Alumni news

1654 vizualizări

Become an Angel for the USG Alumni Congress-Volunteer Now!

Asociatia pentru Dezvoltare Creativă te invită să fii voluntar la cel de-al XVI-lea CONGRES al ABSOLVENȚILOR programelor de schimb ale Guvernului SUA „Oameni și Comunități”, ce va avea loc pe 8 decembrie 2018, ora 9:30-14:00, Summit Events!

De ce vei beneficia fiind în calitate de Angel (voluntar):


— Vei fi prezent la un eveniment special despre Oameni și Comunități;
— Vei interacționa cu persoane noi;
— Vei face cunoștință cu programele de schimb ale Guvernului SUA;
— Îți vei dezvolta abilitățile de comunicare;
— Vei avea parte de multă dispoziție la maxim;
— Vei fi o parte a echipei ADC!

Tot ce trebuie să faci este sa completezi FORMULARUL
Aplicațiile sunt deschise până pe 5 decembrie, ora 18:00.
1648 vizualizări

NOMINALIZAȚI: Cel Mai Bun Absolvent al Anului 2018

Absolvenții programelor de schimb ale Guvernului SUA sunt invitați să propună o candidatură pentru „Cel Mai Bun Absolvent al Anului 2018”, pentru că bunele practici merită a fi apreciate și multiplicate!

Profilurile candidaților – pozele și scurta descriere pe care o dați în formular, vor fi postate pe pagina de Facebook ai Asociației pentru Dezvoltare Creativă www.facebook.com/adc.moldova/ și pe pagina web, www.usalumni.md, astfel asigurându-se transparența procesului de selecție.

Completați acest formular: bit.ly/2DZZmiz
Data limită pentru nominalizări: 3 decembrie 2018.

Pe lângă aprecierile absolvenților, și conform” Regulamentului celui mai bun absolvent al anului”, candidații vor fi evaluați de o comisie specială, formată din reprezentanți ai Ambasadei SUA și ai Asociației pentru Dezvoltare Creativă.

Premierea va avea loc în ziua celui de-al XVI-lea Congres al Absolvenților, 8 decembrie 2018.

Vă mulțumim și ne vedem la Congres!
1465 vizualizări

Conferința Motivațională OAMENI ȘI COMUNITĂȚI: Aceasta este Moldova mea!

Cât de multă putere avem atunci când avem mai multă comunicare și colaborare? Oamenii se unesc în jurul unor idei și cauze sociale pe care merită să le cunoaștem. Ce ne leagă și cum creăm noi, oamenii, aceste comunități? La 16 noiembrie, zeci de ambasadori ai campaniei „eu aleg Moldova” s-au întâlnit pentru a împărtăși experiențe, întâmplări și emoții despre cât de mult își iubesc țara și cât de mândri sunt pentru că pot motiva alți tineri din localități să Aleagă Moldova!

După multe îmbrățișări și salutări călduroase, ambasadorii Valentina Ciolan și Crinu Mărcuța au dat culoare conferinței și au organizat toate discursurile și prezentările în cel mai reușit mod. Bravo pentru abilitățile de prezentare și moderare.

Mariana Țurcan, coordonatoarea campaniei sociale „eu aleg Moldova”, a dat startul evenimentului povestind despre reușitele și rezultatele campaniei. Cu mândrie spunem că activitățile ambasadorilor campaniei au ajuns la peste 5000 de tineri, iar activitățile de quiz, șezători de idei, instruiri și conferințe au cuprins mai bine de 6000 de participanți.

Conferința motivațională a servit drept platformă de împărtășire a unor experiențe personale, de promovare a mesajelor pozitive și chemare la acțiune. Toți participanții au fost ochi și urechi la cele povestite de spicheri: oameni care depun o particică de suflet în tot ce fac în diferite comunități, proiecte, inițiative – toate pentru promovarea țării noastre.

Ambasadorii „eu aleg Moldova” în acțiune!

Mai întâi de toate, fiind activi nu numai în cadrul campaniei sociale „eu aleg Moldova”, ci și în consilii ale elevilor, ONG-uri și inițiative de tineret, câțiva ambasadori au relatat despre activitățile educaționale și de voluntariat organizate de ei în regiuni, prin ce au inspirat semenii lor și lecțiile învățate. Ne-am convins că avem cu cine ne mândri în Moldova. Bravo Alexandrina Garuța, Dumitru Stoica, Nina Țurcanu, Alexandra Beșiga și Eduard Ceban!

Exemple demne de urmat!

Moldova începe de la oameni! Ce ne determină să credem în propriile forțe și cum creăm comunități? De la ceea ce este în comun mai multor ființe sau lucruri, ori că au interese, credințe sau norme de viață comune, până la totalitatea locuitorilor unei țări, ai unei localități și bunurile pe care le administrează în comun.

Participanții conferinței motivaționale au fost față-în-față cu oameni ce au povestit despre pasiunile, reușite, provocări și experiența lor.

Alexandru Lebedev ne fascinează demult cu activitatea platformei diez.md, iar în cadrul conferinței a îndemnat tinerii să se implice cât mai mult în acțiuni sociale. Vorbind despre societate, Marcel Spătaru și Vera Țurcanu-Spatari, fondatorii Erudit Cafe și autorii jocului de societate „Aici e Moldova” produs în cadrul campaniei „eu aleg Moldova”, au împărtășit cum o pasiune pusă în acțiune poate crea ceva nou! Virgiliu Mărgineanu ne-a convins că în Moldova se filmează documentare foarte bune, care merită toată admirația noastră. Cel care a vorbit despre cum să ajungi acolo unde îți dorești și care sunt cele mai frumoase valori care te motivează să mergi înainte mereu a fost Maxim Melinti. Iar Lucia Aprodu a vorbit despre situația mass-media din Moldova și cum să dezvoltăm gândirea critică. Vik Mocanu, cu multă căldură și plină de emoții a împărtășit ceea ce face în cadrul campaniei „eu aleg Moldova” și pentru ce noi, oamenii, trebuie să fim recunoscători în viață.

„eu aleg Moldova” – frumos și gustos!

Momentul culminant a fost tortul gigant marca #eualegMoldova care a unit toți participanții la o cafea, discuții de suflet și multe amintiri de secole.
Vrem ca Moldova să fie țara în care cetățenii trăiesc în armonie, înțelegere reciprocă și uniți pentru dezvoltarea ei continuă.
Și tu?!
1733 vizualizări

Înregistrați-vă pentru a XVI-a ediţie a Congresului Absolvenţilor 2018

Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC) vă invită să participați la cel de-al XVI-lea CONGRES al ABSOLVENȚILOR programelor de schimb ale Guvernului SUA, „Oameni și Comunități”, ce va avea loc pe 8 decembrie 2018, ora 9:30-14:00, Summit Events & Conference Center, Strada Tighina 49/3, Chișinău.

Congresul Anual al Absolvenților este un spațiu de consolidare a comunității absolvenților prin schimb de practici și experiențe, comunicare cu diferiți invitați și experți, contribuții personale la tema propusă. Invitații și vorbitorii sunt activi membri ai comunității de absolvenți ai programelor americane și europene, lideri de ONG-uri, activiști și profesioniști din diverse domenii.

Pe 8 decembrie, participanții Congresului Absolvenților vor avea posibilitatea să interacționeze cu reprezentanți ai Ambasadei SUA la Chișinău, vor cunoaște proiecte implementate în anul 2018 și vor discuta idei noi de cooperare, iar la sfărșit de eveniment, vor vizita America House!

Oamenii se unesc în jurul unor idei și cauze sociale pe care merită să le cunoaștem. Ce ne leagă și cum creăm noi, oamenii, aceste comunități? De la ceea ce este în comun mai multor ființe sau lucruri, ori că au interese, credințe sau norme de viață comune, până la totalitatea locuitorilor unei țări, ai unei localități și bunurile pe care le administrează în comun. Ce ne determină să credem în propriile forțe? Cât de multă putere avem atunci când avem mai multă comunicare și colaborare?

Pentru a participa, înregistrați-vă utilizând FORMULARUL ONLINE până pe data de 5 decembrie, ora 18:00.

Congresul Absolvenților este un eveniment organizat anual de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul Ambasadei SUA în Moldova. ADC reprezintă comunitatea absolvenților programelor de schimb ale Guvernului SUA ce numără la prezent peste 4 mii de membri. ADC oferă asistență comunității pentru a-și pune în aplicare ideile lor și să răspândească experiența acumulată în timpul schimburilor.

Termen limită de înregistrare: 5 decembrie 2018, ora 18:00.

1572 vizualizări

MAI SUNT 2 ZILE în care poți aplica pentru instruirea antrenorilor în cadrul programului Odyssey of the Mind

Ești activ/ă, inteligent/ă și îți place să lucrezi în echipă sau chiar sa fii liderul acesteia? Dacă da, atunci nu ezita sa participi în cea mai tare competiție ”Odyssey of the Mind”, care va scoate în evidență cele mai tari capacități ale personalității tale și te va învăța cum să fii un coach de nota 10.


“Odyssey of the Mind / Odiseea Cugetului” este un program internațional de gândire creativă pentru copii şi tineri. Acest concurs pune accentul pe soluționarea creativă a unor probleme diverse, de la cele mecanice până la prezentările teatralizate de interpretări proprii ale operelor literare clasice. Asociația pentru Dezvoltare Creativă implementează programul Odyssey of the Mind în Moldova începând cu anul 2011. În anul 2020, Moldova va găzdui Competiția Europeană a programului.

Acum ai șansa să participi la un Training for Coaches, în care vei afla totul despre programul Odyssey of the Mind și regulile competiției naționale și internaționale. Instruirea se va desfășura în perioada 24-25 noiembrie, la Chișinău, alături de alți coaches/antrenori, jurați și organizatori ai acestui program. Cheltuielile pentru transport tur – retur, cazare, mâncare și materiale de instruire, cât și alte surprize vor fi acoperite de către organizatori.

Care sunt cerințele de participare?

-Profesionist sau doritor de a lucra cu tinerii: părinte, bibliotecar, profesor sau elev în clasa a XII – a, lucrător de tineret;
-Să cunoști limba română, engleză sau ambele;
-Să fii disponibil de a participa la toate activitățile ce țin de competiția Odyssey of the Mind pe parcursul anului 2018-2019: câteva întruniri de planificare la Chișinău, competiția națională, întrunire de evaluare. Restul timpului va fi dedicat tinerilor din comunitate pentru pregătiri de competiție.

Care sunt beneficiile participării în programul Odyssey of the Mind?

-Dezvolți și pui în practică capacitățile de lider și lucru în echipă, abilități de coaching;
-Dobândești abilități de comunicare interactivă și interculturală, rezolvare a problemelor prin metode inovative;
-Îți dezvolți creativitatea și dobândești metode interactive de activitate cu tinerii;
-Îți faci mulți prieteni noi din toate colțurile Moldovei cât și de peste hotarele ei;
-Ai parte de multă distracție și dispoziție la maxim.

Pentru a te înscrie în program, completează FORMULARUL

Data limită de aplicare este 15 noiembrie 2018.

Pentru mai multe detalii, ne contactați odysseyofthemindmoldova@gmail.com

Devino parte a programului ce te va dezvolta ca să sprijini și să ghidezi dezvoltarea altora!
2423 vizualizări

Implică-te în cea mai tare competiție a anului 2019

Ești activ/ă, inteligent/ă și îți place să lucrezi în echipă sau chiar sa fii liderul acesteia? Dacă da, atunci nu ezita sa participi în cea mai tare competiție ”Odyssey of the Mind”, care va scoate în evidență cele mai tari capacități ale personalității tale și te va învăța cum să fii un coach de nota 10.


“Odyssey of the Mind / Odiseea Cugetului” este un program internațional de gândire creativă pentru copii şi tineri. Acest concurs pune accentul pe soluționarea creativă a unor probleme diverse, de la cele mecanice până la prezentările teatralizate de interpretări proprii ale operelor literare clasice. Asociația pentru Dezvoltare Creativă implementează programul Odyssey of the Mind în Moldova începând cu anul 2011. În anul 2020, Moldova va găzdui Competiția Europeană a programului.

Acum ai șansa să participi la un Training for Coaches, în care vei afla totul despre programul Odyssey of the Mind și regulile competiției naționale și internaționale. Instruirea se va desfășura în perioada 24-25 noiembrie, la Chișinău, alături de alți coaches/antrenori, jurați și organizatori ai acestui program. Cheltuielile pentru transport tur – retur, cazare, mâncare și materiale de instruire, cât și alte surprize vor fi acoperite de către organizatori.

Care sunt cerințele de participare?

-Profesionist sau doritor de a lucra cu tinerii: părinte, bibliotecar, profesor sau elev în clasa a XII – a, lucrător de tineret;
-Să cunoști limba română, engleză sau ambele;
-Să fii disponibil de a participa la toate activitățile ce țin de competiția Odyssey of the Mind pe parcursul anului 2018-2019: câteva întruniri de planificare la Chișinău, competiția națională, întrunire de evaluare. Restul timpului va fi dedicat tinerilor din comunitate pentru pregătiri de competiție.

Care sunt beneficiile participării în programul Odyssey of the Mind?

-Dezvolți și pui în practică capacitățile de lider și lucru în echipă, abilități de coaching;
-Dobândești abilități de comunicare interactivă și interculturală, rezolvare a problemelor prin metode inovative;
-Îți dezvolți creativitatea și dobândești metode interactive de activitate cu tinerii;
-Îți faci mulți prieteni noi din toate colțurile Moldovei cât și de peste hotarele ei;
-Ai parte de multă distracție și dispoziție la maxim.

Pentru a te înscrie în program, completează FORMULARUL

Data limită de aplicare este 15 noiembrie 2018.

Pentru mai multe detalii, ne contactați odysseyofthemindmoldova@gmail.com

Devino parte a programului ce te va dezvolta ca să sprijini și să ghidezi dezvoltarea altora!

1787 vizualizări
1787 vizualizări
1

Arta ne reUNEȘTE la Alba Iulia!

Descoperă România prin artă! Dacă ești pasionat de pictură, ești talentat și gata să împărtășești viziunile tale artistice cu o lume întreagă, atunci proiectul „Arta ne reUNEȘTE la Alba Iulia!’’
este o oportunitate perfectă pentru a te realiza în calitate de artist.

„ARTFest100” își propune să reunească la Alba Iulia, în Cetatea Marii Uniri „Alba Carolina” un număr de 50 artiști din România și alte țări din Europa, în cadrul unui eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Proiectul este implementat de către Centrul de Formare și Incluziune Socială România (CEFIS România), sprjinit financiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale, România.

Pe parcursul a trei luni, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia se va transforma într-o autentică galerie de artă în aer liber, fiind populată de artiști plastici care vor realiza picturi tematice și fotografi care vor imortaliza momente reprezentative din cadrul evenimentelor.
Vor fi de asemenea, organizate concerte stradale, prezentate de tineri artiști din România.

Artiștii se vor întruni la Alba Iulia în perioada 7-12 noiembrie. Toate operele realizate, vor fi expuse în spații speciale din Cetatea Alba Carolina pe o perioadă de 2 luni (octombrie – decembrie 2018), fiind incluse în cadrul unei campanii umanitare, ca un apel la solidaritate și unitate. În cadrul acestei campanii, doritorii vor putea achiziționa lucrările preferate, prin realizarea unei donații către Centrul Maria Beatrice, care presupune susținerea copiilor și a tinerilor cu dizabilități(www.mariabeatrice.ro).

Beneficiile pentru tinerii pictori participanți:
-Se asigura in mod gratuit transportul, cazarea la hotel si masa, pe toata perioada festivalului
-Se ofera toate materialele necesare pentru realizarea lucrarilor
-Se organizeaza “Cafenele after work” pentru Meeting point/Dezbateri/Socializare
-Se lanseaza un Album de arta care va cuprinde biografia fiecarui artist insotita de cel putin o pictura reprezentativa
-Se realizeaza un film documentar cu privire la activitatiile desfasurate in raport cu sarbatorirea Centenarului Marii Uniri
-Lucrarile rezultate in urma atelierelor de pictura vor fi expuse in cadrul unei expozitii care va putea fi vizitata in intervalul 11 noiembrie — 5 decembrie 2018.

Cum sa aplici la proiect?
Trimite o scrisoare de motivare și CV-ul tău la adresa: adc@usalumni.md până la 02.11.2018.

Pentru mai multă informație vedeți:
web: www.artfest100.ro/
facebook: www.facebook.com/ArtFest100/

Toate cheltuielile sunt acoperite de către organizatori, tot ce trebuie să luați cu voi este inspirația și dorința de a crea!
2442 vizualizări

Me, You and Culture

If you are young, curious and ready to explore the world, then you are on the right way!

You are invited to participate in the project ”Me, you and Culture”, organized within the Erasmus + program. The aim of the project is to improve young people’s understanding and responsiveness to cultural diversity through promoting interaction and dialogue between youth that represent different cultures from different countries. During the project participants will learn about culture and communication both in a theoretical and in practical way.

The main objectives of the project are to:

1. Improve understanding of culture, stereotypes and prejudice – using critical thinking to assess information from mass media;
2. Explore non-formal education as a tool for learning;
3. Encourage the development of an interest to explore and understand cultures around the world;
4. Improve inter-personal skills (including English level);
5. Promote European values, voluntary work and openness to international experiences.

By participating in this project you will learn and or develop:

-Communication skills;
-Non-formal education methods;
-Skills in adapting your message to a specific target group;
-Project ideas;
-Motivation to be more involved in your community.

Participants: 30 participants from Moldova, Romania, Turkey, Spain, Italy
Target group: young people with few or no experience in E+
Age Group:
18-25
Language: The working language will be English

The youth exchange will take place in Medgidia, Constanța, Romania, from 26 of November, till 03 of December. Travel expenses, food, accommodation will be covered by the organizers.

Young people of 18-25 years old and with little or no previous Erasmus + experience are invited to apply!

All you need to do is send a motivation letter with your CV to adc@usalumni.md by November 15, 2018.

Explore yourself and your culture!


4516 vizualizări

Sărbătoresc Moldova!

Ce emoții te copleșesc atunci când te simți mândru/mândră de țara ta?
Cu ocazia zilelor naționale, vrem să celebrăm țara noastră și să-i urăm „La mulți ani”!

„Sărbătoresc Moldova” este aplicația on-line care face auzită vocea oamenilor mândri de țara noastră! Aici li se oferă cetățenilor spațiu să-și arate dragostea pentru Moldova unei lumi întregi, printr-o poză și un mesaj de felicitare.Sărbătorește și tu Moldova! Fă o poză prin care redai mândria de țară, încarc-o în aplicația „Sărbătoresc Moldova” de pe pagina www.eualegmoldova.md, îndeplinește câțiva pași foarte simpli și câștigă unul dintre cele 27 jocuri de societate „Aici e Moldova”, cănuțe, tricouri și alte premii cu emoții de Moldova din cadrul campaniei.

1. Completează chestionarul
2. Încarcă fotografia și aplică abțibildul
3. Intitulează poza și scrie un mesaj de felicitare pentru Moldova
4. Găsește imaginea în galeria concursului
5. Invită prietenii pentru a acumula cât mai multe voturi
6. Urmărește pagina de Facebook a campaniei pentru a afla câștigătorii

Vor fi premiați primii 27 de câștigători care vor acumula cele mai multe voturi!
Locul 1, 2 și 3 vor fi premiați cu jocuri de societate „Aici e Moldova”, umbrelă, tricou și cănuțe cu imprimeurile campaniei. Restul 24 de locuri vor câștiga câte un joc „Aici e Moldova” care a fost elaborat în cadrul campaniei.

Perioada concursului: 22 august – 14 septembrie 2018.
Câștigătorii vor fi anunțați până pe data de 17 septembrie pe paginile web și Facebook ale campaniei, precum și prin intermediul poștei electronice.

Fii și tu promotorul țării tale! Sărbătorește și mândrește-te cu Moldova!
Mult noroc și inspirație!
Referință: http://sarbatorescmoldova.eualegmoldova.md/ro/sarbatoresc-moldova | trecerea prin referinta: 689
2253 vizualizări

Fii coordonator local Hai Moldova!

Pe 15 septembrie 2018, de Ziua Globală a Curățeniei, moldovenii împreună cu milioane de voluntari din 150 de țări vor curăța planeta de deșeuri, strângând deșeurile din parcuri, păduri, de pe plaje și râuri, etc. Scopul acestei mișcări internaționale este de a găsi soluții durabile de gestionare a deșeurilor, dar și de a sensibiliza populația despre gravitatea situației. Organizația „Hai Moldova”, reprezentantă locală a Mișcării „Let’s Do It” (organizatoare a Zilei Globale a Curățeniei) invită toți cetățenii activi, care își doresc să facă o schimbare în comunitate să coordoneze colectarea deșeurilor în localitățile lor.

Orice locuitor de pe malurile drept și stâng ale Nistrului poate deveni coordonator local cu responsabilitatea de a mobiliza comunitatea locală pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei în colaborare cu autoritățile publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Toți doritorii sunt încurajați să se implice accesând pagina web haimoldova.md sau completând formularul dat.

Coordonatorii locali vor beneficia de instruiri gratuite în leadership, modalități de motivare a publicului, comunicarea eficientă a unei idei, lucrul în echipă și modalități de extindere a echipei, distribuirea sarcinilor în echipă, precum și abilități cheie pentru organizarea Zilei Globale a Curățeniei. Instruirile vor fi realizate de către organizațiile „EcoVisio” și „Hai Moldova” cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău. Ca rezultat al instruirilor, echipele locale vor fi asistate de echipa centrală, iar un număr de echipe vor primi și un sprijin financiar.

Totodată, persoanele interesate de coordonarea la nivel național a acestei mișcări civice sunt încurajate să aplice pentru o funcție în cadrul mișcării „Hai Moldova”:

  • Coordonator Marketing și PR
  • Coordonator Strângerea de Fonduri și Colaborarea cu Partenerii
  • Coordonator IT și cartografiere
  • Coordonator de logistică
  • Coordonatorul voluntarilor

Pentru înregistrare în calitate de coordonator central, accesați LINKUL

***

„Hai Moldova” este parte a mișcării globale „World Cleanup Day” (Ziua Globală a Curățeniei), care pe 15 septembrie 2018 are scopul să mobilizeze 380 de milioane de oameni din 150 de țări, care vor aduna 500 milioane tone de gunoi din spațiile publice. În Moldova, ne propunem să adunăm 100 000 de voluntari și să strângem 1400 tone de gunoi. Din 2011, de la apariția Hai Moldova, și până în 2017, mișcarea a reușit să mobilizeze peste 230 000 de oameni pentru a aduna deșeurile aruncate la nimereală. În total, voluntarii „Hai Moldova” au colectat din spațiile publice peste 15.000 tone de gunoi din 854 de localități.

Mai multe informații găsiți aici: www.haimoldova.md
Știați că?


Aproape jumătate din plasticul existent astăzi a fost produs în ultimii 15 ani. (National Geographic, iunie 2018)

Cea mai mare groapă de gunoi din lume nu este de fapt o groapă, ci vortexul de gunoaie din Oceanul Pacific supranumit Marea Groapă sau Marea Insulă de gunoaie din Pacific, care are o suprafață de 3 ori mai mare decât a Franței (de la aproximativ 700.000 până la 1,6 milioane kmp).

În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de material plastic intră în oceanele noastre din zonele de coastă și din fluvii. Este vorba despre 15 pungi umplute cu deșeuri de plastic pe fiecare metru de coastă din toată lumea. Dacă toate aceste deșeuri ar fi fost așezate în camioane aliniate, acestea vor înconjura planeta de 24 de ori. (Jemma Jambeck, Universitatea din Georgia, 2015)

Cantitatea de gunoaie ce ajunge în oceane poate fi descrisă și ca deșertarea în ocean a conținutului unui camion de gunoi pe minut. Dacă nu întreprindem nicio acțiune acum, atunci această cantitate va crește la două camioane pe minut până în 2030 și la patru camioane pe minut până în 2050. (Raportul Fundației Ellen MacArthur, 2016)

Din tot plasticul fabricat vreodată, doar 9% a fost reciclat. (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)

Mai mult de 3,5 miliarde de persoane nu au acces la cele mai elementare servicii de gestionare a deșeurilor (ISWA, Globalizare și Managementul Deșeurilor, 2012)