Alumni news

Moldova Model United Nations MDMUN 2020 - adevărată școală de diplomațieÎn perioada 24 — 28 noiembrie 2020, tineri din toată țara au participat la conferința Moldova Model United Nations MDMUN 2020, unde au experimentat rolul unor diplomați de rang înalt, ce își reprezintă țara în cadrul celei mai importante structuri internaționale — Organizația Națiunilor Unite.

Programul este realizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

Modelul Națiunilor Unite Moldova este o conferință extracurriculară — simulare a Națiunilor Unite în care tinerii joacă rolul de delegați din diferite țări și încearcă să rezolve problemele lumii reale cu politicile și perspectivele țării lor desemnate. Fiind reprezentanți a 10 țări, cei 40 de tineri din centre de tineret, licee și organizații de tineret, fiind ghidați de 10 facilitatori și echipa de 6 experți/moderatori, au luat parte la dezbateri, studii individuale de caz, documentare pe marginea temelor actuale din geopolitică, protecția mediului, drepturile omului, economie, securitate, societate, cultură ș.a.m.d. În acest an, conferința organizată online în limba engleză a conținut două comitete din cele 6 subsidiare ale Adunării Generale ONU: Primul Comitet — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Neproliferarea nucleară” și al treilea Comitet — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Prevenirea sărăciei și inegalității sociale în timpul pandemiei”.

În cadrul MDMUN 2020, suntem recunoscători domnului Vlad Lupan, ex-ambasador al Moldovei la Organizația Națiunilor Unite pentru acceptarea invitației de a vorbi tinerilor despre experiența personală în cadrul ONU, sistemul și impactul activității Organizației Națiunilor Unite și rolul de ambasador la ONU. Aducem mulțumiri lui Simon Springett, Coordonator Rezident ONU Moldova; Niginei Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova; Ivan Gheorghiu, Secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Lilianei Guțan, șefa Secției ONU și Agenții Specializate, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova; Olgăi Gordila-Bobeico — Ofițer de proiect, Fondul comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova; Marcel Marin — șef Direcția tineret, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru încurajarea și motivarea delegaților MDMUN, cât și sprijinul oferit în promovarea și organizarea MDMUN2020.

Moldova Model United Nations a oferit tinerilor posibilitatea să cunoască mai multe despre problemele globale, obiectivele, structura, politicile și procedurile Organizației Națiunilor Unite și în același timp, contribuind la dezvoltarea abilităților de de comunicare, liderism și dezbateri a acestora. În calitate de reprezentanți ai țărilor ce au fost atribuite tinerilor, aceștia s-au documentat corespunzător, participând la activitățile de lobby, dezbateri, întruniri prezidate sau neprezidate, reprezentând poziția și interesele țării date. Într-un final, în cadrul fiecărui comitet, și ulterior la Adunarea Generală (General Assembly) au fost adoptate cele două rezoluții. Aici poate fi citită rezoluția Comitetului 1 — Dezarmare și Securitate Internațională — (DISEC), pe tema „Neproliferarea nucleară” și rezoluția Comitetului 3 — Social, Cultural și Umanitar (SOCHUM), pe tema „Prevenirea sărăciei și inegalității sociale în timpul pandemiei”.Participanții conferinței au interacționat zilnic cu echipa organizatorică care au ghidat procesul de învățare și participare al delegaților:

Tyler Mathews, Sabin Rufa, Valentin Josanexperți, moderatorii (chairs) MDMUN2020;

Alexandrina Garuța, Ilie Prodan, Camelia Postovan, Valentin Josan, Valeria Covalciuc, Petru Zloi, Loredana Potang, Cristin Sturza, Alina Bîrsan, Andrew Musteatafacilitatori (counselors) pentru fiecare țară participantă la MMDUN2020;

Ruxanda Tabuncic, coordonatoare MDMUN2020; Simona Tabuncic, coordonatoare de comunicare ADC, Mariana Meg Țurcan, director executiv Asociația pentru Dezvoltare Creativă.
Pe parcursul conferinței, delegații ambasadori au acționat în conformitate cu poziția țării ce o reprezentau referitor la temele discutate în comitete, iar cei mai buni au fost premiați/apreciați.

— Best Delegate Award, Comitetul 1 — Octavian Mocreac, delegat ambasador, United States of America
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Vlad Soltan, delegat ambasador, Democratic People’s Republic of Korea
— Honorable Mention Award, Comitetul 1 — Sanda Erhan, delegată ambasadoare, People’s Republic of China
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 1 — Cătălin Donțu, Renata Bordianu, delegați ambasadori, United Kingdom
— Best Delegate Award, Comitetul 3 — Marius Braga, delegat ambasador, People’s Republic of China
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Beatrice Adebayo, delegată ambasadoare, United States of America
— Honorable Mention Award, Comitetul 3 — Bogdan Roșca, delegat ambasador, French Republic
— Best Delegation Peer Award, Comitetul 3 — Marius Braga, delegat ambasador People’s Republic of China
— Best Delegation Award — Alexandru Braga, Ilina Rufa, Paula Focșa, Claudiu Telebea, delegați ambasadori, Russian Federation.

Credem în promovarea unei mai bune înțelegeri între țări și culturilor din întreaga lume, iar programul MDMUN reușește să crească capacitatea de leadership a tinerilor din Moldova, împuternicindu-i să discute și să formeze soluții la probleme globale complexe cu impact asupra comunităților lor locale.

Află mai multe despre program în acest reportaj televizat și pe pagina de Facebook Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Wave Week Moldova 2020 - Spirit și acțiune în regim online și offlineÎn acest an a avut loc cea de-a 12 ediție a programului național de liderism și voluntariat Wave Week Moldova WWM 2020, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din resursele alocate sectorului tineret.

Wave Week Moldova promovează cetățenia activă și participarea tinerilor în viața socială și culturală a țării, accesul la informare și servicii de calitate în educația non-formală. În acest an, în context pandemic și valorificând oportunitățile lumii digitale, școala de vară și ceremonia de încheiere a programului au fost organizate în regim online, iar proiectele și acțiunile de voluntariat în format offline și online.

Școala de vară WWM 2020 a inclus sesiuni de instruire pe teme ce vizează participarea tinerilor, dezvoltarea personală, liderism comunitar, comunicare, activism civic; discuții cu experți din diverse domenii precum politica de tineret, inițiative și structuri neguvernamentale de tineret, drepturile omului, ecologie; sesiuni de reflecții de grup în cadrul cărora tinerii și-au antrenat abilitățile de lideri și lucru în echipă, au reușit să-și dezvolte competențele de planificare și implementare a unui proiect de voluntariat și au fost inspirați și motivați de a face schimbări în comunitățile lor.

După luna august a urmat o adevărată aventură, în care tinerii s-au remarcat ca și catalizatori ai schimbărilor pozitive din comunitățile lor, reușind să creeze 26 de proiecte de voluntariat locale cu impact. Timp de câteva luni, tinerii au surprins prin creativitate, pro-activitate și dorință nemărginită de a transmite valul schimbărilor mai departe!

Geografia proiectelor de voluntariat realizate în 2020 e impresionantă! Oameni din peste 20 de localități au admirat tinerii Wave Week Moldova în acțiune. În cadrul celor 26 de proiecte locale au fost organizate circa 74 de activități, care au implicat 65 de organizații parteneri și peste 1120 beneficiari direcți.Felicitări și BRAVO echipelor We are the change, Folclorist, Fabrica Faptelor Bune (FFB-Soroca), Fii viitorul la tine acasă! Drepturile Omului, Acțiunea ECO „Orașul curat", Ecohere&now, Fii schimbarea, Cunoaște Moldova, Informare Adolescentină, Informed young people, Kick Off, United by books, There is a chance, 7 Wonders, Viridis, Spark Project, Inside My Head, Green planet, green soul, Teddy Bear, Learn Today, Save Tommorow, Cu pași mici spre un viitor mare, Cristina M., Make It Green Again, Tânărul Voluntar, Aged to perfection.

Activitățile proiectelor de voluntariat, precum acțiuni de salubrizare, acțiune de plantare a copacilor, movie nights, acțiuni de sensibilizare și informare, jocuri de societate, Quiz-uri, training-uri/sesiuni informative, postări informative au organizate în parteneriat cu centre de tineret, licee/gimnazii, primării din localități, preturi, portale media, consilii locale ale tinerilor, asociații obștești. Acestea au avut ca scop dezvoltarea activismului tinerilor, dezvoltarea educației non-formale, educarea valorilor ecologice, dezvoltarea spiritului civic, activități de caritate etc.

Pe data de 23 noiembrie 2020 a avut loc ceremonia de încheiere a programului WWM 2020, online, unde tinerii au făcut schimb de experiență și bune practici, au sărbătorit rezultatele atinse prin implementarea proiectelor de voluntariat.În acest an, Asociația pentru Dezvoltare Creativă a creat un sistem de insigne digitale drept instrument de recunoaștere a competențelor dezvoltate și a rezultatelor atinse de participanții programului Wave Week Moldova 2020.Accesând pagina de facebook Wave Week Moldova și Asociația pentru Dezvoltare Creativă, veţi putea găsi fotografii/video-uri de pe parcursul întregului program: şcoala de vară, proiectele implementate de către absolvenţii WWM 2020, ceremonia de încheiere, cât și reflectarea programului în Mass Media.

Testimoniale WWM 2020
„La Wave Week am reușit să mă înțeleg mai bine pe mine, să apreciez tot ce am și să prețuiesc oamenii care mă înconjoară, pentru că fără ei nu aș reuși. Această experiență a întrecut cu mult așteptările mele, pentru că aici am întâlnit oameni care motivează, iar în acele lacrimi de la final s-a văzut puterea și dedicația fiecăruia dintre voi. Am plâns și eu. Vă mulțumesc!” — participantă WWM 2020

„În postura de delegată am reușit să descoper mai multe despre participarea tinerilor la nivel local și național. Dar mai întâi de toate, am definit participarea ca fiind dorința de a te implica pentru a face o schimbare. Am aflat mai multe despre legea cu privire la tineret, activitatea centrelor și consiliilor de tineret din RM. Am avut plăcerea să-mi ascult colegii vorbind despre multiplele lor activități, organizații și experiențe de voluntariat despre care etalau un enorm entuziasm și împlinire, m-au inspirat și făcut să înțeleg că participarea lipsită de dorință proprie nu poate realiza nici-o schimbare.” — participantă WWM 2020

Moldova Model United Nations | Call for counselorsThe Creative Development Association/Asociația pentru Dezvoltare Creativă is recruiting facilitators for the Model United Nations Moldova Conference, MDMUN 2020. If you believe you are well-informed on topics like international politics, geopolitics, the functioning of the United Nations and diplomacy, this is your chance to put this knowledge to work in an ambitious, world-famous type of project.

MDMUN is an extracurricular conference, aimed at educating its participants on the practices and mechanisms of the UN Organisation. This year, the conference will include two committees of the 6 subsidiaries to the General Assembly: 1st Committee- Disarmament and International Security (DISEC) and the 3rd Committee – Social, Cultural and Humanitarian (SOCHUM). These committees have the role of tackling relevant topics (which will be prepared by the organisers), of maintaining a productive, active discussion and of finalising the session by adopting one or more resolutions.

After forming the delegations, each of you will be allocated a certain country. This country will be represented by 4 ambassadors. Your role will be purely advisory, one of „experts” that are available to the delegates in case they need advice on Rules of Procedure, eventual ideas for debating, talking points, negotiating strategies etc. Your mission is to make the process as easy as possible for the delegates, ensuring this through your well-documented assistance on the topic. Nevertheless, final decisions, speeches and the delegates’ activity within the committee sessions will be at the discretion of the participants, which in their turn will be evaluated for presence and participation.

The online conference will take place between November 24-28.
Until then, the CDA and MDMUN team will organise meetings and trainings which will prepare you for the role that you are about to undertake during the conference. These will take place during November 15-25.

Selection criteria:
— Student of a relevant, topic-related degree- International Relations, Law, Political Science etc;
— Experience within Model UN and/or debating will serve as a bonus;
— Interest in discovering more about Model UN, the Sustainable Development Goals, debating;
— Availability for participating throughout the whole programme: training sessions, online conference, mentoring sessions with the delegates;
— Internet access, including access to a laptop or a microphone-integrated computer and with a working, switched on camera throughout the project.

Apply here. Deadline for application: November 13, 2020
The shortlisted applicants will be invited to a short online interview.

Program realizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

Moldova Model United Nations 2020 | Call for delegatesDear active young people, the Creative Development Association/Asociația pentru Dezvoltare Creativă is inviting you to MDMUN 2020! This is a unique chance to experience the role of high-ranking diplomats, representing their country within the most important international structure – the United Nations.

Model United Nations Moldova, known as the MDMUN, is an extracurricular conference whose purpose is educating about the activity of the United Nations. Acting as representatives of a country, international agency or a political or social entity, you will take part in debates, individual case studies, and documentation on current topics in geopolitics, environmental protection, human rights, economy, security, society, culture and many more. This year, the session will consist of two committees, selected from the total of six subsidiaries of the General Assembly: the First Committee – Disarmament and International Security – (DISEC) and the third Committee – Social, Humanitarian & Cultural Issues (SOCHUM). Being created for advisory purposes, these committees have the role of addressing relevant issues (which will be prepared in advance by the organizers), maintaining a productive discussion and concluding the session with the adoption of one or more resolutions.

As representatives of the countries that will be assigned to you, your responsibility will be to document yourself properly and extensively, going beyond the general information that will be provided to you in the study guides. Thus, using this knowledge, you will contribute to lobbying activities, debates, chaired or non-chaired meetings, representing the position and interests of the countries that delegated you. Finally, our expectation is that you will reach a consensus embodied in the resolutions that will be forwarded to the Chairs of your committees.

The ONLINE conference will take place between November 24-28, 2020. Active young people are invited to apply to the program. During the conference, the created teams of delegates will represent a country. The delegates will be guided by a mentor with experience in the field. After the conference, the ambassador delegates of the countries within MDMUN will be encouraged to share their gained experiences and information about the Sustainable Development Goals with young people from their localities, also, they will be more than welcome to open debate and MUN clubs within their Youth Centers/schools.
Participation criteria:
— young person, active in the Youth Center/local school or gymnasium;
— pupil in year 9, 10, 11 or 12;
— available to participate in the online conference on November 24-28;
— good level of understanding and speaking in English;
— internet access, preferably laptop or computer with a microphone and camera on throughout the program (we encourage the Center to provide these facilities to ambassador delegates);
— eager to learn more about the United Nations, the Sustainable Development Goals, diplomacy, debates, international relations, drafting resolutions;
— confident to carry out follow-up activities within the Youth Center and school.

Please be INFORMED:
MDMUN objectives:
— Increasing the level of knowledge of the objectives, structure, policies and procedures of the United Nations;
— Raising the capacity of young people in Moldova to research and discuss global issues, to collaborate in order to identify possible solutions;
— Promoting a better understanding of other countries and cultures around the world.
— Enhancing the leadership capacity of young people in Moldova, empowering them to discuss and form solutions to complex global problems with an impact on their local communities;
— Increasing the capacity of Moldovan youth to implement volunteer projects aimed at promoting Sustainable Development goals in their local communities;
— Raising awareness of the need for global equality for female leaders in democratic efforts;
— Raising awareness and understanding of the United Nations Sustainable Development Goals.

The objectives of the UN, according to the UN Charter, are the following:
— to maintain international peace and security;
— to develop friendly relations among nations based on respect for the principle of equal rights and self-determination of peoples;
— to achieve international co-operation in solving international problems of an economic, social, cultural or humanitarian character, and in promoting and encouraging respect for human rights and for fundamental freedoms;
— to be a center for harmonizing the actions of nations in the attainment of these common ends.

Apply here. Deadline for application: November 14, 2020

Program realizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.

Academia Best4YOUth, pentru voluntarii Centrelor de tineretAsociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC) anunță CONCURSUL de selectare a 25 de voluntari din Centre de tineret pentru a participa la programul Best4YOUth Academy în perioada octombrie-decembrie 2020.

Programul este realizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în cadrul Fondului comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.


Programul include următoarele activități:
— Best4YOUth Academy cu instruiri online în perioada 16-18 octombrie și 23-25 octombrie (instruirile vor avea loc după amiază pe platforma Zoom);
— Best4YOUth în comunitatea mea — activități organizate de voluntari în regiunile lor, octombrie-noiembrie;
— Best4YOUth promo video-uri create de voluntari în cadrul activităților regionale, octombrie-noiembrie;
— Best4YOUth Celebrarea Voluntariatului — Flashmob online la începutul lunii decembrie;
— Best4YOUth Share & Challenge! Eveniment de încheiere al programului.

Best4YOUth va contribui la dezvoltarea imaginii centrelor de tineret, activității cu tinerii și voluntarii din regiune, cât și consolidarea participării și împuternicirea tinerilor voluntari.

BENEFICIILE tinerilor participanți la program:
— Dezvoltarea competențelor de lider și comunicare cu tineri;
— Învățarea unor metode noi și interactive de motivare și activitate cu tinerii din regiune;
— Dezvoltarea abilităților de creare a conținutului vizual de promovare a activității centrelor de tineret — foto, video, bannere etc. cu telefonul propriu sau echipamentul centrului de tineret;
— Promovarea activității de tineret pe rețelele de socializare precum Facebook, Instagram etc.;
— Obținerea unui certificat și insigne de competențe în domeniile programului.

CRITERII de eligibilitate:
— Tineri voluntari activi ai centrelor de tineret cu vârsta de 14-25 ani;
— Disponibilitatea și motivația de a participa la activitățile de instruire și reuniunile din cadrul programului în regim online în perioada octombrie-decembrie 2020;
— Posibilitatea de a folosi telefonul propriu și / sau camera de luat vederi a centrului de tineret pentru elaborarea de conținut vizual.

Pentru participare la CONCURS, Vă rugăm să identificați un tânăr / o tânără voluntar/voluntară (maxim 2 persoane) care va urma întregul șir de activități ale programului și va primi sprijinul cuvenit din partea centrului de tineret.

Formularul este completat de voluntarul delegat de Centrul de tineret împreună cu specialistul de tineret până pe data de 12 octombrie 2020.

Pentru mai multe informații contactați managerul de program,
Mariana Țurcan: adc@usalumni.md / adc.moldova@gmail.com mobil: 069670119.

10 ani de #ADCÎn câteva zile, Asociația pentru Dezvoltare Creativă împlinește 10 ani!
10 ani de creativitate, schimb de bune practici, participare activă și activism civic, coeziune socială, proiecte și campanii sociale cu impact!


Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC) a fost înființată la 17 septembrie 2010. ADC reprezintă și promovează activitatea comunității de absolvenți ai programelor de schimb europene și americane. Credem în diversitate, respectul și înțelegerea reciprocă, responsabilitatea și inițiativa personală în soluționarea problemelor și necesităților societății.

În acești 10 ani am unit o mulțime de oameni în jurul ideilor ce au prins rădăcină în proiecte locale și naționale. Comunitatea absolvenților programelor de schimb europene și americane este una numeroasă ce cuprinde oameni de diferite vârste, profesii și domenii,însă cu scopuri comune de a face Moldova casa cetățenilor mândri de țara lor!

Ne mândrim mult cu membrii și voluntarii activi ai ADC, echipele proiectelor pe care le desfășurăm, comunitatea absolvenților și formatorilor ADC!
Mereu vom fi recunoscători membrii bordului și staff-ului care de-a lungul acestor ani și-au investit timpul, experiența și dedicația în dezvoltarea ADC.

Mulțumim partenerilor și tuturor celor care pe parcursul anilor au susținut și au participat activ în viața ADC. Credem în continuare în puterea cetățenilor de a fi catalizatorii schimbărilor pozitive în comunitățile lor. #PromovezParticipActionez

Pe 17 septembrie, ia cu tine amintirile despre #ADC, un mic obiect de la vreo activitate a asociației și vino cu noi să sărbătorim împreună #10anideADC!

Când? Joi, 17 septembrie, în intervalul de ore 14:00 — 18:00
Unde? Oficiul ADC, str. Varlaam 65, et. 4, of. 413

Înregistrează-te aici
Nu uita să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook

Joi, ne amintim de eu aleg Moldova | Wave Week Moldova | Vezi Moldova Mea | Friendship Force | Bright Ideas @ Work | Odyssey of the Mind | 48 Hour Moldovan Film Challenge | EcoMania | MeWeMoldova | Explorează-ți Vocația | USG Alumni Congress | USG Alumni Picnic | Alumni Regional Training și multe altele

Cu drag,
ADC

Pulsează acțiune!


Ești coordonator/coordonatoare de voluntari și dorești să-ți lărgești cunoștințele în domeniul voluntariatului? Această șansă e pentru tine! Aplică acum la Programul de instruire a coordonatorilor de voluntari „Inițiez! Coordonez! Promovez!”, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret.

Proiectul „Inițiez! Coordonez! Promovez! Program de instruire a coordonatorilor de voluntari” are drept scop capacitarea competențelor a 60 de coordonatori de voluntari în domeniul voluntariatului în perioada septembrie — decembrie 2020.

Proiectul conține 2 cicluri de instruiri, unul în FORMAT FIZIC, OFFLINE, la Vadul lui Vodă (luna octombrie) și unul ONLINE (luna noiembrie), ce cuprind 6 module de informație teoretică și practică, urmate de sarcini individuale și un sistem de mentorat cu schimb de experiență și practici bune. Iar spre final, în luna decembrie, ne vom da întâlnire la un eveniment creativ de networking și schimb de experiență între participanții proiectului și alți invitați cu contribuții la tema „Managementul și promovarea voluntariatului”.

Pentru prima instruire offline, cei 60 de coordonatori de voluntari vor fi divizați în 3 grupuri a câte 20 de persoane, fiecare ciclu de instruire având loc de 3 ori. Instruirea va avea loc la Vadul lui Vodă, pentru fiecare dintre cele 3 grupe, în următoarele perioade:

30 septembrie — 3 octombrie
4 octombrie — 7 octombrie
8 octombrie — 11 octombrie

Prima instruire va cuprinde următoarele module:
Modulul 1 — Domeniile de activitate a voluntariatului
Istoria dezvoltării mișcării de voluntariat; Activitatea ONG-urilor la nivel local, național şi internaţional (în domeniul voluntariatului); Rolul voluntarilor în organizație și societate; Competenţe dezvoltate prin activitatea de voluntariat; Educația nonformală și activitatea de tineret.

Modulul 2 — Managementul activității de voluntariat
Dezvoltarea competențelor coordonatorilor programului de voluntariat; Dezvoltarea programului de voluntariat în organizație; Dezvoltarea regulamentului de activitate a voluntarilor; Motivarea și atragerea voluntarilor în cadrul organizației; Activități de instruire și pregătire a voluntarilor; Elaborarea fișei de post a voluntarului; Responsabilitățile instituției gazdă.

Modulul 3 — Validarea și recunoașterea activității de voluntariat; Cadrul normativ aferent domeniului de voluntaria; Contract de voluntariat; Carnet de voluntariat; Registre; Certificat nominal de voluntariat

Instruirea online de două zile ce va avea loc la începutul lunii noiembrie va cuprinde următoarele module:
Modulul 4 — Managementul activității de voluntariat (după realizarea sarcinilor individuale)
Întărirea competențelor coordonatorilor programului de voluntariat; Prezentarea programului de voluntariat în organizație și a regulamentului de activitate a voluntarilor.

Modulul 5 — Pregătirea documentelor pentru a deveni organizație gazdă a voluntarilor

Eveniment de încheiere a programului — Managementul și promovarea voluntariatului
Modulul 6 — Sesiuni de networking și inspirație

Preluând experiența europeană în recunoașterea competențelor dezvoltare în context non-formal, în proiect vom avea şi un element inovativ care va consta în elaborarea şi aplicarea unui sistem de insigne digitale pentru validarea competențelor și sarcinilor individuale ale coordonatorilor de voluntari. Certificatul final va reflecta cunoștințe, abilități și rezultatele acumulate în baza sarcinilor realizate.

În cadrul acestui proiect, 60 coordonatori de voluntari își vor dezvolta competențele în domeniul managementului de voluntari, cel puțin 30 din instituțiile/organizațiile participante vor avea dosarul pregătit pentru acreditarea (sau re-acreditarea) în calitate de organizație gazdă a activității de voluntariat. Prin sistemul de mentorat din cadrul proiectului, organizațiile/instituțiile participante vor comunica și conlucra în cadrul unei comunităţi (nonformală) de coordonatori de voluntari pentru consolidarea şi promovarea bunelor practici în domeniul voluntariatului.

Condiții de participare:
— Completarea formularului de aplicare până pe 15 septembrie, ora 18:00
— Anexarea în formularul de aplicare a scrisorii de recomandare din partea asociației / instituției pe care o reprezentați, susține candidatura Dvs și vă va oferi susținere în realizarea sarcinilor individuale;
— În cazul selectării, semnarea unui contract-angajament de participare pe perioada întregului program de instruire — training-ul OFFLINE de 3 zile (octombrie), training-ul ONLINE de 2 zile (noiembrie), realizarea sarcinilor individuale, participarea la evenimentul de încheiere (decembrie).
— Acces la internet cu microfon și cameră pentru perioada instruirilor și a mentoratului.

În cadrul programului se acceptă și câte doi reprezentanți de la aceeași asociație.

Te-am inspirat? Ești gata să pulsezi acțiune în cadrul asociației / instituției tale?
COMPLETEAZĂ FORMULARUL ONLINE, iar noi te vom ajuta să devii coordonatorul / coordonatoarea gata de a iniția, coordona și promova voluntariatul!

Data limită de aplicare este 15 septembrie 2020, ora 18:00
Termen extins de înscriere — 20 septembrie 2020, ora 18:00

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
Ruxanda Tabuncic (068990796)
adc@usalumni.md
www.facebook.com/adc.moldova

Proiectul „Inițiez! Coordonez! Promovez! Program de instruire a coordonatorilor de voluntari” este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret.

Fii schimbarea în comunitatea ta! Aplică la Wave Week Moldova 2020!


Ești TÂNĂR și MOTIVAT să faci o schimbare în comunitatea ta?
Dacă DA, atunci această oportunitate este pentru tine!

„Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă” (ADC) te invită să participi la cea de-a 12-a ediţie a programului „Wave Week Moldova” (WWM 2020).
Prima etapă a programului este școala de vară ONLINE ce se va desfășura în perioada 27 iulie – 1 august.

„WWM 2020” reprezintă un program de liderism și voluntariat pentru tineri, care va întruni 100 participanți din întreaga țară. Programul este implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Spark the Wave din SUA și finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Școala de vară ONLINE îşi va desfăşura activităţile în limba română, după care tinerii vor dezvolta propriile proiecte de voluntariat, atât la nivel local la ei în comunitate, cât și național.

Școala de vară online va cuprinde activități de instruire, sesiuni de discuții și inspirație pe platforma ZOOM, cu utilizarea diverselor aplicații interactive. Agenda activităților pentru perioada 27 iulie — 1 august va fi expediată participanților selectați.

Fiecare zi este structurată în 3 secțiuni:

10:00-12:00 CORE
15:00-16:30 Let’s Talk
16:30-17:00 Color Group

De asemenea, echipa WWM 2020 vă vor oferi posibilitatea să participați și la activități creative precum quiz și jocuri de societate serile după ora 19:00.

Participarea la toate activitățile ONLINE și implicarea activă în sarcini și activități de homework, îți vor asigura un loc la training-ul OFFLINE, ce va avea loc la sfârșitul verii — începutul toamnei, în dependență de situația epidemiologică. Totodată, la finele lunii noiembrie vom organiza evenimentul de încheiere a programului în cadrul căruia delegații WWM 2020 își vor prezenta proiectele de voluntariat, succese și lecțiile învățate pe parcursul programului.
Încurajăm aplicații ale mai multor tineri din aceeași localitate.

Ce câștigi în urma participării la programul WWM 2020?

1. Îți dezvolți abilitățile de lider și lucru în echipă;
2. Dobândești abilități de comunicare eficientă interpersonală și interculturală, managementul conflictului;
3. Acumulezi cunoștințe și experiență în planificarea și implementarea proiectelor de voluntariat;
4. Te inspiri din activitatea unor activiști extraordinari din domeniul drepturilor omului, dialogului intercultural, cetățeniei active și motivarea tinerilor.
5. Îți creezi o comunitate mare de prieteni din toată Moldova;
6. Vei descoperi diverse metode și aplicații creative în lucrul online;
7. Vei obține un certificat de participare într-un sistem online de recunoaștere a competențelor dezvoltate;
8. Ai parte de multă, multă inspirație!!!

Care sunt cerințele de participare?

1. Să ai vârsta între 14-17 ani;
2. Să fii din orice regiune din Moldova – încurajăm participarea tinerilor din sate și raioane, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea Transnistreană;
3. Să aplici la program cu colegi din aceeași școală sau localitate;
4. Să participi 100% din activitățile online pe durata desfășurării acestora (27 iulie — 1 august 2020);
5. Să ai conexiune la internet cu cameră și microfon inclus pe parcursul școlii de vară;
6. Să fii motivat să implementezi propriul proiect de voluntariat la nivel local și/sau național în perioada august — octombrie 2020;
7. Să participi la evenimentul de încheiere a programului, ce va avea loc în luna noiembrie;
8. Să fii dornic de a împărtăși experiența acumulată cu colegii/prietenii din comunitate.

COMPLETEAZĂ FORMULARUL ONLINE
Data limită de aplicare este 15 iulie 2020, ora 18:00.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
068 990 796 (Ruxanda Tabuncic)
waveweek.moldova@usalumni.md
www.facebook.com/waveweekmoldova/

Hai la QUIZEști gata să-ți testezi cunoștințele de cultură generală și să afli zeci de lucruri interesante despre lume?
Avem o veste bună! Te provocăm să participi la primul QUIZ online, miercuri, 27 mai, ora 18:00, organizat de echipa Wave Week Moldova, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.


Noi pregătim întrebările — tu fii gata să oferi răspunsuri. Miercuri descoperim cultura, geografia, istoria, filmele lumii și altele. Quiz-ul va avea loc ăn limba română, fiecare participant jucând individual, iar câștigătorul va intra în posesia jocului de societate „Aici e Moldova”, creat în cadrul campaniei sociale „eu aleg Moldova”, campanie implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Când? Miercuri, 27 mai, ora 18.00;
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de un telefon sau calculator conectat la internet (preferabil un calculator sau laptop) și un carnet de notițe.

Pentru a avea un loc la QUIZ, asigură-te că te înregistrezi aici. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat pe email. Întrebările vor fi afișate pe platforma Kahoot, detalii despre această platformă fiind oferite la începutul conferinței Zoom.

Ne vedem/auzim miercuri!

Nu uita să dai Going la evenimentul creat de Facebook și să-l împărtășești cu prietenii tăi.

P.S. Întrebare pentru încălzire: În 1903, ce frați au reușit să construiască primul zbor motorizat dirijat?

Programul național de liderism și voluntariat Wave Week Moldova, ajuns la cea de-a 12 ediție, este implementat de Asociația pentru Dezvoltarea Creativă, cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Studii liceale în UK. Bursele HMCVei fi elev în clasa a 9-a sau a 10-a în toamna anului 2020 și ți-ar plăcea să-ți faci studiile liceale în UK? Ai auzit vreodată de Bursa HMC? Te invităm sâmbătă, 9 mai, ora 17:00, la o discuție între prieteni cu Sabin Rufa, Andreea Belobrov și Valentin Josan, de la care vei afla despre bursele HMC și viața de licean în Regatul Unit al Marii Britanii, în cadrul evenimentului „Studii liceale în UK. Bursele HMC”.

Evenimentul este marca „Bright Ideas @ Work”, iar tinerii sunt membri ai echipei Wave Week Moldova, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Când? Sâmbătă, 9 mai, ora 17.00;
Unde? Zoom & de acasă
Cum? Ai nevoie de conexiune la internet, o cană de ceai cu lapte și un carnet de notițe.

Descoperă împreună cu Sabin, Andreea și Valentin, câștigători ai bursei HMC mai multe despre procesul de aplicare la bursă și despre viața liceală în Regatul Unit al Marii Britanii.

Pentru că locurile sunt limitate, asigură-te că te înregistrezi AICI. Link-ul la conferința pe Zoom va fi expediat pe email.

Pregătește-ți întrebările, buna dispoziție și ne vedem sâmbătă!
Dă Going la evenimentul creat pe Facebook și împărtășește-l cu prietenii tăi.