Alumni news

4459 vizualizări

„WALK THE HISTORY - EMBRACE DIVERSITY!”

Asociația pentru Dezvoltare Creativă are ca prioritate consolidarea comunității absolvenților programelor de schimb ale guvernului SUA, cu scopul de a facilita și încuraja schimbul de experiență și stabilirea parteneriatelor în cadrul comunității. Astfel anual, sunt organizate două evenimente, la care participă peste 300 de alumni: Congresul Absolvenților și Picnicul Absolvenților — eveniment dedicat celebrării Zilei Independeței SUA.

Anul acesta am sărbătorit Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii într-o atmosferă cu totul deosebită, plină de divertismest, diverse activități creative și concursuri, schimb de idei, proiecte și acțiuni motivaționale ale absolvenților programelor Guvernului SUA. Sărbătoarea a avut tematica „WALK THE HISTORY
— EMBRACE DIVERSITY!” (Parcurs istoric — îmbrățișăm diversitatea!) și a presupus un dress code: orice personaj al tuturor timpurilor și istoriei Statelor Unite ale Americii — muzică, teatru, cinema, desene animate, politică, personalități de vază a culturii Americii. Una din cele mai importante sărbători americane a fost petrecută alături de prieteni, colegi şi familie într-o atmosferă caldă, plină de diverse activități, schimb de experiență, gustări şi băuturi proaspete în stil american.

De la eveniment nu au lipsit concursurile energizante sub muzică country, în care s-au prins toți doritorii de a învăța pașii de dans. De asemenea, participanții au putut fi și premiați în cadrul tombolei „Număr norocos”, câștigând sticle de vin sau tricouri ADC.

Asociația pentru Dezvoltare Creativă are ca prioritate consolidarea comunității absolvenților programelor de schimb ale guvernului SUA, cu scopul de a facilita și încuraja schimbul de experiență și stabilirea parteneriatelor în cadrul comunității. Astfel anual, sunt organizate două evenimente, la care participă peste 300 de alumni: Congresul Absolvenților și Picnicul Absolvenților — eveniment dedicat celebrării Zilei Independeței SUA.

Așa precum afirma Excelența Sa Ambasadorul SUA în Moldova, William H. Moser: „My favourite part of Independence Day, before I was in the foreign services,
was the time I spent with my extended family, because it’s really a family holiday in the USA.”, Ziua Independenței SUA este o sărbătoare a familiei. Pentru aceasta, ADC a creat un spațiu confortabil de comunicare și distracție atât pentru pentru adulți, cât și pentru copii.

Copiii și părinții au construit împreună Casa Albă din blocuri de lemn, la stația Edu Joc, au creat colaje din fotografii de revistă la stația Paper Girl și au făcut poze. Distracția a fost îndulcită cu tradiționala vată de zahăr, carrot cake-uri și muffins cu ciocolată. Cei care nu au reușit să se costumeze de acasă, au putut
să-și aplice pe față o mască la stația Face Painting. Tradițiile Americane au fost marcate nu doar prin muzică și mâncare, ci și prin simbolurile din desenele
animate, precum Mickey Mouse sau Donald Duck, imprimate pe photo-wall-ul ADC.

Spre finalul sărbătorii a fost ales cele mai originale costume, printre care și cel al lui Eleanor Roosvelt, Jacklin Kennedy, etc.

Picnicul Absolvenților este un eveniment prin care Asociația pentru Dezvoltare Creativă, împreună cu comunitatea absolvenților ține să mulțumească poporului American pentru suportul acordat pe parcursul tuturor activităților implementate cu și pentru absolvenții programelor de schimb ale Guvernului SUA.

Mai multe poze puteți vizualiza aici.
3274 vizualizări

Au fost uniți prin diversitate pentru a face Schimbarea!

Fii Schimbarea 2014 este un proiect de lidersim și voluntariat care reprezintă versiunea română a programului Wave Week Moldova.
Școala de vară “Fii Schimbarea 2014” s-a desfășurat în perioada 12-17 iulie, la Vadul lui Vodă, în incinta taberei Brăduleț. La program au participat 40 de tineri din întreaga Moldova: Ungheni, Florești, Fălești, Orhei, Bălți, Strășeni, Sângerei, Ștefan Vodă, Șoldănești, Criuleni, Rezina, Călărași, Telenești și Căușeni. Tinerii au venit motivați și dispuși să dezvolte abilități noi.

La ceremonia de deschidere am avut onoare să îl avem în calitate de invitat pe Excelența Sa, William H. Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău. Dumnealui a evidențiat importanța implicării active a tinerilor în comunități și i-a îndemnat să învețe unii de la ceilalți și să se inspire cu idei pentru proiecte, pe care ulterior să le implementeze.

Pe parcursul întregii săptâmăni, participanții au avut diferite sesiuni, unde au învățat despre cum se lucrează în echipă, ce înseamnă să fii un bun lider, cum se iau decizii, ce fel de tipuri de personalități există, cum să se descurce în situații de criză, ce este flexibilitatea și cel mai important – cum să realizeze propriile proiecte de voluntariat. De asemenea, tinerii au avut ocazia să participe la o activitate interesantă și utilă, cu tematica: Diversitate și Toleranță, oferit de directorul executiv ADC, Mariana Țurcan.

Un alt oaspete important, a fost și doamna Kara McDonald, șeful adjunct al misiunii SUA în Republica Moldova, care s-a alăturat participanțior la ora de Limbă engleză și cultură americană. Dumneaei a felcitat tinerii pentru participarea în cadrul școlii de vară și le-a urat succes în realizarea proiectelor.
Pe lângă sesiunile informative, tinerii au avut ocazia să participe la un șir de evenimente interactive, precum Campionatul de volei și fotbal, Music Quest, Movie Quest, World Quest, Karaoke.

Alţi invitaţi au fost Ryan Aiken şi Tamara Ţurcan. Ryan Aiken, colaborator al ambasadei SUA, a vorbit despre dragostea de ţară, patriotism şi dorinţa de a schimba lucrurile spre bine. Tamara Ţurcan — directorul Centrului American de Resurse al Ambasadei SUA a invitat tinerii sa participe activ la evenimentele organizate la centru, cum este cubul de dezbateri în limba engleză, clubul de lectură şi întâlniri cu diverse personalităţi din Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova.

Pentru a pune în practică cele însușite, tinerii au avut sarcina să desfășoare o campanie de informare. S-au mobilizat, au creat grupuri de lucru și în după amiaza zilei de joi, am mers împreună la o tabără din apropiere pentru a informa copii de acolo despre violența în familie. A fost o activitate cu multe zâmbete, jocuri, distracție, dar și o bună lecție pentru participanți. Ei au văzut care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a desfășura un proiect, cum se lucrează în echipă, cum e să fii presat de deadline și de ce trebuie să fii flexibil.
În cele din urmă, tinerii au creat grupuri de interes și am planificat proiectele pe care urmează să le realizeze în comunitățile lor. Astfel, vor fi organizate proiecte din diverse domenii: combaterea traficului de ființe umane, educația pentru sănătate, ecologie, familiile social – vulnerabile, instruirea copiilor care nu știu să scrie și să citească și drepturile omului.

Școala de vară nu ar fi avut loc fără echipa care a depus efort, suflet și energie în pregătirea acesteia. Cei care au avut grijă de participanți, fiind mentorii celor 40 de tineri au fost: Evelina Mocanu, Valeria Grigori, Igor Zaharov, Tatiana Lifciu, Miahela Popov, Victor Corman, Laura Ciocanu, Eugen Volosciuc, Alina Gîlca și voluntarii Corpului Păcii: Romy Solomon, Patty Miller și Tommy Lafferiere. Desigur, am avut susținereai echipei ADC, Mariana Țurcan, Diana Saghin și Viorica Budu ne-au ajutat să realizăm cu succes școala de vară.

Pentru mai multe poze accesați aici sau aici
6943 vizualizări

Fii Schimbarea - programul pentru tinerii lideri

Asociația pentru Dezvoltare Creativă a dat startul școlilor de vară și a început cu lansarea unui program nou de liderism și voluntariat „Fii Schimbarea2014!”. De astăzi, 40 de tineri din toate regiunile Moldovei, dornici de a fi schimbarea în comunitățile lor, de a dobândi calități de lideri și de a implementa propriul proiect de voluntariat, vor beneficia de un program complex de training-uri și workshop-uri planificate de echipa „Fii schimbarea”, formată din voluntari ai ADC și ai Corpului Păcii. În cadrul școlii de vară tinerii vor implementa un proiect de voluntariat comun și își vor planifica proiectele de voluntariat ce vor fi implementate în cadrul comunității din care vin.

Coordonatorul programului, Alina Gîlcă, a ținut să specifice faptul că „Fii Schimbarea 2014!” este varianta în limba română a unui alt program de-al ADC — „Wave Week Moldova”, organizat după aceleași principii. Ceea ce face diferența între acestea două este doar limba de comunicare, rezultatul final însă va contribui la bunăstarea comunităților în care trăiesc prin proiectele pe care le vor organiza după terminarea școlii de vară.

Directorul executiv ADC, Mariana Țurcan, a încurajat tinerii să se implice activ în tot ceea ce fac: „Precum nu poți dormi cu un țânțar în cameră, fiți și voi ca niște țânțărași în comunitatea voastră și faceți schimbarea la nivel local care de fapt influențează mult la nivel național și global”.
Oaspetele de onoare la deschiderea programului a fost Excelența sa Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, William H. Moser, însoțit de colaboratorul ambasadei, Ryan Aiken și directorul Centrului American de Resurse ARC, Tamara Țurcan.

Ambasadorul Moser a vorbit tinerilor despre valorile americane, și anume voluntariatul și participarea activă a cetățenilor în îmbunătățirea comunităților lor, și că în orice situație trebuie să ne întrebăm ce putem noi face pentru țară, și nu invers. Ryan Aiken a împărtășit tinerilor ce înseamnă dragostea de țară, importanța învățării, schimbului de experiență, dezvoltării de abilități și activismului civic.

Le urăm participanților zile calde cu multă inspirație de învățare și schimb de practici bune.

„Fii Schimbarea ” este afiliat cu Spark the Wave și organizat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă www.usalumni.md și STW SUA www.sparkthewave.org.

Mai multe poze puteți să le vizualizați AICI
2292 vizualizări

Happy Birthday USA!!!

238 YEARS OF INDEPENDENCE and GLORY!!! CDA is honored to congratulate the American Nation with the 4th of July Celebration! We are proud to be alumni!!!
16816 vizualizări

hARMoNy – ARMeNia

“How do you feel about it?” is the question most asked during the training on personal development that took place in Dilijan, which is one of the most important resorts of Armenia. Evelina Mocanu (CDA), Diana Gorita (AEJ) and Mihai Clapaniuc (UGRAD ’12) were amongst the participants representing CDA.
During this week we had supportive, welcoming and qualified trainers (Hranush Shahnazaryan – Armenia, Diego Marin – Spain, Agnieszka Szczepanik — Poland) that not only were supporting us but also helped us understand that time and patience is neede for each of us to be able to undestand the real emotions lying inside.

We’ve been living and interacting with people from different countries as Spain, Italy, Latvia, The Netherlands, Armenia, Georgia, Belarus, Ukraine and Portugal with whom we shared our feelings, emotions, happiness and sorrow. Due to the energy of the exercises it didn’t take much time for us to get really close to each other. Throughout the week, we also had personal “buddies” assigned to us. The aim was to learn how to empathically listen to each other, give advices that would help us overstep fears, gain courage and how to face them.

An exercise that looks easy at first, but emotionally challenging at the same is named, the car washing. All of the participants arranged in 2 parallel lines, facing each other have to “wash away” the negative build-up of other person. Having emotional songs on the background, with no talking, each member touches the person walking slowly through the lines. It takes courage to be able to open yourself so much, so as to be able to accept others to be so close and part of you. The exercise left many with unique new feelings, tears and what can be described as a deep emotional state.
Evelina: „To me this training was unusual from any other I have been to because we saw no flag, people were not clinging to nationalities they come from as part of their identity, it was all about our emotions, as we came to know later – universal emotions.”

Mihai: „When I read and learn about personal development, which is an important aspect in the formations process of someone’s personality, the topic of emotions is usually left aside. Besides time management, team-work abilities, leadership skills there is need to talk about understanding own or someone else’s emotions. This training helped me to start paying attention to feelings I have in different life situations. Something useful and practical I come home after this training is to slow down and ask myself how I feel about this or that.”
In the end, saying goodbye seemed to be hard, as if it we were separating from a good part of us. After all the moments spent in Dilijan, surely all the participants will pay closer attention to the role of emotions in their life. Also, certainly more and more often, we will ask ourselves: „How do we feel about it?”

Mihai Clapaniuc & Evelina Mocanu


7408 vizualizări

Wave Week Moldova și Fii Schimbarea!

Wave Week Moldova și Fii Schimbarea!
Wave Week Moldova este mai mult decât un program de liderism şi voluntariat. La cele 5 ediţii anterioare au participat 200 de tineri motivaţi să facă o schimbare şi să contribuie la dezvoltarea societăţii, au fost organizate 20 de proiecte de voluntariat, de care au beneficiat aproximativ 1500 de personae, am împărţit zâmbete şi bucurie.

În vare anului 2014, Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă organizează cea de-a şasea ediţie Wave Week Moldova, iar şcoala de vară se va desfăşura în perioada 11-16 august, la Vadul lui Vodă, în incinta taberei Brăduleţ. Suntem recunoscători finanţatorilor programului, instituţia care ne sprijină al 3-lea an consecutiv şi datorită cărora asigurăm buna desfăşurare a proiectului este Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova. De asemenea, beneficiem de sprijin din partea organizaţiei Spark the Wave din Statele Unite ale Americii, care pe lângă resursele financiare, oferă şi o bursă de participare la programul din SUA unui membru al echipei organizatorice şi împărtăşesc din experienţele lor, acumulate de mai bine de 15 ani în organizarea Wave Week.

Anul acesta, feeria acestui program se dublează. Ne-am propus să organizăm Wave Week Moldova în limba română, doar pentru tinerii din regiunile rurale. Prin multă muncă, aplicări la granturi, colectări de fonduri, am reușit – Fii Schimbare 2014, va avea loc în perioada 7-12 iulie la Vadul lui Vodă. 40 de participanți din Bălți, Ungheni, Sângerei, Ștefen Vodă, Fălești, Criuleni, Călărași, Rezina, Cimișlia, Orhei și Căușeni vor avea ocazia să dezvolte capacităţi de lider și lucru în echipă, să dobândească abilităţi de comunicare eficientă, planificare și implementare proiectelor de voluntariat, evaluarea obiectivă, soluționarea pașnică a conflictelor și promovarea diversității și să acumuleze experienţă pentru a realiza propriile proiecte de voluntariat.

Pentru a simţi cu adevărat ce presupune acest program, trebuie să treci prin toate etapele: şcoala de vară, implementarea proiectului de voluntariat şi împărtăşirea bunelor practici în cadrul ceremoniei de închidere. I-am rugat pe câţiva dintre absolvenţii WWM şi actualii membri ai echipei organizatorice, să continue fraza: Pentru mine Wave Week Moldova înseamnă… Iată şi răspunsurile lor:

Pentru mine Wave Week Moldova înseamnă experiența de la care încep schimbările și dorințele mari (Victoria Ulinici).
… scăparea din zona de confort pe care o căutam cu nerabdare, şansa de a îmi expune opinia şi ideile şi de a le materializa în nişte fapte caritabile demne de laudă! (Eugen Volosciuc)
…Schimbare, Progres, Atitudine, Distracţie, Prieteni. (Vlad Şeremet)
….Încredere! — încredere în echipă și în forțele proprii (Eva Mocanu )
….Energie, oameni frumoşi la suflet şi chip şi o experienţă ce ne defineşte ca personalitate. (Lera Grigori)
….Entuziasm, dorință, oportunitate, viața şi pur şi simplu...TOTUL! (George Ţurcan)
….O nouă etapă a vieţii plină cu experienţe de neuitat (Victor Corman)
….Amintiri frumoase şi lectii de viaţă bine învăţate (Laura Vasilov)

Vedeți poze de la Wave Week Moldova 2013

Cu siguranță acest program schimbă destine, motivează tinerii să facă o schimbare și să contribuie activ la bunăstarea comunității de unde vin. Împreună – putem face lumea mai bună!!!

Alina Gîlcă,
Coordonator Wave Week Moldova și Fii Schimbarea!


2590 vizualizări

Odyssey of the Mind 2014

„Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute și a le asambla în moduri unice.” Jacque FrescoCreativitatea este baza programului Odyssey of Mind (Odiseea Cugetului ) care există de mai mult de 25 de ani și se implementează și în Republica Moldova. An de an, acest program implică mii de copii de diferite vârste, în rezolvarea problemelor într-un mod creativ și prezentarea acestora la nivel național și internațional. Prin creativitate, precum și prin rezolvarea problemelor utilizând imaginația, copiii învață abilități care le va oferi capacitatea de a rezolva probleme mari și mici pe durata întregii vieți. Elevii învață cum să identifice provocări și să gândească în mod creativ pentru a rezolva aceste probleme. Ei sunt liberi să-și exprime ideile și sugestiile lor, fără teama de a fi criticați.

Odiseea Cugetului elimină frica și critica, iar copiilor timizi li se oferă posibilitatea de a se deschide și exprima. Copii învață să lucreze în echipă. În fiecare an, cinci probleme noi, diferite, sunt prezentate echipelor pentru a fi soluționate. Timp de câteva săptămâni și luni aceste probleme de termen lung sunt rezolvate. Unele sunt de natură tehnică, în timp ce altele sunt artistice.

Echipele sunt invitate să participe la concursul de nivel național și să prezinte soluția lor cu alte echipe. La concurs, echipele trec prin proba «spontană». Combinația de a rezolva problema de termen lung, stil, și spontană dezvoltă în copii simțul de încredere capacitatea de a lucra fără limite, dar în același timp respectând unele reguli ale programului Odiseea Cugetului.
În fiecare an este selectată o țară unde se desfășoară Festivalul European Odiseea Cugetului. În 2014, în perioada 24-29 aprilie festivalul European s-a organizat în Slovacia. Moldova a fost reprezentată de 5 echipe din diferite regiuni ale țării: 2 din Ungheni, 1 Anenii Noi, 1 Mereni, 1 Sălcuța. Aceste 5 echipe au fost selectate în urma scorului acumulat la competiția națională care s-a desfășurat pe 1 februarie 2014, în municipiul Chișinău.

Echipa Scangia s-a întors cu locul unu obținut la problema mixtă pregătită împreună cu echipele din Polonia și India. Este o mare victorie pentru Moldova.
Pe parcursul Euro Festivalului din Slovacia, a fost semnată Declarația Asociațiilor Europene „Odiseea Cugetului” de către reprezentanții a 11 țări și din Oficiul Central din SUA cu scopul susținerii desfășurării festivalului European într-o atmosferă pașnică și sigură pentru toți, planificat în 2015 în orașul Chelyabinsk, Rusia.

Declaration of Odyssey of the Mind Associations in Europe


Odyssey of the Mind is an international competition where students of all ages learn to solve problems creatively, work together in a team and are able to meet friends from all over the world.
Odyssey of the Mind Eurofests are a vivid example of peaceful international cooperation and exchange between students.
Since 1993, European Associations have organized annual Eurofests for Odyssey of the Mind teams from Europe and other parts of the world. Those festivals always demonstrate that kids and young people, while having different cultural backgrounds, can cooperate and be creative together. In addition to performing their long-term problem solutions prepared at home, three teams from different countries are combined always to an international mixed team, solving a mixed problem given to them at the beginning of the festival. The presentations of the solutions take place on the last day of the festival. At additional evening events, they get to learn about other cultures and represent their own. All of the participants worldwide have created an amazingly special and peaceful atmosphere together no matter where Eurofest is held.
The 2015 Eurofest is planned to take place in Chelyabinsk, Russia. We, the representatives of 11 participating countries of Eurofest 2014 and the International Headquarters in the USA, are worried that our political leaders do not exhibit the same attitude as we and our participants do.
We call on our leaders to solve existing problems creatively, as a team and – first and foremost – peacefully. We would like our participants to gather in Chelyabinsk in a safe atmosphere and in times of peace.
Liptovsky Mikulas/Slovakia, April 28, 2014
– Larisa Matveeva and Natalia Skvortsova – Marina Panasenko
For Odyssey of the Mind Russia For Odyssey of the Mind Ukraine
– Wojtek Radziwilowicz – Stefan Hübner
For Odyssey of the Mind Poland For Odyssey of the Mind Germany
– Erika Sokolova – Tatiana Kuzei
For Odyssey of the Mind Slovakia For Odyssey of the Mind Belarus
– Lyubov Belyayeva – Marcia Banks
For Odyssey of the Mind Kazakhstan For Odyssey of the Mind Switzerland
– Violeta Cernei – Andrei Tutueanu
For Odyssey of the Mind Moldova For Odyssey of the Mind Romania
– Prebhat Sachdeva – Roy Stallworth (International Travel Ambassador)
For Odyssey of the Mind India For Odyssey of the Mind Worldwide

2409 vizualizări
1

Impresii de la Odyssey of the Mind 2014

Echipa: Moustaches

Culiuc Tinka: „Pentru mine, Eurofestul a fost mai mult decât o simplă experiență, cu siguranță a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea. Am cunoscut oameni frumosi, creativi și foarte deschiși, ceea ce m-a făcut să mă simt foarte liberă. Odyssey of the Mind este cea mai plăcută perioada a adolescentei mele, locul unde mă simt ca într-o familie. OM mi-a dezvoltat spiritul de echipă, m-a învățat că situațiile dificile din viață nu sânt decât treptele spre a vedea un orizont mai colorat. Activând în cadrul programului am înțeles că oricând este posibil să faci lucruri fenomenale.’’

Budeanu Maxim: ‘’ Am realizat că Eurofestul este o activitate plină de energie pozitivă pe care o primești de la fiecare participant. Sunt mândru că am avut parte de așa experiență și am învățat să fiu mai activ, interactiv și social.’’

Botezatu Daniela: ‘’ Datorită Programului Am început să văd lumea printr-un alt punct de vedere, unul mai creativ, mai frumos și mai liber. Eurofestul din acest îmi va rămâne în memorie mereu, nu doar pentru că a fost primul, ci și pentru faptul că m-a încărcat cu o energie pozitivă pentru mult timp. Datorită acestui festival am întâlnit o mulțime de persoane noi, fiecare speciali în felul său și fiecare emănând bucurie și plăcere. OM m-a făcut să realizez că pentru orice problemă este și o soluție. OM este o familie în care este bine venit oricine dorește."

Sanduleac Olivia: ‘’Odyssey of the Mind, experienţa ce trebuie trăită de orice persoană creativă. Chiar dacă sunt parte a acestui concurs de 2 ani, mă pot declara Omer doar după Eurofestul din acest an, primul pentru echipa Moustaches și cu siguranță nu ultimul. Sunt mândră ca am înțeles cu adevarat ce înseamnă acest concurs și am realizat cât de mult însemnă pentru mine. Acest Eurofest a fost special, deoarece am fost înconjurată de oameni frumoși, optimiști, plini de viață și am simțit cu adevărat spiritul OM. Special thanks to our coaches Mrs. Irina & Mr. Ion Bucuci and our country representatives Violeta Cernei and Nicu Gaibu for taking care of us. And I`ll always remember the following words: Odyssey of the Mind is in the air, in my heart and everywhere! Moldova loves Odyssey of the Mind! ‘’

Bulancea Cristina: ‘’ Odiseea Cugetului mi-a schimbat viața din toate puntele de vedere. Percep lumea într-un mod mai creativ, mai frumos și încă odată mi-am dat seama că lucrul în echipă este foarte important, după cum spune și zicala:,,Unde-i unu nu-i putere, unde-s doi puterea crește". Eurofestul de anul acesta a fost o experiență de neuitat. Echipele cu care am colaborat au fost foarte prietenoase și creative, astfel, fiindu-ne ușor să facem lucruri frumoase.’’

Biciuev Irina: ‘’ Pentru mine Odyssey of the Mind a devenit o parte din viață.Toate momentele petrecute împreună ne-a format o familie. Doi ani la rând am muncit pentru a ajunge la un nivel mai mare. Anul acesta marea dorință s-a împlinit. Cinci zile pline amintiri și momente frumoase. Dacă cineva m-ar întreba, să întoarcă timpul înapoi, la ce moment m-aș întoarce? Desigur aș zice că m-aș întoarce cu câteva luni în urmă pentru a trăi încă o data acele zile. Oameni noi, încercări noi, țări diferite și toate acestea s-au intersectat într-un punct — Slovakia Odyssey of the mind.’’

Odyssey of the Mind 2014: următorul pas - EuroFest

Sâmbătă, 1 februarie, a avut loc Competiția Națională „Odyssey of the Mind 2014”. 13 echipe au concurat pentru dreptul de a reprezenta Republica Moldova în cadrul Festivalului European de Odyssey of the Mind ce va avea loc în Slovacia în perioada 24- 29 aprilie.
Au fost selectate 5 echipe pentru participarea la Festivalul European de Odyssey of the Mind:
Royal Jokers- «Meșterul Manole» Sălcuța, Causeni
SCANGIA- «Vasile Alecsandri» Ungheni
Moustaches- «Vasile Alecsandri» Ungheni
Black Cats Junior- «Mihai Eminescu» Anenii- Noi
Water Hunters- «Emil Nicula» Mereni, Anenii- Noi

Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă (ADC) organizează pentru al patrulea an consecutiv Competiţia Naţională Odyssey of the Mind şi sprijină participarea echipelor câştigătoare la Festivalului European de Odyssey of the Mind.
Odyssey of the MInd este un program internaţional de creativitate pentru copii şi adolescenţi din clasele primare până în clasele de liceu. Acest program pune accentul pe soluţionarea creativă a unor probleme diverse, de la cele mecanice până la prezentările teatralizate de interpretări proprii ale operelor literare clasice.
Mai multe imagini puteți vedea aici.

Competiția Națională Odyssey of the Mind 2014

Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă vă invită la Competiția Națională Odyssey of the Mind 2014, sâmbătă, 1 februarie, ora 10.30 Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” Chișinău.
Odyssey of the MInd este un program internaţional de creativitate pentru copii şi adolescenţi din clasele primare până în clasele de liceu. Acest program pune accentul pe soluţionarea creativă a unor probleme diverse, de la cele mecanice până la prezentările teatralizate de interpretări proprii ale operelor literare clasice.
În acest an 13 echipe vor concura pentru dreptul de a reprezenta Moldova la Festivalul European Odyssey of the Mind ce va avea loc în aprilie, în Slovacia.
Problema 1 de anul acesta este una tehnică și se numește “Școala de șoferi”. Echipele trebuie să proiecteze și să construiască o mașinuță care parcurge un traseu în cadrul unui test de carnet, folosindu-se de un GPS ce vorbește cu șoferul.
Cui nu-i place o casă bântuită? Problema 2 de anul acesta include o piesă cu efecte speciale, unde decorul trebuie sa fie în “pop-up-style” — o căsuţă ce încearcă să arate ca o casă bântuită, dar nu-i prea reușește.
Cînd eram mici, voiam sa fim prinți și prințese. Problema 3 de la Odyssey of the Mind din acest an ne lasă să ne jucăm “de-a regatul”. Problema se numește “Așa se domnește!” și implică rearea unui regat imaginar, unde regele emite un decret care schimbă comportamentul de zi cu zi al oamenilor în ceva de-a dreptul bizar!
Problema 4 este o problemă care rămîne la fel an de an, însă suferă mici modificări – este vorba de structurile de lemn de balsa care trebuie să aibă o dimensiune mică (o palmă înălțime) și să fie foarte ușoare, dar în același timp să susțină cât mai multe kilograme. În acest an, structura trebuie să fie construită din bucăți care se așează una peste cealaltă, formînd construcția finală, singurele materiale pe care echipele le pot folosi fiind lipiciul și lemnul de balsa!
Nu în ultimul rînd, Problema 5 se anunță a fi una amuzantă – “Nu cred până nu văd”. O comunitate de oameni se crede amenințată de un loc pe care nu l-au vizitat niciodată. Câțiva curioși locatari sunt aleși să cerceteze locul misterios pentru a descoperi că este, de fapt, inofensiv. Pe tot parcursul aventurii echipele trebuie să-și imagineze provocări cât mai amuzante și să compună o poezie!
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la odyssey.moldova@gmail.com sau adc@usalumni.md