinerilor din sate și raioane, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană;
-Să fii parte a unui centru/consiliu de tineret, orgranizație, grup de inițiativă ce se aliniază scopului proiectului;
-Să fii motivat/ă să descoperi mai multe despre pace, drepturile omului și soluționarea conflictelor;
-Să diseminezi aceste cunoștințe și abilități semenilor din comunitatea ta în cadrul a 3 activități;
-Să participi în cadrul tuturor celor 3 etape ale programului.

Preluând experiența europeană în recunoașterea competențelor dezvoltare în context non-formal, în proiect vom avea şi un element inovator care va consta în elaborarea şi aplicarea unui sistem de insigne digitale pentru validarea competențelor și sarcinilor individuale ale participanților/participantelor. Certificatul final va reflecta cunoștințe, abilități și rezultatele acumulate în baza sarcinilor realizate.

Dacă te-am motivat, te invităm să completezi formularul de aplicare până marți, 14 septembrie, ora 23:59!

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
068 990 796 (Ruxanda Tabuncic), adc.moldova@gmail.com

„Youth Peace Fest” este un proiect ce împuternicește tinerii/tinerele pentru a deveni multiplicatori/multiplicatoare în promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeri organizat de „Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) în cooperare cu Departamentul Tineret al Consiliului Europei.

QUIZ online #despreMoldovaA fi cetățean al Republicii Moldova înseamnă a-ți cunoaște originile și istoria neamului tău, a ști și a respecta obiceiurile țării, a redescoperi țara în fiecare zi și a-ți împărtăși cunoștințele cu restul lumii. Asociația pentru Dezvoltare Creativă te invită să-ți multiplici cunoștințele #despreMoldova, în cadrul unui quiz marca „eu aleg Moldova”, ce va avea loc luni, 30 august 2021, ora 11.00, online.

Noi pregătim întrebările — tu fii gata să oferi răspunsuri. Evenimentul oferă posibilitatea de testare a cunoștințelor generale și învățare a unor curiozități noi despre Moldova din domeniul cultură, geografie, istorie și oamenii săi. Întrebările din cadrul quiz-ului online sunt selectate din jocul de societate „Aici e Moldova”, creat în cadrul campaniei sociale eu aleg Moldova, campanie implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Fiecare participant va juca individual, iar cei ce se vor clasa pe primele trei locuri de frunte vor câștiga câte un joc de societate „Aici e Moldova”


Când? Luni, 30 august 2021, ora 11.00;
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de un telefon sau calculator conectat la internet (preferabil un calculator) și un carnet de notițe.

Pentru a avea un loc la QUIZ, asigură-te că te înregistrezi aici. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat pe email. (Asigură-te că îți scrii corect adresa de e-mail).
Întrebările de Quiz vor fi afișate pe platforma Kahoot, detalii despre această platformă vor fi oferite la începutul evenimentului pe Zoom.

Nu uita să dai Going la evenimentul creat pe Facebook și să-l distribui și prietenilor tăi.

P.S. Atenție, întrebare: În satul Corjeuți din raionul Briceni se află replică cărui celebru monument din arhitectura mondială? a) Statuia Libertății b) Sfinxul c) Turnul Eiffel d) Taj Mahal

Quiz-ul #DespreMoldova este organizat în cadrul campaniei sociale „eu aleg Moldova”, implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Acest eveniment este dedicat aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

#ADC #eualegMoldova #despreMoldova #QUIZ #AicieMoldova #MECC

SPERANȚA – Școala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale NistruluiȘcoala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale Nistrului este un proiect destinat tinerelor femei profesioniste care manifestă interes în tematica de lidership și sunt interesate sa-și dezvolte abilitățile de lider și șă avanseze în plan profesional. Obiectivele programului sunt de a antrena participantele în autoevaluare și a-și aprodunda cunoștințe teoretice și abilitățile practice pentru a prelua un rol de conducere în viața politică, socială și economică.

Programul include șapte sesiuni teoretice, traininguri practice și lucru individual. Activitățile se vor desfășura online din septembrie până în decembrie 2021 cu participarea experților naționali și internaționali, reprezentaților instituțiilor guvernamentale și ONG. Participantele vor asista la sesiuni individuale de dezvoltare profesionala și vor primi diplome de absolvire.

Programul este destinat tinerelor de pe ambele maluri ale Nistrului și care au până la 35 de ani. Pentru a aplica este nevoie de a îndeplini fomularul de aplicare, care poate fi gasit aici.

Termenul limită de aplicare este20 august 2021, ora 23.59.

30 participante vor fi selectate de pa ambele maluri ale Nistru și numai aceste persoane vor fi contactate până la 25 august 2021.

SPERANȚA – Școala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale Nistrului este un proiect finanțat de de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA și este implementat de catre două ONG de pe ambele maluri ale Nistrului – Asociația Pentru Politică Externă și Centrul Resonance, în cooperare cu America House de la Chișinău și Tiraspol.

Fii schimbarea în comunitatea ta! Aplică la Wave Week Moldova 2021!Ești TÂNĂR și MOTIVAT să faci o schimbare în comunitatea ta?
Dacă DA, atunci această oportunitate este pentru tine!


„Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) te invită să participi la cea de-a 13-a ediţie a programului „Wave Week Moldova” (WWM 2021). „WWM 2021” reprezintă un program de liderism și voluntariat pentru tineri, care va întruni 100 participanți din întreaga țară. Programul este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret. În cadrul WWM 2021 tinerii au posibilitatea să participe la școala de vară, să-și implementeze propriile proiecte de voluntariat în comunitățile lor, să participe la evenimentul de încheiere din săptămâna tineretului la Chișinău și să-și câștige insigne și certificatul digital.

Prima etapă a programului este școala de vară ONLINE ce se va desfășura în perioada 26 — 31 iulie. Școala de vară îşi va desfăşura activităţile în limba română, după care tinerii vor dezvolta propriile proiecte de voluntariat, atât la nivel local la ei în comunitate, cât și național.

Școala de vară online va cuprinde activități de instruire, sesiuni de discuții și inspirație pe platforma ZOOM, cu utilizarea diverselor aplicații interactive. Agenda activităților pentru perioada 26 — 31 iulie va fi expediată participanților selectați.

Fiecare zi de școală de vară va fi structurată în 3 secțiuni:
10:00-12:00 CORE / sesiuni de instruire
15:00-16:30 Let’s Talk / sesiuni inspiraționale
16:30-17:00 Color Group / sesiuni de debrifare și discuții de grup
De asemenea, echipa WWM 2021 vă vor oferi posibilitatea să participați și la activități creative precum quiz și jocuri de societate serile după ora 19:00.

Totodată, la finele lunii noiembrie, de zilele tineretului, vom organiza evenimentul de încheiere a programului în cadrul căruia delegații WWM 2021 își vor prezenta proiectele de voluntariat, succese și lecțiile învățate pe parcursul programului. În dependență de evoluția situației pandemice vom decide formatul evenimentului de încheiere a programului.

Încurajăm aplicații ale mai multor tineri din aceeași localitate.

Ce câștigi în urma participării la programul WWM 2021?
— Îți dezvolți abilitățile de lider și lucru în echipă;
— Dobândești abilități de comunicare eficientă interpersonală și interculturală, managementul conflictului;
— Acumulezi cunoștințe și experiență în planificarea și implementarea proiectelor de voluntariat;
— Te inspiri din activitatea unor activiști extraordinari din domeniul drepturilor omului, dialogului intercultural, cetățeniei active, participarea și motivarea tinerilor.
— Îți creezi o comunitate mare de prieteni din toată Moldova;
— Vei descoperi diverse metode și aplicații creative în lucrul online;
— Vei purta cu mândrie TRICOUL WWM și vei avea acces la diferite materiale educaționale ce promovează mesaje pozitive!
— Vei obține un certificat de participare într-un sistem online de recunoaștere a competențelor dezvoltate;
— Ai parte de multă, multă inspirație!!!

Care sunt cerințele de participare?
— Să ai vârsta între 14-17 ani;
— Să fii din orice regiune din Moldova – încurajăm participarea tinerilor din sate și raioane, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană;
— Să aplici la program cu colegi din aceeași școală sau localitate;
— Să participi 100% din activitățile online pe durata desfășurării acestora (26 — 31 iulie 2021);
— Să ai conexiune la internet cu cameră și microfon inclus pe parcursul școlii de vară;
— Să fii motivat să implementezi propriul proiect de voluntariat la nivel local și/sau național în perioada august — octombrie 2021;
— Să participi la evenimentul de încheiere a programului, ce va avea loc în luna noiembrie;
— Să fii dornic de a împărtăși experiența acumulată cu colegii/prietenii din comunitate.

Te-ai gândit vreodată cum să fii supererou în localitatea ta?
Click aici pentru a vedea cum e să intri într-o comunitate plină de acțiune și implicare!
Dorești să afli mai multe despre impactul Wave Week Moldova asupra tinerilor?
Urmărește acest video

TERMEN EXTINS DE APLICARE:
COMPLETEAZĂ FORMULARUL ONLINE până duminică, 27 iunie 2021.
Urmărește-ne și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de #WWM2021.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
068 990 796 (Ruxanda Tabuncic)
waveweek.moldova@usalumni.md
www.facebook.com/waveweekmoldova/

Devino ambasador/ambasadoare a/al programului de liderism și voluntariat „Wave Week Moldova 2021”Suntem bucuroşi să lansăm procesul de selectare a 25 de ambasadori WWM — un nou element în cadrul programului Wave Week Moldova 2021!
Contribuie la dezvoltarea voluntariatului în comunitatea ta! Ambasadorii WWM sunt foști participanți ai programului care vor contribui la promovarea programului WWM, mentorarea și susținerea participanților în implementarea proiectelor de voluntariat în localitățile lor, organizarea unor activități de voluntariat la nivel local pentru promovarea voluntariatului și activității de tineret. Prin urmare, din experiența, implicarea și ghidarea ta vor beneficia participanții / participantele programului WWM 2021!


Programul național de liderism și voluntariat „Wave Week Moldova 2021” este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

De-a lungul ediției Wave Week Moldova 2021 vom avea mai multe workshop-uri, instruiri, acțiuni de voluntariat, școala de vară online, programul de mentorat și organizare a proiectelor de follow-up. Sesiunile de instruire se vor desfăşura în limba română.

Responsabilitățile ambasadorilor și ambasadoarelor:
-participarea în cadrul sesiunilor de training, pregătire pentru perioada de promovare a programului;
-promovarea programului la nivel local prin diferite instrumente online și offline și încurajarea tinerilor și tinerelor să aplice în calitate de participanți și participante în cadrul Wave Week Moldova 2021;
-mentorarea și sprijinirea participanților și participantelor în implementarea proiectelor de voluntariat post școala de vară.

Beneficiile ambasadorilor și ambasadoarelor:
-vei avea oportunitatea să participi în procesul de promovare a programului WWM 2021;
-vei dobândi și dezvolta abilități de comunicare, lucru în echipă și leadership;
-vei lega noi prietenii la tine în localitate, în cadrul programului la nivel național;
-vei genera schimbare și inspirație spre schimbări pozitive în societate;
-te pregătești pentru a deveni Staff in Training WWM;
-obținerea unui certificat pe baza insignelor digitale ce le vei colecta pe întreaga perioadă a programului;
-vei primi și purta cu mândri un nou tricou WWM, acces la materiale educaționale și promovare a mesajelor pozitive!

Te-am convins?! Dacă dorești să devii ambasador / ambasadoare WWM 2021, apreciază-ți agenda personală și disponibilitatea de implicare, completează formularul până duminică, 23 mai!

Aşteptăm aplicațiile voastre!

Quiz #despreMoldovaTestează-ți cunoștințele #despreMoldova! Alătură-te miercuri, 19 mai, ora 18.00 la un QUIZ organizat de un grup de inițiativă de la ASEM, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă și află zeci de lucruri interesante despre Moldova.

Întrebările din cadrul quiz-ului online sunt selectate din jocul de societate „Aici e Moldova”, creat în cadrul campaniei sociale eu aleg Moldova, campanie implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Fiecare participant va juca individual, iar cei ce se vor clasa pe locurile de frunte vor avea parte și de premii speciale din partea Asociației pentru Dezvoltare Creativă.

Locul 1: jocul de societate „Aici e Moldova”;
Locul 2: tricou „eu aleg Moldova”;
Locul 3: cană „eu aleg Moldova”.

Când? Miercuri, 19 mai, ora 18.00-19.00
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de un telefon sau calculator conectat la internet (preferabil un calculator)

Înregistrează-te la QUIZ aici. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat ulterior pe email. Întrebările vor fi afișate pe platforma Kahoot, detalii despre această platformă vor fi oferite la începutul evenimentului pe Zoom.

Abia așteptăm să ne vedem și auzim miercuri!

Nu uita să dai Going la evenimentul creat pe Facebook și să-l împărtășești cu prietenii tăi.

P.S. Întrebare pentru încălzire: Continuați proverbul „Tare-i bine și frumos când e omul...”
Arătos
Drăgăstos
Sănătos
Burduhos

Quiz-ul „Despre Moldova” este organizat de un grup de inițiativă de la Academia de Studii Economice din Moldova ASEM, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC). Întrebările din QUIZ fac parte din jocul de societate „Aici e Moldova”, creat în cadrul campaniei sociale eu aleg Moldova, campanie implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

#QUIZ #ASEM #ADC #eualegMoldova #AicieMoldova

Hai la QUIZ cu echipa Wave Week Moldova!


Ești gata să-ți testezi cunoștințele de cultură generală și să afli zeci de lucruri interesante despre lume? Avem o veste bună! Te provocăm să participi la un QUIZ online, marți, 27 aprilie, ora 18:00, organizat de echipa Wave Week Moldova, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.


Noi pregătim întrebările — tu fii gata să oferi răspunsuri. Pe final de an școlar ai posibilitatea sa te distrezi, demonstrându-ți cunoștințele! Marți descoperi cultura, geografia, istoria, filmele lumii și altele. Fiecare participant va juca individual, iar cei ce se vor clasa pe locurile de frunte vor avea parte și de premii speciale din partea Asociației pentru Dezvoltare Creativă.
Locul 1: jocul de societate „Aici e Moldova” + tricou marca „eu aleg Moldova”;
Locul 2: tricou + umbrelă „eu aleg Moldova”;
Locul 3: umbrelă + cană „eu aleg Moldova”.Când? Marți, 27 aprilie, ora 18.00;
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de un telefon sau calculator conectat la internet (preferabil un calculator) și un carnet de notițe.

Pentru a avea un loc la QUIZ, asigură-te că te înregistrezi AICI. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat pe email. Întrebările vor fi afișate pe platforma Kahoot, detalii despre această platformă vor fi oferite la începutul evenimentului pe Zoom.

Nu uita să dai Going la evenimentul creat pe Facebook și să-l împărtășești cu prietenii tăi.

Ne vedem și ne auzim marți!

P.S. Întrebare pentru încălzire: În 1903, ce frați au reușit să construiască primul zbor motorizat dirijat?

Wave Week Moldova este un program de liderism și voluntariat ce dezvoltă spiritul civic în rândul tinerilor și îi promovează ca și membri activi ai societății ce pot aduce schimbări benefice în comunitățile din care fac parte. Ajuns la cea de-a 13 ediție, WWM este implementat anual de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și în parteneriat cu Spark the Wave din SUA.

#ADC #WWM #eualegMoldova #QUIZ #AicieMoldova #MECC

Forumul Naţional al Lucrătorilor de Tineret „Dezvoltarea și recunoașterea competențelor profesionale ale lucrătorului de tineret din Republica Moldova”Forumul Național al Lucrătorilor de Tineret cu genericul „Dezvoltarea și recunoașterea competențelor profesionale ale lucrătorului de tineret din Republica Moldova” va întruni specialiști în lucrul cu tinerii, lucrători de tineret din centre de tineret și asociații de tineret din Republica Moldova. Forumul va servi drept spațiu pentru discutarea ultimelor evoluții în practicile de lucru cu tinerii și politica de tineret în contextul recunoașterii competențelor lucrătorilor de tineret din Republica Moldova.

Forumul va oferi oportunitatea de a face cunoștință cu „European Youth Work Agenda” (Agenda Europeană a lucrului de tineret), de a valorifica experiențele existente în dezvoltarea competențelor profesionale a lucrătorilor de tineret din Moldova și va trasa aspectele de dezvoltare ulterioare ce ţin de recunoașterea competenţelor dezvoltate de lucrătorii de tineret în context formal, non-formal şi / sau informal.

Forumul Național al Lucrătorilor de Tineret este organizat la inițiativa Institutului de Instruire în Dezvoltare “MilleniuM” şi Info Centru în Moldova pentru Erasmus+ Tineret şi Corpul European de Solidaritate în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și UNFPA Moldova.

Participanții: specialiști în lucrul cu tinerii, lucrători de tineret din centre de tineret și asociații de tineret din Republica Moldova.

Limba de lucru: Limba română. Participanţii se pot exprima şi în limba rusă.

Data și locația: Conferința va avea loc online pe 25 februarie, 2021.

Dorintorii vor completa formularul online de aplicare până pe data de 22 februarie 2021, ora 12:00. Persoanele selectate vor fi anunțate pe 23 februarie 2021.

#lucrudetineret #youthwork #politicidetineret #millenium #adc #mecc #recunoașterealucruluidetineret

Moldova Model United Nations MDMUN 2020 - adevărată școală de diplomațieÎn perioada 24 — 28 noiembrie 2020, tineri din toată țara au participat la conferința Moldova Model United Nations MDMUN 2020, unde au experimentat rolul unor diplomați de rang înalt, ce își reprezintă țara în cadrul celei mai importante structuri internaționale — Organizația Națiunilor Unite.

Programul este realizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

Modelul Națiunilor Unite Moldova este o conferință extracurriculară — simulare a Națiunilor Unite în care tinerii joacă rolul de delegați din diferite țări și încearcă să rezolve problemele lumii reale cu politicile și perspectivele țării lor desemnate. Fiind reprezentanți a 10 țări, cei 40 de tineri din centre de tineret, licee și organizații de tineret, fiind ghidați de 10 facilitatori și echipa de 6 experți/moderatori, au luat parte la dezbateri, studii individuale de caz, documentare pe marginea temelor actuale din geopolitică, protecția mediului, drepturile omului, economie, securitate, societate, cultură ș.a.m.d. În acest an, conferința organizată online în limba engleză a conținut două comitete din cele 6 subsidiare ale Adunării Generale ONU: Primul Comitet — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Neproliferarea nucleară” și al treilea Comitet — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Prevenirea sărăciei și inegalității sociale în timpul pandemiei”.

În cadrul MDMUN 2020, suntem recunoscători domnului Vlad Lupan, ex-ambasador al Moldovei la Organizația Națiunilor Unite pentru acceptarea invitației de a vorbi tinerilor despre experiența personală în cadrul ONU, sistemul și impactul activității Organizației Națiunilor Unite și rolul de ambasador la ONU. Aducem mulțumiri lui Simon Springett, Coordonator Rezident ONU Moldova; Niginei Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova; Ivan Gheorghiu, Secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Lilianei Guțan, șefa Secției ONU și Agenții Specializate, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova; Olgăi Gordila-Bobeico — Ofițer de proiect, Fondul comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova; Marcel Marin — șef Direcția tineret, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru încurajarea și motivarea delegaților MDMUN, cât și sprijinul oferit în promovarea și organizarea MDMUN2020.

Moldova Model United Nations a oferit tinerilor posibilitatea să cunoască mai multe despre problemele globale, obiectivele, structura, politicile și procedurile Organizației Națiunilor Unite și în același timp, contribuind la dezvoltarea abilităților de de comunicare, liderism și dezbateri a acestora. În calitate de reprezentanți ai țărilor ce au fost atribuite tinerilor, aceștia s-au documentat corespunzător, participând la activitățile de lobby, dezbateri, întruniri prezidate sau neprezidate, reprezentând poziția și interesele țării date. Într-un final, în cadrul fiecărui comitet, și ulterior la Adunarea Generală (General Assembly) au fost adoptate cele două rezoluții. Aici poate fi citită rezoluția Comitetului 1 — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Neproliferarea nucleară” și rezoluția Comitetului 3 — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Prevenirea sărăciei și inegalității sociale în timpul pandemiei”.Participanții conferinței au interacționat zilnic cu echipa organizatorică care au ghidat procesul de învățare și participare al delegaților:

Tyler Mathews, Sabin Rufa, Valentin Josanexperți, moderatorii (chairs) MDMUN2020;

Alexandrina Garuța, Ilie Prodan, Camelia Postovan, Valentin Josan, Valeria Covalciuc, Petru Zloi, Loredana Potang, Cristin Sturza, Alina Bîrsan, Andrew Musteatafacilitatori (counselors) pentru fiecare țară participantă la MMDUN2020;

Ruxanda Tabuncic, coordonatoare MDMUN2020; Simona Tabuncic, coordonatoare de comunicare ADC, Mariana Meg Țurcan, director executiv Asociația pentru Dezvoltare Creativă.
Pe parcursul conferinței, delegații ambasadori au acționat în conformitate cu poziția țării ce o reprezentau referitor la temele discutate în comitete, iar cei mai buni au fost premiați/apreciați.

— Best Delegate Award, Comitetul 1 — Octavian Mocreac, delegat ambasador, United States of America
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Vlad Soltan, delegat ambasador, Democratic People’s Republic of Korea
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Sanda Erhan, delegată ambasadoare, People’s Republic of China
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 1 — Cătălin Donțu, Renata Bordianu, delegați ambasadori, United Kingdom
— Best Delegate Award, Comitetul 3 — Marius Braga, delegat ambasador, People’s Republic of China
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Beatrice Adebayo, delegată ambasadoare, United States of America
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Bogdan Roșca, delegat ambasador, French Republic
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 3 — Marius Braga, delegat ambasador People’s Republic of China
— Best Delegation Award — Alexandru Braga, Ilina Rufa, Paula Focșa, Claudiu Telebea, delegați ambasadori, Russian Federation.

Credem în promovarea unei mai bune înțelegeri între țări și culturilor din întreaga lume, iar programul MDMUN reușește să crească capacitatea de leadership a tinerilor din Moldova, împuternicindu-i să discute și să formeze soluții la probleme globale complexe cu impact asupra comunităților lor locale.

Află mai multe despre program în acest reportaj televizat și pe pagina de Facebook Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Wave Week Moldova 2020 - Spirit și acțiune în regim online și offlineÎn acest an a avut loc cea de-a 12 ediție a programului național de liderism și voluntariat Wave Week Moldova WWM 2020, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din resursele alocate sectorului tineret.

Wave Week Moldova promovează cetățenia activă și participarea tinerilor în viața socială și culturală a țării, accesul la informare și servicii de calitate în educația non-formală. În acest an, în context pandemic și valorificând oportunitățile lumii digitale, școala de vară și ceremonia de încheiere a programului au fost organizate în regim online, iar proiectele și acțiunile de voluntariat în format offline și online.

Școala de vară WWM 2020 a inclus sesiuni de instruire pe teme ce vizează participarea tinerilor, dezvoltarea personală, liderism comunitar, comunicare, activism civic; discuții cu experți din diverse domenii precum politica de tineret, inițiative și structuri neguvernamentale de tineret, drepturile omului, ecologie; sesiuni de reflecții de grup în cadrul cărora tinerii și-au antrenat abilitățile de lideri și lucru în echipă, au reușit să-și dezvolte competențele de planificare și implementare a unui proiect de voluntariat și au fost inspirați și motivați de a face schimbări în comunitățile lor.

După luna august a urmat o adevărată aventură, în care tinerii s-au remarcat ca și catalizatori ai schimbărilor pozitive din comunitățile lor, reușind să creeze 26 de proiecte de voluntariat locale cu impact. Timp de câteva luni, tinerii au surprins prin creativitate, pro-activitate și dorință nemărginită de a transmite valul schimbărilor mai departe!

Geografia proiectelor de voluntariat realizate în 2020 e impresionantă! Oameni din peste 20 de localități au admirat tinerii Wave Week Moldova în acțiune. În cadrul celor 26 de proiecte locale au fost organizate circa 74 de activități, care au implicat 65 de organizații parteneri și peste 1120 beneficiari direcți.Felicitări și BRAVO echipelor We are the change, Folclorist, Fabrica Faptelor Bune (FFB-Soroca), Fii viitorul la tine acasă! Drepturile Omului, Acțiunea ECO „Orașul curat", Ecohere&now, Fii schimbarea, Cunoaște Moldova, Informare Adolescentină, Informed young people, Kick Off, United by books, There is a chance, 7 Wonders, Viridis, Spark Project, Inside My Head, Green planet, green soul, Teddy Bear, Learn Today, Save Tommorow, Cu pași mici spre un viitor mare, Cristina M., Make It Green Again, Tânărul Voluntar, Aged to perfection.

Activitățile proiectelor de voluntariat, precum acțiuni de salubrizare, acțiune de plantare a copacilor, movie nights, acțiuni de sensibilizare și informare, jocuri de societate, Quiz-uri, training-uri/sesiuni informative, postări informative au organizate în parteneriat cu centre de tineret, licee/gimnazii, primării din localități, preturi, portale media, consilii locale ale tinerilor, asociații obștești. Acestea au avut ca scop dezvoltarea activismului tinerilor, dezvoltarea educației non-formale, educarea valorilor ecologice, dezvoltarea spiritului civic, activități de caritate etc.

Pe data de 23 noiembrie 2020 a avut loc ceremonia de încheiere a programului WWM 2020, online, unde tinerii au făcut schimb de experiență și bune practici, au sărbătorit rezultatele atinse prin implementarea proiectelor de voluntariat.În acest an, Asociația pentru Dezvoltare Creativă a creat un sistem de insigne digitale drept instrument de recunoaștere a competențelor dezvoltate și a rezultatelor atinse de participanții programului Wave Week Moldova 2020.Accesând pagina de facebook Wave Week Moldova și Asociația pentru Dezvoltare Creativă, veţi putea găsi fotografii/video-uri de pe parcursul întregului program: şcoala de vară, proiectele implementate de către absolvenţii WWM 2020, ceremonia de încheiere, cât și reflectarea programului în Mass Media.

Testimoniale WWM 2020
„La Wave Week am reușit să mă înțeleg mai bine pe mine, să apreciez tot ce am și să prețuiesc oamenii care mă înconjoară, pentru că fără ei nu aș reuși. Această experiență a întrecut cu mult așteptările mele, pentru că aici am întâlnit oameni care motivează, iar în acele lacrimi de la final s-a văzut puterea și dedicația fiecăruia dintre voi. Am plâns și eu. Vă mulțumesc!” — participantă WWM 2020

„În postura de delegată am reușit să descoper mai multe despre participarea tinerilor la nivel local și național. Dar mai întâi de toate, am definit participarea ca fiind dorința de a te implica pentru a face o schimbare. Am aflat mai multe despre legea cu privire la tineret, activitatea centrelor și consiliilor de tineret din RM. Am avut plăcerea să-mi ascult colegii vorbind despre multiplele lor activități, organizații și experiențe de voluntariat despre care etalau un enorm entuziasm și împlinire, m-au inspirat și făcut să înțeleg că participarea lipsită de dorință proprie nu poate realiza nici-o schimbare.” — participantă WWM 2020