Alumni news

2263 vizualizări
1

Festivalul Republican pentru copii orfani, ediţia XXI

În perioada 4-6 mai 2011, în satul Veveriţa din raionul Ungheni, a derulat cea de-a XXI- a ediţie a Festivalului Republican pentru copii orfani, care a întrunit 90 de copii din 15 instituții din Moldova și Ucraina. Principalul organizator al festivalului este Fondul de Caritate pentru Copii „Clipa Siderală”.

În una din zilele festivalului, anume pe 5 mai, programul a avut ca scop schimbarea caracterului festivalului de la cel competiţional-sportiv la unul de dezvoltare a legăturilor de prietenie şi colaborare între copii din diferite localităţi, de clădire a echipelor intercomunitare şi pregătire pentru o viaţă socială. Totodată programul a fost legat de natura din jur pentru dezvolta o atitudine grijulie faţă de ea.Participanţilor la festival li s-a arătat un model de interacţiune socială modernă,activând în echipe formate din copii din amebele țări. Pe parcursul programului participanţii au fost ghidaţi de către profesioniști în explorarea sinelui, în dezvoltarea propriilor resurse, crearea legăturilor cu membrii echipei, angajarea în efortul comun și dezvoltarea spiritului civic.


Copiii se declară mulțumiți: „Am obosit tare, dar a fost o zi deosebită, extrem de utilă, am făcut cunoştinţă între noi, am înţeles sensul colaborării şi unirii forţelor. Ne simţim uniţi şi cu legături în afara instituţiilor din care am venit.”

Ponderea programului militar al Ministerului Apărării a fost redusă cu 75%, fiind înlocuită cu lucruri ce ţin de creşterea unor spirite sociabile şi active
Responsabil de program a fost Centrul Educaţional „Outdoor Leadership Center” (OLC – www.olc-training.com ), condus de absolventul programului ‚Muskie’ (1992-1994) Leonid Roşca. Echipa din 20 de persoane a depus efortul în bază de voluntariat.
Proiectul a fost finanțat prin intermediul programului de granturi mici al ambasadei SUA. Grantul susţine trei componente principale:

Mărirea nivelului profesional a voluntarilor implicaţi prin finanţarea instruirii în prim ajutor medical în condiţii de teren.
Protecţia participanţilor şi voluntarilor de condiţii nefavorabile în caz de ploaie;
Crearea memoriilor vizuale despre eveniment şi locul petrecerii lui, care în acelaşi timp este şi locul presupus pentru crearea unui centru de instruire şi reabilitare a tinerilor orfani.


Istorii de succes ale Centrului Regional „Contact - Cahul”

În luna decembrie 2007 împreună cu grupul de voluntari de la Centrul Regional CONTACT-Cahul am desfășurat campania „Un dar pentru o viață". Tradiția populară -colindul de Crăciuciun — a fost o activitate care a mobilizat peste 20 voluntari. Cu grupul de voluntari am învățat colinde, urări de Anul Nou, am compus felicitări pentru partenerii ADC, iar pe 25 decembrie 2007 am plecat cu colindul. Pe parcursul acestei zile voluntarii au colectat 2000 lei (circa 175 USD).
La ședința voluntarilor s-a decis ca acești bani vor fi donați unor persoane care au nevoie de ei. Este vorba despre Budan Mariana, de 14 ani șii Boghean Alexia-Lia de 1 an din orașul Cahul, care au nevoie de bani pentru intervenții chirurgicale serioase. De asemenea, în ziua cînd am mers cu colindul am sensibilizat și alte organizații și persoane să facă fericite aceste două fetițe aflate în nevoie. Grupul nostru de voluntari numit ProMisiuneVoluntariat promovează conceptul de caritate și filantropie, având ca motto următoarele afirmații:
— Nu aștepta un zâmbet ca să fii bun!
— Nu aștepta să fii iubit ca să iubești!
— Nu aștepta să ai mult ca sădai puțin!
În ultima perioadă de timp au fost planificate șii desfășurate multe acțiuni de voluntariat caracterizate printr-un impact social major. La data de 8 decembrie 2007 voluntarii de la CONTACT-Cahul au participat la Festivalul Voluntarilor-2007, eveniment organizat anual de către Serviciul pentru Pace (SPP), Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), „Tinerii pentru dreptul la viață" (TDV), Corpul Păcii SUA în Moldova, Asociația „Prietenii copiilor" și Organizația pentru Dezvoltare Internațională „World Wide Aid & Cooperation", în colaborare cu Ministerul Educației și Tineretului și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău. Centrul Regional CONTACT-Cahul a fost nominalizat ca Cel mai activ ONG care promovează voluntariatul în Republica Moldova. Diploma de merit și premiul bănesc au fost oferite voluntarilor CONTACT-Cahul de către Marian Lupu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Consider experiența căpătată în SUA una dintre cele mai prețioase și valoroase în acest domeniu și continuă să implementeze cele învățate.

Silvia Strelciuc, director executiv CRAION CONTACT-Cahul