Alumni news

Microfon pentru generația schimbării! Conferința online a tinerilor - ediția anului 2021Pe data de 25 noiembrie, în format online, circa 150 de tineri, lucrători și specialiști de tineret, reprezentanți si organizațiilor și asociațiilor de tineret au dat voce ideilor și soluțiilor pentru un sector de tineret mai dezvoltat și incluziv în Republica Moldova, în cadrul Conferinței ONLINE „Microfon pentru generația schimbării”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Tineretului în Republica Moldova.

Conferința anuală reprezintă o platformă dedicată tinerilor, lucrătorilor și specialiștilor de tineret, organizațiilor și asociațiilor de tineret pentru valorificarea rezultatelor obținute, dezbaterea și propunerea soluțiilor practice pentru dezvoltarea sectorului de tineret. Numărul mare de participanți se mai datorează și faptului că unii lucrători de tineret au oferit spațiu tinerilor să se concteze și să participe ca și grup în cadrul centrelor de tineret.

Cu un cuvânt de salut și încurajare a tinerilor în a expune problemele și soluțiile sectorului de tineret a venit Marcel Marin, șef Direcția Tineret, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Mariana Țurcan, Directoare Executivă, Asociația pentru Dezvoltare Creativa.În cadrul conferinței a fost organizată o horă a raioanelor cu colectarea ideilor inovative de dezvoltare a sectorului de tineret. Contribuții valoroase au fost aduse de către Alina Butnaru, șefă interimară, Centrul Raional de Tineret Ungheni; Irina Ureche, lucrătoare de tineret, Centrul de Tineret Contemporanul, orașul Bălți; Petru Grecu, director, Centrul Municipal de Tineret Chișinău; Irina Josu, specialistă de tineret, orașul Cimișlia.Generația schimbării pentru inovație și oportunități a venit cu idei în cadrul celor patru grupuri de discuții, care au fost facilitate de experți / lucrători de tineret cu experiență, cu metode interactive și prezentări de oportunități. Atelierele de discuții au fost următoarele: Participarea activă, atelier moderat de Juraveli Dumitru, președintele Reţeaua Naţională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova; Servicii de tineret, discuție moderată de Mariana Țurcan, directoare executivă Asociatia pentru Dezvoltare Creativa; Consolidarea sectorului de tineret, moderator — Roman Banari, secretar general, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova; Abilitarea economică, discuție facilitată de Dan Roșca, lucrător de tineret, Centrul Raional de Tineret Ungheni.

În cadrul sesiunii „Microfonul inspirațional” a fost sărbătorit curajul și participarea activă a tinerilor ce fac istorie în cadrul comunităților lor. Tânăra Ruxanda Tabuncic, coordonatoare programe Asociatia pentru Dezvoltare Creativa și tânărul Dan Roșca, lucrător de tineret, Centrul Raional de Tineret Ungheni și coordonatorul #HaiUngheni au relatat din experiența proprie de lucru cu tinerii și cum reușesc să fie sursă de inspirație pentru mulți tineri din Republica Moldova.Conferința a oferit spațiu de învățare despre politicile de tineret prin quiz și premii. De asemenea, participanții au avut posibilitatea să-și testeze cunoștințele #DespreMoldova în cadrul unui quiz online marca eu aleg Moldova. Câștigătorii au intrat în posesia unui joc de societate #AicieMoldova, care va fi jucat și folosit de tinerii din cadrul structurilor locale, la diverse activități de tineret.

Conferința online a tineretului din Moldova „Microfon pentru generația schimbării” a fost organizată de către Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Tineretului în Republica Moldova.

Conferința online a tinerilor: Microfon pentru generația schimbării!Tinerii din Moldova sunt invitați la Conferința ONLINE „Microfon pentru generația schimbării”, unde vor putea da voce ideilor și soluțiilor pentru un sector de tineret mai dezvoltat și incluziv în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la 25 noiembrie, cu începere de la ora 15:00 și va dura până la 18:00.

Conferința anuală reprezintă o platformă dedicată tinerilor, lucrătorilor și specialiștilor de tineret, organizațiilor și asociațiilor de tineret pentru valorificarea rezultatelor obținute, dezbaterea și propunerea soluțiilor practice pentru dezvoltarea sectorului de tineret.

Pe 25 noiembrie generația schimbării vine cu viziune, inovație și oportunități! Vom organiza o Horă a raioanelor cu colectarea ideilor inovative de dezvoltare a sectorului de tineret „10 pentru YOUthMoldova!”, iar în cadrul sesiunii „Microfonul inspirațional” vom sărbători curajul și participarea activă a tinerilor ce fac istorie în cadrul comunităților lor. Ba mai mult, ai posibilitatea să cunoști mai multe despre politicile de tineret în cadrul unui quiz cu … premii! Hai cu noi la joc și talk!

Și tu, ce idei ai? Vino la conferință, iar noi îți oferim microfon pentru a genera schimbări!

Pentru participare te invităm să completezi ACEST FORMULAR.

Conferința online a tineretului din Moldova „Microfon pentru generația schimbării” este organizată de către Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Tineretului în Republica Moldova.

Youth Peace Fest - tineri împuterniciți pentru a deveni multiplicatori în promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeriÎn această toamnă, Asociația pentru Dezvoltare Creativă în cooperare cu Departamentul Tineret al Consiliului Europei a implementat proiectul Youth Peace Fest Moldova. 20 de tineri din diferite regiuni ale Republicii Moldova inclusiv UTA Găgăuzia, au fost instruiți și împuterniciți pentru a deveni multiplicatori în promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeri.

În cadrul instruirii Youth Peace Fest Camp, organizată în perioada 21-25 septembrie, tinerii au fost încadrați în diverse activități de educație non-formală prin care au aflat mai multe despre drepturile omului, pace și soluționarea conflictelor. Astfel, tinerii au identificat nevoile și problemele tinerilor legate de realizarea drepturilor omului, nediscriminării și promovării păcii în Republica Moldova și au discutat despre identitatea individuală și cea de grup. De asemenea, tinerii au descoperit educația pentru Drepturile Omului ca instrument pentru prevenirea conflictelor și susținerea păcii.
În cadrul Youth Peace Fest Camp tinerii au avut posibilitatea să învețe de la formatori cu experiență din cadrul ADC și să comunice cu diverși invitați. Alături deIda Kreutzman, consilieră educațională, departamentul de tineret al Consiliului Europei, participanții s-au familiarizat cu rolul Consiliului Europei în promovarea păcii. Invitații Iulia Macarenco, Coordonatoare de Programe Educaționale Asociația Promo-LEX, Coordonatoare de programe Coaliție Națională „Viața fără Violență în Familie”, Nicolai Cheleş, Ambasadorul Pacii UPF, presedinte CNTM, co-fondatorul Platformei Tineretului pentru Solidaritatea Interetnică, membrul Consiliului de coordonare a AO Tineri și Studenți pentru Pace și Marin Alla, fost consultant ONU în promovarea drepturilor omului și promovarea activității mediatorilor comunitari în regiunile ambelor părți ale Nistrului au povestit tinerilor experiența personală în domeniul promovării drepturilor omului și păcii în diverse proiecte naționale și locale. Împreună cu invitata Marcela Nistor, una dintre cele mai tinere deputate din actualul parlament, tinerii au împărtășit din problemele lor la nivel local și au discutat despre valoarea culturii ca punte de legătură dintre oameni. Iar Sergiu Gherghelejiu de la Institutul de Instruire în Dezvoltare «MilleniuM» a povestit despre programul Erasmus+ în cadrul cărora tinerii din Republica Moldova au posibilitatea de a se dezvolta și de a fi ambasadorii culturii noastre participând la diverse activități de instruire și schimburi de tineret.

Participanții au avut posibilitatea să viziteze Centrul Municipal de Tineret Chișinău și au făcut cunoștință cu oportunitățile de participare a tinerilor ce le oferă acesta.

Totodată, participanții au învățat noi lucruri din domeniul cultură, geografie, istorie și oamenii săi atât în limba romană, cât și rusă, în cadrul quiz-ului „Descoperă Moldova”, care face parte din campania socială „eu aleg Moldova” implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativa. Desigur că au fost și premii cu iz educativ — jocul de societate „Aici e Moldova”.

La cea de-a doua etapă a programului, Youth Peace Fest în comunitatea mea, participanții au promovat cele învățate în localitățile lor! Ne mândrim cu changemakerii noștri din Ceadîr-Lunga, Chișinău, Bălți, s. Țaul raionul Dondușeni, s. Borceag raionul Cahul, Ungheni, s. Valea Perjei raionul Taraclia, c. Etulia UTA Găgăuzia, s. Sudarca raionul Dondușeni, s. Păulești raionul Călărași. Tinerii #YouthPeaceFest au dus spiritul de acțiune și îndemn la pace și în comunitățile lor, desfășurând activități locale cu semenii lor.

Astfel, timp de o lună, cei 20 de multiplicatori au desfășurat peste 65 de acțiuni la nivel local, reușind să încadreze în activitățile organizate circa 1260 de tineri.

Sesiunile de instruire și informare, dezbateri, quiz-uri din cadrul campaniei sociale „eu aleg Moldova”, au fost organizate în cadrul școlilor, liceelor, colegiilor, universităților, consiliilor de elevi și consiliilor de tineret. Toate au avut ca scop promovarea, drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeri.

În perioada 23-24 octombrie a avut loc Youth Peace Fest Împreună, eveniment de încheiere în cadrul căreia tinerii au făcut schimb de experiență și bune practici și au sărbătorit rezultatele obținute!

Asociația pentru Dezvoltare Creativă crede în diversitate, respectul și înțelegerea reciprocă, responsabilitatea și inițiativa personală în soluționarea problemelor și necesităților societății. Fiecare om are dreptul la implicare, respect reciproc și să-și facă vocea auzită. Împuternicirea și echiparea tinerilor cu cunoștințe, competențe și resurse le facilitează rolul de multiplicatori pentru promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegere în comunitate, astfel fiind adevărații catalizatori ai schimbărilor pozitive în societate.

„Youth Peace Fest” este un proiect ce împuternicește tinerii/tinerele pentru a deveni multiplicatori/multiplicatoare în promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeri organizat de „Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) în cooperare cu Departamentul Tineret al Consiliului Europei.

#ADC #YouthPeaceFest #YouthCoE #PromovezParticipActionez #pace #comunitate #implicare #MoldovaCasaMea #tineriactivi #împreunasuntemMoldova #participare

MDMUN 2021 - lecții de diplomație la un click distanțăÎn perioada 27-30 octombrie 2021, tineri din toată țara au participat la conferința Moldova Model United Nations MDMUN 2021, unde au experimentat rolul unor diplomați de rang înalt, ce își reprezintă țara în cadrul celei mai importante structuri internaționale — Organizația Națiunilor Unite. Pe parcursul conferinței, tinerii participanți au colaborat împreună, și-au dezvoltat abilitățile de diplomație, dezbateri, dialog intercultural și negocieri și au demonstrat că implicarea și participarea contează.

Programul este organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, cu susținerea Fondului comun al Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Biroul de cooperare al Elveției și UNFPA Moldova, în colaborare cu Oficiul Coordonatorului Rezident ONU Moldova.

Modelul Națiunilor Unite Moldova este o conferință extracurriculară — simulare a Națiunilor Unite în care tinerii joacă rolul de delegați din diferite țări și încearcă să rezolve problemele lumii reale cu politicile și perspectivele țării lor desemnate. Fiind reprezentanți a 10 țări, cei 40 de tineri din centre de tineret, licee și organizații de tineret, fiind ghidați de 12 facilitatori și echipa de 6 experți/moderatori, au luat parte la dezbateri, studii individuale de caz, documentare pe marginea temelor actuale din geopolitică, drepturile omului, economie, securitate, societate, cultură ș.a.m.d.

În acest an, conferința organizată online în limba engleză a conținut două comitete din cele șase subsidiare ale Adunării Generale ONU: Primul Comitet — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Abordarea fragilității statului în Orientul Mijlociu” și al treilea Comitet — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Asigurarea educației incluzive și echitabile pentru femei și fete”. Cei 40 de tineri au reprezentat Statele Unite ale Americii, Franța, Iran, Regatul Unit, Republica Populară Chineză, Afghanistan, Siria, Federația Rusă, Columbia și Israel.

În cadrul MDMUN 2021, suntem recunoscători celor care ne sprijină în organizarea conferinței MDMUN, astfel contribuind la dezvoltarea tinerilor în Republica Moldova. Aducem mulțumiri lui Simon Springett — Coordonator Rezident ONU Moldova; Ion Donea — Manager de proiect, UNFPA Moldova; Marcel Marin — șef Direcția tineret, Ministerul Educației și Cercetării; Olgăi Gordila-Bobeico — Ofițer de proiect, UNFPA Moldova; Daniel Vodă — Șef al Direcției Diplomație Publică, Comunicare Strategică și Relații cu Presa, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova pentru încurajarea și motivarea delegaților MDMUN, cât și sprijinul oferit în promovarea și organizarea MDMUN2021.

Moldova Model United Nations a oferit tinerilor posibilitatea să cunoască mai multe despre problemele globale, obiectivele, structura, politicile și procedurile Organizației Națiunilor Unite și în același timp, contribuind la dezvoltarea abilităților de comunicare, negociere și dezbateri ale acestora. În calitate de reprezentanți ai țărilor ce au fost atribuite tinerilor (Statele Unite ale Americii, Franța, Iran, Regatul Unit, Republica Populară Chineză, Afghanistan, Siria, Federația Rusă, Columbia și Israel), aceștia s-au documentat corespunzător, participând la activitățile de lobby, dezbateri, întruniri prezidate sau ne-moderate, reprezentând poziția și interesele țării date. Într-un final, în cadrul fiecărui comitet, și ulterior la Adunarea Generală (General Assembly), au fost adoptate cele două rezoluții. Aici poate fi citită rezoluția Comitetului 1 — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Abordarea fragilității statului în Orientul Mijlociu” și rezoluția Comitetului 3 — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Asigurarea educației incluzive și echitabile pentru femei și fete”.

Participanții conferinței au interacționat zilnic cu echipa organizatorică care au ghidat procesul de învățare, pregătire și participare al delegaților. Echipa de implementare are deja o bogată experiență în acest domeniu. Aflându-se geografic la distanță în diferite locații, programul MDMUN 2021 a fost cu succes implementat din Chișinău, Chicago, Paris, Abu Dhabi și Ludwigshafen.

Tyler Mathews, Sabin Rufa, Valentin Josan — experți, moderatorii (chairs) MDMUN2021;

Mariana Meg Țurcan, manageră de program MDMUN2021, directoare executivă, Asociația pentru Dezvoltare Creativă; Ruxanda Tabuncic, asistentă de program MDMUN2021; Simona Tabuncic, coordonatoare de comunicare MDMUN 2021;


Facilitatorii (counselors) pentru fiecare țară participantă la MDMUN2021 au ghidat delegații în procesul de pregătiri pentru comitete și Adunare Generală ONU, cât și vor sprijini delegații în activitățile locale de informare a tinerilor: Alexandrina Garuța, Alina Bîrsan, Maria Victoria Chilari, Irina Aga, Marcel Roșca, Laura Catărău, Paladuța Dumitrița, Romana Vasilachi, Sofia Diaconu, Alina Munteanu, Diana Popa, Sprincean Mihail.


Pe parcursul conferinței, delegații ambasadori au acționat în conformitate cu poziția țării ce o reprezentau referitor la temele discutate în comitete, iar cei mai buni au fost premiați/apreciați.

— Best Delegate Award, Comitetul 1 — Ilina Rufa, delegată ambasadoare, Statul Israel
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Corina Muntean, delegată ambasadoare, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Grigore Rînja, delegat ambasador, Republica Islamică Afganistan
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 1 — Ilina Rufa, delegată ambasadoare, Statul Israel
— Best Delegate Award, Comitetul 3 — Iulian Antoci, delegat ambasador, Republica Islamică Afganistan
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Lia Chilaru, delegată ambasadoare, Statele Unite ale Americii
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Valeria Ciopa, delegată ambasadoare, Republica Islamică Iran
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 3 — Iulian Antoci, delegat ambasador, Republica Islamică Afganistan
— Best Delegation Award — Radu Ojog, Bianca Stratulat, Valeria Ciopa, Mariana Ursu, Republica Islamică Iran

Pe parcursul lunii noiembrie, tinerii participanți își vor împărtăși din experiența și cunoștințele acumulate cu semenii din localitate, școală, centru de tineret, structură de tineret din care fac parte. Tinerii delegați vor organiza sesiuni informative în format online și offline, unde vor prezenta programul, rolul lor în cadrul programului și experiența proprie, precum și dezbateri pe temele discutate în cadrul ședințelor de comitet.

Credem în promovarea unei mai bune înțelegeri între țările și culturile din întreaga lume, iar programul MDMUN reușește să crească capacitatea de liderism a tinerilor din Moldova, împuternicindu-i să discute și să formeze soluții la probleme globale complexe cu impact asupra comunităților lor locale.

Află mai multe despre program în acest reportaj televizat și pe pagina de Facebook Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Moldova Model United Nations MDMUN 2021 - Call for COUNSELORS“Creative Development Association” is recruiting facilitators for the Model United Nations Moldova Conference, MDMUN 2021.

If you believe you are well-informed on topics like international politics, geopolitics, the functioning of the United Nations and diplomacy, this is your chance to put this knowledge to work in an ambitious, world-famous type of project.


Model United Nations Moldova, known as the MDMUN, is an extracurricular conference whose purpose is educating about the activity of the United Nations. Acting as representatives of a country, international agency or a political or social entity, you will take part in debates, individual case studies, and documentation on current topics in geopolitics, environmental protection, human rights, economy, security, society, culture and many more.

This year, the session will consist of two committees, selected from the total of six subsidiaries of the General Assembly:
The United Nations General Assembly First Committee (also known as the Disarmament and International Security Committee or DISEC)
The United Nations General Assembly Third Committee (also known as the Social, Humanitarian and Cultural Committee or SOCHUM)

After forming the delegations, each of you will be assigned to mentor a certain country. This country will be represented by 4 ambassadors. Your role will be purely advisory, one of „experts” that are available to the delegates in case they need advice on Rules of Procedure, eventual ideas for debating, talking points, negotiating strategies etc. Your mission is to make the process as easy as possible for the delegates, ensuring this through your well-documented assistance on the topic. Nevertheless, final decisions, speeches and the delegates’ activity within the committee sessions will be at the discretion of the participants, which in their turn will be evaluated for presence and participation.

The online conference will take place on October 27 — 30, 2021.

Until then, the CDA and MDMUN team will organise meetings and trainings which will prepare you for the role that you are about to undertake during the conference.The training sessions will take place during October 24 — 25.

Selection criteria:
* Student of a relevant, topic-related degree- International Relations, Law, Political Science etc;
* Experience within Model UN and/or debating will serve as a bonus;
* Interest in discovering more about Model UN, the Sustainable Development Goals, debating;
* Availability for participating throughout the whole programme: training sessions, online conference, mentoring sessions with the delegates;
* Internet access, including access to a laptop or a microphone-integrated computer and with a working, switched on camera throughout the project.

Apply here to be a counselor. Deadline for application: October 17, 2021
The shortlisted applicants will be invited to a short online interview.

Do you know someone who would like to be a MDMUN2021 delegate? Check here.

Please be INFORMED:
MDMUN objectives:

— Increasing the level of knowledge of the objectives, structure, policies and procedures of the United Nations;
— Raising the capacity of young people in Moldova to research and discuss global issues, to collaborate in order to identify possible solutions;
— Promoting a better understanding of other countries and cultures around the world.
— Enhancing the leadership capacity of young people in Moldova, empowering them to discuss and form solutions to complex global problems with an impact on their local communities;
— Increasing the capacity of Moldovan youth to implement volunteer projects aimed at promoting Sustainable Development goals in their local communities;
— Raising awareness of the need for global equality for female leaders in democratic efforts;
— Raising awareness and understanding of the United Nations Sustainable Development Goals.

The objectives of the UN, according to the UN Charter, are the following:
— to maintain international peace and security;
— to develop friendly relations among nations based on respect for the principle of equal rights and self-determination of peoples;
— to achieve international co-operation in solving international problems of an economic, social, cultural or humanitarian character, and in promoting and encouraging respect for human rights and for fundamental freedoms;
— to be a center for harmonizing the actions of nations in the attainment of these common ends.

The program is carried out by the Creative Development Association, supported by the Joint Fund of the Ministry of Education and Research, the Swiss Cooperation in Moldova and UNFPA Moldova. Partner of the program – United Nations Moldova.

Moldova Model United Nations MDMUN 2021 - Call for DELEGATESCall for active young people from Moldova!

Creative Development Association/Asociația pentru Dezvoltare Creativă is inviting you to MDMUN 2021!

This is a unique chance to experience the role of high-ranking diplomats, representing their country within the most important international structure – the United Nations.


Model United Nations Moldova, known as the MDMUN, is an extracurricular conference whose purpose is educating about the activity of the United Nations. Acting as representatives of a country, international agency or a political or social entity, you will take part in debates, individual case studies, and documentation on current topics in geopolitics, environmental protection, human rights, economy, security, society, culture and many more.

This year, the session will consist of two committees, selected from the total of six subsidiaries of the General Assembly:
The United Nations General Assembly First Committee (also known as the Disarmament and International Security Committee or DISEC)
The United Nations General Assembly Third Committee (also known as the Social, Humanitarian and Cultural Committee or SOCHUM)

Being created for advisory purposes, these committees have the role of addressing relevant issues (which will be prepared in advance by the organizers), maintaining a productive discussion and concluding the session with the adoption of one or more resolutions. The topics and study guides will be shared after the selection of delegates will be done.

As representatives of the countries that will be assigned to you, your responsibility will be to document yourself properly and extensively, going beyond the general information that will be provided to you in the study guides. Thus, using this knowledge, you will contribute to lobbying activities, debates, chaired or non-chaired meetings, representing the position and interests of the countries that delegated you. Finally, our expectation is that you will reach a consensus embodied in the resolutions that will be forwarded to the Chairs of your committees.

The ONLINE conference will take place between October 27 — 30, 2021.

Active young people eager to learn and discover new things are invited to apply to the MDMUN 2021! During the conference, delegates will be split into small teams of 10 countries. Each group of delegates will be guided by a mentor with experience in the field.

After the conference, the ambassador delegates of the countries within MDMUN will share their gained experiences and information about the Sustainable Development Goals with young people from their localities. Furthermore, the delegates will be encouraged to open debate and MUN clubs within their schools/youth centers.

Participation criteria:
* young person, active in the school/gymnasium, youth centers, youth councils, NGOs;
* pupil in year 9, 10, 11 or 12;
* available to participate for the whole duration of the online conference on October 27 — 30 (no absence will be accepted);
* good level of understanding and speaking in English;
* internet access, preferably laptop or computer with a microphone and camera on throughout the program;
* eager to learn more about the United Nations, the Sustainable Development Goals, diplomacy, debates, international relations, drafting resolutions;
* confident to carry out follow-up activities within the school/university/youth centers.

We encourage participants from MDMUN 2020 edition to apply as well.
Apply here to be a delegate. EXTENDED DEADLINE: October 21, 2021.

Do you know someone who would like to be a MDMUN2021 counselor? Check here.

Please be INFORMED:
MDMUN objectives:
— Increasing the level of knowledge of the objectives, structure, policies and procedures of the United Nations;
— Raising the capacity of young people in Moldova to research and discuss global issues, to collaborate in order to identify possible solutions;
— Promoting a better understanding of other countries and cultures around the world.
— Enhancing the leadership capacity of young people in Moldova, empowering them to discuss and form solutions to complex global problems with an impact on their local communities;
— Increasing the capacity of Moldovan youth to implement volunteer projects aimed at promoting Sustainable Development goals in their local communities;
— Raising awareness of the need for global equality for female leaders in democratic efforts;
— Raising awareness and understanding of the United Nations Sustainable Development Goals.

The objectives of the UN, according to the UN Charter, are the following:
— to maintain international peace and security;
— to develop friendly relations among nations based on respect for the principle of equal rights and self-determination of peoples;
— to achieve international co-operation in solving international problems of an economic, social, cultural or humanitarian character, and in promoting and encouraging respect for human rights and for fundamental freedoms;
— to be a center for harmonizing the actions of nations in the attainment of these common ends.

The program is carried out by the Creative Development Association, supported by the Joint Fund of the Ministry of Education and Research, the Swiss Cooperation in Moldova and UNFPA Moldova. Partner of the program – United Nations Moldova.

Youth Peace Fest„Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) te invită să participi la „Youth Peace Fest”, un program ce își propune să împuternicească tinerii/tinerele pentru a deveni multiplicatori în promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeri.

Prima etapă a programului este Youth Peace Fest Camp, ce se va desfășura în perioada 21 — 25 septembrie la Chișinău, Centrului European de Educație FIDES.

Youth Peace Fest Camp va cuprinde sesiuni de instruire ce vor capacita cei 20 de participanții cu competențe și resurse educaționale în promovarea consolidării păcii și a transformării conflictelor, precum și pentru a stimula crearea de comunități și înțelegerea reciprocă între acestea. Youth Peace Fest Camp va contribui la consolidarea rolului de multiplicatori al participanților în organizarea activităților în comunitățile din care aceștia vin. Activitățile din localități vor face parte din etapa a doua a proiectului numită Youth Peace Fest in My Community.

Iar la finalul lunii octombrie, evenimentul de încheiere a proiectului va aduce împreună participanții pentru împărtășirea reușitelor, lecții învățate și schimb de experiență. Youth Peace Fest Together va avea loc pe data de 30 octombrie.

Programul se va desfășura în limba română și rusă.

Care sunt cerințele de participare?
-Să ai vârsta între 16-25 ani;
-Să fii din orice regiune din Moldova – încurajăm participarea tinerilor din sate și raioane, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană;
-Să fii parte a unui centru/consiliu de tineret, orgranizație, grup de inițiativă ce se aliniază scopului proiectului;
-Să fii motivat/ă să descoperi mai multe despre pace, drepturile omului și soluționarea conflictelor;
-Să diseminezi aceste cunoștințe și abilități semenilor din comunitatea ta în cadrul a 3 activități;
-Să participi în cadrul tuturor celor 3 etape ale programului.

Preluând experiența europeană în recunoașterea competențelor dezvoltare în context non-formal, în proiect vom avea şi un element inovator care va consta în elaborarea şi aplicarea unui sistem de insigne digitale pentru validarea competențelor și sarcinilor individuale ale participanților/participantelor. Certificatul final va reflecta cunoștințe, abilități și rezultatele acumulate în baza sarcinilor realizate.

Dacă te-am motivat, te invităm să completezi formularul de aplicare până marți, 14 septembrie, ora 23:59!

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
068 990 796 (Ruxanda Tabuncic), adc.moldova@gmail.com

„Youth Peace Fest” este un proiect ce împuternicește tinerii/tinerele pentru a deveni multiplicatori/multiplicatoare în promovarea drepturilor omului, păcii și bunei înțelegeri organizat de „Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) în cooperare cu Departamentul Tineret al Consiliului Europei.

QUIZ online #despreMoldovaA fi cetățean al Republicii Moldova înseamnă a-ți cunoaște originile și istoria neamului tău, a ști și a respecta obiceiurile țării, a redescoperi țara în fiecare zi și a-ți împărtăși cunoștințele cu restul lumii. Asociația pentru Dezvoltare Creativă te invită să-ți multiplici cunoștințele #despreMoldova, în cadrul unui quiz marca „eu aleg Moldova”, ce va avea loc luni, 30 august 2021, ora 11.00, online.

Noi pregătim întrebările — tu fii gata să oferi răspunsuri. Evenimentul oferă posibilitatea de testare a cunoștințelor generale și învățare a unor curiozități noi despre Moldova din domeniul cultură, geografie, istorie și oamenii săi. Întrebările din cadrul quiz-ului online sunt selectate din jocul de societate „Aici e Moldova”, creat în cadrul campaniei sociale eu aleg Moldova, campanie implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Fiecare participant va juca individual, iar cei ce se vor clasa pe primele trei locuri de frunte vor câștiga câte un joc de societate „Aici e Moldova”


Când? Luni, 30 august 2021, ora 11.00;
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de un telefon sau calculator conectat la internet (preferabil un calculator) și un carnet de notițe.

Pentru a avea un loc la QUIZ, asigură-te că te înregistrezi aici. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat pe email. (Asigură-te că îți scrii corect adresa de e-mail).
Întrebările de Quiz vor fi afișate pe platforma Kahoot, detalii despre această platformă vor fi oferite la începutul evenimentului pe Zoom.

Nu uita să dai Going la evenimentul creat pe Facebook și să-l distribui și prietenilor tăi.

P.S. Atenție, întrebare: În satul Corjeuți din raionul Briceni se află replică cărui celebru monument din arhitectura mondială? a) Statuia Libertății b) Sfinxul c) Turnul Eiffel d) Taj Mahal

Quiz-ul #DespreMoldova este organizat în cadrul campaniei sociale „eu aleg Moldova”, implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Acest eveniment este dedicat aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

#ADC #eualegMoldova #despreMoldova #QUIZ #AicieMoldova #MECC

SPERANȚA – Școala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale NistruluiȘcoala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale Nistrului este un proiect destinat tinerelor femei profesioniste care manifestă interes în tematica de lidership și sunt interesate sa-și dezvolte abilitățile de lider și șă avanseze în plan profesional. Obiectivele programului sunt de a antrena participantele în autoevaluare și a-și aprodunda cunoștințe teoretice și abilitățile practice pentru a prelua un rol de conducere în viața politică, socială și economică.

Programul include șapte sesiuni teoretice, traininguri practice și lucru individual. Activitățile se vor desfășura online din septembrie până în decembrie 2021 cu participarea experților naționali și internaționali, reprezentaților instituțiilor guvernamentale și ONG. Participantele vor asista la sesiuni individuale de dezvoltare profesionala și vor primi diplome de absolvire.

Programul este destinat tinerelor de pe ambele maluri ale Nistrului și care au până la 35 de ani. Pentru a aplica este nevoie de a îndeplini fomularul de aplicare, care poate fi gasit aici.

Termenul limită de aplicare este20 august 2021, ora 23.59.

30 participante vor fi selectate de pa ambele maluri ale Nistru și numai aceste persoane vor fi contactate până la 25 august 2021.

SPERANȚA – Școala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale Nistrului este un proiect finanțat de de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA și este implementat de catre două ONG de pe ambele maluri ale Nistrului – Asociația Pentru Politică Externă și Centrul Resonance, în cooperare cu America House de la Chișinău și Tiraspol.

Fii schimbarea în comunitatea ta! Aplică la Wave Week Moldova 2021!Ești TÂNĂR și MOTIVAT să faci o schimbare în comunitatea ta?
Dacă DA, atunci această oportunitate este pentru tine!


„Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) te invită să participi la cea de-a 13-a ediţie a programului „Wave Week Moldova” (WWM 2021). „WWM 2021” reprezintă un program de liderism și voluntariat pentru tineri, care va întruni 100 participanți din întreaga țară. Programul este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret. În cadrul WWM 2021 tinerii au posibilitatea să participe la școala de vară, să-și implementeze propriile proiecte de voluntariat în comunitățile lor, să participe la evenimentul de încheiere din săptămâna tineretului la Chișinău și să-și câștige insigne și certificatul digital.

Prima etapă a programului este școala de vară ONLINE ce se va desfășura în perioada 26 — 31 iulie. Școala de vară îşi va desfăşura activităţile în limba română, după care tinerii vor dezvolta propriile proiecte de voluntariat, atât la nivel local la ei în comunitate, cât și național.

Școala de vară online va cuprinde activități de instruire, sesiuni de discuții și inspirație pe platforma ZOOM, cu utilizarea diverselor aplicații interactive. Agenda activităților pentru perioada 26 — 31 iulie va fi expediată participanților selectați.

Fiecare zi de școală de vară va fi structurată în 3 secțiuni:
10:00-12:00 CORE / sesiuni de instruire
15:00-16:30 Let’s Talk / sesiuni inspiraționale
16:30-17:00 Color Group / sesiuni de debrifare și discuții de grup
De asemenea, echipa WWM 2021 vă vor oferi posibilitatea să participați și la activități creative precum quiz și jocuri de societate serile după ora 19:00.

Totodată, la finele lunii noiembrie, de zilele tineretului, vom organiza evenimentul de încheiere a programului în cadrul căruia delegații WWM 2021 își vor prezenta proiectele de voluntariat, succese și lecțiile învățate pe parcursul programului. În dependență de evoluția situației pandemice vom decide formatul evenimentului de încheiere a programului.

Încurajăm aplicații ale mai multor tineri din aceeași localitate.

Ce câștigi în urma participării la programul WWM 2021?
— Îți dezvolți abilitățile de lider și lucru în echipă;
— Dobândești abilități de comunicare eficientă interpersonală și interculturală, managementul conflictului;
— Acumulezi cunoștințe și experiență în planificarea și implementarea proiectelor de voluntariat;
— Te inspiri din activitatea unor activiști extraordinari din domeniul drepturilor omului, dialogului intercultural, cetățeniei active, participarea și motivarea tinerilor.
— Îți creezi o comunitate mare de prieteni din toată Moldova;
— Vei descoperi diverse metode și aplicații creative în lucrul online;
— Vei purta cu mândrie TRICOUL WWM și vei avea acces la diferite materiale educaționale ce promovează mesaje pozitive!
— Vei obține un certificat de participare într-un sistem online de recunoaștere a competențelor dezvoltate;
— Ai parte de multă, multă inspirație!!!

Care sunt cerințele de participare?
— Să ai vârsta între 14-17 ani;
— Să fii din orice regiune din Moldova – încurajăm participarea tinerilor din sate și raioane, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană;
— Să aplici la program cu colegi din aceeași școală sau localitate;
— Să participi 100% din activitățile online pe durata desfășurării acestora (26 — 31 iulie 2021);
— Să ai conexiune la internet cu cameră și microfon inclus pe parcursul școlii de vară;
— Să fii motivat să implementezi propriul proiect de voluntariat la nivel local și/sau național în perioada august — octombrie 2021;
— Să participi la evenimentul de încheiere a programului, ce va avea loc în luna noiembrie;
— Să fii dornic de a împărtăși experiența acumulată cu colegii/prietenii din comunitate.

Te-ai gândit vreodată cum să fii supererou în localitatea ta?
Click aici pentru a vedea cum e să intri într-o comunitate plină de acțiune și implicare!
Dorești să afli mai multe despre impactul Wave Week Moldova asupra tinerilor?
Urmărește acest video

TERMEN EXTINS DE APLICARE:
COMPLETEAZĂ FORMULARUL ONLINE până duminică, 27 iunie 2021.
Urmărește-ne și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de #WWM2021.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
068 990 796 (Ruxanda Tabuncic)
waveweek.moldova@usalumni.md
www.facebook.com/waveweekmoldova/